Senat: 47 de proiecte de lege, adoptate tacit
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/13483820.jpg)
Senatul a adoptat tacit, în şedinţa plenului de luni, 47 de proiecte de lege, printre care se numără instituirea Zilei Românităţii Balcanice, acordarea unei indemnizaţii bunicilor pentru creşterea nepoţilor şi aprobarea oficializării căsătoriilor, la cerere, în grădinile publice.
Pentru cea mai mare parte a acestor proiecte adoptate tacit, pentru care termenul de adoptare pentru dezbatere şi vot în plenul Senatului s-a împlinit la 11, 13, 18 şi 26 decembrie 2019, respectiv 27 ianuarie, 4 şi 6 februarie 2020, au fost întocmite rapoarte de admitere sau de respingere în comisiile de specialitate, însă actele normative vot intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în aceste cazuri, în forma iniţiatorilor.
Cele 47 de proiecte au fost adoptate tacit în bloc.
O propunere legislativă pentru modificarea legii pensiilor, iniţiată de senatorul PSD Cornel Resmeriţă, prevede extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducere a vârstei standard de pensionare cu doi ani fără penalizare cu persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare în localităţile Petroşani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa şi Uricani, precum şi pe o raza de 8 km în jurul acestora.
O altă propunere legislativă, adoptată tacit, iniţiată de deputaţii Claudiu Răcuci şi Florin Roman - PNL şi Adrian Solomon - PSD vizează acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciului de bonă. Astfel, suma propusă se va acorda în mod diferenţiat în funcţie de venitul lunar net pe membru de familie, cuantumul maxim al ajutorului fiind echivalentul la 150 de euro pentru fiecare copil de vârsta antepreşcolară.
Prin propunerea legislativă pentru modificarea legii Educaţiei Naţionale, iniţiată de un grup de parlamentari PSD, se extind facilităţile de transport aferente studenţilor români care studiază în ţară şi celor care au obţinut bursa de studii universitare şi postuniversitare în străinătate. Astfel, aceştia, până la vârsta de 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pe mijloacele de transport local în comun de suprafaţă şi subteran transport intern auto feroviar şi naval.
De asemenea, a fost adoptată tacit propunerea legislativă pentru instituirea Zilei Românităţii Balcanice. Iniţiatorii actului normativ, deputaţi PSD şi ai minorităţilor naţionale, propun instituirea zilei de 10 mai ca zi a românităţii balcanice, urmărindu-se "aducerea în centrul atenţiei publice a necesităţii de solidaritate naţională şi cultural identitară cu minorităţile meglenoromână şi aromână înrudite din Balcani".
O altă zi instituită de Senat, prin adoptare tacită, este Ziua Satului Românesc, în ultima duminică a lunii septembrie, ca urmare a propunerii legislative iniţiate de liberalul Florin Roman.
O propunere legislativă pentru modificarea OUG 111/2010, iniţiată de un grup de parlamentari PNL şi PMP, prevede acordarea unei indemnizaţii unui bunic pentru creşterea nepotului/nepoatei, indemnizaţie egală cu cuantumul stimulentului de inserţie.
Legea 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia a fost modificată, prin adoptare tacită, astfel că a fost majorată limita minimă a amenzii contravenţionale, au fost instituite noi sancţiuni şi stabilite competenţe diferenţiate pentru agenţii constatatori ai contravenţiilor.
Şi proiectul înaintat de parlamentarii USR Dan Barna, George Marussi şi Radu Mihail prin care acordă stimulente financiare românilor care vor să se întoarcă în ţară a fost adoptat tacit luni de Senat. Facilităţile oferite prin acest proiect de lege sunt scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii pe care le obţin pe teritoriul României şi reducerea cu 50% a cotei de contribuţie la asigurări sociale, facilităţile urmând să se aplice pentru jumătate din perioada în care foştii rezidenţi au realizat venituri şi au achitat contribuţiile obligatorii într-un alt stat. Beneficiarii legii vor fi cetăţenii români care au locuit şi au muncit legal într-un alt stat timp de minimum 36 de luni.
Propunerea deputatului PNL Florin Roman pentru modificarea Legii 119/1996 cu privire la actele de stare civilă a trecut de Senat prin adoptare tacită. Potrivit iniţiativei legislative", primarul poate să aprobe oficializarea căsătoriilor şi în alte locuri cum ar fi grădinile publice, parcuri, muzee şi alte locuri în aer liber".
Tot prin adoptare tacită a trecut de Senat şi propunerea legislativă de completare a art. 192 din Codul penal, iniţiată de senatorul PSD Robert Cazanciuc, care prevede că suspendarea pedepsei pentru ucidere din culpă este interzisă, dacă infracţiunea a fost săvârşită ca urmare a conducerii unui vehicul sub influenţa alcoolului, a altor substanţe psihoactive ori fără permis de conducere.
OUG 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional Unic pentru apeluri de urgenţă a fost modificată, luni, prin adoptarea unei propuneri legislative iniţiate de Robert Cazanciuc şi Şerban Nicolae. Proiectul de act normativ instituie obligaţia comercializării telefoanelor mobile numai dacă au instalate aplicaţiile unice de apel de urgenţă şi mesaj de urgenţă.
De asemenea, a fost inclusă şi violenţa cibernetică în Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, modificată la propunerea unui grup de parlamentari din întreg spectrul politic.
O altă propunere legislativă iniţiată de un grup de parlamentari din întreg spectrul politic care a fost adoptată tacit luni de Senat instituie "posibilitatea completării şi depunerii declaraţiilor de avere şi de interese în format electronic certificate cu semnătura electronică calificată".
Senatul a adoptat tacit, pe 21 octombrie, 115 proiecte de lege. AGERPRES/(AS - autor: Livia Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Moșteanu (USR) nu exclude susținerea unei moțiuni de cenzură, cu condiția formării unei guvernări pro-democratice, responsabile
Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a declarat luni că nu exclude susținerea unei moțiuni de cenzură, cu condiția perspectivei unei guvernări pro-democratice, 'responsabile'. Precizările au fost făcute după ce Ionuț Moșteanu a fost întrebat dacă USR ar susține
Parlament/ Ședința de plen comun în care urma să fie dezbătută suspendarea președintelui Iohannis - anulată
Ședința de plen comun, care urma să aibă loc marți și în care trebuia să se discute despre suspendarea președintelui Klaus Iohannis, a fost anulată. Birourile permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților au decis luni anularea ședinței de plen comun de marți, de la ora 10:00, în care urma să se discute solicitarea de suspendare a
Parlamentul se reunește marți în ședință comună pentru a discuta cererea de suspendare a președintelui Iohannis
Parlamentul se reunește marți, de la ora 10.00, pentru a discuta solicitarea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, au decis Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului. Președintele Senatului, Ilie Bolojan, care a făcut acest anunț, a precizat să există două posibilități, documentul să fie trimis Curții Constituți
Parlament/ Ședința Birourilor permanente reunite - la ora 13,30
Birourile permanente ale Senatului și Camerei Deputaților se reunesc luni, începând cu ora 13,30. Ședința Birourilor permanente reunite va avea loc la Camera Deputaților. Birourile permanente reunite ar urma să ia o decizie în privința cererii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Partidu
POT solicită revocarea din funcție a președinților Senatului și Camerei Deputaților
Partidul Oamenilor Tineri solicită revocarea din funcție a președinților celor două Camere ale Parlamentului, Ilie Bolojan și Ciprian Șerban, susținând că aceștia au blocat intenționat procedura de suspendare a șefului statului. 'De două ori consecutiv, Ilie Bolojan și Ciprian Șerban s-au folosit de pretexte și artificii procedurale
Gorghiu: Nu voi vota suspendarea lui Iohannis; este doar o temă falsă
Deputatul PNL Alina Gorghiu susține că suspendarea președintelui Klaus Iohannis reprezintă 'doar o temă falsă, un mare val pe care se urcă niște candidați ca să speculeze electoral starea de nemulțumire a populației'. 'După mai bine de 20 de ani de politică, am învățat să nu evit să spun adevărul de teama unor invective, mai
VIDEO Premierul Ciolacu: Săptămâna viitoare - proiect de lege în Parlament privind domeniul imobiliar
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat joi că săptămâna viitoare în Parlament va funcționa o comisie comună în vederea armonizării unui proiect de lege privind domeniul imobiliar, rezultat din cele trei proiecte depuse până în acest moment în Legislativ de către PSD, PNL și USR. <
Parlament - buget2025/ Bugetul Ministerului Public, aprobat de Comisiile de buget-finanțe
Comisiile parlamentare de buget-finanțe au aprobat, marți, bugetul pe anul 2025 al Ministerului Public. S-au înregistrat 26 de voturi 'pentru' și 19 contra. Ministerul Public are propuse pentru anul 2025 credite de angajament în valoare de 2.145.416.000 lei, în descreștere cu 17,57%, iar credite bugetare în valoar
Senat: Plafoanele unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe 2025, aprobate
Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2025. Proiectul a fost adoptat cu 64 de voturi ''pentru'', 60 ''împotrivă'' și o abținere. Actul normativ precede dezbaterea pr
Parlamentul a aprobat componența Comisiei SRI; președinte - Eugen Bejinariu (PSD)
Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a aprobat, luni, componența nominală a Comisiei parlamentare pentru controlul Serviciului Român de Informații, iar președintele comisiei a fost ales deputatul PSD Eugen Bejinariu. Deputații și senatorii i-au ales ca membri ai Comisiei de control SRI pe următorii parlamentari: deputatul PS
Membrii Comisiei parlamentare de control a SIE - aleși; Alexandru Muraru (PNL) - președinte
Plenul Parlamentului i-a ales, luni, pe membrii Comisiei speciale pentru controlul activității Serviciului de Informații Externe, stabilind ca deputatul PNL Alexandru Muraru să fie președinte. Votul a fost secret cu buletine. Din comisia SIE vor face parte Alexandru Muraru (deputat PNL) - președinte, Felix Stroe (s
Senatul și-a adoptat bugetul pentru acest an
Senatul și-a adoptat, luni, bugetul pe anul 2025, înregistrându-se 65 de voturi ''pentru'', 38 ''împotrivă'' și 16 abțineri. Potrivit proiectului de hotărâre, bugetul Senatului României pe anul 2025, finanțat din resurse de la bugetul de stat, se stabilește la suma de 277.940.000 le
Pavel Popescu: ANCOM are un plan bine definit cu privire la viitoarele alegeri
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) are un plan ''bine definit'' cu privire la ceea ce se va întâmpla la următoarele alegeri din România, a afirmat, luni, vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu. ''În primul rând, ANCOM, ca și coordonator al s
Senat: A fost adoptată noua structură a serviciilor instituției
Proiectul de hotărâre privind structura serviciilor Senatului, prin care se vor reduce numărul de posturi bugetate din instituție, a fost adoptat, luni, în plenul Camerei superioare. Au fost înregistrate 78 de voturi ''pentru'', 41 de voturi ''împotrivă'' și patru abțineri.
Parlament/ AUR, POT și S.O.S. au solicitat discutarea cererii de suspendare a președintelui Iohannis; propunerea - respinsă
Reprezentanții AUR, POT și S.O.S. România au solicitat, luni, în plenul Parlamentului, discutarea cererii privind suspendarea din funcție a președintelui Klaus Iohannis, propunerea fiind respinsă. Solicitarea nu a fost suspusă la vot, președintele de ședință, Daniel Suciu, precizând că este neregulamentară.