logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CASE CU AMINTIRI/Prahova: Casa Memorială 'Nichita Stănescu' radiază de lumina şi prezenţa vie a 'îngerului blond'

Imagine din galeria Agerpres

Pe o stradă îngustă, parcă pitită, din municipiul Ploieşti, o casă micuţă, simplă, dar în acelaşi timp cochetă, caldă şi primitoare adăposteşte un adevărat univers, cel al lui Nichita Stănescu, un "înger blond" a cărui prezenţă este atât de vie în locul în care s-a născut şi a devenit... fenomen.

Casa Memorială "Nichita Stănescu" se află la numărul 1, pe strada care poartă numele poetului "necuvintelor".

 

Foto: (c) ANAMARIA CONSTANTIN / AGERPRES FOTO


Păşind în curtea casei, iar apoi în locuinţă, intri într-un univers care îţi creează iluzia că Nini, aşa cum era alintat în familie, se află încă printre noi. Oricând te-ai aştepta să auzi un chiot zglobiu sau acordurile pianinei care îi era atât de dragă ori să îl vezi stând la birou citind sau compunând poezii.

Casa, care a fost construită între anii 1926-1927 de către bunicul şi tatăl poetului, a devenit muzeu în anul 2002, iar refacerea tematicii locuinţei a fost realizată sub atenta supraveghere a Marianei Stănescu, sora scriitorului, astfel că piesele de mobilier au fost aşezate cu aproximaţie aşa cum erau în copilăria lui Nichita.

 

Foto: (c) ANAMARIA CONSTANTIN / AGERPRES FOTO


Muzeul acesta nu a cumpărat nimic, este un muzeu realizat din donaţii făcute din dragoste pentru Nichita, spun muzeografii.

"Nichita a avut parte de o expoziţie memorială chiar la doi ani după ce a decedat. În 1983 a murit, în decembrie, iar în 1986 a fost deschisă o expoziţie omagială. La început, temporară se numea. Era deschisă într-o casă de târgoveţ de secol XVIII, Casa Hagi Prodan (...). Acolo au început să se strângă obiecte. Cei care aveau obiecte de la Nichita - o scrisoare, o poezie, o monedă, pentru că el a fost un pasionat numismat, veneau şi le donau. Din donaţii s-au strâns în jur de 300 de piese, inclusiv patul a fost donat de mama lui Nichita. Patul, biroul lui de elev... Ploieştenii i-au ţinut amintirea trează acolo, în Casa Hagi Prodan, până în 2002, când ne-am mutat aici. (...) Am avut marele noroc să o prindem pe Mariana, sora lui Nichita, în viaţă. Ea locuia în Bucureşti, tocmai se pensionase din funcţia de director de şcoală şi atunci ne-a primit acasă şi ne-a oferit tot ce avea cu valoare memorialistică. În plus, a venit aici şi ne-a explicat cum era casa în perioada copilăriei lor. Unele piese s-au pierdut. (...) Unde nu au mai fost obiecte, am făcut o cameră documentară dedicată operei poetului - opera postumă, cărţi, premii. (...) Am avut ocazia ca, la câteva luni de la deschidere, să participăm la un concurs naţional al caselor memoriale. Am obţinut locul I, fiind în 2003 cea mai frumoasă casă memorială deschisă în România", povesteşte pentru AGERPRES muzeograful Ioana Roşu.

 


Foto: (c) Anamaria Constantin / AGERPRES


Nichita Stănescu s-a născut în această casă şi a locuit aici până în 1953, când a intrat la facultate în Bucureşti.

În dormitor se află mobilierul din acea perioadă, făcut din lemn de nuc, iar pe patul acoperit cu o cuvertură lucrată de mama lui stă, parcă în aşteptarea jocului, ursuleţul de pluş cu care acesta se juca în copilărie.

 

Foto: (c) ANAMARIA CONSTANTIN / AGERPRES FOTO


Pe pereţii dormitorului, dar şi în restul casei sunt multe fotografii originale ale copilului Nichita şi poze de familie, precum şi tablouri ale poetului care au fost donate muzeului.

În camera de lucru, cea în care îşi făcea temele şi îşi compunea poeziile, încă de la vârsta de 7 ani, se află biroul poetului, pe care se găseşte o mapă de piele care i-a aparţinut, faţa fiind lucrată goblen de către mama sa. Dicţionarul de rime, cărţile de bază, un microscop primit în dar de la tatăl lui când a împlinit 10 ani, tabla de şah şi celebra pianină completează decorul.

 


Foto: (c)  ANAMARIA CONSTANTIN / AGERPRES FOTO


Nichita spunea, la un moment dat, că, dacă nu ar fi devenit poet, probabil ar fi ajuns un mare muzician.

"La 7 ani i-au luat profesor de muzică. Mama poetului povestea că el avea ritual când venea de la şcoală - intra în casă, îşi arunca ghiozdanul şi începea să cânte la pianină şi mama din bucătărie auzea şi începea să pregătească prânzul", spune muzeograful Argentina Istrătescu.

 


Foto: (c) ANAMARIA CONSTANTIN / AGERPRES FOTO


Pick-up-ul şi aparatul de radio ne duc cu gândul la Nichita în perioada tinereţii.

"În perioada liceului, Nichita făcea ceaiuri dansante. Îşi invita colegii, le cânta la pian, le punea muzică, avea o colecţie întreagă de plăci cu concerte pentru pian şi orchestră. Era spaţiul în care se simţeau bine, în timp ce mama lui le făcea prăjituri", povestesc muzeografii.

 


Foto: (c) Anamaria Constantin / AGERPRES


Poetul are câteva versuri care ilustrează zona, apropierea de căile ferate (casa fiind în apropierea Gării de Nord), în poezia sa apar locuinţa, dar şi dorul de casă.

Incursiunea în universul natal al "Îngerului blond" continuă cu sufrageria, unde se află telefonul pe care este înscris numărul alocat la acea vreme familiei, pendula familiei, mobilierul din acea perioadă - fotoliile, servanta şi, din nou, fotografii din copilărie din care răzbate lumina zâmbetului poetului.

 


Foto: (c) Anamaria Constantin / AGERPRES


În camera documentară, care era o altă cameră de zi a familiei, s-au amenajat vitrinele în care sunt prezentate alte fotografii, certificatul de naştere al lui Nichita, obiecte din timpul şcolii, maşina de scris şi publicaţiile antume, opera postumă a poetului, precum şi premiile naţionale şi internaţionale obţinute de Nichita.

Bucătăria păstrează mobilierul din copilăria lui Nini, o parte din vesela familiei, dar şi cartea de bucate a mamei care conţine şi însemnările acesteia.

 

Foto: (c) ANAMARIA CONSTANTIN / AGERPRES FOTO


În fosta baie a casei a fost amenajată o bibliotecă în care se regăsesc exemplare aduse de către Mariana Stănescu de la Bucureşti.

"Nichita era o fire foarte deschisă, caldă, prietenoasă, încuraja pe toată lumea. Când s-a mutat în Piaţa Amzei, avea uşa apartamentului mereu deschisă. După ce s-a căsătorit cu a treia soţie, veneau tineri poeţi ca să îi prezinte opera, să îi ceară un sfat. Niciodată nu îi critica, iar la plecare le dăruia un stilou simbolic pentru a continua scrisul. El a spus că este mai vital să ai un prieten decât un înger păzitor, deci o căldură sufletească şi o nobleţe sufletească deosebită", explică Argentina Istrătescu.

 

Foto: (c) ANAMARIA CONSTANTIN / AGERPRES FOTO


Poate prezenţa numărului mare de fotografii şi tablouri ale poetului, poate dragostea pentru acesta care se simte în fiecare detaliu al amenajării casei memoriale, poate felul în care muzeografii vorbesc despre Nichita şi viaţa lui sau poate toate la un loc te fac, la un moment dat, să îl cauţi cu privirea pe cel care a fost un fenomen. AGERPRES/ (AS - autor: Anamaria Constantin, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 5

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 24-01-2025 17:28

Două filme românești, selectate la cea de-a 48-a ediție a Festivalului de Film de la Goteborg

 La cea de-a 48-a ediție a Festivalului de Film de la Goteborg, cel mai important eveniment de acest gen din Scandinavia, programat între 24 ianuarie și 2 februarie, au fost selecționate două filme din România: 'Trei kilometri până la capătul lumii' (premieră în Suedia), regizat de Emanuel Pârvu, în Competiția Internațională a

Cultura - Media 23-01-2025 18:52

24 Ianuarie/Vâlcea: Expoziție foto dedicată festivalului de blues de la Brezoi, deschisă în municipiul reședință de Ziua Micii Uniri

Cele mai bune și captivante fotografii realizate la ediția de anul trecut a Open Air Blues Festival de la Brezoi vor fi prezentate într-o expoziție specială ce va fi vernisată, vineri, în municipiul Râmnicu Vâlcea. Organizatorii evenimentului - Asociația Mentor Rock, filiala Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici di

Culte 23-01-2025 16:47

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena vor fi aduse de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator, pe 30 aprilie

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman pe 30 aprilie, după ce în aceeași zi vor poposi la Catedrala Patriarhală din Capitală, anunță, joi, agenția

Cultura - Media 23-01-2025 16:47

24 Ianuarie/ Giurgiu: Stema Principatelor Unite, sculptură după original, la Muzeul Județean (GALERIE FOTO)

O sculptură realizată de specialiștii Muzeului Județean Giurgiu, după original, pe o suprafață de aproximativ un metru pătrat, ce reprezintă stema celor două Principate Unite, cu Bourul Moldovei și Vulturul Țării Românești și o reprezentare a imaginii lui Alexandru Ioan Cuza sunt exponate ce pot fi vizitate la instituția de cultură.

Cultura - Media 23-01-2025 11:44

Dirijorul Andrei Boreiko și pianistul Alexander Gavrylyuk concertează la Ateneul Român pe 23 și 24 ianuarie

Orchestra și Corul Filarmonicii George Enescu vor susține două concerte vocal-simfonice emoționante pe 23 și 24 ianuarie, la Ateneul Român, sub bagheta dirijorului Andrei Boreiko și avându-l ca solist pe celebrul pianist Alexander Gavrylyuk, care va interpreta Concertul nr. 3, în do major, pentru pian și orchestră, op. 26 de Serghei Prokofiev, informează un

Cultura - Media 23-01-2025 11:13

Iași: Hora Unirii va răsuna în curtea Palatului lui Cuza de la Ruginoasa, pe 24 Ianuarie

'Hora Unirii' va răsuna pe 24 Ianuarie, în curtea Palatului 'Alexandru Ioan Cuza' de la Ruginoasa, pentru a celebra 166 de ani de la Unirea Principatelor Române. Pentru a celebra împlinirea a 166 de ani de la momentul istoric al Unirii Principatelor Române, Complexul Muzeal Național 'Moldova' Iași, prin Muzeul Me

Cultura - Media 23-01-2025 11:04

Reprezentațele ICR din toată lumea comemorează victimele Holocaustului

Reprezentanțele ICR din Chișinău, Londra, Budapesta, Madrid, Paris, Roma, Varșovia, Berlin, Stockholm, Viena, Tel Aviv, Veneția, Lisabona și New York omagiază, cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, victimele Holocaustului prin proiecții de filme, lansări de carte, expoziții și dezbateri. Pe 27 ianuarie, de la ora 19,00, Ins

Cultura - Media 23-01-2025 10:12

Proiect destinat dramaturgiei contemporane cu Mary Elizabeth Hamilton, la Teatrul Nottara

Teatrul Nottara lansează un proiect destinat dramaturgiei contemporane, 'Focus Mary Elizabeth Hamilton', informează organizatorii într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Teatrul Nottara își propune să creeze un mediu prolific și ofertant pentru dezvoltarea dramaturgiei contemporane, prin contexte în care artiștii să se afle în

Cultura - Media 22-01-2025 23:35

Intotero: Întâlniri de lucru cu reprezentanții instituțiilor culturale subordonate Ministerului Culturii

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a participat, miercuri, la întâlniri de lucru cu reprezentanții instituțiilor culturale subordonate instituției pe care o reprezintă, pentru stabilirea priorităților, abordarea provocărilor și planificarea proiectelor culturale pentru anul în curs. 'Fiecare întâlnire a ofe

Cultura - Media 22-01-2025 17:04

A murit scriitorul Constantin Abăluță

Scriitorul Constantin Abăluță a murit la vârsta de 86 de ani, anunță președintele Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian. 'Un om distins, un cărturar, un poet sensibil, Constantin Abăluță ne-a părăsit cu discreție, pe vârfurile sufletului....', a transmis Vosganian într-o postare pe pagina sa de Fac

Cultura - Media 22-01-2025 15:38

VIDEO Președintele ICR: Jurnalismul cultural - element esențial pentru a facilita accesul publicului la cultură

Importanța jurnalismului cultural în societatea contemporană și a cultivării în continuare a spiritului critic, într-o vreme a schimbărilor și a provocărilor permanente, a fost evidențiată, miercuri, într-o dezbatere desfășurată în Sala Mare a Institutului Cultural Român (ICR). Președintele ICR, Liviu Jicman

Cultura - Media 22-01-2025 13:49

Micro-expoziție despre Unirea Principatelor Române în creația pictorului Eugen Ispir, la Muzeul de Istorie a României

Micro-expoziția 'Unirea Principatelor Române în creația pictorului Eugen Ispir (1909-1974)', dedicată evenimentului istoric din 24 ianuarie 1859, va fi accesibilă publicului, de vineri, la sediul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) de pe Calea Victoriei. Conform unui comunicat de presă al MNIR transmis mier

Cultura - Media 22-01-2025 13:08

Ioan Aurel Pop: Cuza a fost prețuit ca un erou al țăranilor

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost prețuit ca un erou al țăranilor, a spus, miercuri, la Târgoviște, la o conferință despre rolul lui Cuza în formarea României moderne, președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop. 'Cuza a fost și un erou al poporului și mai ales al țăranilor, cărora le-a dat pământ și i-a

Cultura - Media 22-01-2025 10:23

Spectacolul 'Șapte minute după miezul nopții (A Monster Calls)' - premieră, sâmbătă, la Teatrul Excelsior

Spectacolul 'Șapte minute după miezul nopții (A Monster Calls)' în regia lui Bobi Pricop va fi prezentat, sâmbătă, în premieră la Teatrul Excelsior, informează organizatorii într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. Alături de regizorul Bobi Pricop, din echipa care a creat spectacolul, o experiență audio u

Culte 22-01-2025 09:00

Botoșani: Scădere îngrijorătoare a numărului botezurilor în biserici; preoții atrag atenția asupra crizei demografice

O situație îngrijorătoare privind natalitatea extrem de scăzută sau chiar lipsa totală a nou-născuților se înregistrează în numeroase localități rurale din județul Botoșani, fiind remarcată de preoții ortodocși care spun că nu prea au mai avut ocazii pentru a săvârși slujba botezului. Astfel, în numeroase parohii