RETROSPECTIVĂ 2024 Cozmin Guşă (judo): Un an mediocru spre bun, la fel ca şi anul sportului românesc

Preşedintele Federaţiei Române de Judo (FRJ), Cozmin Guşă, consideră că 2024 a fost pentru judoul românesc un an "mediocru spre bun", aşa cum a fost pentru întregul sport românesc.
"A fost un an la fel de mediocru spre bun ca şi anul sportului românesc. Şi nu vreau să îmi fie luat în nume de rău, dar la Olimpiadă, dacă nu ar fi fost canotajul şi înotul, şi judoul la paralimpici, nu am fi avut nimic. Este mult prea puţin apropo de cele 50 de sporturi olimpice pe care le avem. Dar ca să mă întorc la judo, aveam aşteptări şi obiective mai mari. Am fost cumva destul de aproape de medalie la Jocurile Olimpice, cu Alex Creţ, care a prins o zi bună, a fost la câteva secunde, fiind în avantaj să se califice în lupta pentru medalii, dar asta nu are scuză. Din păcate am sesizat şi o scădere a nivelului exact acolo unde eram pe val, mă refer la juniori şi la tineret. Am obţinut mai puţine medalii decât ar fi trebuit să obţinem. Sigur, explicaţii există întotdeauna, accidentările au curs ca un şir de ghinioane. Pregătirea a fost bună, nu am ce să le reproşez din punctul ăsta de vedere, dar până una alta rămânem aureolaţi la nivel de judo la vârf, doar prin rezultatul lui Alex Bologa şi prin bronzul de la Europene, care putea fi repetat şi la Jocurile Olimpice, dacă nu chiar cu o medalie mai valoroasă", a declarat Guşă pentru AGERPRES.
El a menţionat că la nivelul federaţiei nu s-a confruntat cu probleme, neexistând scuze pentru rezultatele "sub aşteptări" ale sportivilor.
"Nu au fost probleme la federaţie, în activitatea sportivă, nici în activitatea administrativă, a fost doar un şir de atacuri ale unora care au pierdut la alegerile precedente, încurajaţi din păcate de către Marius Vizer (preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, n. red.), care putea să înţeleagă că este an olimpic şi că este nevoie de linişte. Dar au fost probleme doar la capitol de imagine sau obişnuitele discuţii de la Adunarea Generală, care nu sunt ceva deosebit. Dar genul ăsta de discuţie trebuie să fie doar în politică, nu şi în sport, aşa cum se întâmplă la fiecare adunare generală a federaţiilor, când se întâmplă treburi din astea. Alte probleme nu pot să spun că au fost, nu a fost problemă de finanţare. Calendarul de pregătire s-a făcut mai mult decât 100%, am găsit finanţare şi resurse financiare şi niciun moment nu a fost sub semnul întrebării acest lucru. Deci, dacă ar fi să găsesc la nivelul federaţiei scuze pentru rezultatele sub aşteptări nu pot, pentru că nu au existat, au existat doar acel tip de probleme pe care l-am menţionat şi care nu ar trebui fi trebuit să influenţeze activitatea sportivilor", a afirmat Guşă.
Aflat în ultima perioadă a mandatului său de preşedinte al FRJ, Guşă a precizat că obiectivele federaţiei pentru anul viitor vor fi stabilite de Florin Bercean, cel care speră că va câştiga alegerile din 2025.
"Am considerat că două mandate sunt suficiente. Nu am făcut foarte mult, dar am făcut destul. Florin Bercean merită la finalul carierei de antrenor să poată să coordoneze şi activitatea federaţiei. Îl susţin, nu plec de lângă judo, i-am anunţat de toţi de sprijinul meu financiar, logistic, relaţional, totul rămâne pe loc în sprijinul conducerii lui Florin Bercean. Obiectivele lui Florin Bercean, pe care mi le-a spus, sunt să consolideze în circuitul internaţional noua garnitură a celor care au venit de la juniori şi tineret, care au deja rezultate interesante la seniori şi mai sunt obiective de medalii europene şi mondiale la capitolul juniori, tineret. Nu ştim încă câte, vom discuta acum la final de an. Bineînţeles că şi la nivel de seniori mizăm pe medalii europene şi nu văd de ce să nu luăm cel puţin două în 2025, şi cel puţin o medalie la Mondiale, aşa mă gândesc. Dar, sigur că din primăvară se suie la volan Florin Bercean. Nu că nu ar fi fost şi el lângă mine copilot. Dar de acum programul el îl va decide în întregime", a adăugat şeful FRJ.
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
Cozmin Guşă l-a nominalizat pe campionul paralimpic Alex Bologa drept cel mai bun judoka din 2024, iar la nivel naţional a remarcat performanţele canotorilor români la JO de la Paris şi ale înotătorului David Popovici.
"Cel mai bun sportiv al nostru este Alex Bologa, în mod indiscutabil, medaliatul cu aur de la Paris. Şi dacă este să o luăm pe loturi olimpice aici vorbim de lotul paralimpic. Aş vorbi despre Alex Creţ, cel mai bun judoka, şi despre Serafima Moscalu, care a avut săraca ghinionul de a nu putea participa la Jocurile Olimpice, din cauza accidentării. Totuşi ea a reintrat, se antrenează, a trecut cu greu peste şocul ăla, pentru că avea şanse clare de medalie la 70 de kg. Din punct de vedere al sportivilor în plan naţional nu am cum să nominalizez un singur canotor, dar i-aş pune pe primul loc pe canotatori şi pe David Popovici. Pentru că rezultatele au fost extraordinare şi au ţinut pe hartă sportul românesc. La sporturi de echipă mă bucură revirimentul fotbalului şi pentru prima dată aş spune pe primul loc echipa naţională de fotbal", a mai spus Cozmin Guşă.
La Jocurile Paralimpice de la Paris, Florin-Alexandru Bologa a cucerit medalia de aur la judo pentru nevăzători, cat. 73 kg (J1).
Foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Singurul judoka român prezent la Jocurile Olimpice de la Paris, Alex Creţ, a atins faza optimilor de finală ale categoriei 90 kg, unde a fost învins de brazilianul Rafael Macedo, prin ippon.
România a fost reprezentată de 9 sportivi la Campionatele Mondiale de judo de la Abu Dhabi din luna mai, iar cele mai bune rezultate le-au obţinut Alexandru Raicu (cat. 73 kg) şi Ioan Dziţac (cat. 73 kg), care au atins optimile.
La Campionatele Europene de judo de la Zagreb (Croaţia), din luna aprilie, sportivul român Alex Creţ a cucerit medalia de bronz la cat. 90 kg. România a fost reprezentată de 10 sportivi.
Foto: www.ijf.org
Sportiva română Florentina Ivănescu a obţinut medalia de bronz la cat. 63 kg, la Campionatele Europene de judo Under-23 de la Pila (Polonia), care au avut loc în luna noiembrie.
Sportivii români nu au reuşit să câştige nicio medalie la Campionatele Europene de judo pentru cadeţi de la Sofia.
Foto: Amanda Zuaznabar Torres / Facebook.com
La Openul European de judo de la Sarajevo (Bosnia-Herţegovina), din luna octombrie, România a obţinut două medalii de bronz, prin două sportive de origine cubaneză, Amanda Zuaznabar-Torres şi Thalia Castellano Narino.
Foto: ijf.org
La Grand Prix-ul de judo de la Linz (Austria), din luna martie, sportivul român Ioan Dziţac a câştigat medalia de bronz la cat. 73 kg.
AGERPRES/(A, AS/autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Fotbal: FCSB a câștigat derby-ul cu CFR Cluj (3-2), în play-off-ul Superligii
FCSB a învins-o pe CFR Cluj cu scorul de 3-2 (1-0), duminică seara, pe Arena Națională din Capitală, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-off a Superligii de fotbal. Campioana a avut 3-0, dar CFR a înscris de două ori după ce FCSB a rămas în zece jucători. Clujenii au ratat prima ocazie notabilă a
Fotbal: Poli Iași - FC Botoșani 3-0, în play-out
Poli Iași a învins-o pe FC Botoșani la scor de forfait, 3-0 (2-0), duminică, pe teren propriu, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Mihai Bordeianu a deschis scorul (13), dintr-un penalty, după ce Xhuliano Skuka a fost faultat în careu de Patricia Matricardi, apoi albanezul a majorat difere
Handbal feminin: Succes la limită pentru CSM București, în sferturile Ligii Campionilor
CSM București a învins echipa daneză Team Esbjerg, cu scorul de 30-29 (13-15), duminică, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în prima manșă a sferturilor de finală ale Ligii Campionilor la handbal feminin. Foto: (c) CRI
Fotbal: Rapid, învinsă acasă de 'U' Cluj (0-2), în play-off-ul Superligii
Rapid București a fost învinsă de Universitatea Cluj cu scorul de 2-0 (1-0), sâmbătă seara, în Giulești, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-off a Superligii de fotbal. ''U'' s-a impus prin golurile marcate de Ovidiu Bic (44), găsit liber în careu de Mamadou Thiam, și de ivorianul Issouf M
Fotbal: Farul Constanța - FC Hermannstadt 1-1, în play-out
București, 19 apr /Agerpres/ - Farul Constanța a terminat la egalitate cu FC Hermannstadt 1-1 (0-1), sâmbătă, pe teren propriu, la Ovidiu, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Sibienii au deschis scorul prin Ianis Stoica (37), care a reluat în plasă mingea respinsă de portarul Alexandru Buzbuchi la șutul lu
Baschet feminin: Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe a restabilit egalitatea în finala Ligii Naționale
ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe a restabilit egalitatea în finala Ligii Naționale de baschet feminin, după ce a învins-o pe CS Municipal Târgoviște cu scorul de 65-51 (22-10, 21-5, 10-18, 12-18), vineri, în deplasare. CS Municipal Târgoviște s-a impus cu 72-58, joi, în prima partidă a finalei.
Fotbal: UTA, doar 1-1 cu Sepsi OSK, la împlinirea a 80 de ani
UTA a terminat la egalitate cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, 1-1 (1-1), pe teren propriu, în etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal, vineri, în ziua în care clubul arădean a împlinit 80 de ani de existență. Sepsi OSK a deschis scorul prin elvețianul Dimitri Oberlin (19), dar UTA a egalat prin congolez
Handbal feminin: Victorie pentru SCM Craiova în campionat
SCM Universitatea Craiova a învins-o pe CS Minaur Baia Mare cu scorul de 29-23 (13-10), vineri, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 22-a a Ligii Naționale de handbal feminin. Valentina Blazevic a marcat 8 goluri pentru gazde, Asli Iskit Calișkan 7, iar portarul Darly Zoqbi De Paula a avut 10 intervenții.
Fotbal: Oțelul Galați - Unirea Slobozia 2-0, în play-out
Oțelul Galați a învins-o pe Unirea Slobozia cu scorul de 2-0 (1-0), vineri, pe teren propriu, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Oțelul s-a impus prin autogolul lui Paul Antoche (43) și reușita lui Frederic Maciel (51). Oțelul a ratat un penalty (35), prin Erik Bicfalvi, al cărui
Handbal masculin: Steaua a pierdut din nou și este tot mai aproape de retrogradare
CSA Steaua București a fost învinsă de ACS HC Buzău 2012 cu scorul de 40-36 (19-15), vineri, pe teren propriu, la Chiajna, într-un meci din etapa a 23-a a Ligii Naționale de handbal masculin. Steaua nu a mai câștigat de șase etape, în care a obținut un singur punct, fiind tot mai aproape de retrogradare. Cu HC Buzău, Stea
Rugby: Steaua a câștigat derby-ul cu SCM Timișoara în campionat
CSA Steaua București a învins-o pe campioana SCM USV Timișoara cu scorul de 29-26, vineri, în Ghencea, în derby-ul etapei a patra a Ligii Naționale de rugby. Steaua a condus cu 21-0, prin eseurile marcate de Cristi Boboc, Muharua Katjijeko și Cristian Strătilă, transformate de Alin Conache. Digo Mosese a reușit o încercare pentru bănățe
Fotbal: Clubul UTA împlinește 80 de ani de existență
Clubul de fotbal UTA Arad împlinește vineri 80 de ani de existență, pe care îi va sărbători cu prilejul meciului cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, de la ora 20:00, pe Arena ''Francisc Neuman'', în etapa a cincea a fazei play-out a Superligii. ''Dragi utiști. Vă invităm ca în minutul 19 și 45 de secunde al meciu
Baschet feminin: CSM Târgoviște a câștigat primul meci al finalei Ligii Naționale
CS Municipal Târgoviște a învins-o pe ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe cu scorul de 72-58 (19-18, 18-9, 20-16, 15-15), joi, pe teren propriu, în primul meci al finalei Ligii Naționale de baschet feminin. De la gazde s-au remarcat Leilani Lakell McIntosh, cu 17 puncte, 5 recuperări, Teodora Manea, 14 p, 7 rec, 6 pase decisi
Handbal feminin: Gloria Bistrița a învins-o pe Corona în campionat; Rapid, ținută în șah de SCM Rm. Vâlcea
CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud a învins-o pe CSM Corona Brașov cu scorul de 29-23 (14-16), joi, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 22-a a Ligii Naționale de handbal feminin. Larissa Nusser, Asuka Fujita, Sonia Seraficeanu și Greta Kacsor au marcat câte 4 goluri pentru Gloria, iar portarul Renata Lais De Arruda a reuși
Hochei: ACSH Gheorgheni a câștigat pentru a doua oară Erste Liga
ACSH Gheorgheni a câștigat pentru a doua oară competiția regională de hochei pe gheață Erste Liga, după ce a învins-o pe Sport Club Miercurea Ciuc cu scorul de 3-1 (1-1, 1-0, 1-0), joi seara, pe Patinoarul ''Vakar Lajos'' din Miercurea Ciuc, în al șaselea meci al finalei. Echipa din Gheorgheni, care a obținut