logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Moţiune simplă - Deputaţii PSD cer demisia ministrului Sănătăţii: 'Incoerenţă, lipsă de profesionalism şi de asumare'

Imagine din galeria Agerpres

Deputaţii PSD cer demisia ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, în moţiunea simplă pe care au depus-o miercuri la Parlament, motivând că în timpul care s-a scurs de la învestirea lui au văzut "atât de multă incoerenţă, lipsă de profesionalism şi de asumare cât nu s-a văzut în ultimii 30 de ani".

 



Moţiunea simplă este intitulată "Incompetenţa şi lipsa de asumare ucid! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea şi viaţa românilor!". În text, social-democraţii subliniază faptul că într-o lună şi jumătate, timpul care s-a scurs de la învestirea ministrului Sănătăţii, au văzut "atât de multă incoerenţă, lipsă de profesionalism şi de asumare cât nu s-a văzut în ultimii 30 de ani".

"Victime omeneşti, spitale în flăcări, haos în vaccinare, degringoladă în sistemul de sănătate publică şi minciuni la testare şi raportare! Şi multă indiferenţă, indolenţă, aroganţă şi sfidare din partea celui care ar trebui să aibă drept principală grijă sănătatea şi siguranţa cetăţenilor săi! (...) Este deja mult prea mult! Acest ministru a devenit un adevărat pericol pentru sănătatea românilor", se arată în moţiune şi se cere plecarea lui Vlad Voiculescu din funcţia de ministru.

Potrivit moţiunii, la două luni de la tragedia de la Piatra Neamţ şi după o altă tragedie, în Bucureşti, la 'Matei Balş', tragedie în care şi-au pierdut viaţa 17 pacienţi, Voiculescu recunoaşte "senin" că nu a făcut nimic din ceea ce susţinea că trebuie făcut urgent pe vremea când era în Opoziţie.

"În loc să faceţi, din prima zi în care aţi ajuns în minister, tot posibilul pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple, le-aţi comunicat sec românilor că le veţi prezenta 'un raport privind stadiul măsurilor luate după raportul din noiembrie 2020'. Un raport la un alt raport. Însă ce măsuri aţi luat? Concret! Cele pe care chiar dumneavoastră i le cereaţi în noiembrie ministrului Tătaru? Sau nici una de fapt!? Aşa cum de altfel chiar dumneavoastră susţineaţi public, urgenţa era alta. Nu vorbele. Nu hârtiile. Nu declaraţiile politice. Ci un set de proceduri unitare la nivel naţional în privinţa evitării pericolelor legate de utilizarea oxigenului în toate spitalele COVID. Adică fapte. Simple. Concrete. Domnule ministru, dumneavoastră ştiţi, bănuiesc, că activitatea unui ministru al Sănătăţii trebuie măsurată nu în raport cu predecesorii săi, ci în funcţie de provocările şi urgenţele momentului, de ceea ce face acel ministru. Sau... de ceea ce nu face, cum este cazul dumneavoastră", se arată în moţiune.

Social-democraţii afirmă că această moţiune simplă nu pune nici Sănătatea, nici sistemul sanitar în banca acuzaţilor, ci "critică lipsa evidentă de performanţă a ministrului responsabil cu sănătatea, cu viaţa românilor".

"Această moţiune este depusă împotriva ministrului care nu a reuşit să ia deciziile necesare, nu a reuşit să coaguleze experienţa profesioniştilor - aşa cum chiar el susţinea că ar trebui făcut - pentru a prelua controlul asupra pandemiei şi pentru a garanta siguranţa pacienţilor. Că nu aţi făcut nimic de fapt, domnule ministru, aţi recunoscut chiar dumneavoastră. De aceea, vom detalia în continuare ce aţi fi putut face, dar fie nu v-aţi priceput, fie nu aţi vrut, fie aţi avut alte priorităţi pentru care aţi venit la Ministerul Sănătăţii. Astfel, de o lună şi jumătate, în loc de măsuri rapide, viguroase, care să vină şi să corecteze tot ce aţi criticat atunci când eraţi în Opoziţie, românii au primit un pachet cu acuze despre trecut şi altul cu promisiuni despre viitor. Nimic despre prezent! Nimic despre cum rezolvăm problemele acum", spun iniţiatorii.

Deputaţii PSD susţin că ministrul Sănătăţii putea să facă mai multe lucruri în cele 50 de zile de când ocupă fotoliul guvernamental.

"Referitor la criza majoră de sănătate publică provocată de COVID-19 în România, patru probleme stringente trebuiau să fie pe masa ministrului Sănătăţii din prima zi de mandat. Şi trebuiau soluţionate imediat! Nu peste o lună! Nu la anul! Cifrele reale referitoare la românii infectaţi zilnic cu SARS CoV-2 şi recâştigarea controlului asupra pandemiei prin schimbarea strategiei de testare, cunoaşterea situaţiei populaţiei din România prin reluarea studiilor de sero-prevalenţă, întrerupte în septembrie 2020, gestionarea aglomeraţiei şi a riscurilor pentru pacienţii din secţiile ATI şi secţiile care tratează pacienţii COVID-19, adoptarea de măsuri pentru reducerea mortalităţii importante cauzate de COVID-19, protejarea personalului medical epuizat, implicat direct în tratarea pacienţilor COVID-19 şi mobilizarea profesioniştilor din sănătatea publică. Însă... niciuna dintre acestea nu a fost prioritară pentru domnul Voiculescu", se mai arată în text.

Iniţiatorii mai susţin că succesul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 este condiţia esenţială pentru ca România să revină la normalitatea vieţii economice şi sociale, cu toate acestea, odată venit la conducerea ministerului, "Vlad Voiculescu a subminat în mod constant strategia naţională deja aprobată".

"Presiunile permanente asupra Institutului Naţional de Sănătate Publică, pentru preluarea bazei de date a Registrului Electronic Naţional de Vaccinare, încercările de înlăturare a coordonatorului grupului medical al Comitetul Naţional de Coordonare a Vaccinării şi de subminare a coordonatorului naţional, doctorul Valeriu Gheorghiţă, au creat confuzie şi demobilizare în rândul profesioniştilor care lucrează, de multe ori, voluntar, pentru vaccinarea rapidă a populaţiei. Mai mult, de parcă ministrul şi-ar dori cu orice preţ eşecul campaniei de vaccinare, efortul celor implicaţi în derularea acesteia a fost răsplătit cu presiuni, controale şi amenzi. Cazul de la Rădăuţi este mai mult decât elocvent. După amendarea medicului, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, pentru că ar fi vaccinat 'peste rând', s-a ajuns la aruncarea dozelor rămase de la cei care nu s-au prezentat la programare. După ministrul Voiculescu, mai bine să se arunce dozele de vaccin decât să fie vaccinaţi profesorii, de exemplu, nu??!", sunt alte critici ale PSD.

Social-democraţii îi mai reproşează lui Voiculescu că a avut "poziţii contradictorii privitoare la deschiderea şcolilor şi a unor activităţi economice".

"Stimaţi colegi, s-a spus că a trecut prea puţin timp pentru a fi demis ministrul Sănătăţii. Dar timpul irosit de Voiculescu nu se măsoară doar în săptămâni sau zile, pentru că unele lucruri trebuie făcute atunci când e nevoie! Timpul irosit de Vlad Voiculescu era esenţial pentru pregătirea deschiderii unităţilor de învăţământ, o acţiune în care rolul ministrului Sănătăţii este esenţial! La finalul anului trecut şi mai ales în ianuarie 2021, în toată Europa, miniştrii Sănătăţii au organizat testarea pe scară largă a profesorilor şi elevilor pentru a putea redeschide şcolile în siguranţă! (...) În România, cu Voiculescu la Sănătate, nu s-a făcut nimic! Au fost irosite zile şi săptămâni esenţiale! Singura acţiune notabilă, făcută de ministrul Voiculescu în acest răstimp, a fost să-şi schimbe poza de profil de la contul de pe Facebook. Atât a fost în stare ministrul Voiculescu, în timp ce omologii săi din Europa testau masiv pentru redeschiderea şcolilor în siguranţă", se mai spune textul moţiunii. AGERPRES/(AS - autor: Dana Piciu, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)

Afisari: 22

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 28-04-2025 17:22

Senat: 15 august - Ziua Maramureșului, proiect adoptat

Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă pentru instituirea zilei de 15 august ca Ziua Maramureșului pentru recunoașterea identității și valorilor acestui ținut. ''Cu prilejul Zilei Maramureșului, autoritățile publice centrale și locale, instituțiile publice de cultură din țară și străinătate, precum și organizați

Viata Parlamentara 28-04-2025 16:42

Senat: Proiectul de ratificare a Acordului cu Republica Moldova privind controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei Galați - Giurgiulești, adoptat

Senatul a adoptat, luni, în unanimitate, proiectul de lege de ratificare a Acordului între Guvernele României și Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) - Giurgiulești (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în țara noastră.

Viata Parlamentara 28-04-2025 14:40

Senat - moțiune/ Plenul a adoptat moțiunea simplă privind sistemul de pensii

Moțiunea simplă privind sistemul de pensii a fost aprobată, luni, de plenul Senatului, cu 61 de voturi ''pentru'' și 59 de voturi ''împotrivă''.

Viata Parlamentara 28-04-2025 14:37

Senat - moțiune/ Fenechiu (PNL): Moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată

PNL consideră că moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată, a declarat, luni, senatorul liberal Daniel Fenechiu, susținând că în anul 2024 pensiile au crescut în medie cu 40%.

Viata Parlamentara 28-04-2025 14:29

Senat - moțiune/ Cerva (S.O.S. România), critici la adresa ministrului Muncii

Senatoarea S.O.S. România Nadia-Cosmina Cerva a susținut luni că ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, ''batjocorește pensionarii români'', nevoiți să meargă la ''sute de kilometri'' de casă pentru a obține adeverințe de recalculare a pensiilor, care conțin informații existente deja la dosare. Lun

Viata Parlamentara 28-04-2025 14:21

Senat - moțiune/ Kondor Agota (UDMR): Respingem caracterizarea tendențioasă a guvernării de dispreț față de pensionari

Senatoarea UDMR Kondor Agota a declarat, luni, la dezbaterea asupra moțiunii simple împotriva ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, că măsurile adoptate de Guvern au obiectivul de a garanta predictibilitatea pensiilor, echitatea între generații, respectarea angajamentelor internaționale, menționând că Uniunea respinge ''caracterizarea t

Viata Parlamentara 28-04-2025 14:04

Senat - moțiune/ Votul împotriva ministrului Muncii - secret cu bile

Plenul Senatului a decis, luni, ca votul asupra moțiunii simple împotriva ministrului Muncii să fie secret cu bile. Înainte de votul asupra moțiunii simple, senatorii au avut o dispută privind procedura de vot, după ce senatoarea S.O.S. România Nadia Cerva a propus ca votul să se facă cu bile și nu electronic, argumentâ

Viata Parlamentara 28-04-2025 13:55

Senat - moțiune/ Stelea: Cei ce au condus destinele României doresc probabil să fim un copac fără rădăcini

Senatoarea AUR Niculina Stelea a declarat luni că pensionarii sunt buni pentru guvernanți atunci când votează, dar sunt și mai buni între ciclurile electorale, 'dacă nu încasează pensia prea mult timp'.

Viata Parlamentara 28-04-2025 13:53

Senat - moțiune/ Vela (POT): Pensii mărite, praf aruncat în ochi

Pensiile nu s-au majorat pentru că puterea de cumpărare a scăzut, iar pensionarii au sărăcit, a afirmat luni liderul grupului senatorilor POT, Gheorghe Vela, în plenul Senatului, la dezbaterea moțiunii simple p

Viata Parlamentara 28-04-2025 13:48

Senat - moțiune/ Păun (USR): Puterea refuză să desființeze pensiile speciale și să facă dreptate

Senatoarea USR Ana-Cynthia-Ioana Păun a declarat, luni, la dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Muncii, că în Parlament s-au dat legi timp de 35 de ani pentru privilegierea unor pensionari

Viata Parlamentara 28-04-2025 12:30

VIDEO Senat: A început dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii

Plenul Senatului a început, luni, dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii, la care participă ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.  

Viata Parlamentara 28-04-2025 12:03

Senat/ Comisia de muncă: Raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților, amânat două săptămâni

Comisia pentru muncă a amânat, luni, pentru două săptămâni, raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. În calitate de for legislativ decizional, Senatul se va pronunța asupra acestui proiect amendat în Camera Deputaților, unde au fost eliminate tabelele prin care se eșalona p&acir

Viata Parlamentara 28-04-2025 05:15

Proiectul privind pensiile magistraților - luni, în plenul Senatului

Plenul Senatului va dezbate, luni, în calitate de for legislativ decizional, proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. Raportul Comisiei de muncă, sesizată pe fond, va fi acordat luni dimineață, după ce vineri Comisia juridică a Senatului s-a pronunțat prin aviz asupra proiectului. Camera Deputațil

Viata Parlamentara 28-04-2025 05:00

Senat: Se dezbate moțiunea simplă privind sistemul de pensii semnată de AUR, S.O.S. România și POT

Plenul Senatului va dezbate și vota luni moțiunea simplă privind sistemul de pensii, informează site-ul forului legislativ. Liderul grupului senatorial al AUR, Petrișor Peiu, a depus, săptămâna trecută, în plen, moțiunea simplă intitulată 'Sistemul de pensii - un joc de-a alba-neagra cu viețile părinților și bunicilor noștri', semnată de 45

Viata Parlamentara 23-04-2025 14:26

Camera Deputaților: Reglementări noi în privința cabinetelor medicale

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 9/2025 care reglementează formele de organizare, înființare, funcționare și control ale cabinetelor medicale. S-au înregistrat 220 de voturi 'pentru', două 'împotrivă' și 75 de abțineri. Cabinetul medical este unitatea,