Senat: Primarii îşi pot pierde mandatul dacă ANI i-a declarat incompatibili

Senatorii au dat marţi vot favorabil, într-o şedinţă de plen online, propunerii legislative pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ care introduce între altele posibilitatea invalidării alegerii unui primar dacă acesta a săvârşit fapte care au determinat existenţa stării de incompatibilitate.
S-au înregistrat 81 de voturi "pentru", 48 împotrivă şi o abţinere.
Potrivit proiectului, "invalidarea alegerii primarului se poate pronunţa şi în cazul în care se constată că a săvârşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, constatate prin rapoarte de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate, în condiţiile legii, comunicate cu mai puţin de 3 luni înainte de data alegerilor". În prezent, invalidarea alegerii primarului se poate pronunţa doar în cazul în care se constată, potrivit legii privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, încălcarea condiţiilor de eligibilitate sau dacă alegerea acestuia s-a făcut prin fraudă electorală.
La alegerile locale din anul 2020 nu pot candida şi ocupa funcţii de ales local persoanele care au săvârşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, constatate prin rapoarte de evaluare întocmite de ANI, în condiţiile legii, comunicate cu mai puţin de 3 ani înainte de data alegerilor, potrivit proiectului.
"Pot candida şi ocupa funcţii de ales local persoanele în privinţa cărora s-a constatat prin rapoarte de evaluare întocmite de ANI, în condiţiile legii, comunicate cu mai mult de trei ani înainte de data alegerilor, că au săvârşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate", se mai arată în propunerea legislativă.
O altă modificare a OUG prevede că mandatul unui consilier local este validat dacă, la data pronunţării încheierii, consilierul local declarat ales "nu a săvârşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, constatate prin rapoarte de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate, în condiţiile legii, cu mai puţin de 3 ani înainte de data alegerilor".
Senatorul Robert Cazanciuc a declarat că iniţiativa legislativă îşi propune să asigure o egalitate de tratamentul în ceea ce priveşte aplicarea dispoziţiilor privind conflictele de interese sau incompatibilităţii în cazul aleşilor locali.
"Există mai multe acte normative care conţin reglementări în această materie, iar prezentul act îşi propune să asigure o interpretare unitară în acord cu dispoziţiile Codului civil, actul fundamental pentru reglementarea raporturilor patrimoniale sau nepatrimoniale dintre persoane", a spus Cazanciuc, iniţiator al proiectului.
Senatoarea PNL Iulia Scântei consideră că, aşa cum este redactat proiectul, chiar cu raport suplimentar, este inaplicabil, pentru că legea nu are nişte termene clare previzibile care să facă posibilă aplicarea ei în conţinutul redactat de iniţiatori.
"Niciunei persoane care candidează pentru o funcţie aleasă de consilier local, de primar, după caz, nu îi poate fi opozabilă o interdicţie, o decădere din dreptul de a ocupa funcţia aleasă, decât după data rămânerii definitive a raportului ANI. Dacă iniţiatorii au avut în vedere protejarea persoanelor care doresc să ocupe astfel de funcţii eligibile, indiferent dacă sunt consilieri locali, judeţeni, primari, nu fac decât să introducă în mod neconstituţional nişte prevederi care duc de fapt la restrângerea dreptului de a fi aleşi", a susţinut senatoarea.
Senatoarea USR Florina Presadă a remarcat că, în situaţii de criză, "Senatul face lucruri de nefăcut". "Este inadmisibil, văd aici un raport al unei şedinţe suplimentare a Comisiei de administraţie publică, cu data de 30.03.2020. Eu nu am ştiut că ieri s-a întâlnit comisia să ia în discuţie acest proiect. Este inadmisibil, sunt convinsă că această şedinţă nu a existat", a spus Presadă.
Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, consideră că schimbarea regulilor în timpul jocului într-un an electoral este periculoasă şi a criticat faptul că rapoartele de evaluare ale ANI "sunt ridicate la rangul unor sentinţe definitive ale instanţelor judecătoreşti".
"Grupul UDMR a fost cel care a cerut retrimiterea proiectului la comisie, în data de 9 martie. Am semnalat atunci că forma în care este prezentat şi textul suferă de multiple probleme. (...) Astăzi avem acelaşi proiect care, din punctul nostru de vedere, este o reglementare insuficient de clară, imprecisă şi foarte interpretabilă. Într-un an electoral a modifica regulile în timpul jocului, inclusiv pe conflicte de interese şi incompatibilităţi, credem că este periculos sau, dacă se doreşte acest lucru, trebuie definit foarte clar ceea ce se doreşte. Prin acest proiect rapoartele de evaluare întocmite de ANI sunt ridicate la rangul unor sentinţe definitive ale instanţelor judecătoreşti, ceea ce, din punctul de vedere al ordinii constituţionale şi al deciziilor puterii judecătoreşti, este de neacceptat. Am putea avea situaţia în care, în cazul intrării în vigoare a acestui proiect legislativ, până la data alegerilor locale, să apară un raport de evaluare pentru cineva care este în funcţie şi, pe baza acestui text legislativ, chiar dacă primarul respectiv atacă raportul ANI în instanţă judecătorească, să nu mai poată candida", a argumentat senatorul UDMR.
Senatul este prima cameră sesizată în privinţa propunerii legislative, Camera Deputaţilor fiind decizională în acest sens. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Senat: 15 august - Ziua Maramureșului, proiect adoptat
Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă pentru instituirea zilei de 15 august ca Ziua Maramureșului pentru recunoașterea identității și valorilor acestui ținut. ''Cu prilejul Zilei Maramureșului, autoritățile publice centrale și locale, instituțiile publice de cultură din țară și străinătate, precum și organizați
Senat: Proiectul de ratificare a Acordului cu Republica Moldova privind controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei Galați - Giurgiulești, adoptat
Senatul a adoptat, luni, în unanimitate, proiectul de lege de ratificare a Acordului între Guvernele României și Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) - Giurgiulești (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în țara noastră.
Senat - moțiune/ Plenul a adoptat moțiunea simplă privind sistemul de pensii
Moțiunea simplă privind sistemul de pensii a fost aprobată, luni, de plenul Senatului, cu 61 de voturi ''pentru'' și 59 de voturi ''împotrivă''.
Senat - moțiune/ Fenechiu (PNL): Moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată
PNL consideră că moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată, a declarat, luni, senatorul liberal Daniel Fenechiu, susținând că în anul 2024 pensiile au crescut în medie cu 40%.
Senat - moțiune/ Cerva (S.O.S. România), critici la adresa ministrului Muncii
Senatoarea S.O.S. România Nadia-Cosmina Cerva a susținut luni că ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, ''batjocorește pensionarii români'', nevoiți să meargă la ''sute de kilometri'' de casă pentru a obține adeverințe de recalculare a pensiilor, care conțin informații existente deja la dosare. Lun
Senat - moțiune/ Kondor Agota (UDMR): Respingem caracterizarea tendențioasă a guvernării de dispreț față de pensionari
Senatoarea UDMR Kondor Agota a declarat, luni, la dezbaterea asupra moțiunii simple împotriva ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, că măsurile adoptate de Guvern au obiectivul de a garanta predictibilitatea pensiilor, echitatea între generații, respectarea angajamentelor internaționale, menționând că Uniunea respinge ''caracterizarea t
Senat - moțiune/ Votul împotriva ministrului Muncii - secret cu bile
Plenul Senatului a decis, luni, ca votul asupra moțiunii simple împotriva ministrului Muncii să fie secret cu bile. Înainte de votul asupra moțiunii simple, senatorii au avut o dispută privind procedura de vot, după ce senatoarea S.O.S. România Nadia Cerva a propus ca votul să se facă cu bile și nu electronic, argumentâ
Senat - moțiune/ Stelea: Cei ce au condus destinele României doresc probabil să fim un copac fără rădăcini
Senatoarea AUR Niculina Stelea a declarat luni că pensionarii sunt buni pentru guvernanți atunci când votează, dar sunt și mai buni între ciclurile electorale, 'dacă nu încasează pensia prea mult timp'.
Senat - moțiune/ Vela (POT): Pensii mărite, praf aruncat în ochi
Pensiile nu s-au majorat pentru că puterea de cumpărare a scăzut, iar pensionarii au sărăcit, a afirmat luni liderul grupului senatorilor POT, Gheorghe Vela, în plenul Senatului, la dezbaterea moțiunii simple p
Senat - moțiune/ Păun (USR): Puterea refuză să desființeze pensiile speciale și să facă dreptate
Senatoarea USR Ana-Cynthia-Ioana Păun a declarat, luni, la dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Muncii, că în Parlament s-au dat legi timp de 35 de ani pentru privilegierea unor pensionari
VIDEO Senat: A început dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii
Plenul Senatului a început, luni, dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii, la care participă ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Senat/ Comisia de muncă: Raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților, amânat două săptămâni
Comisia pentru muncă a amânat, luni, pentru două săptămâni, raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. În calitate de for legislativ decizional, Senatul se va pronunța asupra acestui proiect amendat în Camera Deputaților, unde au fost eliminate tabelele prin care se eșalona p&acir
Proiectul privind pensiile magistraților - luni, în plenul Senatului
Plenul Senatului va dezbate, luni, în calitate de for legislativ decizional, proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. Raportul Comisiei de muncă, sesizată pe fond, va fi acordat luni dimineață, după ce vineri Comisia juridică a Senatului s-a pronunțat prin aviz asupra proiectului. Camera Deputațil
Senat: Se dezbate moțiunea simplă privind sistemul de pensii semnată de AUR, S.O.S. România și POT
Plenul Senatului va dezbate și vota luni moțiunea simplă privind sistemul de pensii, informează site-ul forului legislativ. Liderul grupului senatorial al AUR, Petrișor Peiu, a depus, săptămâna trecută, în plen, moțiunea simplă intitulată 'Sistemul de pensii - un joc de-a alba-neagra cu viețile părinților și bunicilor noștri', semnată de 45
Camera Deputaților: Reglementări noi în privința cabinetelor medicale
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 9/2025 care reglementează formele de organizare, înființare, funcționare și control ale cabinetelor medicale. S-au înregistrat 220 de voturi 'pentru', două 'împotrivă' și 75 de abțineri. Cabinetul medical este unitatea,