logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Sonda americană care a ajuns joi pe Lună nu a asolizat probabil în poziția corectă

Imagine din galeria Agerpres

Compania americană Intuitive Machines a anunțat joi că sonda sa spațială Athena, care asolizase puțin mai devreme pe Lună, nu a alunizat probabil în poziție verticală așa cum se spera, o dezamăgire pe care această firmă privată a experimentat-o deja anul trecut, informează AFP.

'Nu credem că avem orientarea corectă pe suprafața Lunii', a declarat Stephen Altemus, CEO al companiei din Texas, în cadrul unei conferințe de presă comune cu NASA, pentru care sonda transporta mai multe instrumente științifice.

Anunțul seamănă cu un deja-vu: la începutul anului 2024, Intuitive Machines a reușit să plaseze cu succes o sondă pe Lună, devenind prima companie privată care a reușit o astfel de performanță, dar sonda sa de atunci (Odysseus) a ajuns într-o poziție înclinată și deteriorată după o coborâre plină de evenimente.

Deși compania Intuitive Machines și NASA au confirmat că această nouă sondă, numită Athena, a asolizat joi pe suprafața lunară în jurul orei 17:30 GMT, locul exact al aselenizării și starea sa operațională sunt încă în curs de evaluare.

Echipele cred totuși că ea se află 'în proximitatea locului prevăzut', a declarat directorul Intuitive Machines. Cu alte cuvinte, o zonă situată la aproximativ 160 de kilometri de polul sudic al Lunii, care este o regiune de mare interes pentru explorarea spațială, deoarece conține apă sub formă de gheață.

Aceasta este o realizare, deoarece niciun vehicul spațial nu s-a mai apropiat atât de mult de polul sudic al Lunii până acum. Cu toate acestea, faptul că dispozitivul poate fi înclinat ar putea duce, printre altele, la scăderea producției sale de energie, a avertizat Stephen Altemus. Acest lucru ar limita experimentele și demonstrațiile pe care compania și NASA și le-au propus să le realizeze.

Viitoare misiuni cu echipaj uman

Manevrele de alunizare sunt extrem de complexe, din cauza absenței atmosferei, un detaliu care face inoperabilă utilizarea unor parașute. Înainte ca Intuitive Machines să plaseze, în februarie 2024, robotul său Odysseus pe Lună, doar câteva țări, începând cu Uniunea Sovietică în 1966, reușiseră acest lucru.

În urma acestui nou succes moderat, acțiunile companiei Intuitive Machines au scăzut cu 20% la bursă.

Presiunea asupra companiei a fost imensă după succesul de duminică al unei alte companii texane, Firefly Aerospace. Aceasta din urmă a reușit o aselenizare fără probleme cu sonda ei spațială, Blue Ghost, trimisă pe Lună tot în numele NASA.

Agenția spațială americană a ales în urmă cu mai mulți ani să încredințeze sectorului privat sarcina de a trimite echipamente și tehnologii pe Lună, pentru a reduce costul misiunilor și a le accelera ritmul. Acestea vizează pregătirea terenului pentru viitoare misiuni cu echipaj uman, în cadrul programului Artemis.

'Obiectivul nostru este de a le permite companiilor americane să construiască o economie pe suprafața Lunii, ceea ce înseamnă că, chiar dacă asolizarea pe Lună nu este perfectă, tot învățăm lecții pe care le putem folosi în viitor', a insistat joi Nicky Fox, un oficial al NASA.

Ambiții spațiale

Cu o înălțime de peste patru metri, aproximativ cât o girafă adultă, sonda Athena este echipată cu mai multe instrumente științifice, inclusiv unele destinate forării scoarței selenare în căutare de apă, un mic robot (Grace) capabil să execute salturi și să exploreze zone în care accesul este dificil și un dispozitiv care va testa implementarea unei rețele celulare 4G.

Sonda Athena viza o alunizare pe un teren muntos situat în proximitatea polului sudic al Lunii. În 2023, sonda indiană Chandrayaan-3 a devenit prima din lume care a asolizat în acea regiune, însă la o distanță mult mai mare - aproximativ 600 de kilometri de polul sudic al Lunii.

Această nouă alunizare americană survine într-o perioadă în care incertitudinile ce planează asupra programului Artemis continuă să crească după ce președintele Donald Trump s-a declarat sceptic în privința utilității programelor ce vizează revenirea astronauților pe Lună înainte să călătorească spre planeta Marte.

Președintele republican a repetat marți seară în fața Congresului din Washington dorința sa ca Statele Unite să plaseze drapelul american pe 'Planeta Roșie'.

Programul Artemis, care a acumulat mai multe întârzieri și complicații tehnice și bugetare, are ca obiectiv stabilirea unei prezențe umane durabile pe Lună, în timp ce alte țări, începând cu China, o mare putere rivală a Statelor Unite, doresc la rândul lor să trimită oameni pe Lună și să construiască acolo o bază spațială în următorii ani sau în următorul deceniu. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 442

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Planeta 05-05-2025 12:06

Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)

Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto

Stiinta 05-05-2025 10:46

Sute de artefacte vechi de peste 3 milenii, descoperite sub un deal vulcanic din vestul Ungariei

Populația care trăia pe teritoriul Ungariei de astăzi în jurul secolului XV î.Hr. a ascuns cel puțin șase tezaure de obiecte metalice în jurul unei așezări antice aflate pe dealul vulcanic singuratic Somló, aflat în vestul Ungariei, transmite duminică

Planeta 05-05-2025 08:57

Peste 25% din numărul total al fulgerelor care au lovit Germania în 2024 s-au produs în Bavaria

Peste 209.000 de fulgere au fost înregistrate în Germania anul trecut, landul sudic Bavaria fiind lovit de cele mai multe fulgere, conform datelor serviciului de monitorizare a fulgerelor Aldis/Blids, transmite luni DPA. Deși anul 2024 a fost unul relativ calm în ceea ce privește activitatea fulgerelor, sistemele de monitoriz

Stiinta 04-05-2025 16:38

Cercetătorii chinezi au dezvoltat un 'plasture' pentru organe, care facilitează administrarea medicamentelor

V-ați întrebat vreodată cum își găsesc medicamentele drumul prin corpul unui pacient? Metodele tradiționale de administrare a medicamentelor funcționează ca și cum un pachet ar fi expediat într-un oraș necunoscut, pierzându-se adeseori sau ajungând în locul greșit. Dar acum, cercetătorii chinezi au dezvoltat 'plasturi' inte

Stiinta 04-05-2025 13:45

În Texas, Elon Musk a reușit să transforme sediul companiei SpaceX într-o localitate oficială

Multimiliardarul Elon Musk a reușit sâmbătă să creeze un mic oraș în Texas în jurul complexului industrial al companiei sale spațiale SpaceX, după ce aproximativ 300 dintre angajații săi au votat aproape în unanimitate în favoarea proiectului, informează AFP. Majoritatea celor 283 de persoane chemate la urne, anga

Stiinta 04-05-2025 12:20

Trump vrea ca NASA să acorde prioritate trimiterii de oameni pe Lună și pe Marte, nu programelor științifice

Trimiterea de astronauți pe Lună și pe Marte cu prețul sacrificării unor programe științifice importante: vineri, Casa Albă a prezentat bugetul celebrei agenții spațiale americane, NASA, pe care intenționează să o pună la 'dietă', informează AFP. La fel ca multe ministere și agenții federale americane, NASA ar trebui să își vadă

Planeta 02-05-2025 17:02

Cutremur de peste 7 grade în extremitatea sudică a Chile

Un cutremur de 7,5 grade Richter a zguduit vineri dimineața extremitatea sudică a Chile, în regiunea Magallanes, declanșând o alertă de tsunami pentru întreaga coastă, transmit agențiile internaționale de presă. Potrivit informațiilor preliminare publicate de Centrul Seismologic Național (CSN), cutremurul a fost înregis

Planeta 02-05-2025 12:30

Regatul Unit/ Record de căldură pentru o zi de 1 mai

Mercurul din termometre a urcat joi până la 29, 3 grade Celsius la Londra, un record în Regatul Unit pentru o zi de 1 mai, după cea mai însorită lună aprilie de la debutul măsurătorilor meteorologice, a indicat Oficiul național de meteorologie, potrivit AFP. Această temperatură inedită a fost înregistrată de Met Office

Planeta 01-05-2025 04:38

VIDEO Incendii în Israel: Franța 'solidară' își oferă sprijinul (Macron)

Președintele Emmanuel Macron și-a exprimat joi solidaritatea Franței cu Israelul și a oferit un 'sprijin material' țării în care se confruntă cu mai multe incendii devastatoare care amenință Ierusalimul, notează AFP. 'Solidaritate deplină cu poporul israelian care se confruntă cu incendii teribile',

Stiinta 30-04-2025 11:43

Un studiu solicită ca exercițiile fizice să fie prescrise în paralel cu tratamentul împotriva cancerului

Un nou studiu sugerează că medicii ar trebui să prescrie exerciții fizice pentru pacienții care urmează un tratament împotriva cancerului pentru a-i ajuta să contracareze efectele secundare ale tratamentelor medicamentoase, informează DPA. Activitatea fizică în timpul tratamentului poate să stimuleze, de asemenea, bunăstarea mental

Stiinta 30-04-2025 09:26

China: Cei trei astronauți din misiunea spațială Shenzhou-19 au revenit cu bine pe Terra

Trei astronauți chinezi au revenit cu bine pe Terra miercuri, după șase luni petrecute la bordul stației spațiale Tiangong ('Palatul celest'), potrivit presei de stat chineze, marcând astfel o nouă etapă în afirmarea Chinei ca o putere spațială, informează AFP. Capsula spațială care i-a transportat pe cei trei astronauți, p

Stiinta 30-04-2025 09:08

Eșec pentru racheta Alpha a companiei Firefly; satelitul Lockheed aflat la bord a ajuns în ocean

Racheta Alpha a companiei Firefly Aerospace a suferit marți o problemă tehnică, în timpul celui de-al șaselea zbor al său, ceea ce a condus la prăbușirea în Oceanul Pacific a unui satelit Lockheed Martin pe care urma să îl plaseze pe orbită, transmite Reuters. La aproximativ două minute după decolarea de la Baza din Vandenber

Stiinta 29-04-2025 19:56

Meta lansează o aplicație distinctă de AI generativă, Meta AI

Meta a anunțat marți lansarea Meta AI, un asistent personal bazat pe inteligență artificială generativă (AI), o aplicație separată de platformele sale de socializare Facebook și Instagram, transmite AFP. Acest pas o pune în concurență directă cu ChatGPT și Gemini. Compania cu sediul în Menlo Park, California, a chelt

Planeta 29-04-2025 19:02

Satelitul european Biomass a fost plasat cu succes pe orbită

Racheta Vega C ce a fost lansată marți, la ora locală 06:15 (09:15 GMT) de la portul spațial european Kourou din Guyana Franceză, a plasat cu succes pe orbită satelitul Biomass, noua misiune a Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru studierea pădurilor, transmite AFP. Satelitul a fost eliberat pe orbită la o altitudine de 666 km la 57 de minut

Stiinta 29-04-2025 13:58

Racheta Vega C decolează cu misiunea de a plasa pe orbită satelitul Biomass pentru studierea pădurilor

O rachetă Vega C a decolat marți de la portul spațial european Kourou din Guyana Franceză pentru a plasa pe orbită satelitul Biomass, noua misiune a Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru studierea pădurilor, transmite EFE. Racheta și-a început zborul la ora locală 06:15 (09:15 GMT) pentru a plasa pe orbită satelitul, la o altitudine de