logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Camera Deputaţilor/Proiectul privind intervenţia imediată asupra urşilor - aprobat

Imagine din galeria Agerpres

Deputaţii au dat miercuri vot favorabil proiectului de lege pentru aprobarea OUG nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

S-au înregistrat 232 de voturi "pentru", 30 de voturi "contra" şi 23 de abţineri.

 



Deputaţii au adoptat un amendament care modifică titlul OUG, eliminând sintagma "intravilan", prezentă iniţial în titlul proiectului înscris pe ordinea de zi, astfel încât intervenţia imediată să fie posibilă şi în extravilan. Astfel: "Titlul ordonanţei de urgenţă se modifică şi va avea următorul cuprins: "Ordonanţă de urgenţă privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative"".

Reprezentanţii UDMR au argumentat că amendamentul este unul necesar, în condiţiile în care foarte multe atacuri ale urşilor au loc la ferme, ocoale silvice şi au invocat totodată dreptul la viaţă prevăzut de Constituţie.

Deputatul UDMR Kolcsar Anquetil-Károly a declarat, în plen, că există multe persoane mutilate şi chiar ucise în urma atacurilor urşilor în judeţe precum Mureş, Harghita, Hunedoara, fiind totodată ucise sute de animale domestice şi sute de hectare de culturi agricole distruse.

"Ziua de astăzi este una foarte importantă, mai ales pentru cei care locuiesc în zone în care urşii fac ravagii. UDMR a atras atenţia, de-a lungul anilor, fiecărui guvern, că suprapopularea urşilor devine o problemă majoră care va afecta oamenii şi bunurile lor. UDMR a avut curajul să spun, cu subiect şi predicat, că în anul 2021 problema urşilor necesită o rezolvare de urgenţă. (...) Ştiu că în oraşele mari, în blocurile cu 10 etaje, ursul pare un animal drăgălaş, care este asemănat cu ursuleţul de pluş de pe canapea. Realitatea este însă total diferită pentru cei care trăiesc în judeţele afectate, unde cetăţenii sunt de-a dreptul terorizaţi de prezenţa şi de atacurile urşilor. (...) Constituţia reglementează dreptul la viaţă şi integritatea bunurilor cetăţenilor şi din acest motiv am iniţiat, alături de parlamentari UDMR, un amendament care conţine extinderea posibilităţii de intervenţie în cazul atacurilor urşilor şi în extravilan - şi pe câmp şi pe potecile turistice. Astăzi votăm pentru salvarea de vieţi omeneşti", a subliniat deputatul UDMR.

Deputatul UDMR Konczei Csaba a arătat, la rândul său, că s-a ajuns la finalul "unei perioade foarte lungi" în faţa unui pericol real, care a afectat foarte mulţi oameni şi în care s-au pierdut foarte vieţi omeneşti, iar numărul judeţelor aflate în pericolul atacurilor urşilor bruni a crescut, de la 8 judeţe, în 2016, la 13 judeţe în prezent.

"Subiectul suprapopulării urşilor a fost abandonat în 2016. În între timp, multe familii au fost distruse în urma pierderii celor dragi, după atacurile urşilor, gospodării şi culturi agricole au fost distruse pentru mii de familii din România şi s-a instalat o stare de spaimă în care trăiesc multe comunităţi. (...) Cele mai mari probleme le-am identificat în judeţele Covasna, Harghita, Mureş, Braşov, Sibiu, Argeş şi Bistriţa-Năsăud. Starea de spaimă a populaţiei reiese şi din apelurile de urgenţă la 112. (...) În vremuri excepţionale, luăm decizii excepţionale. (...) În Parlament, la iniţiativa grupului UDMR, am modificat acest proiect de lege, în aşa fel încât intervenţia imediată să fie posibilă şi în extravilan. Trebuia neapărat să aducem acest amendament, având în vedere că marea majoritate a atacurilor s-au desfăşurat în extravilan - la stâne, la cantoane silvice, etc. Aceasta este o soluţie pe termen scurt ", a afirmat deputatul.

Deputatul AUR Daniel - Gheorghe Rusu a susţinut că, prin forma actuală a proiectului, "se doreşte un braconaj acuns".

"Din păcate, una zicem, alta facem. Una scriem în raport şi alta ni se supune spre aprobare. (...) Este clar că se vrea uciderea cât mai multor urşi. (...) Am fost de acord cu relocarea lor, extravilanul acestei ţări este destul de mare", a susţinut el.

Parlamentarii PSD au susţinut proiectul de lege, a anunţat deputatul Viorel Salan, afirmând că recentele situaţii prin care animalele sălbatice au pus în pericol viaţa cetăţenilor arată, "fără nicio tăgadă", că permanenta actualizare a cadrului legal existent trebuie să rămână o preocupare continuă. "Dacă avem, şi avem deja legislaţia necesară în România, atunci actele normative ulterioare ar trebui să fie corelate cu cele anterioare. Cu această observaţie, susţin această iniţiativă legislativă", a adăugat Salan.

Potrivit proiectului, intervenţie imediată înseamnă acţiunea umană rapidă, specializată, efectuată de către echipa de intervenţie în cazuri urgente, în care siguranţa şi securitatea persoanelor, respectiv bunurile acestora sunt puse în pericol prin prezenta sau activităţile unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologica sau de sexul acestuia/acestora.

Intervenţie prin alungare înseamnă, potrivit proiectului, acţiunea umană imediată, specializată, de alungare prin diferite mijloace a unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologică sau de sexul acestuia/acestora.

Prin intervenţie prin tranchilizare şi relocare se înţelege acţiunea umană imediată, specializată, de capturare, tranchilizare şi relocare a unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologică sau de sexul acestuia/acestora, care prin acţiunile sale poate ameninţa viaţa ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora.

Extragere prin împuşcare se defineşte, în proiect, prin acţiunea umană imediată, specializată, de împuşcare cu arma de vânătoare deţinută legal a unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologică sau de sexul acestuia/acestora, care ameninţă viaţa ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora.

Prin extragere prin eutanasiere se înţelege acţiunea umană imediată, specializată, de inducere de către medicul veterinar a morţii rapide si nedureroase, prin injecţie letală efectuată după tranchilizarea totală a unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologică sau de sexul acestuia/acestora, care ameninţă viaţa ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora.

Durata maximă a intervenţiei este de 24 de ore. Dacă în acest timp nu se realizează obiectivele intervenţiei în totalitate, activitatea se va închide prin completarea şi semnarea raportului de eveniment.

Intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs se efectuează gradual, începând cu metoda alungării.

În cazul în care exemplarul alungat revine şi poate ameninţa viaţa ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora, echipa de intervenţie procedează la tranchilizarea şi relocarea acestuia.

Intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs se efectuează gradual, prin analizarea la faţa locului de către echipa de intervenţie a nivelului de risc stabilit potrivit Procedurii privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile în gestionarea intervenţiilor în cazul incidentelor generate de specia Ursus arctos (urs brun), mai prevede proiectul.

"Prin excepţie de la prevederile art. 4 şi 5, se regăseşte în situaţia stării de necesitate prevăzută la art. 20 alin.(2) din Legea 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările şi completările ulterioare, persoana care, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în timpul unei acţiuni legale de vânătoare, recoltează prin împuşcare ori îndepărtează prin alte mijloace un exemplar de urs brun care pune în pericol viaţa, integritatea sau bunurile sale ori ale unei alte persoane", prevede un alt amendament adoptat de deputaţi.

Costurile de întreţinere a puilor de urs relocaţi după intervenţia imediată sunt suportate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Sesizarea cazurilor în care este necesară intervenţia imediată se face de către orice persoană, prin apelarea numărului unic de urgenţă 112 sau prin alte mijloace de comunicare prin care poate fi sesizat comitetul local pentru situaţii de urgenţă.

"Nerespectarea dispoziţiilor art. 11 de către persoanele responsabile constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda contravenţională de la 7.000 lei la 10.000 lei, dacă fapta nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, constituie infracţiune", mai prevede proiectul adoptat.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Mihai Simionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 27

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 25-05-2025 16:50

Abrudean, românilor de pretutindeni: România e acasă pentru fiecare dintre voi, iar vocea voastră contează

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a transmis, duminică, un mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni. 'Cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, transmit tuturor celor care trăiesc, muncesc și cont

Viata Parlamentara 23-05-2025 11:57

Proiect: Mesaje de informare și avertizare privind traficul de persoane - disponibile în hoteluri, aeroporturi, la frontieră

Mesaje de informare și avertizare asupra pericolului traficului de persoane vor fi disponibile în unități de cazare, aeroporturi, agenții de plasare a forței de muncă, la punctele de frontieră terestre, în transportul rutier interjudețean, național și internațional și în agențiile de turism, potrivit unui proiect depus de parlamentarii USR la Parlam

Viata Parlamentara 22-05-2025 12:17

Președintele Camerei, Ciprian Șerban: Conferința AUR după turul doi a fost în exteriorul Palatului Parlamentului

Președintele Camerei Deputaților, social-democratul Ciprian Șerban, a precizat joi că AUR a organizat conferința de presă după al doilea tur al alegerilor prezidențiale în exteriorul Palatului Parlamentului, afirmație făcută în contextul în care președintele interimar Ilie Bolojan a opinat că instituțiile publice nu ar trebui să găzduiască astfel de

Viata Parlamentara 21-05-2025 17:35

Parlamentarii demisionari din POT o acuză pe Gavrilă de 'sete de putere': Idealurile, înlocuite de poziționări extremiste

Parlamentarii demisionari din POT o acuză pe lidera formațiunii, Anamaria Gavrilă, de 'sete de putere', susținând, totodată, că idealurile lor au fost înlocuite de 'poziționări extremiste, rigide' și chiar 'isterice'. 'Mulți dintre noi, cei pe care ne-ați trimis în Parlament să vă reprezentăm, am făcut astăzi un pa

Viata Parlamentara 21-05-2025 15:31

AUR: Niciun parlamentar sau lider de filială nu va părăsi rândurile

Parlamentarii sau liderii de filială AUR nu vor părăsi partidul, ei vor rămâne 'uniți, determinați și neînfricați în fața oricăror presiuni sau tentative de destabilizare', transmite AUR, miercuri, la încheierea Consiliului Național de Conducere (CNC) al partidului. 'Rămânem uniți și luptăm în continuare pentru d

Viata Parlamentara 21-05-2025 15:31

Camera Deputaților - Comisia juridică/Misiunile diplomatice pot îndeplini activități notariale cu plata prealabilă a taxelor aferente

Misiunile diplomatice și oficiile consulare pot îndeplini activități notariale cu plata prealabilă a taxelor aferente, prevede un proiect de lege adoptat miercuri de Comisia juridică a Camerei Deputaților. Deputații juriști au dat astfel un vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea art.18 alin.(4) din Legea notarilor publici și a activității n

Viata Parlamentara 20-05-2025 05:10

Parlament: Ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Israel

Senatul și Camera Deputaților marchează marți, printr-o ședință solemnă, Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel. 'În contextul relațiilor privilegiate româno-israeliene, prin Legea 86/2024 a fost instituită data de 14 mai ca Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel.

Viata Parlamentara 15-05-2025 15:49

Ionuț Vulpescu: În vremuri de confuzie și diviziune, nu trebuie să ne uităm rădăcinile europene

Rădăcinile europene nu trebuie uitate, a afirmat, joi, deputatul PSD Ionuț Vulpescu, președinte al Adunării Generale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO), care a menționat că proiectul european este tot mai des pus sub semnul întrebării pe întregul continent. Prezent la evenimentul aniversar 'Together for Europe - 75

Viata Parlamentara 15-05-2025 15:43

Parlament/ Se introduc limite clare cu privire la durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților (proiect)

Doi senatori AUR, Petrișor Peiu și Niculina Stelea, au depus la Parlament un proiect de lege prin care se introduc limite clare privind durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților comerciale. Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativă urmărește introducerea unor limite clare privind durata mandatelor administrator

Viata Parlamentara 12-05-2025 18:11

Senat/Abrudean, la întâlnirea cu președinta Parlamentului European: România este guvernată cu responsabilitate, chiar și în această perioadă complicată

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a evidențiat, luni, la Budapesta, la o discuție cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că 'angajamentul' României pentru stabilitate, reforme și parcurs european rămâne 'la fel de ferm și de actualitate'. 'Discuție cu doamna Roberta Metsola,

Viata Parlamentara 12-05-2025 17:41

Camera Deputaților/Demnitarii să-și poată rezerva posturile didactice din învățământ doar 5 ani - adoptare tacită

Camera Deputaților a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă care prevede limitarea la cel mult cinci ani consecutivi a dreptului cadrelor didactice de rezervare a postului sau catedrei pe durata ocupării de către acestea a unor demnități sau funcții publice, termenul de adoptare și vot fiind depășit. Proiectul merge la Senat, care este f

Viata Parlamentara 12-05-2025 16:14

Parlament: 20 mai - ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

O ședință solemnă a Senatului și Camerei Deputaților consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel va avea loc pe 20 mai, au decis, luni, prin aprobarea unui Memorandum intern, Birourile permanente reunite ale celor două Camere. 'În contextul relațiilor privilegiate româno israelien

Viata Parlamentara 12-05-2025 14:19

Camera Deputaților/ Ministrul Sănătății nu participă la 'Ora Guvernului'; are alt program

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu va fi prezent luni la dezbaterea 'Ora Guvernului' din plenul Camerei Deputaților, deoarece are alt program. Dezbaterea a fost programată săptămâna trecută, la solicitarea grupului parlamentar al USR, tema propusă fiind 'Situația catastrofală din sistemul sanitar cu privire la investiț

Viata Parlamentara 09-05-2025 01:08

Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni

Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min

Viata Parlamentara 08-05-2025 13:55

Camera Deputaților: Evaluarea judecătorilor de la ICCJ - reintrodusă în legislație (proiect)

Deputatul USR Oana Murariu a depus la Parlament un proiect de lege care are ca principală prevedere reintroducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Oana Murariu precizează în expunerea de motive a proiectului că reintroducerea evaluării judecătorilor de la ÎCCJ este 'absolut firească'