logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

RETROSPECTIVĂ 2024 Vasile Cîtea (box): A fost un an mediu, fără o medalie la Jocurile Olimpice

Imagine din galeria Agerpres

Preşedintele Federaţiei Române de Box, Vasile Cîtea, a declarat pentru AGERPRES că 2024 a fost un an mediu, din cauza ratării obiectivului de medalie la Jocurile Olimpice de la Paris, dar îşi pune speranţele în noua generaţie de pugilişti în perspectiva Olimpiadei din 2028.

''Aş putea spune că a fost un an mediu, ţinând cont de faptul că am avut Olimpiada şi n-am reuşit să ne clasăm pe podium la Paris, dar în rest suntem în regulă. Avem, dacă punem şi Campionatele Balcanice, o salbă de 34 de medalii. Dacă vorbim doar de Campionate Europene şi Campionate Mondiale, avem 22 de medalii, dintre care două de aur, cinci de argint şi 15 de bronz, împrăştiate, bineînţeles, pe toate categoriile de vârstă, juniori, tineret şi seniori'', a spus Vasile Cîtea, care în 2024 a fost reales preşedinte al Federaţiei Române de Box pentru al treilea său mandat.

Fostul boxer ieşean a opinat că cele mai bune performanţe ale anului sunt cele două medalii de aur cucerite de Amalia Niţă la Campionatele Europene de box pentru tineret de la Porec (Croaţia) şi de Natalia Maria Semeniciuc la Campionatele Europene de box pentru juniori de la Sarajevo (Bosnia-Herţegovina), alături de argintul Lăcrămioarei Perijoc la Europenele de seniori de la Belgrad.

''Sunt cele două titluri de campion care, Slavă Domnului, ne dau mari speranţe pentru viitor. Dar eu cred că în momentul de faţă Federaţia Română de Box este acoperită, dacă pot să spun aşa, de valori la toate nivelurile de vârstă. Am avut probleme cu seniorii până acum, la fete mai puţin, dat la băieţi am avut clar probleme consistente. Din fericire, începând de anul ăsta eu cred că au început să apară şi seniori de valoare'', a adăugat şeful Federaţiei.

La JO 2024, Lăcrămioara Perijoc, vicecampioană mondială în 2022, singura pugilistă calificată la Paris, era cotată cu şanse de medalie, dar a fost învinsă neaşteptat de mongola Enkhjargal Munguntsetseg, la puncte, în optimile de finală ale categoriei 54 kg.

''Din ce am înţeles eu, nici nu s-a simţit bine, nu a fost în apele ei. A fost presiunea foarte mare, toată lumea avea aşteptări extraordinare şi clar că aveam aşteptări mari de la ea, mai ales după ce am văzut că avea şi un culoar accesibil. Dacă ar fi fost în apele ei şi într-o zi bună, clar că se putea duce până la medalie fără niciun fel de problemă'', a opinat Cîtea.

Constănţeanca Amalia Niţă, cvadruplă campioană europeană de juniori şi tineret, a suferit prima înfrângere din carieră la Mondialele de tineret de la Budva (Muntenegru), în limitele categoriei 75 kg.

Vasile Cîtea a opinat că Niţă ar trebui să rămână la categoria 71 kg, înainte de a urca la 75 kg, categorie olimpică, la concursurile de calificare: ''Noi avem mari speranţe în ea. La Campionatul Mondial de tineret a urcat la 75 kg, nu a ajuns pe podium şi era foarte dezamăgită. Dar cred că a înţeles că 75 kg nu este categoria ei. Eu cred că trebui să se pregătească pentru 75 kg abia în 2028. Până atunci, sau mai bine zis până la primele competiţii de calificare pentru Los Angeles, ea ar trebui să stea în kilogramele în care se simte bine. Este o sportivă foarte valoroasă, foarte dotată cu calităţi şi cred că îşi va atinge obiectivul, JO 2028. Începând cu turneele de anul viitor trebuie să să fim atenţi cu ea, s-o sprijinim şi sigur rezultatele vor apărea şi la seniori, aşa cum a adus la juniori, tineret şi Under-22.''

Preşedintele Federaţiei Române de Box a remarcat la băieţi pugilişti de mare perspectivă, precum Florin Ioniţă, Arun Tudoroiu şi Fabian Stroe: ''Sunt copii care s-au ridicat, care s-au remarcat, care au luat medalii, nu numai anul ăsta, şi în anii precedenţi, la Campionate Europene, Campionate Mondiale, Campionate Balcanice, la turnee internaţionale. Deci cred că putem pleca aşa cu încredere, cu fruntea sus pentru următorul ciclu olimpic. Şi sunt undeva la cinci fete care sunt super OK şi cred că anul viitor vor mătura multe din actualele campioane internaţionale, mă refer la campionate europene.''

Din punct de vedere financiar, Federaţia nu s-a confruntat cu probleme a spus fostul deputat, care regretă că nu s-a calificat şi un băiat la Jocurile Olimpice: ''Am avut tot ce ne-am propus. Am atins toate obiectivele de management, la cele performanţă încă mai avem de lucru şi suntem cumva datori, pentru că ştachetele au fost puse de antrenori mai sus. Nu a reuşit niciunul, de la niciun lot să-şi atingă obiectivele, chiar dacă au luat medalii, nu le-au luat pe alea la care s-au angajat şi le-au promis. Va trebui să lucrăm mai mult la chestiunea asta. Sunt dezamăgit că nu am calificat măcar un băiat la Paris. Asta este probabil cea mai mare supărare, pe care trebuie s-o remediem cumva.''

Anul 2025 ridică mari incertitudini în boxul internaţional amator, nu există deocamdată un calendar stabilit nici de forul european (EUBC) şi nici de cel mondial (IBA). Comitetul Internaţional Olimpic a cerut federaţiilor naţionale de box să se afilieze la noua structură World Boxing, dar majoritatea lor nu au făcut încă acest pas.

''Încă nu s-a publicat calendarul competiţional, nici la EUBC, nici la IBA. Nu ştim dacă vom avea Campionate Mondiale de seniori. S-a luat o decizie în cadrul EUBC, care să informeze toate comitetele olimpice la nivel european despre situaţie şi cum stau lucrurile. Noi am pus pe tapet ce avantaje şi dezavantaje sunt, ce înseamnă toată activitatea IBA în comparaţie cu cealaltă, dacă facem, mă rog, mutarea asta. Ce se întâmplă dacă ne ducem într-o parte sau alta şi să ne dea direcţia comitetele olimpice. Până la urmă este o decizie a CIO şi va trebui să ne conformăm. În mod cert, aş prefera să rămânem aşa cum suntem, pentru că este istoricul boxului mondial aici. Ce facem cu Muhammad Ali, cu Laszlo Papp, cu foştii mari boxeri, cu istoricul lor care va rămâne la IBA'', a precizat Cîtea.

Medaliaţii cu aur din competiţiile mari ale anului se vor afla în fruntea listei celor mai buni performeri ai anului la box, alături de Lăcrămioara Perijoc, participantă la JO 2024.

Cîtea a opinat că înotătorul român David Popovici merită titlul de cel mai bun sportiv al anului, atât pentru rezultate, cât şi pentru calităţile din afara bazinului: ''David Popovici este alegerea mea. Pentru că unu, este un model, şi doi, rezultatele de la Olimpiadă îl recomandă din punctul meu de vedere. Dar vorbesc ca om, calitate umană, ca educaţie, ca mesaj, e deosebit.''

Pugilista Lăcrămioara Perijoc a fost învinsă de mongola Enkhjargal Munguntsetseg, la puncte, în optimile de finală ale categoriei 54 kg, la Jocurile Olimpice de la Paris. România nu a mai obţinut o medalie olimpică la box din 2004, când Ionuţ Gheorghe câştigat bronzul la cat. 64 kg, la JO de la Atena.

La Campionatele Europene de box de la Belgrad, Perijoc a obţinut medalia de argint la cat. 54 kg, în timp ce Claudia Nechita a cucerit medalia de bronz la cat. 57 kg,

La Campionatele Mondiale de box pentru tineret de la Budva (Muntenegru), Ramona Mihaela Manea (cat. 50 kg) şi
Amalia Ţugui (cat. 66 kg) au urcat pe treapta a treia podiumului.

Pugilista Loredana Andreea Marin a obţinut medalia de argint la categoria 66 kg, la Campionatele Europene de box Under-23 de la Sofia, în timp ce Florin Ioniţă (cat. +92 kg) şi Maria Gheorghiţa Cimpoeru (cat. 81 kg) au fost medaliaţi cu bronz.

Pugilista română Amalia Niţă a cucerit medalia de aur la Campionatele Europene de box pentru tineret de la Porec (Croaţia). A fost al patrulea titlu european câştigat de Amalia Niţă, după cele două de la junioare, în 2021 la Tbilisi şi 2022 la Montesilvano, şi cel de la tineret de anul trecut de la Erevan.

Tot la Porec, Amalia Ţugui (cat. 66 kg) şi Iosif Bandulă (cat. 63,5 kg) au obţinut argintul, iar Fabian-Mihai Stroe (cat. 54 kg) şi Mario Ciprian Iofciu (cat. 57 kg) s-au ales cu medaliile de bronz.

Natalia Maria Semeniciuc a câştigat medalia de aur la cat. 52 kg, la Campionatele Europene de box pentru juniori de la Sarajevo (Bosnia-Herţegovina), în timp ce Mirela Elisa Cojocaru a obţinut medalia de argint, la cat. 57 kg. Cinci medalii de bronz au fost câştigate de Maria Ioana Bodeştean (cat. 80 kg), Nicoleta Livia Joiţa (cat. +80 kg), Darius Sorin Stegari (cat. 63 kg), Andrei Robert Iofciu (cat. 74 kg) şi Denis Cristian Cucu (cat. +80 kg).

La box profesionist, românul Ronald Gavril a câştigat titlul mondial WBF al categoria semigrea, la Circul Globus din Bucureşti, după ce l-a învins prin KO în repriza a cincea pe columbianul Juan ''Meteoro'' Boada, în gala profesionistă ''The Return of the Thrill Gavril 2''. Gavril (38 ani) devine al şaselea român care cucereşte un titlu mondial la box, după Mihai Leu (WBO la welter), Leonard Doroftei (WBA uşoară), Lucian Bute (IBF la supermijlocie), Adrian Diaconu (WBC la semigrea) şi Flavius Biea (IBA la categoria mijlocie).
AGERPRES/(AS/autor: Teodor Ciobanu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Afisari: 115

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport Intern 21-04-2025 20:19

Fotbal: Victorie la scor pentru Petrolul Ploiești, 4-0 cu Gloria Buzău, în play-out

Petrolul Ploiești a învins-o pe Gloria Buzău cu scorul de 4-0 (2-0), luni, pe teren propriu, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Gheorghe Grozav a reușit o dublă (18, 49), celelalte goluri fiind marcate de Tidiane Keita (42) și Valentin Gheorghe (59). Grozav a ratat un penalty &ic

Sport Intern 20-04-2025 22:13

Fotbal: FCSB a câștigat derby-ul cu CFR Cluj (3-2), în play-off-ul Superligii

FCSB a învins-o pe CFR Cluj cu scorul de 3-2 (1-0), duminică seara, pe Arena Națională din Capitală, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-off a Superligii de fotbal. Campioana a avut 3-0, dar CFR a înscris de două ori după ce FCSB a rămas în zece jucători. Clujenii au ratat prima ocazie notabilă a

Sport Intern 20-04-2025 19:06

Fotbal: Poli Iași - FC Botoșani 3-0, în play-out

Poli Iași a învins-o pe FC Botoșani la scor de forfait, 3-0 (2-0), duminică, pe teren propriu, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Mihai Bordeianu a deschis scorul (13), dintr-un penalty, după ce Xhuliano Skuka a fost faultat în careu de Patricia Matricardi, apoi albanezul a majorat difere

Sport Intern 20-04-2025 17:33

Handbal feminin: Succes la limită pentru CSM București, în sferturile Ligii Campionilor

CSM București a învins echipa daneză Team Esbjerg, cu scorul de 30-29 (13-15), duminică, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în prima manșă a sferturilor de finală ale Ligii Campionilor la handbal feminin. Foto: (c) CRI

Sport Intern 19-04-2025 22:04

Fotbal: Rapid, învinsă acasă de 'U' Cluj (0-2), în play-off-ul Superligii

Rapid București a fost învinsă de Universitatea Cluj cu scorul de 2-0 (1-0), sâmbătă seara, în Giulești, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-off a Superligii de fotbal. ''U'' s-a impus prin golurile marcate de Ovidiu Bic (44), găsit liber în careu de Mamadou Thiam, și de ivorianul Issouf M

Sport Intern 19-04-2025 17:01

Fotbal: Farul Constanța - FC Hermannstadt 1-1, în play-out

București, 19 apr /Agerpres/ - Farul Constanța a terminat la egalitate cu FC Hermannstadt 1-1 (0-1), sâmbătă, pe teren propriu, la Ovidiu, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Sibienii au deschis scorul prin Ianis Stoica (37), care a reluat în plasă mingea respinsă de portarul Alexandru Buzbuchi la șutul lu

Sport Intern 18-04-2025 22:27

Baschet feminin: Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe a restabilit egalitatea în finala Ligii Naționale

ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe a restabilit egalitatea în finala Ligii Naționale de baschet feminin, după ce a învins-o pe CS Municipal Târgoviște cu scorul de 65-51 (22-10, 21-5, 10-18, 12-18), vineri, în deplasare. CS Municipal Târgoviște s-a impus cu 72-58, joi, în prima partidă a finalei.

Sport Intern 18-04-2025 22:08

Fotbal: UTA, doar 1-1 cu Sepsi OSK, la împlinirea a 80 de ani

UTA a terminat la egalitate cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, 1-1 (1-1), pe teren propriu, în etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal, vineri, în ziua în care clubul arădean a împlinit 80 de ani de existență. Sepsi OSK a deschis scorul prin elvețianul Dimitri Oberlin (19), dar UTA a egalat prin congolez

Sport Intern 18-04-2025 21:03

Handbal feminin: Victorie pentru SCM Craiova în campionat

SCM Universitatea Craiova a învins-o pe CS Minaur Baia Mare cu scorul de 29-23 (13-10), vineri, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 22-a a Ligii Naționale de handbal feminin. Valentina Blazevic a marcat 8 goluri pentru gazde, Asli Iskit Calișkan 7, iar portarul Darly Zoqbi De Paula a avut 10 intervenții.

Sport Intern 18-04-2025 20:02

Fotbal: Oțelul Galați - Unirea Slobozia 2-0, în play-out

Oțelul Galați a învins-o pe Unirea Slobozia cu scorul de 2-0 (1-0), vineri, pe teren propriu, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Oțelul s-a impus prin autogolul lui Paul Antoche (43) și reușita lui Frederic Maciel (51). Oțelul a ratat un penalty (35), prin Erik Bicfalvi, al cărui

Sport Intern 18-04-2025 16:39

Handbal masculin: Steaua a pierdut din nou și este tot mai aproape de retrogradare

CSA Steaua București a fost învinsă de ACS HC Buzău 2012 cu scorul de 40-36 (19-15), vineri, pe teren propriu, la Chiajna, într-un meci din etapa a 23-a a Ligii Naționale de handbal masculin. Steaua nu a mai câștigat de șase etape, în care a obținut un singur punct, fiind tot mai aproape de retrogradare. Cu HC Buzău, Stea

Sport Intern 18-04-2025 14:41

Rugby: Steaua a câștigat derby-ul cu SCM Timișoara în campionat

CSA Steaua București a învins-o pe campioana SCM USV Timișoara cu scorul de 29-26, vineri, în Ghencea, în derby-ul etapei a patra a Ligii Naționale de rugby. Steaua a condus cu 21-0, prin eseurile marcate de Cristi Boboc, Muharua Katjijeko și Cristian Strătilă, transformate de Alin Conache. Digo Mosese a reușit o încercare pentru bănățe

Sport Intern 18-04-2025 13:03

Fotbal: Clubul UTA împlinește 80 de ani de existență

Clubul de fotbal UTA Arad împlinește vineri 80 de ani de existență, pe care îi va sărbători cu prilejul meciului cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, de la ora 20:00, pe Arena ''Francisc Neuman'', în etapa a cincea a fazei play-out a Superligii. ''Dragi utiști. Vă invităm ca în minutul 19 și 45 de secunde al meciu

Sport Intern 17-04-2025 22:10

Baschet feminin: CSM Târgoviște a câștigat primul meci al finalei Ligii Naționale

CS Municipal Târgoviște a învins-o pe ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe cu scorul de 72-58 (19-18, 18-9, 20-16, 15-15), joi, pe teren propriu, în primul meci al finalei Ligii Naționale de baschet feminin. De la gazde s-au remarcat Leilani Lakell McIntosh, cu 17 puncte, 5 recuperări, Teodora Manea, 14 p, 7 rec, 6 pase decisi

Sport Intern 17-04-2025 20:58

Handbal feminin: Gloria Bistrița a învins-o pe Corona în campionat; Rapid, ținută în șah de SCM Rm. Vâlcea

CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud a învins-o pe CSM Corona Brașov cu scorul de 29-23 (14-16), joi, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 22-a a Ligii Naționale de handbal feminin. Larissa Nusser, Asuka Fujita, Sonia Seraficeanu și Greta Kacsor au marcat câte 4 goluri pentru Gloria, iar portarul Renata Lais De Arruda a reuși