logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

RETROSPECTIVĂ 2024 INTERVIU Mihai Covaliu: Sunt multe lucruri de îmbunătăţit, vrem să depăşim performanţa de la Paris

Imagine din galeria Agerpres

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a afirmat, într-un interviu, pentru AGERPRES, că România a demonstrat la Jocurile Olimpice de la Paris că avea resurse pentru a intra în top 20 naţiuni ale lumii din punct de vedere al medaliilor, precizând însă că mai sunt lucruri de îmbunătăţit pentru ca la Los Angeles 2028 perfomanţa de anul acesta să fie depăşită.

"Sunt multe lucruri de îmbunătăţit. Suntem pe o traiectorie ascendentă, dar avem în continuare foarte foarte mult de muncă. Vrem ca în 2028 să depăşim performanţele de la Paris", a declarat Covaliu.

Oficialul COSR afirmă totodată că este mulţumit de rezultatele obţinute de sportivii români la JO de la Paris şi că se poate spune că a fost cel mai bun an de când se află la conducerea instituţiei.

Covaliu crede că odată cu medalia obţinută de Ana Maria Bărbosu la Paris, gimnastica românească va redeveni o sursă de performanţe olimpice: "Ştiu că nu este uşor, dar cred că Sabrina şi Ana Maria pot forma o echipă care la LA să urce pe podium".

În privinţa viitorului, Mihai Covaliu afirmă că sportul românesc are nevoie de ajutorul inteligenţei artificiale, considerând că integrarea AI în strategie şi recuperare va putea contribui la performanţele de la viitoarea ediţie a JO.

Mihai Covaliu şi-a exprimat optimismul în ceea ce priveşte susţinerea sportului de către statul român ca şi până acum, chiar dacă este conştient "că urmează un an 2025 foarte dificil şi putem vedea cu toţii ceea ce se întâmplă acum în România".


AGERPRES: Este acesta cel mai bun an de când sunteţi preşedintele COSR?
Mihai Covaliu: Da, putem spune că este cel mai bun an, dar asta pentru că ne-am pregătit foarte bine, să fie cel mai bun an, să fie cea mai bună ediţie de Jocuri Olimpice. Practic am revenit la momentul din 2008 de la Beijing, unde am câştigat 9 medalii, dintre care 4 de aur. Suntem mulţumiţi de rezultatele pe care le-am avut anul acesta, şi de cele sportive, şi de cele administrative, pentru că trebuie să amintim că am organizat cel mai mare eveniment pe care România l-a găzduit până acum pentru Mişcarea Olimpică Europeană şi anume Adunarea Generală a tuturor Comitetelor Olimpice din Europa la Bucureşti, un eveniment la care a participat şi preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, domnul Thomas Bach. Aceste rezultate sunt rodul muncii în echipă, o echipă formată din mai multe echipe, şi aici mă refer la sportivi, antrenori, federaţii şi specialişti de la COSR. Fiecare a făcut ceea trebuia să facă, acolo unde avea competenţă şi împreună am fost mai performanţi. Spun asta pentru că nimeni nu poate reuşi singur. Vreau să mulţumesc tuturor celor care au contribuit la succesul României din acest an. Ne ghidăm după motto-ul olimpic ''Mai repede, mai sus, mai puternic - împreună!''

AGERPRES: Care consideraţi că a fost în opinia dumneavoastră surpriza acestor Jocuri Olimpice şi care dezamăgirea?
Mihai Covaliu: Fiecare experienţă, succes sau dezamăgire ne învaţă ceva valoros. Lecţiile de la Jocurile Olimpice de la Paris sunt absolut convins că au fost de foarte mare folos pentru toţi cei care au participat la această ediţie a Jocurilor, deosebit de puternică. Sper şi îmi doresc pentru viitor, greşelile care au fost făcute să nu se mai repete, iar lucrurile bune care s-au întâmplat să fie continuate şi perfecţionate.

AGERPRES: Impresia generala este că România putea obţine chiar mai mult la Paris, cum vedeţi situaţia acum, la rece?
Mihai Covaliu: La Paris am arătat că România are resurse şi cu încă o medalie de aur în plus terminam în primele 20 de naţiuni ale lumii. Şi, fără modestie, puteam câştiga încă o medalie de aur. Totuşi, dacă stau şi mă gândesc că la începutul acestui ciclu olimpic federaţiile sportive din România îşi propuneau să câştige la Paris 15 medalii, cred că multe dintre aceste federaţii s-au hazardat puţin. De aceea lucrurile trebuie analizate mult mai atent şi vom începe acest nou ciclu olimpic în ianuarie printr-o analiză unu la unu, cu fiecare federaţie, cu antrenorii din cadrul federaţiilor, cei care vor răspunde de loturile olimpice pentru noul ciclul olimpic, şi vom interveni acolo unde lucrurile pot fi îmbunătăţite, pentru a nu mai ajunge în situaţia în care decalajul dintre ceea ce promitem şi ceea ce realizăm să fie aşa de mare. Sunt multe lucruri de îmbunătăţit. Suntem pe o traiectorie ascendentă, dar avem în continuare foarte foarte mult de muncă. Vrem ca în 2028 să depăşim performanţele de la Paris.

AGERPRES: Gimnastica a revenit printre sporturile medaliate, dar nu pe calea cea mai uşoară. Cum aţi trecut peste toată acea tevatură legată de medalia Anei Bărbosu?
Mihai Covaliu: Avem două discipline care au adus de-a lungul timpului cele mai multe medalii pentru sportul românesc, gimnastica şi atletismul. Sper că odată cu acest moment, cu această medalie obţinută de gimnastica românească, să înceapă din nou acel şir incredibil de performanţe. Ştiu că nu este uşor, dar cred că Sabrina (Voinea) şi Ana Maria (Bărbosu) pot forma o echipă care la Los Angeles să urce pe podium. Este un pariu pe care îl am cu domnul secretar general Boroi. Avem aceste două discipline de tradiţie, care pot fi din nou performante. Şi la atletism şi la gimnastică potenţial există, trebuie doar luate acele decizii care sunt în beneficiul sportivilor în primul şi în primul rând şi după aceea, stafful tehnic şi tot ceea ce înseamnă proiecţie a unui plan strategic pentru obiectivul principal care va fi Los Angeles 2028. Am învăţat că prin coeziune, prin comunicare transparentă, prin tot ceea ce înseamnă luptă cu fairplay în timpul competiţiei, dar şi în afara competiţiei, se pot obţine rezultate foarte bune.

AGERPRES: România pare pe drumul cel bun, al revenirii, cu 9 medalii... Va putea sportul românesc să menţină această ştachetă sau chiar să o ridice la Los Angeles?
Mihai Covaliu: Trebuie să ne asigurăm că munca noastră este continuă, să măsurăm progresul, să fim lângă cei care reuşesc şi au posibilitatea să facă performanţă. Deja facem acest lucru. Avem nevoie de infrastructură de calitate, adecvată sportului de performanţă, avem nevoie de specialişti, avem nevoie de echipamente performante, avem nevoie să lucrăm mult mai targetat cu inteligenţa artificială şi tot ceea ce ţine de acest domeniu, care este extrem de important. Cine va reuşi să integreze, în strategie, în recuperare, în tot ceea ce ţine de domeniul performanţei sportive, inteligenţa artificială, va ieşi câştigător la Los Angeles. De aceea COSR urmează strategia CIO, avem strategia noastră adaptată nevoilor sportului românesc şi am demonstrat că suntem pregătiţi şi putem ţine pasul cu ceea ce se întâmplă la nivel internaţional în sportul de performanţă. ''Cine face performanţă face ceea ce trebuie, cine nu, face ceea ce ştie'', spunea cel mai mare antrenor din toate timpurile, Octavian Bellu.

AGERPRES: Vine ceva din urmă în sportul romanesc? Rezultatele juniorilor din ultimii ani vă dau speranţe?
Mihai Covaliu: Majoritatea sportivilor medaliaţi la Jocurile Olimpice de la Paris din acest an s-au format în centrele olimpice pentru juniori şi pentru tineret. În continuare, aceste centre olimpice pentru juniori şi tineret rămân proiectul cel mai important al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, pentru că el ne asigură viitorul sportului olimpic din România. Este esenţial să oferim sprijinul necesar acestor tineri din toate punctele de vedere, pentru a ajunge la JO la cel mai înalt nivel de pregătire şi educaţie prin sport.

AGERPRES: Care sunt obiectivele COSR în 2025? Va putea obţine sportul romanesc un buget mai mare în condiţiile politice actuale?
Mihai Covaliu: Voi începe cu ultima parte a întrebării şi voi spune că suntem conştienţi că urmează un an 2025 foarte dificil şi putem vedea cu toţii ceea ce se întâmplă acum în România. Eu cred că sportul este cartea de vizită a unei naţiuni şi de aceea vom continua să promovăm sportul ca pilon al sănătăţii, educaţiei şi coeziunii sociale. Vom face tot posibilul să atragem fondurile necesare care să ne permită continuarea strategiei COSR pentru sportul de performanţă, dar şi pentru dezvoltarea infrastructurii. Am avut susţinerea României până acum şi sunt convins că o vom avea şi în continuare. De asemenea vom continua implicarea în proiectele europene alături de celelalte comitete olimpice, consolidarea Centrelor Naţionale Olimpice de Pregătire a Juniorilor şi pentru Tineret, constituirea loturilor olimpice pentru LA 2028, pregătirea misiunilor olimpice ale acestui ciclu olimpic, organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European la Braşov în 2027, participarea la Jocurile Europene, tot în 2027, competiţie unde putem obţine calificări pentru Jocurile Olimpice Los Angeles 2028.

Delegaţia României a ocupat locul 23 în clasamentul final pe medalii al Jocurilor Olimpice de la Paris, cu nouă medalii, dintre care trei de aur, patru de argint şi două de bronz.

Aur au câştigat înotătorul David Popovici la 200 metri liber, canotorii Andrei Cornea şi Marian Enache la dublu vâsle masculin şi echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu).

Argintul a fost obţinut de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin, Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la dublu rame feminin, Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin - categorie uşoară, precum şi de halterofila Mihaela Cambei la cat. 49 kg.

Bronzul a fost cucerit de David Popovici la 100 metri liber şi de gimnasta Ana Maria Bărbosu la sol, în urma deciziei TAS.

Aceasta este cea mai bună clasare a României în ierarhia pe medalii din 2008 (Beijing), când tricolorii încheiau pe 18 (4-1-4). La JO 2020 (Tokyo), România termina pe locul 46 în clasamentul pe medalii (1-3-0), după ce la Rio 2016 a fost pe 47 (1-1-2), iar la Londra 2012 s-a clasat pe 31 (2-4-1).
AGERPRES (AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 646

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport Intern 20-04-2025 22:13

Fotbal: FCSB a câștigat derby-ul cu CFR Cluj (3-2), în play-off-ul Superligii

FCSB a învins-o pe CFR Cluj cu scorul de 3-2 (1-0), duminică seara, pe Arena Națională din Capitală, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-off a Superligii de fotbal. Campioana a avut 3-0, dar CFR a înscris de două ori după ce FCSB a rămas în zece jucători. Clujenii au ratat prima ocazie notabilă a

Sport Intern 20-04-2025 19:06

Fotbal: Poli Iași - FC Botoșani 3-0, în play-out

Poli Iași a învins-o pe FC Botoșani la scor de forfait, 3-0 (2-0), duminică, pe teren propriu, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Mihai Bordeianu a deschis scorul (13), dintr-un penalty, după ce Xhuliano Skuka a fost faultat în careu de Patricia Matricardi, apoi albanezul a majorat difere

Sport Intern 20-04-2025 17:33

Handbal feminin: Succes la limită pentru CSM București, în sferturile Ligii Campionilor

CSM București a învins echipa daneză Team Esbjerg, cu scorul de 30-29 (13-15), duminică, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în prima manșă a sferturilor de finală ale Ligii Campionilor la handbal feminin. Foto: (c) CRI

Sport Intern 19-04-2025 22:04

Fotbal: Rapid, învinsă acasă de 'U' Cluj (0-2), în play-off-ul Superligii

Rapid București a fost învinsă de Universitatea Cluj cu scorul de 2-0 (1-0), sâmbătă seara, în Giulești, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-off a Superligii de fotbal. ''U'' s-a impus prin golurile marcate de Ovidiu Bic (44), găsit liber în careu de Mamadou Thiam, și de ivorianul Issouf M

Sport Intern 19-04-2025 17:01

Fotbal: Farul Constanța - FC Hermannstadt 1-1, în play-out

București, 19 apr /Agerpres/ - Farul Constanța a terminat la egalitate cu FC Hermannstadt 1-1 (0-1), sâmbătă, pe teren propriu, la Ovidiu, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Sibienii au deschis scorul prin Ianis Stoica (37), care a reluat în plasă mingea respinsă de portarul Alexandru Buzbuchi la șutul lu

Sport Intern 18-04-2025 22:27

Baschet feminin: Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe a restabilit egalitatea în finala Ligii Naționale

ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe a restabilit egalitatea în finala Ligii Naționale de baschet feminin, după ce a învins-o pe CS Municipal Târgoviște cu scorul de 65-51 (22-10, 21-5, 10-18, 12-18), vineri, în deplasare. CS Municipal Târgoviște s-a impus cu 72-58, joi, în prima partidă a finalei.

Sport Intern 18-04-2025 22:08

Fotbal: UTA, doar 1-1 cu Sepsi OSK, la împlinirea a 80 de ani

UTA a terminat la egalitate cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, 1-1 (1-1), pe teren propriu, în etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal, vineri, în ziua în care clubul arădean a împlinit 80 de ani de existență. Sepsi OSK a deschis scorul prin elvețianul Dimitri Oberlin (19), dar UTA a egalat prin congolez

Sport Intern 18-04-2025 21:03

Handbal feminin: Victorie pentru SCM Craiova în campionat

SCM Universitatea Craiova a învins-o pe CS Minaur Baia Mare cu scorul de 29-23 (13-10), vineri, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 22-a a Ligii Naționale de handbal feminin. Valentina Blazevic a marcat 8 goluri pentru gazde, Asli Iskit Calișkan 7, iar portarul Darly Zoqbi De Paula a avut 10 intervenții.

Sport Intern 18-04-2025 20:02

Fotbal: Oțelul Galați - Unirea Slobozia 2-0, în play-out

Oțelul Galați a învins-o pe Unirea Slobozia cu scorul de 2-0 (1-0), vineri, pe teren propriu, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Oțelul s-a impus prin autogolul lui Paul Antoche (43) și reușita lui Frederic Maciel (51). Oțelul a ratat un penalty (35), prin Erik Bicfalvi, al cărui

Sport Intern 18-04-2025 16:39

Handbal masculin: Steaua a pierdut din nou și este tot mai aproape de retrogradare

CSA Steaua București a fost învinsă de ACS HC Buzău 2012 cu scorul de 40-36 (19-15), vineri, pe teren propriu, la Chiajna, într-un meci din etapa a 23-a a Ligii Naționale de handbal masculin. Steaua nu a mai câștigat de șase etape, în care a obținut un singur punct, fiind tot mai aproape de retrogradare. Cu HC Buzău, Stea

Sport Intern 18-04-2025 14:41

Rugby: Steaua a câștigat derby-ul cu SCM Timișoara în campionat

CSA Steaua București a învins-o pe campioana SCM USV Timișoara cu scorul de 29-26, vineri, în Ghencea, în derby-ul etapei a patra a Ligii Naționale de rugby. Steaua a condus cu 21-0, prin eseurile marcate de Cristi Boboc, Muharua Katjijeko și Cristian Strătilă, transformate de Alin Conache. Digo Mosese a reușit o încercare pentru bănățe

Sport Intern 18-04-2025 13:03

Fotbal: Clubul UTA împlinește 80 de ani de existență

Clubul de fotbal UTA Arad împlinește vineri 80 de ani de existență, pe care îi va sărbători cu prilejul meciului cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, de la ora 20:00, pe Arena ''Francisc Neuman'', în etapa a cincea a fazei play-out a Superligii. ''Dragi utiști. Vă invităm ca în minutul 19 și 45 de secunde al meciu

Sport Intern 17-04-2025 22:10

Baschet feminin: CSM Târgoviște a câștigat primul meci al finalei Ligii Naționale

CS Municipal Târgoviște a învins-o pe ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe cu scorul de 72-58 (19-18, 18-9, 20-16, 15-15), joi, pe teren propriu, în primul meci al finalei Ligii Naționale de baschet feminin. De la gazde s-au remarcat Leilani Lakell McIntosh, cu 17 puncte, 5 recuperări, Teodora Manea, 14 p, 7 rec, 6 pase decisi

Sport Intern 17-04-2025 20:58

Handbal feminin: Gloria Bistrița a învins-o pe Corona în campionat; Rapid, ținută în șah de SCM Rm. Vâlcea

CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud a învins-o pe CSM Corona Brașov cu scorul de 29-23 (14-16), joi, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 22-a a Ligii Naționale de handbal feminin. Larissa Nusser, Asuka Fujita, Sonia Seraficeanu și Greta Kacsor au marcat câte 4 goluri pentru Gloria, iar portarul Renata Lais De Arruda a reuși

Sport Intern 17-04-2025 20:45

Hochei: ACSH Gheorgheni a câștigat pentru a doua oară Erste Liga

ACSH Gheorgheni a câștigat pentru a doua oară competiția regională de hochei pe gheață Erste Liga, după ce a învins-o pe Sport Club Miercurea Ciuc cu scorul de 3-1 (1-1, 1-0, 1-0), joi seara, pe Patinoarul ''Vakar Lajos'' din Miercurea Ciuc, în al șaselea meci al finalei. Echipa din Gheorgheni, care a obținut