REPORTAJ Harghita: Zeci de participante la prima ediţie a paradei motociclistelor din judeţ

Zeci de femei au participat, duminică, la Miercurea-Ciuc, la prima ediţie a paradei motociclistelor din judeţul Harghita, acţiunea având rolul de a atrage atenţia locuitorilor municipiului, dar şi participanţilor la trafic că tot mai multe doamne şi domnişoare aleg motocicleta ca mijloc de transport.
Purtând fuste de toate culorile şi toate modelele, dar fără să uite de echipamentul de protecţie, aproximativ 40 de motocicliste s-au adunat în centrul oraşului Miercurea-Ciuc, unele dintre ele susţinute de parteneri, la rândul lor motociclişti.
După ce s-au bucurat de întâlnirea cu prietenele lor care au aceeaşi pasiune, motociclistele au parcurs un traseu prestabilit în oraş, după care au discutat despre pasiunea lor comună.
Chiar dacă ideea s-a născut dintr-o glumă, numărul participantelor a depăşit orice aşteptări, la eveniment venind motocicliste şi din alte oraşe harghitene sau chiar din judeţul Covasna.
"Ideea a pornit de la o glumă. Trei prietene au vorbit despre cum ar fi dacă am purta fustiţă în timp ce am face o plimbare cu motocicletele. Această idee a fost postată în grupurile de motociclişti din judeţul Harghita şi nu numai. (...) Când ne-am dat seama câte persoane sunt interesate de acest eveniment, l-am contactat preşedintele asociaţiei Safety Bike, Forró Miklós Botond, care ne-a ajutat din punct de vedere administrativ, pentru că aveam nevoie de autorizaţii. (...) Ne-a susţinut şi ne-a ajutat tare mult, iar băieţii de la Safety Bike ne asigură traseul, ca să fie totul OK", a declarat, pentru AGERPRES, André Zsuzsánna, coorganizatoare a evenimentului.
Aceasta a ţinut să puncteze că acţiunea a fost una de conştientizare a prezenţei tot mai crescute pe şosele a motociclistelor şi a faptului că este nevoie de mai multă atenţie a participanţilor la trafic.
"Considerăm că este foarte important să evidenţiem faptul şi să atragem atenţia că pe două roţi, în spatele echipamentului de protecţie, se află adesea mame şi soţii, pe care copiii şi soţii lor îi aşteaptă acasă", a transmis André Zsuzsánna.
Ea a mai arătat că are permis din anul 2011 şi că sentimentul pe care îl trăieşte atunci când se află pe motoclicletă este unul de libertate totală.
La rândul său, Ambrus Csilla, coorganizatoare a evenimentului, a spus că de trei ani şi-a descoperit această pasiune, a obţinut şi permisul şi îi place atât de mult, încât merge inclusiv la serviciu cu motocicleta.
Şi mesajul său a fost acela ca participanţii la trafic să fie mai atenţi şi mai precauţi, pentru ca toată lumea să ajungă acasă în siguranţă.
O altă motociclistă prezentă la paradă a fost Darvas Kinga, care şi-a luat permisul atunci când a împlinit 50 ani, după ce fiul şi soţul său intraseră în lumea motociclismului iar ea se săturase să ocupe doar locul din spate al motocicletei.
Are acum propria motocicletă, al cărei număr îi dezvăluie vârsta elegantă şi faptul că este mamă, şi mărturiseşte că ea este dovada că poţi să-ţi urmezi pasiunea la orice vârstă.
"Toată familia are permis. Şi copilul de 20 de ani, şi soţul. Şi am zis: hai! Toţi au râs de mine când m-am dus la cursuri, dar până la urmă am reuşit, am demonstrat că pot şi acum mergem împreună, toată familia. (...) E un feeling de libertate totală. Viaţa e în mâna ta şi de asta trebuie să ţii cont, dar e super. (...) Aveam 50 ani când am luat permisul şi asta demonstrează că niciodată nu-i prea târziu să începi să te ocup de un hobby, să fie ceva numai al tău", a declarat Darvas Kinga pentru AGERPRES.
Aceasta a venit cu soţul ei, Darvas László, care a susţinut-o mereu şi care acum a avut o importantă sarcină, aceea de a imortaliza prezenţa soţiei la prima paradă a motociclistelor din Harghita.
El a spus că motociclistele în trafic sunt mai încete decât colegii lor bărbaţi, dar acest lucru nu reprezintă o problemă, pentru că fiecare face ceea ce simte.
Mesajul familiei Darvas pentru participanţii la trafic a fost acelaşi: să fie atenţi, pentru că toţi sunt aşteptaţi acasă de familii.
Preşedintele Asociaţiei Safety Bike, Forró Miklós Botond, care a sprijinit organizarea evenimentului, a declarat pentru AGERPRES că ideea acţiunii este una foarte bună, mai ales că tot mai multe doamne şi domnişoare au această pasiune, iar participanţii la trafic trebuie să ţină cont de ele.
Acesta a arătat că, în trafic, femeile motocicliste sunt mai precaute decât atunci când se află la volanul unui autoturism.
"Cum am văzut, din experienţă, cele care conduc motociclete parcă merg mai bine, parcă sunt mai precaute, folosesc mai bine motocicletele în trafic. Cu autoturismele sunt mai multe probleme, fiindcă într-un autoturism, ca fată, poţi să faci mai multe lucruri: să te piepteni, să te uiţi în oglindă. Sunt mai multe lucruri care pot să-ţi scadă atenţia. La motociclete trebuie să fii concentrat pe drum, pe participant, să te uiţi dacă vine cineva. Eu cred că pe motociclete fetele merg mult mai bine decât cu maşina", a spus Forró Miklós Botond. AGERPRES/(A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ședință CGMB: Bugetul Capitalei, introdus pentru a doua oară pe ordinea de zi
Consilierii municipali se întrunesc în ședință joi, de la ora 16:00, singurul proiect de pe ordinea de zi fiind bugetul Capitalei pentru acest an. Proiectul a figurat și pe ordinea de zi a ședinței din 27 martie, însă a fost retras la propunerea primarului general Nicușor Dan. Ulterior, el s-a declarat convins
Sălaj: Un profesor, un preot și un medic, recompensați de Consiliul Județean cu distincția Soarele Sălăjean
Profesorul Szilagyi Iuliu, preotul Gabriel Viorel Gârdan și medicul Alexandru Iliescu au fost recompensați de către Consiliul Județean Sălaj cu distincția ''Soarele Sălăjean'', miercuri, în cadrul unei festivități ce a avut loc la Zalău. ''Soarele Sălăjan, denumit Rozaliul Soarele Sălăjean, este un simbol al
Satu Mare: Sifonărie închisă temporar și amendată cu 8.000 de lei de comisarii de la Protecția Consumatorilor
O sifonărie din Satu Mare a fost închisă și amendată cu suma de 8.000 de lei de către Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC), în urma unui control fiind găsit un spațiu neigienizat și robineți cu rugină, informează instituția, miercuri, printr-un comunicat de presă.
Neamț: Președintele CJ a organizat o consultare cu foștii președinți și vicepreședinți ai instituției, despre dezvoltarea județului
Președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț, Daniel Vasilică Harpa, a organizat, miercuri, o consultare cu foștii președinți și vicepreședinți ai instituției, despre proiectele de dezvoltare a județului. ''Experiența lor în administrația publică, proiectele începute, soluțiile cu care au venit în rezolvarea unor prob
Iași: Municipalitatea oferă un ajutor lunar de 1.000 de lei pentru consilierea și terapiile copiilor cu autism
Directoarea Direcției de Asistență Socială (DAS) din cadrul Primăriei Iași, Luminița Munteanu, a declarat, miercuri, că instituția sa vizează integrarea a cât mai mulți copii cu tulburări din spectrul autist (TSA) în școală sau în câmpul muncii și oferă lunar un sprijin financiar de 1.000 de lei familiilor acestora pentru decontarea terapiilor
Galați: Au sosit microbuzele electrice care vor asigura legătura între municipiul reședință și comuna Vânători
Primăria municipiului Galați informează, miercuri, că au sosit primele șase microbuze electrice, dintr-un lot de zece, care vor asigura legătura între municipiul reședință și comuna Vânători, potrivit Compartimentului de presă al instituției. Potrivit sursei citate, microbuzele sunt de tipul Karsan e-Jest și au fost achiziționate c
Harghita: Asociația Caritas face apel la solidaritate și îndeamnă oamenii să doneze la Colecta Națională de Alimente
Asociația Caritas face apel la solidaritate și îi îndeamnă pe locuitorii județului Harghita să doneze la Colecta Națională de Alimente, produsele urmând să fie folosite pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile. ''În pragul sărbătorilor pascale, între 4 și 6 aprilie, te invităm să fii parte din cea de-a 11
Vaslui: Un restaurant și un fast food, închise în urma neregulilor constatate de inspectorii DSVSA
Un restaurant și un fast food au fost închise, miercuri, în urma neregulilor constatate cu ocazia unor controale desfășurate de reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui. Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanții instituției, în cele două unități au fost găsi
Iași: O mie de baloane albastre înălțate în Piața Unirii, în cadrul campaniei dedicate copiilor cu autism (GALERIE FOTO)
O mie de baloane albastre au fost înălțate spre cer, miercuri, de zeci de elevi de la mai multe școli și licee din Iași, studenți și membri ai Asociației Surâsul Albastru, în cadrul campaniei dedicate sprijinului copiilor cu autism ''Primăvara Prieteniei''.
Cseke Attila, la 100 de zile de la preluarea conducerii MDLPA: Facturile restante din 2024 sunt plătite
Datoriile Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) au fost plătite, gradul de absorbție a fondurilor din PNRR la minister s-a dublat, criteriile de plată pentru programele de investiții sunt transparente și au fost introduse reguli care oferă predictibilitate antreprenorilor, a afirmat, miercuri, ministrul Cseke Attila, într-o conf
Vaslui: Problemele copiilor cu autism, discutate în cadrul unei întâlniri organizate de DGASPC
Problemele întâlnite în gestionarea situației copiilor cu autism au fost discutate, miercuri, în cadrul unei întâlniri organizate de reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, cu ocazia
MApN: Peste 460 de rezerviști au semnat contracte cu companii de securitate care au activat în Congo
Peste 460 de militari rezerviști, care provin din Ministerul Apărării Naționale, au semnat, după trecerea în rezervă, contracte cu companii de securitate care au activat în Republica Democratică Congo, a informat, miercuri, MApN. De asemenea, sursa citată spune că șapte militari în activitate care se aflau în concediu d
Neamț: Aproximativ 550 de copii au tulburări din spectrul autist
Aproximativ 550 de copii din județul Neamț au tulburări din spectrul autist, se arată miercuri într-un comunicat de presă al Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC), transmis cu ocazia celebrării pe 2 aprilie a
Cluj: Peste 800 de persoane au solicitat cărți electronice de identitate
Peste 800 de clujeni au depus deja cereri pentru eliberarea cărților electronice de identitate. ''Începând din data de 20 martie, la nivelul DJEP Cluj și al celor șapte servicii locale de evidență a persoanelor din județul Cluj au fost depuse deja 812 cereri pentru emiterea noilor cărți electronice de identitate'',
Arad: Transporturi de bovine și cai din Ungaria, întoarse din drum din cauza febrei aftoase
Mai multe transporturi de animale vii din Ungaria, respectiv bovine și cai, au fost întoarse din drum de autoritățile din Arad ca măsură pentru prevenirea introducerii virusului febrei aftoase în România. Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVS