logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cosmonautul Valery Bykovsky, din epoca misiunilor Vostok, a murit la 84 de ani

Imagine din galeria Agerpres

Cosmonautul Valery Bykovsky, unul dintre pionierii spaţiului din epoca sovietică şi cel care a însoţit-o în misiune pe prima femeie care a ajuns în spaţiu, a murit miercuri, la vârsta de 84 de ani, conform Agenţiei spaţiale ruse Roskosmos, transmite joi Space.com.

"Bykovsky a făcut parte din prima generaţie de cosmonauţi sovietici care a scris numeroase pagini din istoria glorioasă a zborurilor ruseşti cu echipaj uman în spaţiu", conform unui anunţ făcut de oficiali ai Centrului de Pregătire pentru Cosmonauţi Gagarin, din Star City (la marginea Moscovei).

Bykovsky a fost ales să facă parte din programul spaţial sovietic alături de Yuri Gagarin, fiind unul dintre membrii primei echipe de viitori cosmonauţi, care au început pregătirile în martie 1960. El a zburat de trei ori în spaţiu, adunând 20 de zile, 17 ore şi 47 de minute pe orbită. În prezent, echipajele Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) petrec câte 6 luni pe orbită în cadrul unei singure misiuni, însă în anii '60 pericolele înfruntate de cosmonauţi erau radical mai mari decât sunt în prezent, iar realizările lor de atunci au deschis drumul spre misiunile americane pe Lună şi, ulterior, pentru proiectul internaţional reprezentat de ISS.

Bykovsky a pornit în prima sa misiune la 14 iunie 1963, ca pilot al Vostok 5, cea de-a 5-a misiune spaţială desfăşurată de URSS. Bykovsky şi-a petrecut timpul în spaţiu desfăşurând o serie de experimente simple - a filmat linia orizontului, a făcut exerciţii fizice şi a înregistrat reacţia organismului său la microgravitaţie.

La două zile după ce şi-a început misiunea, în timpul celei de-a 31-a orbite circumterestre, lui Bykovsky i s-a alăturat, în spaţiu, un alt cosmonaut, cei doi zburând în tandem. Cel de-al doilea cosmonaut a fost Valentina Tereshkova, prima femeie care a ajuns în spaţiu. Capsulele spaţiale ale celor doi au evoluat în tandem la o distanţă de 5 kilometri una de cealaltă.

Iniţial, Bykovsky urma să petreacă 8 zile în spaţiu, însă erupţiile solare din acea perioadă au dus la revenirea pe Pământ după doar 4 zile, 23 de ore şi 7 minute. Durata acestei misiuni a fost însă suficientă pentru a stabili un record în epocă, iar Bykovsky deţine încă şi recordul pentru cel mai îndelungat zbor spaţial individual din istorie.

Aterizarea sa, la 19 iunie 1963, la trei ore după capsula colegei sale de zbor, Valentina Tereshkova, a marcat şi sfârşitul programului Vostok.

Următoarea misiune a lui Bykovsky a venit 13 ani mai târziu, la 15 septembrie 1976, în calitate de comandant al misiunii Soyuz 22. Alături de colegul său de misiune Vladimir Aksyonov, Bykovsky a petrecut o săptămână pe orbita terestră, realizând peste 2.400 de fotografii ale planetei cu o cameră specială multi-spectrală ce putea realiza 6 fotografii simultan.

Cea de-a treia şi ultima misiune spaţială a lui Bykovsky a fost în cadrul programului Interkosmos, alături de astronautul Sigmund Jähn, primul german care a ajuns în spaţiul cosmic. Cei doi au ajuns în spaţiu la 26 august 1978, în cadrul misiunii Soyuz 31. Această misiune a durat o săptămână, iar principalul obiectiv a fost furnizarea de alimente şi materiale ştiinţifice pentru staţia spaţială sovietică Salyut 6.

 

Foto: (c) AP


Pentru cariera sa impresionantă şi serviciile aduse ţării sale, Bykovsky a primit titlul de Erou al URSS şi a fost decorat cu Ordinul Lenin şi cu Ordinul Steaua Roşie, printre alte numeroase onoruri ruseşti şi internaţionale.

Din grupul iniţial de 20 de cosmonauţi care au început antrenamentele în martie 1960, doar Alexei Leonov şi Boris Volynov sunt încă în viaţă. Înaintea lui Bykovsky au murit cei patru piloţi ai primelor patru misiuni Vostok, chiar în ordinea în care au zburat în spaţiu: Gagarin în 1968, Gherman Titov în 2000, Andriyan Nikolayev în 2004 şi Pavel Popovich în 2009.AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Simona Tatu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 05-04-2025 02:40

Seism cu magnitudinea 6,9 în Papua Noua Guinee

Un seism cu magnitudinea 6,9 s-a produs în largul insulei New Britain, în Papua Noua Guinee, a anunțat sâmbătă dimineața Institutul geologic american (USGS), relatează AFP. Cutremurul de mică adâncime a declanșat o alertă de tsunami, care a fost ulterior ridicată de Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific (PTWC

Stiinta 04-04-2025 18:56

Sonda solară Parker, aparținând NASA, a trecut cu bine prin cel de-al doilea survol solar

Sonda solară Parker, aparținând NASA, a încheiat cu succes cel de-al doilea survol al Soarelui, conform unui anunț făcut de agenția spațială americană, transmite vineri Live Science. Sonda de dimensiunea unui autoturism a trecut la distanța de 6,1 milioane de kilometri de suprafața solară cu viteza de 692.000 de kilometri pe oră.

Stiinta 04-04-2025 16:32

Serbia a semnat un acord pentru a achiziționa un al doilea supercomputer

Biroul pentru IT și eGovernment al Guvernului de la Belgrad a semnat vineri un acord în valoare de 50 de milioane de euro cu compania franceză Bull SAS - parte a Eviden Group - pentru achiziția unui computer HPC (high-performance computing) și dezvoltarea AI, transmite agenția Tanjug. Această tranzacție face parte dintr-un acord major &i

Planeta 04-04-2025 14:16

Scurta erupție vulcanică din Islanda a durat doar câteva ore

Cea mai recentă erupție vulcanică care s-a produs în peninsula Reykjanes din Islanda a durat doar câteva ore, potrivit Biroului de meteorologie din Islanda, informează DPA. Deși s-au înregistrat în continuare mici seisme în regiune, probabilitatea ca solul de deasupra camerei magmatice subterane să se redeschidă e

Stiinta 04-04-2025 10:15

'Cântecele' stelelor dezvăluie evoluția Căii Lactee (studiu)

Un nou studiu australian a deschis noi perspective asupra evoluției stelare prin analizarea 'sunetelor' stelelor dintr-un roi stelar aflat la 2,700 de ani-lumină distanță, a transmis joi Xinhua. Publicată miercuri în revista Nature, această descoperire oferă astrofizicienilor o nouă tehnică de a cartografia istoria și viitorul Că

Planeta 03-04-2025 19:12

Cutremur în Myanmar/ Bilanțul a urcat la 3.145 de morți

Bilanțul victimelor cutremurului cu magnitudinea 7,7 din Myanmar a crescut la 3.145 de morți, 4.589 de răniți și 221 de dispăruți, a anunțat joi Myanmar Radio and Television (MRTV), transmite agenția Xinhua. Departamentul de pompieri din Myanmar, în colaborare cu echipele internaționale de intervenție, a continuat operațiunile de căutare

Planeta 03-04-2025 17:57

Capitala Nepalului, acoperită de o ceață toxică provocată de incendiile de pădure

O ceață densă, cu miros înțepător, a acoperit joi capitala Nepalului, Kathmandu, unul dintre cele mai poluate orașe din lume, alimentată de incendiile de pădure care fac ravagii în întreaga țară, informează AFP. Potrivit experților, numeroase incendii, amplificate de o iarnă excepțional de secetoasă și de condiții atmosferice

Planeta 03-04-2025 16:33

Australia a cunoscut cele mai călduroase 12 luni înregistrate vreodată (servicii meteo)

Australia a cunoscut cele mai călduroase 12 luni înregistrate vreodată, a anunțat joi un reprezentant al serviciilor meteorologice de pe insula-continent, care a fost afectată și de inundații violente, cicloane și de un vast fenomen de albire a coralilor, informează AFP. Între aprilie 2024 și martie 2025, temperatura medie în

Stiinta 03-04-2025 15:09

Ediția 2025 a salonului parizian de tehnologie VivaTech își propune să concretizeze inteligența artificială

Aplicațiile concrete ale inteligenței artificiale (AI) în domenii precum comerț, sănătate sau cultură se vor afla în centrul salonului VivaTech, cel mai mare eveniment tehnologic european, care va avea loc în iunie la Paris, într-o perioadă în care sectorul se află în centrul unor tensiuni geopolitice intense, transmite AFP.

Planeta 03-04-2025 14:37

Peste o sută de organizații de mediu solicită interzicerea explorării combustibililor fosili din oceane

Peste 100 de organizații de mediu solicită impunerea imediată a unei interdicții asupra explorării resurselor de petrol și de gaze din oceane în anticiparea Conferinței ONU pentru oceane (UNO3) din iunie, a transmis joi dpa. Căutarea continuă de combustibili fosili în fundul mării amenință ecosistemele marine, subliniază cele 111 o

Stiinta 03-04-2025 11:07

Amazon va lansa primii sateliți din constelația sa furnizoare de internet

Compania Amazon, deținută de miliardarul Jeff Bezos, se pregătește să lanseze primii sateliți din constelația sa care va furniza acces din spațiu la internet și care va concura cu Starlink, constelația rivalului său, Elon Musk, informează AFP. Misiunea intitulată 'Kuiper Atlas 1' prevede lansarea unui set de 27 de sateliți cu ajutorul

Planeta 03-04-2025 08:56

Seism în Myanmar: Bilanțul morților a depășit pragul de 3.000, potrivit juntei

Peste 3.000 de persoane au murit în Myanmar în urma cutremurului puternic cu magnitudinea de 7,7 care a lovit țara în urmă cu șase zile, potrivit unui nou bilanț al deceselor, anunțat joi de junta din această țară, informează AFP. Un purtător de cuvânt al armatei aflate la putere, Zaw Min Tun, a declarat că au fost conf

Planeta 02-04-2025 20:04

Cutremur în Myanmar/ Bilanțul deceselor se apropie de 3.000

Bilanțul puternicului cutremur produs în urmă cu cinci zile în Myanmar a urcat la 2.886 de decese, a anunțat miercuri junta militară aflată la putere, alte peste 4.600 de persoane fiind rănite și aproximativ 370 fiind în continuare date dispărute, transmite agenția DPA. Liderul juntei, Min Aung Hlaing, a declarat miercuri că

Planeta 02-04-2025 19:50

Guvernul slovac a aprobat împușcarea a 350 de urși după ce un bărbat a fost ucis săptămâna trecută

Guvernul slovac a aprobat miercuri împușcarea a 350 de urși în acest an, în urma creșterii numărului de atacuri ale acestor animale, a căror populație s-a mărit în ultimii ani, a declarat prim-ministrul Robert Fico, informează Reuters. Această țară din Europa Centrală găzduiește, în numeroasele sale regiuni muntoa

Planeta 02-04-2025 18:51

Cutremur cu magnitudinea 6 în largul Japoniei; nu a fost emisă alertă de tsunami

Un cutremur cu magnitudinea preliminară 6 s-a produs miercuri în largul coastei estice a Peninsulei Osumi din Japonia, a anunțat agenția de meteorologie a țării, transmite Xinhua. Seismul a avut loc în jurul orei locale 23:04, la o adâncime de 40 de kilometri, având magnitudinea 4 pe scara japoneză de intensitate seismi