logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Parlament/Kelemen Hunor: Nu există suficientă încredere în acest Guvern

Imagine din galeria Agerpres

Parlamentarii UDMR votează în favoarea decretului preşedintelui privind prelungirea stării de urgenţă cu 30 de zile, dar consideră că Guvernul trebuie să ia măsuri ferme în sănătate şi economie, în contextul pandemiei de coronavirus, şi să aibă un dialog cu Parlamentul, a declarat joi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, în plenul reunit al Parlamentului.
 


"Au trecut aproape cinci săptămâni din momentul în care am votat un guvern minoritar, propus de Partidul Naţional Liberal. Atunci am avut un singur argument în favoarea acelui vot, şi anume faptul că România se afla la începutul epidemiei de COVID-19. Şi, în aceste condiţii, aţi primit un cec în alb. Preşedintele României a decretat imediat starea de urgenţă, pe care din nou am votat-o. Şi, prin acel vot dat de Parlament, încă o dată, aţi primit puteri sporite. Aţi primit responsabilitatea pe care aţi dorit-o şi toate instrumentele administrative necesare pentru a gestiona ţara, pentru a proteja viaţa oamenilor, pentru a lua decizii în perspectiva post - pandemiei, pentru a proteja, în primul rând, firmele mici si mijlocii, locurile de muncă, fără de care România ar risca să fie nu numai o ţară săracă la periferia Europei, dar ar putea deveni şi foarte vulnerabilă la toate schimbările care vor urma acestei pandemii", a afirmat liderul UDMR.

El a arătat că Guvernul ar merita mai degrabă sancţionat.

"Dacă am evalua activitatea guvernului din primele 30 de zile ale stării de urgenţă, mai degrabă ar trebui să ne gândim la sancţionarea executivului. Dar să fim corecţi: nu declararea stării de urgenţă şi votarea decretului prezidenţial sunt motivele deciziilor greşite şi ezitărilor guvernului. Sigur, am putea discuta dacă prin decret prezidenţial Preşedintele Republicii poate legifera sau doar stabileşte un cadru general, dar nu vom face nici acest lucru, pentru că avem convingerea fermă că a fost şi este nevoie în continuare de decretarea stării de urgenţă. De aceea, vom vota hotărârea Parlamentului prin care încuviinţăm prelungirea stării de urgenţă", a argumentat Kelemen Hunor.

El a criticat o serie de măsuri luate de Guvern "care nu erau necesare".

"Am văzut multe măsuri care nu erau necesare. Am văzut cu toţii că nicio democraţie mai avansată din Uniunea Europeană - Germania, Franţa, Italia, Spania - ţări care se confruntă cu o situaţie epidemiologică mult mai gravă, nu au cerut derogări de la aplicarea Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, dar a făcut-o guvernul condus de domnul Ludovic Orban. Am văzut cum unii şefi de instituţii din subordinea guvernului erau preocupaţi de epurare şi de hăituirea angajaţilor, prefecţi care au rămas în poziţie de război politic şi erau prea puţin preocupaţi de situaţia epidemiologică. Am văzut cum guvernul se grăbea să renunţe la transparenţa minimă decizională, pentru a adopta ordonanţe de urgenţă în domeniul legilor organice - deci în mod ilegal - şi am văzut cea mai sinistră decizie al ministrului de Interne în momentul în care preşedintele a cerut prelungirea stării de urgenţă", a detaliat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a adăugat că "o ţară întreagă a primit cu stupoare decizia prin care un membru al guvernului, în numele guvernului, semnează o înţelegere cu o entitate privată, prin care anulează efortul milioanelor de cetăţeni, zecilor de mii de medici şi asistenţi de a pune stăpânire pe răspândirea pandemiei",

"Prin acea semnătură, ministrul de Interne a ignorat Constituţia, decretul prezidenţial, legile votate în Parlament şi o parte din ordonanţele militare, nemaivorbind de caracterul absolut discriminatoriu la adresa unui segment important al societăţii. La presiunea societăţii şi a politicienilor responsabili, a trebuit să intervină preşedintele şi foarte bine a făcut. Am văzut şi lipsă de viziune economică, lipsă de curaj, am văzut nesiguranţă şi multe ezitări, am văzut demisia ministrului Sănătăţii şi am putea continua până la nesfârşit. Dar astăzi nu suntem chemaţi să votăm un guvern, vor fi alte momente când se va întâmpla acest lucru. Astăzi, măsurile de siguranţă ale cetăţenilor, de protejare a personalului medical şi susţinerea economiei sunt cele mai importante şi rămân prioritare pentru noi", a subliniat preşedintele UDMR.

El a menţionat că decretul de prelungire a stării de urgenţă nu poate fi supus unor modificări, având unele prevederi care au fost prevăzute şi în primul decret prezidenţial, votate în Parlament, dar care nu au fost deloc puse în aplicare.

Kelemen Hunor consideră astfel că "este nevoie, în mod cert, de măsuri şi programe curajoase şi coerente pentru a ajuta mediul de afaceri şi pentru a proteja angajaţii".

"Decretul are şi multe prevederi care nu sunt destul de clare sau care, prin formularea lor, ar putea determina aplicarea unor măsuri disproporţionate. Văzând comportamentul guvernului în această perioadă de 30 de zile, considerăm importante prevederile articolelor 2, 3, 4, 5 din proiectul de hotărâre, care dau mesaje clare executivului privind modalitatea şi limitele gestionării crizei în perioada următoare. Toate aceste articole izvorăsc din prevederi şi măsuri necorespunzătoare ale guvernului din primele 30 de zile", a afirmat Kelemen Hunor.

El a apreciat că "ceea ce a lipsit cu desăvârşire - şi nu din vina Parlamentului - a fost dialogul între Parlament şi Guvern".

"Acesta trebuie readus în cursul firesc, în logica instituţională. Este nevoie ca executivul să vină în faţa Parlamentului şi să prezinte cu argumente clare măsurile dispuse pe perioada stării de urgenţă, inclusiv ordonanţele militare. Nu putem şi nici nu trebuie să ne ferim să spunem: nu există suficientă încredere în acest guvern. Daţi-mi voie să mulţumesc tuturor celor care au respectat regulile şi măsurile dispuse pentru a încetini răspândirea bolii. Să mulţumim tuturor celor din linia întâi, medicilor, cadrelor sanitare, autorităţilor locale şi forţelor de ordine, inclusiv celor ale armatei, pentru efortul depus", a concluzionat liderul UDMR.

Parlamentul a adoptat, joi, hotărârea privind încuviinţarea prelungirii măsurii stării de urgenţă pentru o perioadă de 30 de zile, care cuprinde şi obligaţii pentru Guvern, una dintre ele fiind ca Executivul să prezinte săptămânal un raport privind măsurile luate. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Mihai Simionescu, imagine: TVR, editor online: Anda Badea)

 

Citiţi şi:

 

LIVE UPDATE VIDEO Parlament: Şedinţă online privind decretul preşedintelui de prelungire a stării de urgenţă 

Afisari: 6

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 01-02-2025 19:48

Parlamentul se reunește luni în ședință comună pentru constituirea nominală a comisiilor SRI, SIE și pentru revoluționari

Camera Deputaților și Senatul urmează să aibă luni o ședință de plen comună pentru alegerea membrilor comisiilor parlamentare comune pentru controlului SRI, SIE și pentru revoluționari. Birourile permanente ale Camerei și Senatului au decis în ședința de sâmbătă să dea termen grupurilor parlamentare până luni la ora 16:00 pen

Viata Parlamentara 01-02-2025 19:18

Conducerea Parlamentului a respins propunerea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au respins, sâmbătă, propunerea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Membrii BPR au considerat că propunerea de suspendare a președintelui nu a respectat procedura de depunere așa cum este ea prevăzută în Regulamentul comun al Camerei Deputaților și Senatulu

Viata Parlamentara 01-02-2025 19:08

Parlament/Comisiile de specialitate au termen până miercuri să depună rapoartele pentru bugetul pe 2025

Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au stabilit sâmbătă calendarul pentru dezbaterea legii bugetului de stat și a legii bugetului asigurărilor sociale în Parlament. Conducerea Parlamentului a decis ca termen depunere a amendamentelor luni, ora 16,00. Ședințele comisiilor avizatoare vor avea loc marți, între orele 8,00 și

Viata Parlamentara 30-01-2025 13:11

Proiect legislativ: Se consideră infracțiune când unui șofer îi este depistată în sânge o substanță psihoactivă

O inițiativă legislativă depusă joi la Parlament prevede că un șofer a comis o infracțiune atunci când în sângele său a fost depistată o substanță psihoactivă. Proiectul a fost inițiat de mai mulți parlamentari, între care se numără Alina Gorghiu, Robert Cazanciuc, Gabriel Andronache, Cristian Niculescu Țâgâ

Viata Parlamentara 30-01-2025 11:28

POT: Președinții celor două Camere ale Parlamentului blochează procedura suspendării lui Klaus Iohannis

Partidul Oamenilor Tineri (POT) îi acuză pe președinții celor două Camere a Parlamentului, Ciprian Șerban și Ilie Bolojan, că blochează procedura privind suspendarea președintelui Klaus Iohannis, susținând că aceștia refuză să respecte regulamentul forului legislativ. 'Partidul Oamenilor Tineri condamnă ferm tergiversarea nejus

Viata Parlamentara 29-01-2025 15:04

Camera Deputaților/Ciprian Șerban, după aprobarea în Bp a Memorandumului de reducere a 240 de posturi: E o primă măsură

Președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, a declarat, miercuri, că memorandumul privind restructurarea personalului forului legislativ a fost aprobat de Biroul permanent, iar reprezentanții AUR s-au abținut la vot, menționând că este o primă măsură luată și urmează o analiză privind situația de la grupurile parlamentare. 'Nu

Viata Parlamentara 29-01-2025 14:31

Camera Deputaților: Memorandum aprobat pentru eficientizarea activității și reducerea a 240 de posturi

Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, un memorandum privind 'măsuri de reorganizare și eficientizare a activității serviciilor' instituției, conform căruia vor fi reduse 240 de posturi. 'Pornind de la necesitatea reducerii cheltuielilor de organizare și funcționare ale autorității legiuitoare și în urma analizel

Viata Parlamentara 27-01-2025 12:42

Silviu Vexler: Deputatul Iusein Ibram - un factor de pace și stabilitate pentru întreaga țară

Deputatul Iusein Ibram a reprezentat 'un factor de pace și stabilitate' pentru întreaga țară, iar pierderea acestuia este una 'grea', a declarat, luni, președintele Federației Comunităților Evreiești din România (FCER), parlamentarul Silviu Vexler. 'Deși este dureros, vreau să împărtășesc cu dumneavoastră

Viata Parlamentara 27-01-2025 11:52

Ciolacu: Iusein Ibram - om politic dedicat solidarității între minoritate și majoritate

Premierul Marcel Ciolacu deplânge moartea deputatului Iusein Ibram, din partea Uniunii Democrate Turce din România, despre care afirmă că va rămâne în memoria tuturor ca un om politic dedicat solidarității între minoritate și majoritate. 'Am pierdut, astăzi, o personalitate deosebită a comunității turce din Ro

Viata Parlamentara 27-01-2025 11:39

A murit deputatul Iusein Ibram, reprezentant al Uniunii Democrate Turce din România

Muftiatul Cultului Musulman din România a anunțat luni că a încetat din viață deputatul din partea Uniunii Democrate Turce din România, Iusein Ibram. 'Cu profundă tristețe, anunțăm trecerea la cele veșnice a domnului Iusein Ibram, deputat din partea Uniunii Democrate Turce din România și o personalitate marcantă a c

Viata Parlamentara 27-01-2025 10:06

Furt artefacte/ Mihail Neamțu: Comisia pentru cultură - întâlnire informală cu ministrul Intotero duminică

Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților s-a întrunit, duminică, într-o ședință informală, cu ministrul Culturii, Natalia Intotero, pe tema furtului exponatelor românești din Muzeul Drents din Assen, Țările de Jos, a anunțat, luni, președintele comisiei, Mihail Neamțu. 'Doamn

Viata Parlamentara 23-01-2025 20:11

Ninel Peia (S.O.S. România) propune măsuri pentru optimizarea cheltuielilor și eficientizarea structurii Senatului

Senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului, propune printr-un memorandum, pentru optimizarea cheltuielilor și eficientizarea structurii Senatului, crearea unui grup de lucru pentru restructurare, plăți compensatorii pentru angajații care decid să părăsească instituția și pensionare anticipată. Solicitarea lui Ninel Peia es

Viata Parlamentara 22-01-2025 12:38

Bolojan: Cererea de suspendare a președintelui Iohannis - acțiune de imagine; este irațională

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a afirmat, miercuri, că solicitarea de suspendare a șefului statului Klaus Iohannis este o acțiune de imagine și este ''irațională''. 'În această perioadă, ceea ce vedeți sunt de fapt acțiuni politice de precampanie care nu au decât un scop exclusiv politic și nu au nicio le

Viata Parlamentara 21-01-2025 20:02

Emanuel Ungureanu (USR): AJPIS cere relocarea copiilor din centrele de la Târgu Mureș, dar unde?

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat, marți, la Târgu Mureș, că Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Mureș a solicitat Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș relocarea celor peste 60 de copii cu dizabilități din cele patru centre din Târgu Mureș în 30 de zile, însă nu se știe

Viata Parlamentara 21-01-2025 19:23

Senat: AUR condamnă refuzul majorității parlamentare pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă ferm refuzul majorității parlamentare PSD-PNL-UDMR de a introduce pe ordinea de zi a plenului Senatului solicitarea AUR pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului și cere să își exercite rolul său fundamental, de 'for reprezentativ al poporului român'.