RETROSPECTIVĂ 2024 Camelia Potec (nataţie): A fost un an extraordinar, cu rezultate peste aşteptări

Preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, Camelia Potec, a declarat pentru AGERPRES că 2024 a fost un an excepţional, cu rezultate peste aşteptări (o medalie de aur şi una de bronz cucerite de David Popovici la JO 2024), dar în acelaşi timp foarte dificil şi cu multe provocări.
''În primul rând a fost un an extraordinar, foarte greu, cu foarte mare stres, cu foarte multe lucruri care s-au întâmplat, dar majoritatea bune. Dar deşi au fost şi momente mai dificile, putem spune că a fost un an extraordinar, un an cu rezultate peste aşteptări, un an care ne-a adus din nou în elita olimpică, în elita mondială la disciplina înot, pentru că doar la înot ne-am calificat la această ediţie a Jocurilor Olimpice. A fost un an puţin atipic, pentru că am avut şi Campionate Europene şi Campionate Mondiale şi Jocuri Olimpice. Aici mă refer la seniori. Noi, de obicei în anul cu Jocurile Olimpice, aveam doar Campionate Europene. Anul acesta au fost Campionate Mondiale de nataţie la început şi de aceea spuneam că au fost şi momente în care am avut decizii dificile de luat, dar iată că le-am luat pe cele cele bune. Am încercat ca la fiecare competiţie să avem reprezentanţi care să aducă nataţia la cel mai înalt nivel şi iată că putem spune că la absolut toate competiţiile, atât la nivel de juniori, cât şi la nivel de de seniori, am avut medalii şi asta ne de ne de speranţe, pentru că în momentul în care avem medalii la campionate de seniori avem prezent. În momentul în care avem medalii şi la categorii mai mici de juniori, înseamnă că avem şi viitor şi acest lucru ne bucură foarte mult'', a spus Camelia Potec.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Înotul, reprezentat de trei sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris, s-a întors cu două medalii, aur la 200 m liber şi bronz la 100 m liber, ambele cucerite de David Popovici.
''La înot am avut trei sportivi calificaţi, doi cu barem şi o sportivă pe baza invitaţiei de la Federaţia Internaţionala de Nataţie. Ne-am fi dorit să calificăm mai mulţi sportivi la această ediţie de Jocuri Olimpice şi mai ales ne-am fi dorit să avem şi la sărituri în apă. Am fost foarte aproape, am mai avut sportivi, înotători şi săritori, care au fost foarte aproape de calificare şi care cu siguranţă nu se vor opri aici şi îşi vor atinge, sper eu, la următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice acest obiectiv. Per ansamblu, avem cele două medalii ale lui David Popovici, aur şi bronz, şi în ceea ce priveşte rezultatele Rebeccăi (Diaconescu) şi ale lui Vlad Stancu putem spune că ne-am fi dorit să fie nişte rezultate mai bune, dar au fost şi nişte probleme de de sănătate la această ediţie a Jocurilor Olimpice. Rebecca a participat pentru prima oară, junioară fiind. Noi credem că a fost de foarte bun augur această participare, pentru că ea este încă junioară şi medaliată la Campionatele Europene de juniori din acest an. Aşa că ne punem speranţe în continuare în toţi cei trei sportivi care s-au calificat la această ediţie a Jocurilor Olimpice, dar şi în ceilalţi sportivi care au reuşit la Europenele de juniori să câştige şapte medalii şi să se califice în peste 15 finale europene'', a adăugat preşedinta nataţiei româneşti.
În ceea ce priveşte celelalte discipline din cadrul federaţiei, sărituri şi pentatlon modern, Potec i-a remarcat mai ales pe săritorii în apă de la mare înălţime, care după un an de excepţie în 2023, s-au menţinut în elită şi în acest an: ''Şi la sărituri în apă şi la high diving (sărituri de la mare înălţime), unde am avut cei mai buni sportivi ai anului trecut, iată că şi anul acesta au reuşit să se menţină în elita mondială, câştigând medalia de bronz (Cătălin Preda) la Campionatele Mondiale de la Doha. Avem speranţe că la următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice vor fi în continuare la cel mai înalt nivel şi sperăm noi să reuşim să calificăm şi la sărituri în apă un un sportiv, lucru care nu s-a mai întâmplat de ceva ani. La pentatlon modern, am început uşor-uşor să luăm şi aici medalii. Am început încă de anul trecut să luăm medalii la partea de juniori, acolo unde au început să apară Europene şi Mondiale de biatlon, triatlon, cu câte două probe, trei probe. Avem ceva medalii la sub 17 ani, la Campionate Mondiale un argint, iar la Campionatele Europene avem deja şase medalii''.
Deşi au existat momente dificile pentru federaţie în acest an, Camelia Potec a evitat să le amintească, preferând să vadă doar partea plină a paharului.
''Nu putem vorbi de dezamăgiri, ci de lucruri care s-au întâmplat, mai puţin plăcute şi din care noi învăţăm. Pentru că aşa este, în momentul în care nu ies toate lucrurile, putem spune că ar trebui să învăţăm din acele lucruri şi nu să le luăm ca dezamăgiri. Este clar, şi în performanţă sunt lucruri bune şi mai puţin bune, dar per total, la sfârşitul acestui an, ne dorim să vorbim doar de lucrurile bune care s-au întâmplat şi aici vorbim de performanţele şi medaliile aduse de de Federaţia Română de Nataţie şi de Pentatlon Modern. Ştim cu toţii că bugetul a fost pe jumătate de an, după care am aşteptat pentru partea a doua a anului. N-a fost o perioadă o perioadă uşoară, dar am trecut peste. Fiind an olimpic, soluţii s-au găsit împreună cu ANS, COSR şi cu partenerii proprii, mai mici sau mai mari. Am trecut peste toate şi iată-ne că acum încheiem un an 2024 cu rezultate bune şi cu speranţa că 2025, primul an din acest nou ciclu olimpic, să vină la fel, cu obiective îndeplinite'', a explicat Potec.
Pentru primul an din ciclul olimpic 2025-2028, Camelia Potec a spus că obiectivele sunt în continuare de a câştiga medalii la marile competiţii: ''Ne dorim în continuare medalie la toate competiţiile de obiectiv, dar asta rămâne să vedem la fiecare competiţie în parte, pentru că nu am terminat de discutat cu toţi antrenorii pentru toţi sportivii pe care ne bazăm la competiţiile de obiectiv. Anul viitor avem Festivalul Olimpic al Tineretului European, Campionate Europene de juniori, Campionate Mondiale de seniori, iar mai nou, începând de câteva zile, a fost anunţat şi Campionatul Mondial de juniori la înot care va avea loc în România.''
După ce a găzduit Europenele de juniori în 2022 şi Europenele de seniori în bazin scurt în 2023, Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern a primit organizarea Mondialelor de juniori, la Complexul Sportiv de Nataţie din Otopeni, între 19 şi 24 august 2025.
''Obţinerea acestei organizări nu a fost deloc deloc uşoară, mai ales că Federaţia Internaţională de Nataţie a avut comisii la ambele competiţii pe care le-am organizat în România, atât Campionate Europene de juniori, cât şi la Campionatele Europene de seniori în bazin scurt. Noi am spus încă de la deschiderea acestui bazin de la Otopeni, că ne dorim să atragem şi să organizăm cât mai multe competiţii internaţionale. Federaţia internaţională, bineînţeles şi cea europeană, au sesizat acest acest lucru şi cred că de doi ani de zile se gândesc dacă se poate organiza o astfel de competiţie şi la nivel mondial, în România. Eu cred că au fost mulţumiţi de ceea ce au văzut şi au început discuţiile pentru organizarea unui Campionat Mondial de juniori sau unui Campionat Mondial în bazin scurt, discuţii care au dus la această colaborare. Marile provocări vor fi de ordin financiar, dar sperăm să reuşim să atragem alături de noi în primul rând partenerul principal, Agenţia Naţională pentru Sport, dar şi parteneri privaţi alături de care să arătăm lumii întregi că putem organiza şi ne putem ridica la nivelul altor ţări care au reuşit să organizeze impecabil un campionat mondial. Şi, pentru că tot vorbim de un campionat mondial, putem da exemplu Budapestei, care a încheiat acum Campionatele Mondiale în bazin scurt, un campionat mondial de excepţie, dar bineînţeles şi cu un buget foarte mare'', a adăugat Potec, care conduce destinele federaţiei din 2013.
Campioana olimpică de la Atena a estimat în mare că bugetul necesar pentru Mondialele de juniori este similar cu cel de la Europenele de seniori în bazin scurt, din 2023, de circa două milioane de dolari: ''Nu va fi mult mai mare decât a fost nevoie pentru 2023, dar cu siguranţă că sunt costuri estimative. Ştim foarte bine că trebuie făcute proceduri, noi doar am dat nişte costuri estimative şi întotdeauna faţă de costurile estimative s-au cheltuit mult mai puţini bani, pentru că în urma procedurilor preţurile sunt mai mici.''
Potec a precizat că federaţia va organiza în ianuarie a gală de premiere a celor mai buni sportivi ai săi, dar nu este un secret că David Popovici, campion olimpic la 200 m liber şi medaliat cu bronz la 100 m liber, va primi laurii: ''Sportivul anului, nu cred că are rost să mai spun, pentru că toată lumea îşi închipuie când îl avem pe dublul medaliat olimpic şi campion olimpic, pe David Popovici. Deci e clar că nu e niciun secret, chiar dacă, bineînţeles, este o decizie a Biroului Federal. Vom avea şi noi gala celor mai buni sportivi tocmai pentru că ne dorim să-i sărbătorim aşa cum se cum se cuvine, dar din păcate sfârşitul acestui an este destul de aglomerat. O vom organiza la începutul anului viitor.''
Cum era de aşteptat, David Popovici este de asemenea alegerea Cameliei Potec pentru premiul de cel mai bun sportiv român al anului: ''Vă daţi seama că răspunsul este afirmativ şi din punctul nostru de vedere cred că el ar merita, dar acum cu siguranţă nu suntem noi cei care decidem.''
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Înotătorul român David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 200 m liber din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris. Popovici (19 ani), dublu campion mondial şi cvadruplu campion european, a obţinut primul titlu olimpic din istoria înotului masculin românesc. În finala de 100 m liber de la Paris, Popovici a cucerit medalia de bronz, într-o cursă dominată de chinezul Zhanle Pan, care a stabilit un nou record mondial.
La Mondialele de la Doha, niciun înotător român nu a reuşit să treacă de serii, dar la sărituri în apă de la mare înălţime, Cătălin Preda a cucerit medalia de bronz.
David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 100 m liber, la Campionatele Europene de nataţie de la Belgrad, cu timpul de 46 sec 88/100. Popovici a încheiat la doar două sutimi de recordul european, pe care îl deţine din 2022, de la Roma. Înotătorul român a cucerit medalia de aur şi în proba de 200 m liber la Belgrad.
România a încheiat pe locul al cincilea în finala probei masculine de ştafetă 4x100 metri liber, în formula David Popovici, George-Adrian Raţiu, Alexandru-Richard Szilagyi, Patrick-Sebastian Dinu, la Europenele de nataţie
România s-a clasat pe locul al patrulea în proba de sărituri în apă pe echipe mixte, la Campionatele Europene de nataţie de la Belgrad, cu o echipă formată din Amelie-Enya Foerster, Nicoleta-Angelica Muscalu, Alexandru Avasiloae şi Ioana-Andreea Cârcu. Amelie-Enya Foerster şi Nicoleta-Angelica Muscalu s-au clasat pe locul al cincilea, ultimul, în finala probei de sărituri sincron de la platformă (10 metri).
La Campionatele Europene de înot pentru juniori de la Vilnius (Lituania), România a încheiat competiţia cu un bilanţ de şapte medalii, patru de aur, câştigate de Vlad-Ştefan Mihalache (200 m fluture), Robert-Andrei Badea (200 m mixt, 400 m mixt) şi Daria-Măriuca Silişteanu (100 m spate), două de argint, prin Rebecca-Aimee Diaconescu (200 m liber) şi Aissia-Claudia Prisecariu (200 m spate), şi una de bronz, obţinută de Alexandru Constantinescu (200 m spate). România a ocupat locul patru în clasamentul pe medalii, devansată de Italia (13-9-3), Ungaria (4-3-4) şi Turcia (4-3-3).
Foto: (c) DEAN LEWINS / EPA
Sportivul român Constantin Popovici a încheiat pe locul secund sezonul în Seria Mondială Red Bull Cliff Diving, de sărituri în apă de la mare înălţime, după de a ocupat locul al treilea în ultima etapă, desfăşurată la Sydney. Popovici, care este campionul circuitului din 2023, şi-a asigurat astfel, şi în sezonul 2025, locul între cei 8 sportivi permanenţi din cea mai spectaculoasă competiţie de ''high diving'' din lume. Cătălin Preda şi-a pierdut acest statutul de sportiv permanent, după ce nu a mai revenit în acest sezon după accidentarea care a avut loc tot la Boston şi s-a clasat doar pe locul 13 la general, urmând să participe la etapele de anul viitor cu un wild card.
La Campionatele Mondiale de înot în bazin scurt de la Budapesta, din decembrie, România nu a reuşit să califice niciun sportiv în vreo finală. AGERPRES/(AS/autor: Teodor Ciobanu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Fotbal: FCSB a câștigat derby-ul cu CFR Cluj (3-2), în play-off-ul Superligii
FCSB a învins-o pe CFR Cluj cu scorul de 3-2 (1-0), duminică seara, pe Arena Națională din Capitală, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-off a Superligii de fotbal. Campioana a avut 3-0, dar CFR a înscris de două ori după ce FCSB a rămas în zece jucători. Clujenii au ratat prima ocazie notabilă a
Fotbal: Poli Iași - FC Botoșani 3-0, în play-out
Poli Iași a învins-o pe FC Botoșani la scor de forfait, 3-0 (2-0), duminică, pe teren propriu, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Mihai Bordeianu a deschis scorul (13), dintr-un penalty, după ce Xhuliano Skuka a fost faultat în careu de Patricia Matricardi, apoi albanezul a majorat difere
Handbal feminin: Succes la limită pentru CSM București, în sferturile Ligii Campionilor
CSM București a învins echipa daneză Team Esbjerg, cu scorul de 30-29 (13-15), duminică, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în prima manșă a sferturilor de finală ale Ligii Campionilor la handbal feminin. Foto: (c) CRI
Fotbal: Rapid, învinsă acasă de 'U' Cluj (0-2), în play-off-ul Superligii
Rapid București a fost învinsă de Universitatea Cluj cu scorul de 2-0 (1-0), sâmbătă seara, în Giulești, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-off a Superligii de fotbal. ''U'' s-a impus prin golurile marcate de Ovidiu Bic (44), găsit liber în careu de Mamadou Thiam, și de ivorianul Issouf M
Fotbal: Farul Constanța - FC Hermannstadt 1-1, în play-out
București, 19 apr /Agerpres/ - Farul Constanța a terminat la egalitate cu FC Hermannstadt 1-1 (0-1), sâmbătă, pe teren propriu, la Ovidiu, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Sibienii au deschis scorul prin Ianis Stoica (37), care a reluat în plasă mingea respinsă de portarul Alexandru Buzbuchi la șutul lu
Baschet feminin: Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe a restabilit egalitatea în finala Ligii Naționale
ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe a restabilit egalitatea în finala Ligii Naționale de baschet feminin, după ce a învins-o pe CS Municipal Târgoviște cu scorul de 65-51 (22-10, 21-5, 10-18, 12-18), vineri, în deplasare. CS Municipal Târgoviște s-a impus cu 72-58, joi, în prima partidă a finalei.
Fotbal: UTA, doar 1-1 cu Sepsi OSK, la împlinirea a 80 de ani
UTA a terminat la egalitate cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, 1-1 (1-1), pe teren propriu, în etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal, vineri, în ziua în care clubul arădean a împlinit 80 de ani de existență. Sepsi OSK a deschis scorul prin elvețianul Dimitri Oberlin (19), dar UTA a egalat prin congolez
Handbal feminin: Victorie pentru SCM Craiova în campionat
SCM Universitatea Craiova a învins-o pe CS Minaur Baia Mare cu scorul de 29-23 (13-10), vineri, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 22-a a Ligii Naționale de handbal feminin. Valentina Blazevic a marcat 8 goluri pentru gazde, Asli Iskit Calișkan 7, iar portarul Darly Zoqbi De Paula a avut 10 intervenții.
Fotbal: Oțelul Galați - Unirea Slobozia 2-0, în play-out
Oțelul Galați a învins-o pe Unirea Slobozia cu scorul de 2-0 (1-0), vineri, pe teren propriu, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Oțelul s-a impus prin autogolul lui Paul Antoche (43) și reușita lui Frederic Maciel (51). Oțelul a ratat un penalty (35), prin Erik Bicfalvi, al cărui
Handbal masculin: Steaua a pierdut din nou și este tot mai aproape de retrogradare
CSA Steaua București a fost învinsă de ACS HC Buzău 2012 cu scorul de 40-36 (19-15), vineri, pe teren propriu, la Chiajna, într-un meci din etapa a 23-a a Ligii Naționale de handbal masculin. Steaua nu a mai câștigat de șase etape, în care a obținut un singur punct, fiind tot mai aproape de retrogradare. Cu HC Buzău, Stea
Rugby: Steaua a câștigat derby-ul cu SCM Timișoara în campionat
CSA Steaua București a învins-o pe campioana SCM USV Timișoara cu scorul de 29-26, vineri, în Ghencea, în derby-ul etapei a patra a Ligii Naționale de rugby. Steaua a condus cu 21-0, prin eseurile marcate de Cristi Boboc, Muharua Katjijeko și Cristian Strătilă, transformate de Alin Conache. Digo Mosese a reușit o încercare pentru bănățe
Fotbal: Clubul UTA împlinește 80 de ani de existență
Clubul de fotbal UTA Arad împlinește vineri 80 de ani de existență, pe care îi va sărbători cu prilejul meciului cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, de la ora 20:00, pe Arena ''Francisc Neuman'', în etapa a cincea a fazei play-out a Superligii. ''Dragi utiști. Vă invităm ca în minutul 19 și 45 de secunde al meciu
Baschet feminin: CSM Târgoviște a câștigat primul meci al finalei Ligii Naționale
CS Municipal Târgoviște a învins-o pe ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe cu scorul de 72-58 (19-18, 18-9, 20-16, 15-15), joi, pe teren propriu, în primul meci al finalei Ligii Naționale de baschet feminin. De la gazde s-au remarcat Leilani Lakell McIntosh, cu 17 puncte, 5 recuperări, Teodora Manea, 14 p, 7 rec, 6 pase decisi
Handbal feminin: Gloria Bistrița a învins-o pe Corona în campionat; Rapid, ținută în șah de SCM Rm. Vâlcea
CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud a învins-o pe CSM Corona Brașov cu scorul de 29-23 (14-16), joi, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 22-a a Ligii Naționale de handbal feminin. Larissa Nusser, Asuka Fujita, Sonia Seraficeanu și Greta Kacsor au marcat câte 4 goluri pentru Gloria, iar portarul Renata Lais De Arruda a reuși
Hochei: ACSH Gheorgheni a câștigat pentru a doua oară Erste Liga
ACSH Gheorgheni a câștigat pentru a doua oară competiția regională de hochei pe gheață Erste Liga, după ce a învins-o pe Sport Club Miercurea Ciuc cu scorul de 3-1 (1-1, 1-0, 1-0), joi seara, pe Patinoarul ''Vakar Lajos'' din Miercurea Ciuc, în al șaselea meci al finalei. Echipa din Gheorgheni, care a obținut