Moţiune de cenzură/ Dăncilă către Opoziţie: ''Vreţi cu adevărat să veniţi la guvernare?''

Textul moţiunii de cenzură conţine ''mistificarea adevărului'' şi nu are nici măcar o idee constructivă care să aducă ''îmbunătăţirea actului de guvernare'' în folosul românilor, a declarat, marţi, premierul Viorica Dăncilă la dezbaterea moţiunii de cenzură, intitulată ''Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot''.
"Este a treia oară când vin în Parlament, în calitate de prim-ministru, cu ocazia unei moţiuni de cenzură, şi observ aceeaşi abordare a Opoziţiei: mistificarea adevărului, lipsa unei soluţii viabile pentru români şi România, supremaţia jignirilor în faţa politicii bunului simţ. Am parcurs textul acestei moţiuni de cenzură în speranţa că voi regăsi măcar o idee constructivă care să aducă o îmbunătăţire a actului guvernamental, în folosul societăţii. Nu am găsit. De fapt, întregul text al acestei moţiuni de cenzură arată un singur lucru: incapacitatea Opoziţiei de a livra un proiect serios pentru binele acestei ţări. Este evident că nu reprezentaţi o alternativă la guvernare. Stimaţi colegi din Opoziţie, vă întreb cu toată sinceritatea: chiar vă doriţi să veniţi la guvernare? Chiar vă doriţi să schimbaţi acest guvern până la viitoarele alegeri? Eu ştiu că nu. Nu am văzut din partea dumneavoastră nicio propunere de program de guvernare, nicio măsură benefică pentru români, nicio idee concretă despre funcţionarea economiei în interesul cetăţenilor. Am văzut însă declaraţiile publice ale liderilor dumneavoastră. Am văzut multe metafore şi sloganuri. Am văzut că vreţi să tăiaţi subvenţiile agricultorilor, consideraţi salariul minim nociv, vreţi să taxaţi profesioniştii din IT, vreţi să daţi oameni afară, să eliminaţi voucherele de vacanţă, să reduceţi şi să tăiaţi. Aşadar, ce le propuneţi românilor? Ce vor câştiga dintr-o eventuală venire a dumneavoastră la guvernare? Sloganuri? Metafore forţate? Austeritate? Pentru că dacă este aşa, trebuie să vă asumaţi public şi să le spuneţi românilor să se pregătească. Să le spuneţi că sunteţi Alianţa Austerităţii", a declarat Dăncilă în plenul Parlamentului.
Potrivit premierului, este a treia oară când Opoziţia vine în faţa Parlamentului fără vreo viziune.
"Este a treia oară când propuneţi dărâmarea unui Guvern fără a veni cu ceva în loc. Amatorismul abordării dumneavoastră nu mă surprinde, însă am încredere că românii ştiu să facă diferenţa între demagogia electorală şi guvernarea responsabilă. (...) România are cea mai mare creştere economică agregată din UE în ultimii doi ani şi jumătate, iar perspectivele de creştere pentru acest an sunt confirmate de progresul înregistrat în primul trimestru. Efectivul salariaţilor din economie a ajuns la nivelul maxim al ultimilor 20 de ani, iar rata şomajului şi numărul de şomeri au atins nivelul minim al ultimilor 28 de ani. În doi ani de guvernare PSD-ALDE, veniturile tuturor lucrătorilor români s-au majorat cât în toată perioada 2007-2016, iar avuţia românilor a ajuns la recordul maxim al ultimilor 10 ani. Această guvernare nu lasă pe nimeni în urmă. În guvernarea PSD-ALDE, numărul românilor aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială a scăzut considerabil", a detaliat Dăncilă.
Premierul a mai afirmat că veniturile bugetare suplimentare din perioada guvernării PSD-ALDE sunt mai mari decât în toată perioada 2008-2016.
"Sunt date care arată că românii o duc mai bine. Nu o spun eu, o spune Eurostat. (...) Sunt mulţi români care au reuşit în aceşti doi ani şi jumătate să îşi cumpere o maşină. (...) Sunt mulţi seniori care nu mai sunt nevoiţi să aleagă între alimente şi medicamente, pentru că le-au crescut pensiile, iar preţurile pentru multe medicamente au scăzut. (...) Dacă veţi ajunge la guvernare, domnilor şi doamnelor din Opoziţie, veţi fi obligaţi să vorbiţi despre ceea ce încă nu aţi stabilit că vreţi să faceţi pentru oameni, pentru veniturile lor, pentru educaţia şi sănătatea copiilor lor. Va trebui să demonstraţi românilor cum puteţi fi mai buni decât noi în ceea ce priveşte reducerea şomajului, care în prezent a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 28 de ani, faţă de cei 700.000 de oameni care şi-au pierdut locurile de muncă în guvernarea dumneavoastră. Va trebui să spuneţi cum puteţi creşte productivitatea muncii mai mult decât noi, care am atins un nivel istoric în 2018, cu 45,5% mai mult faţă de 2010. Este cea mai mare creştere din Uniune faţă de media europeană de doar 8%. Să vedem cum veţi argumenta că puteţi fi mai buni decât noi la guvernare, în condiţiile în care în primii doi ani ai guvernării noastre veniturile tuturor lucrătorilor din România au crescut cu 107 miliarde lei, cât în toată perioada 2007-2016. Adevărul este că sărăcia s-a înrădăcinat prea mult în timpul guvernării dumneavoastră pentru a putea fi eradicată în doi ani şi jumătate", a afirmat Viorica Dăncilă.
Prim ministrul a adăugat că, pe baza acestui program contestat de Opoziţie, PIB-ul României creşte cu 266 miliarde de lei.
"România are cea mai mare creştere economică agregată din UE în ultimii doi ani şi jumătate, iar perspectivele de creştere pentru acest an sunt confirmate de progresul înregistrat în primul trimestru. Efectivul salariaţilor din economie a ajuns la nivelul maxim al ultimilor 20 de ani, iar rata şomajului şi numărul de şomeri au atins nivelul minim al ultimilor 28 de ani. În doi ani de guvernare PSD-ALDE, veniturile tuturor lucrătorilor români s-au majorat cât în toată perioada 2007-2016, iar avuţia românilor a ajuns la recordul maxim al ultimilor 10 ani. În guvernarea PSD-ALDE, numărul românilor aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială a scăzut considerabil. Veniturile bugetare suplimentare din perioadă guvernării PSD-ALDE sunt mai mari decât în toată perioada 2008-2016. (...) În acest context al investiţiilor, criticaţi în moţiune faptul că pierdem şansa de a ne dezvolta cu ajutorul fondurilor europene. Este incredibil, în condiţiile în care dumneavoastră, cei de la PNL şi USR, l-aţi susţinut sau îl susţineţi pe domnul Cioloş, care a condus Guvernul Zero şi care nu a lăsat în urmă nimic, niciun proiect, nicio autoritate de management autorizată. Toate plăţile care s-au făcut de la Uniunea Europeană în timpul guvernării tehnocrate s-au realizat în baza proiectelor lăsate în derulare de precedenta guvernare PSD. Astăzi avem o cotă de absorbţie de 29%, foarte aproape de media europeană, ceea ce se traduce prin intrarea în economie a 8,7 miliarde euro", a mai explicat Dăncilă.
În final, premierul a făcut "un apel la raţiune şi la bun simţ" şi a afirmat că "această moţiune nu vine cu argumente valide şi nici nu oferă o soluţie pentru problemele ţării".
"Mai grav, avem partide, semnatare ale moţiunii, care au declarat deschis că, în cazul în care moţiunea trece, nu vor participa în viitoarea formulă de guvernare. Şi atunci vin şi întreb: care e soluţia politică a acestei moţiuni şi unde e responsabilitatea partidelor care o susţin? Ţara are nevoie de stabilitate şi de continuitate în lucrurile bune pe care le-am realizat până acum. Am încrederea că şi majoritatea parlamentară pe care se bazează actuala guvernare, dar şi parlamentarii responsabili din Opoziţie sunt conştienţi de acest lucru. Îi îndemn, deci, pe aceştia, să nu voteze moţiunea şi să refuze intrarea României în haos", a conchis Viorica Dăncilă. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Mihai Simionescu, imagine: Marian Vlăduț, redactor video: Marilena Gheorghiță, grafician: Andrei Cârlan, editori online: Gabriela Badea, Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Camera Deputaților: Reglementări noi în privința cabinetelor medicale
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 9/2025 care reglementează formele de organizare, înființare, funcționare și control ale cabinetelor medicale. S-au înregistrat 220 de voturi 'pentru', două 'împotrivă' și 75 de abțineri. Cabinetul medical este unitatea,
Camera Deputaților/Comisia pentru muncă a modificat proiectul privind pensiile magistraților
Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a modificat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare, după ce cu o zi în urmă i-a dat raport de adoptare în forma inițiatorilor. Comisia a eliminat tabelele prin care se eșalona vârsta de pensionare a magistraților, astfel
Oana Țoiu (USR): Proiectul privind pensiile magistraților este neconstituțional; amendamentele noastre nu au fost acceptate
Deputatul USR Oana Țoiu a afirmat, marți, că proiectul privind pensiile magistraților aflat în dezbatere parlamentară este neconstituțional și lasă 'o portiță' pentru ca în continuare anumite pensii să fie mai mari decât salariile în plată. Proiectul cu privire la pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare
Camera Deputaților/Propunerea legislativă de modificare a Legii AGERPRES - aviz favorabil în Comisia de muncă
Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.19/2003 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES a primit, marți, aviz favorabil din partea Comisiei de muncă și protecție socială a Camerei Deputaților. Propunerea legislativă inițiată de un grup de senatori PNL prevede că AGERPRES are dreptul să înființez
Camera Deputaților - plen/ Omagiu Papei Francisc; Ștefan Bouda (minorități): A fost un poet al milei
Mai mulți deputați au adus un omagiu, marți, în plen, Papei Francisc, care murit luni la vârsta de 88 de ani. Deputatul minorităților naționale Ștefan Bouda a menționat că Papa Francisc a pledat în întreaga sa viață pentru unitatea lumii creștine și pentru bună înțelegere între toate religiile, 'ca o stavilă a umanității
Camera Deputaților/ Ovidiu Ganț: Relația României cu Republica Federală Germania, de maximă importanță
Relația București - Berlin este 'de maximă importanță' în actualul context internațional, a declarat, marți, deputatul Ovidiu Ganț, reprezentant al Forumului Democrat al Germanilor din România, cu prilejul sărbătoririi Zilei Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania. 'Ziua de 21 aprilie este ziua în care s-a s
Moment de reculegere în memoria Papei Francisc în plenul Camerei Deputaților
Deputații au ținut marți, în plen, un moment de reculegere în memoria Papei Francisc. Președintele Camerei, Ciprian Șerban, a propus deputaților, la începutul ședinței de plen, să țină un moment de reculegere. 'Ieri, Sanctitatea Sa, Papa Francisc, un prieten al României, a trecut în neființă. În memoria sa
Camera Deputaților/Procedura de evaluare profesională a angajaților - aprobată de Biroul permanent
Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, luni, procedura de evaluare profesională a funcționarilor publici parlamentari și a personalului contractual din serviciile acestui for legislativ. Procedura a fost adoptată în vederea punerii în aplicare a dispozițiilor Hotărârii Camerei Deputaților nr. 9/2025. Evaluarea profe
Fațada Palatului Parlamentului - iluminată în culorile drapelelor României și Germaniei
Fațada principală a Palatului Parlamentului, dinspre Piața Constituției, va fi iluminată marți, începând cu ora 20:30, în culorile drapelelor României și Republicii Federale Germania, pentru a marca ziua prieteniei dintre cele două țări. ''Iluminarea clădirii Palatului Parlamentului în culorile drapelelor
SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății
Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului
Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor
Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede
Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa
Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu
Suciu, după întâlnirea cu delegația SUA: Anularea alegerilor, ca o discuție liberă despre situația politică
Discuțiile senatorilor și deputaților români cu delegații Congresului SUA au vizat aspecte ale diplomației parlamentare, iar tema anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost abordată ca 'o discuție liberă despre situația politică din România', a declarat la finalul discuțiilor vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.
Cameră/ Comisia pentru cultură: Anul 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'
Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților a dat, marți, cu unanimitate de voturi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I.C. Brătianu'
Senat: Legea privind pedepsirea șoferilor drogați, adoptată
Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Au fost înregistrate 85 de voturi ''pentru'', 3 ''împotrivă''