Senat: Primarii îşi pot pierde mandatul dacă ANI i-a declarat incompatibili
Senatorii au dat marţi vot favorabil, într-o şedinţă de plen online, propunerii legislative pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ care introduce între altele posibilitatea invalidării alegerii unui primar dacă acesta a săvârşit fapte care au determinat existenţa stării de incompatibilitate.
S-au înregistrat 81 de voturi "pentru", 48 împotrivă şi o abţinere.
Potrivit proiectului, "invalidarea alegerii primarului se poate pronunţa şi în cazul în care se constată că a săvârşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, constatate prin rapoarte de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate, în condiţiile legii, comunicate cu mai puţin de 3 luni înainte de data alegerilor". În prezent, invalidarea alegerii primarului se poate pronunţa doar în cazul în care se constată, potrivit legii privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, încălcarea condiţiilor de eligibilitate sau dacă alegerea acestuia s-a făcut prin fraudă electorală.
La alegerile locale din anul 2020 nu pot candida şi ocupa funcţii de ales local persoanele care au săvârşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, constatate prin rapoarte de evaluare întocmite de ANI, în condiţiile legii, comunicate cu mai puţin de 3 ani înainte de data alegerilor, potrivit proiectului.
"Pot candida şi ocupa funcţii de ales local persoanele în privinţa cărora s-a constatat prin rapoarte de evaluare întocmite de ANI, în condiţiile legii, comunicate cu mai mult de trei ani înainte de data alegerilor, că au săvârşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate", se mai arată în propunerea legislativă.
O altă modificare a OUG prevede că mandatul unui consilier local este validat dacă, la data pronunţării încheierii, consilierul local declarat ales "nu a săvârşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, constatate prin rapoarte de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate, în condiţiile legii, cu mai puţin de 3 ani înainte de data alegerilor".
Senatorul Robert Cazanciuc a declarat că iniţiativa legislativă îşi propune să asigure o egalitate de tratamentul în ceea ce priveşte aplicarea dispoziţiilor privind conflictele de interese sau incompatibilităţii în cazul aleşilor locali.
"Există mai multe acte normative care conţin reglementări în această materie, iar prezentul act îşi propune să asigure o interpretare unitară în acord cu dispoziţiile Codului civil, actul fundamental pentru reglementarea raporturilor patrimoniale sau nepatrimoniale dintre persoane", a spus Cazanciuc, iniţiator al proiectului.
Senatoarea PNL Iulia Scântei consideră că, aşa cum este redactat proiectul, chiar cu raport suplimentar, este inaplicabil, pentru că legea nu are nişte termene clare previzibile care să facă posibilă aplicarea ei în conţinutul redactat de iniţiatori.
"Niciunei persoane care candidează pentru o funcţie aleasă de consilier local, de primar, după caz, nu îi poate fi opozabilă o interdicţie, o decădere din dreptul de a ocupa funcţia aleasă, decât după data rămânerii definitive a raportului ANI. Dacă iniţiatorii au avut în vedere protejarea persoanelor care doresc să ocupe astfel de funcţii eligibile, indiferent dacă sunt consilieri locali, judeţeni, primari, nu fac decât să introducă în mod neconstituţional nişte prevederi care duc de fapt la restrângerea dreptului de a fi aleşi", a susţinut senatoarea.
Senatoarea USR Florina Presadă a remarcat că, în situaţii de criză, "Senatul face lucruri de nefăcut". "Este inadmisibil, văd aici un raport al unei şedinţe suplimentare a Comisiei de administraţie publică, cu data de 30.03.2020. Eu nu am ştiut că ieri s-a întâlnit comisia să ia în discuţie acest proiect. Este inadmisibil, sunt convinsă că această şedinţă nu a existat", a spus Presadă.
Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, consideră că schimbarea regulilor în timpul jocului într-un an electoral este periculoasă şi a criticat faptul că rapoartele de evaluare ale ANI "sunt ridicate la rangul unor sentinţe definitive ale instanţelor judecătoreşti".
"Grupul UDMR a fost cel care a cerut retrimiterea proiectului la comisie, în data de 9 martie. Am semnalat atunci că forma în care este prezentat şi textul suferă de multiple probleme. (...) Astăzi avem acelaşi proiect care, din punctul nostru de vedere, este o reglementare insuficient de clară, imprecisă şi foarte interpretabilă. Într-un an electoral a modifica regulile în timpul jocului, inclusiv pe conflicte de interese şi incompatibilităţi, credem că este periculos sau, dacă se doreşte acest lucru, trebuie definit foarte clar ceea ce se doreşte. Prin acest proiect rapoartele de evaluare întocmite de ANI sunt ridicate la rangul unor sentinţe definitive ale instanţelor judecătoreşti, ceea ce, din punctul de vedere al ordinii constituţionale şi al deciziilor puterii judecătoreşti, este de neacceptat. Am putea avea situaţia în care, în cazul intrării în vigoare a acestui proiect legislativ, până la data alegerilor locale, să apară un raport de evaluare pentru cineva care este în funcţie şi, pe baza acestui text legislativ, chiar dacă primarul respectiv atacă raportul ANI în instanţă judecătorească, să nu mai poată candida", a argumentat senatorul UDMR.
Senatul este prima cameră sesizată în privinţa propunerii legislative, Camera Deputaţilor fiind decizională în acest sens. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Parlamentul se reunește luni în ședință comună pentru constituirea nominală a comisiilor SRI, SIE și pentru revoluționari
Camera Deputaților și Senatul urmează să aibă luni o ședință de plen comună pentru alegerea membrilor comisiilor parlamentare comune pentru controlului SRI, SIE și pentru revoluționari. Birourile permanente ale Camerei și Senatului au decis în ședința de sâmbătă să dea termen grupurilor parlamentare până luni la ora 16:00 pen
Conducerea Parlamentului a respins propunerea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au respins, sâmbătă, propunerea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Membrii BPR au considerat că propunerea de suspendare a președintelui nu a respectat procedura de depunere așa cum este ea prevăzută în Regulamentul comun al Camerei Deputaților și Senatulu
Parlament/Comisiile de specialitate au termen până miercuri să depună rapoartele pentru bugetul pe 2025
Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au stabilit sâmbătă calendarul pentru dezbaterea legii bugetului de stat și a legii bugetului asigurărilor sociale în Parlament. Conducerea Parlamentului a decis ca termen depunere a amendamentelor luni, ora 16,00. Ședințele comisiilor avizatoare vor avea loc marți, între orele 8,00 și
Proiect legislativ: Se consideră infracțiune când unui șofer îi este depistată în sânge o substanță psihoactivă
O inițiativă legislativă depusă joi la Parlament prevede că un șofer a comis o infracțiune atunci când în sângele său a fost depistată o substanță psihoactivă. Proiectul a fost inițiat de mai mulți parlamentari, între care se numără Alina Gorghiu, Robert Cazanciuc, Gabriel Andronache, Cristian Niculescu Țâgâ
POT: Președinții celor două Camere ale Parlamentului blochează procedura suspendării lui Klaus Iohannis
Partidul Oamenilor Tineri (POT) îi acuză pe președinții celor două Camere a Parlamentului, Ciprian Șerban și Ilie Bolojan, că blochează procedura privind suspendarea președintelui Klaus Iohannis, susținând că aceștia refuză să respecte regulamentul forului legislativ. 'Partidul Oamenilor Tineri condamnă ferm tergiversarea nejus
Camera Deputaților/Ciprian Șerban, după aprobarea în Bp a Memorandumului de reducere a 240 de posturi: E o primă măsură
Președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, a declarat, miercuri, că memorandumul privind restructurarea personalului forului legislativ a fost aprobat de Biroul permanent, iar reprezentanții AUR s-au abținut la vot, menționând că este o primă măsură luată și urmează o analiză privind situația de la grupurile parlamentare. 'Nu
Camera Deputaților: Memorandum aprobat pentru eficientizarea activității și reducerea a 240 de posturi
Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, un memorandum privind 'măsuri de reorganizare și eficientizare a activității serviciilor' instituției, conform căruia vor fi reduse 240 de posturi. 'Pornind de la necesitatea reducerii cheltuielilor de organizare și funcționare ale autorității legiuitoare și în urma analizel
Silviu Vexler: Deputatul Iusein Ibram - un factor de pace și stabilitate pentru întreaga țară
Deputatul Iusein Ibram a reprezentat 'un factor de pace și stabilitate' pentru întreaga țară, iar pierderea acestuia este una 'grea', a declarat, luni, președintele Federației Comunităților Evreiești din România (FCER), parlamentarul Silviu Vexler. 'Deși este dureros, vreau să împărtășesc cu dumneavoastră
Ciolacu: Iusein Ibram - om politic dedicat solidarității între minoritate și majoritate
Premierul Marcel Ciolacu deplânge moartea deputatului Iusein Ibram, din partea Uniunii Democrate Turce din România, despre care afirmă că va rămâne în memoria tuturor ca un om politic dedicat solidarității între minoritate și majoritate. 'Am pierdut, astăzi, o personalitate deosebită a comunității turce din Ro
A murit deputatul Iusein Ibram, reprezentant al Uniunii Democrate Turce din România
Muftiatul Cultului Musulman din România a anunțat luni că a încetat din viață deputatul din partea Uniunii Democrate Turce din România, Iusein Ibram. 'Cu profundă tristețe, anunțăm trecerea la cele veșnice a domnului Iusein Ibram, deputat din partea Uniunii Democrate Turce din România și o personalitate marcantă a c
Furt artefacte/ Mihail Neamțu: Comisia pentru cultură - întâlnire informală cu ministrul Intotero duminică
Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților s-a întrunit, duminică, într-o ședință informală, cu ministrul Culturii, Natalia Intotero, pe tema furtului exponatelor românești din Muzeul Drents din Assen, Țările de Jos, a anunțat, luni, președintele comisiei, Mihail Neamțu. 'Doamn
Ninel Peia (S.O.S. România) propune măsuri pentru optimizarea cheltuielilor și eficientizarea structurii Senatului
Senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului, propune printr-un memorandum, pentru optimizarea cheltuielilor și eficientizarea structurii Senatului, crearea unui grup de lucru pentru restructurare, plăți compensatorii pentru angajații care decid să părăsească instituția și pensionare anticipată. Solicitarea lui Ninel Peia es
Bolojan: Cererea de suspendare a președintelui Iohannis - acțiune de imagine; este irațională
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a afirmat, miercuri, că solicitarea de suspendare a șefului statului Klaus Iohannis este o acțiune de imagine și este ''irațională''. 'În această perioadă, ceea ce vedeți sunt de fapt acțiuni politice de precampanie care nu au decât un scop exclusiv politic și nu au nicio le
Emanuel Ungureanu (USR): AJPIS cere relocarea copiilor din centrele de la Târgu Mureș, dar unde?
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat, marți, la Târgu Mureș, că Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Mureș a solicitat Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș relocarea celor peste 60 de copii cu dizabilități din cele patru centre din Târgu Mureș în 30 de zile, însă nu se știe
Senat: AUR condamnă refuzul majorității parlamentare pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă ferm refuzul majorității parlamentare PSD-PNL-UDMR de a introduce pe ordinea de zi a plenului Senatului solicitarea AUR pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului și cere să își exercite rolul său fundamental, de 'for reprezentativ al poporului român'.