logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#VieţiReinventate Emil Ninu, fotbalistul specialist în educaţie financiară: Sportivii trăiesc clipa, nu se gândesc la finalul carierei

Image

Cu peste 100 de meciuri jucate în Liga I, la 35 de ani, Emil Ducu Ninu continuă să joace fotbal ca amator, la liga a patra. Dar asta nu îl opreşte ca în timpul săptămânii să schimbe tricoul de joc cu costumul şi cravata şi să predea cursuri de educaţie financiară.

Ceea ce l-a făcut să renunţe la cariera de fotbalist profesionist la doar 31 de ani a fost chiar gândul la viitorul pe care urma să-l aibă, fiind conştient că în România sportivii, în general, "trăiesc clipa" şi se gândesc abia la finalul carierei ce vor face în continuare.

"Fotbaliştii au exact atitudinea asta, voi vedea eu cum o să mă descurc. Nici eu nu m-am aruncat cu capul înainte, am văzut la foşti colegi de-ai mei care încercau cumva să se asigure că au sursă de venit după ce se vor lăsa de fotbal. Cred că după ce ajungem în situaţia de a da din coate, abia atunci reacţionăm, ceea ce este puţin cam târziu, adică ar trebui cumva să prevenim dinainte. Cred că sportivii în general nu sunt pregătiţi pentru viaţa de după finalul carierei. Noi trăim clipa, nu ne gândim ce se va întâmpla după ce vom rămâne fără job. Din păcate, asta este realitatea. Eu nu spun că sportivii ar trebui să aibă un job din timpul activităţii sportive, eu mă refer la venitul pasiv pe care îl pot dezvolta. Ce înseamnă asta? Să nu lucrezi pentru bănuţii respectiv şi cumva bănuţii pe care îi ai să lucreze pentru tine. Eu cred că toţi ar trebui să fim dedicaţi în ceea ce facem, dar să nu uităm că trebuie să avem şi alte obiective şi scopuri pe care le putem atinge. Şi nu neapărat să muncim în mine sau să dăm cu sapa. Nu, să lucrăm... sau mai corect, să punem banii să lucreze pentru noi", a declarat, pentru AGERPRES, Emil Ducu Ninu.

El consideră că nu doar sportivii sau fotbaliştii au nevoie de educaţie financiară, în România conceptul de sursă de venit fiind foarte rar întâlnit.

"Nu numai fotbaliştii au nevoie de educaţie financiară. E un tipar care s-a lansat, noi fotbaliştii avem lipsă de educaţie. Cred că toţi sportivii, şi nu numai, toţi oamenii în general ar trebui să aibă o educaţie financiară. E adevărat, că şi fotbaliştii ar trebui să aibă o educaţie financiară, să se gândească ce se întâmplă cu ei atunci când se vor lăsa de sport, pentru că atunci când tu înveţi să faci bani înainte de a te lăsa de sport, când ai surse de unde să îţi susţii business-ul, cred că nu ar mai fi atâtea probleme cu fotbalişti care rămân fără bani la finalul carierei. Pentru că sunt oameni care după un an sau doi nu mai au nimic şi nu mai ştiu unde să se ducă. La noi conceptul de sursă de venit, adică o sursă de venit pentru care să nu lucrezi, nu există. În general, românii sunt pe principiul dacă nu îmi ajung banii, caut să mă angajez, să îmi mai iau încă un job. Ceea ce nu o să te ajute cu nimic. Pentru că nu mai ai timp de familie, nu mai ai timp de nimic", a afirmat jucătorul legitimat acum la Independenţa Călăraşi, în Liga a IV-a.

 



Începutul a fost mai greu, dar după ce şi-a dat seama că educaţia financiară poate însemna viitorul său totul a decurs de la sine, fiind ajutat şi de interacţiunea cu oamenii.

"Sincer nu mă gândeam că voi face pasul acesta. A fost doar o încercare, când m-am lăsat efectiv de fotbalul profesionist, acum patru ani am zis să îl sun pe un fost coleg de la Viitorul Constanţa, să văd cum îi mai merge, să ne vedem, să discutăm. Şi mi-a spus cu ce se ocupă, ce face, mi-a spus despre ce e vorba, să vedem dacă mi se potriveşte. Apoi am făcut nişte cursuri să văd exact despre ce este vorba şi am zis de ce nu, să încerc, să văd dacă reuşesc. Până la urmă era vorba de interacţiunea cu oamenii, ceea ce îmi place, să îi ajuţi, să îi educi, să îi aduci de la cunoştinţe zero în educaţie financiară, astfel încât să ajungă singuri să îşi genereze venituri. Eu am făcut aceleaşi cursuri pe care le predau acum şi pe care le aplic. Complicat este tot, dar trebuie să încerci până reuşeşti. Mie mi-a luat două luni pregătirea. Eu terminasem facultatea de sport, nu am făcut economie, asta e frumuseţea business-ului pe care îl facem, indiferent de educaţie, de statut financiar, indiferent, oricine poate face asta. Trebuie doar să îşi dorească cu adevărat să fac o schimbare", a povestit fotbalistul.

Ninu este acum angajatul unei companii care se ocupă cu educaţia financiară şi le explică oamenilor cum trebuie să procedeze astfel încât banii să muncească pentru ei, fiind implicat total la cursurile pe care le susţine: "Profit Point este o companie care se ocupă de educaţie financiară de peste 15 ani în România. Eu sunt de trei ani în companie şi practic nu mă simt ca un angajat. Mă simt că o parte din familie şi probabil de asta sunt şi rezultatele noastre foarte bune. Pentru că este vorba şi de scop moral la mijloc, ceea ce pe mine mă ajută foarte mult să ajung să înţeleg ideea de business. E vorba că poţi ajuta oamenii gratuit şi cred că aici este o satisfacţie mult mai mare. Acum să nu se înţeleagă că noi suntem un ONG, avem şi cursuri contra cost, este normal, dar pentru cei care vor să se perfecţioneze mai departe. Cei care vor să rămână cu informaţiile basic, astfel încât să ştie cum să îşi creeze un portofoliu de business, să îşi facă un buget personal, cum să îşi împartă banii în fiecare lună astfel încât să nu rămână fără bani la sfârşitul lunii, îi putem ajuta şi le putem da sfaturi din viaţa noastră. Sunt mai multe module pe care noi le propunem cursanţilor, următorul este un modul gratuit de două ore pe zi, în care îi luăm pe cursanţii de la nivelul zero şi îi ducem până în clasa a patra, să înţeleagă şi bastonaşele şi liniuţele şi propoziţii mai târziu. Apoi sunt cursuri de specializare, pe care le pot parcurge doar dacă ştiu că sunt pregătiţi să facă o schimbare în viaţa lor şi în partea financiară. Totul depinde de ei, noi doar îi îndrumăm".

 

"Sunt doi jucători de fotbal care au venit la cursurile mele până acum şi un al treilea care m-a întrebat despre ce e vorba şi atât. Din cei doi jucători, unul a rămas şi el în companie şi lucrează la biroul din Braşov, iar unul este în piaţa financiară şi îşi dezvoltă surse de venit din piaţă", a completat Ninu.

Fostul fotbalist a găsit mai multe cauze ale problemelor de adaptare care apar la finalul carierei sportivilor: "Eu cred că totul pleacă de la anturajul nostru, adică cercul de prieteni pe care ni-l facem. Adică tu, fiind fotbalist toată viaţa, sau handbalist, sau baschetbalist, când vrei să faci o schimbare, să spunem că vrei să te faci avocat, toţi ceilalţi îţi vor spune 'Ce ai mă? Nu eşti sănătos? Nu vei reuşi, toată viaţa ai făcut sport şi acum vrei să schimbi meseria?' Cam asta cred eu că este problema. E şi o problemă de asumare. Eu cred că ar trebui încercat, să vedem dacă reuşim, chiar dacă eşuezi, care este problema?"

Emil Ducu Ninu nu este de acord cu cei care afirmă că sportivii nu pot avea parte şi de educaţie în acelaşi timp şi consideră că şcoala îi poate forma pentru a-şi face un plan de viaţă.

"Şcoală şi sport se poate face în acelaşi timp, fără nici un fel de problemă, dar dacă ne uităm un pic înapoi şi şcoala nu face nimic altceva decât să ne educe să fim angajaţi. Şi veţi vedea că cei care fac business nu sunt axaţi neapărat să facă şcoală, ei sunt axaţi să îşi dezvolte surse de venit, să câştige bani. Şcoala cred că ne poate face doar să înţelegem că trebuie să avem un plan, cred că doar aici ne poate ajuta şcoala", a mai spus fotbalistul.

Întrebat ce sfat i-ar da unui fotbalist care l-ar întreba unde să investească banii câştigaţi în carieră, Ninu a spus: "Sincer, dacă ar veni şi mi-ar spune asta, este clar că nu ştie nimic despre educaţie financiară şi este clar că trebuie să facă nişte cursuri, ca să înţeleagă de la zero, cele gratuite. Astfel încât să ajungă să îşi răspundă singur la întrebarea asta şi să nu ia sfaturi de la cineva unde să îşi investească banii sau cum să îi investească. Doar el trebuie să fie responsabil, pentru că el are de câştigat şi tot el are de suferit. Trebuie să fie implicat la început 100% pentru educaţia lui şi să înţeleagă business-ul, să înţeleagă domeniul, să înţeleagă riscurile, să înţeleagă avantajele. Şi trebuie să înţeleagă că la un minim de implicare va avea minim de rezultate. Şi dacă vrei randament maxim, la fel, riscurile sunt la fel de mari".

 



Fostul fotbalist exclude statul, cluburile sau federaţia din rândul celor care ar trebui să se implice mai mult în reconversia profesională a sportivilor.

"Nu există aşa ceva. Uitaţi-vă că AFAN are cursuri la care poate să aplice orice fotbalist român, cursuri de dezvoltare personală, de reconversie, de management al sportului, lucruri care se pot face. Nu cred că statul este responsabil pentru noi, cum să facem reconversie profesională. Noi suntem. Dacă vrem cu adevărat, putem să facem. Nu trebuie să dăm vina pe stat, nu trebuie să dăm vina pe federaţie, noi suntem singurii responsabili", a mai spus Ninu.

El a observat o percepţie total diferită a sportivilor străini în ceea ce priveşte viaţa de după finalul carierei, în sensul în care sunt mult mai preocupaţi să dezvolte şi alte surse de venit: "Din păcate, în străinătate este o diferenţă destul de mare. Pe unde am fost, colegii mei erau întotdeauna preocupaţi să îşi dezvolte şi alte surse de venit, la noi, nu prea, spre deloc. Mulţi câştigau din bursă, din pieţele financiare, alţii din business-uri pe care le dezvoltaseră în paralel. Sunt diverse alternative, mulţi aveau apartamente pe care le închiriau. Şi ăsta este un business, dar trebuie să înţelegi ceea ce ţi se potriveşte cel mai bine".

Peste 10 ani, fotbalistul amator şi specialist în educaţie financiară se vede pe o insulă alături de familie, lăsând munca în grija banilor care ar trebui să trudească pentru el.

"Sincer, peste 10 ani, mi-aş dori să fiu pe o insulă cu cel mic şi să nu mai am nicio presiune a banilor. Am multe resurse prin care pot face asta. Dar asta depinde doar de mine, poate pieţe financiare, de ce nu?", a mai spus Emil Ducu Ninu.

În vârstă de 35 de ani, Emil Ducu Ninu s-a format ca fotbalist la Şcoala "Gică Popescu" şi a evoluat în cariera sa la echipe precum Steaua, FC Naţional, Gloria Bistriţa, Viitorul Constanţa sau Universitatea Cluj, fiind legitimat şi în străinătate la Levski Sofia, AEK Larnaca sau Hapoel Bnei Lod.

 

Foto: (c) DAVID PASARIS (C) / AGERPRES FOTO

AGERPRES difuzează în cadrul proiectului #VieţiReinventate o serie de materiale prin care îşi propune să aducă în atenţia publicului larg problematica reconversiei profesionale în rândul sportivilor români şi dificultăţile întâmpinate la schimbarea carierei.
AGERPRES (A, AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Foto: Arhiva personală Emil Ducu Ninu

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport Intern 15-05-2025 22:25

Fotbal: Andrei Nicolescu - Toți ne dorim ca Dinamo să participe în cupele europene, vrem să ieșim din insolvență

Administratorul special al clubului de fotbal Dinamo, Andrei Nicolescu, a declarat, joi seara, că își dorește ca echipa bucureșteană să aibă dreptul să participe în cupele europene, de aceea speră ca instanța să decidă ieșirea din insolvență. 'Toți ne dorim ca Dinamo să participe în cupele europene și acest lucru trebuie

Sport Intern 15-05-2025 22:13

Fotbal: Președintele DDB, Eduard Galan - Vrem ca în cinci ani să avem cea mai puternică academie

Președintele programului socios DDB (Doar Dinamo București), Eduard Galan, a declarat, joi seara, la gala în cadrul căreia suporterii au sărbătorit cei 77 de ani de la înființarea clubului Dinamo, că următorul proiect este legat de investiții în zona juvenilă astfel încât în cinci ani gruparea să aibă cea mai puternică academie din

Sport Intern 15-05-2025 19:10

Handbal feminin: CSM București a câștigat al optulea său titlu de campioană națională

CSM București a câștigat, joi, al optulea său titlu de campioană națională la handbal feminin, după ce a învins-o pe HC Dunărea Brăila cu scorul de 35-28 (21-12), în deplasare, într-un meci din etapa a 25-a a Ligii Naționale. CSMB a mai câștigat titlul național în 2015, 2016, 2017, 2018, 2021, 2023 și 2024.

Sport Intern 15-05-2025 17:48

Scrimă: Iulian Teodosiu, campion național la sabie

Scrimerul Iulian Teodosiu (CS Dinamo București) a câștigat titlul de campion național la sabie, joi, după ce l-a învins în finală pe George Dragomir (CSM Unirea Slobozia) cu scorul de 15-8, în Sala de scrimă ''Ana Pascu'' din București. Medaliile de bronz au fost obținute de Eduard Dragomir (CSM Unirea S

Sport Intern 15-05-2025 14:49

Canotaj: Simona Radiș, despre cuplul cu Ancuța Bodnar - În acest moment se încearcă formule noi

Campioana olimpică la canotaj Simona Radiș a afirmat, joi, când a fost întrebată dacă va continua să facă cuplu cu Ancuța Bodnar în barca de dublu vâsle feminin, medaliată cu argint la JO 2024, că în acest moment se caută formule noi de către conducerea tehnică, dar și o relaxare psihică de care era nevoie la nivelul lotului.

Sport Intern 15-05-2025 14:36

Canotaj: Simona Radiș și Ancuța Bodnar, 'profesoare' de sport la un liceu din Otopeni

Campioanele olimpice la canotaj Simona Radiș și Ancuța Bodnar au participat, joi, la o acțiune a Caravanei BeActive Edenia 2025, organizată de Agenția Națională pentru Sport, la Liceul Teoretic 'Ioan Petruș' din Otopeni, unde timp de o oră le-au fost elevilor 'profesoare' de sport. 'Ni se pare un lucru foarte benefic și int

Sport Intern 15-05-2025 13:46

Fotbal: Răzvan Patriche (Dinamo) și-a anunțat retragerea - Meciul cu U Cluj va fi ultimul acasă pentru mine

Fotbalistul Răzvan Patriche (39 de ani) și-a anunțat retragerea din activitate la finalul actualului sezon, el declarând, joi, într-o conferință de presă, că meciul lui Dinamo cu Universitatea Cluj va fi ultimul pentru el pe teren propriu. 'Va fi o încărcătură aparte pentru mine, un ultim meci acasă în fața acestor suporteri minunaț

Sport Intern 15-05-2025 13:44

Fotbal: Florentin Petre (Dinamo) - Mi-aș dori ca mâine să se repete scenariul din ultimul meci cu U Cluj

Antrenorul secund al echipei de fotbal Dinamo București, Florentin Petre, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că și-ar dori ca în meciul de mâine cu Universitatea Cluj să se repete scenariul din tur, în care echipa bucureșteană s-a impus cu scorul de 4-2. 'Mi-aș dori ca mâine să se repete scenariul din ultimul meci cu

Sport Intern 15-05-2025 12:43

Fotbal: Celebrul Adriano va juca în meciul demonstrativ 'Ronaldinho & Friends' de la Cluj-Napoca

Fostul internațional brazilian Adriano Leite Ribeiro, una dintre figurile marcante ale fotbalului anilor 2000, va face parte din echipa internațională care va juca la meciul demonstrativ ''Ronaldinho & Friends'', pe 14 iunie, în BTarena din Cluj-Napoca, în cadrul Sports Festival, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

Sport Intern 15-05-2025 00:02

Șah: Deac a remizat cu Vachier-Lagrave la turneul Superbet Chess Classic România 2025

Marele maestru român Bogdan Deac a remizat cu francezul Maxime Vachier-Lagrave, miercuri, în etapa a șaptea a turneului de șah Superbet Chess Classic România 2025, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025, găzduită de Grand Hotel din București. Vachier-Lagrave s-a clasat pe locul al doilea în GCT 2023 și pe trei

Sport Intern 14-05-2025 23:40

Fotbal: Mohammed Kamara (CFR Cluj) - Ne simțim minunat că am câștigat Cupa României

Fotbalistul Mohammed Kamara, autorul primului gol al echipei CFR Cluj în finala Cupei României cu FC Hermannstadt, scor 3-2, a declarat după meci că el și colegii săi se simt minunat că au reușit să câștige un trofeu în acest sezon. 'Am pregătit bine meciul, i-am analizat pe cei de la Sibiu și am văzut cum putem să

Sport Intern 14-05-2025 23:38

Fotbal: Louis Munteanu (CFR Cluj) - De la începutul sezonului ne-am propus să câștigăm Cupa României

Atacantul Luis Munteanu a declarat, miercuri, după câștigarea Cupei României, 3-2 în finala cu FC Hermannstadt, că acest trofeu era un obiectiv stabilit de la începutul sezonului pentru echipa de fotbal CFR Cluj și că este mândru de această realizare. 'Suntem fericiți că am reușit să câștigăm, așa ne-am

Sport Intern 14-05-2025 23:33

Fotbal: Dan Petrescu (CFR Cluj) - Am fost un grup unit care a meritat acest trofeu

Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Dan Petrescu, a afirmat, miercuri, după câștigarea Cupei României, 3-2 cu în finala cu FC Hermannstadt, că formația sa a demonstrat în acest sezon că este un grup unit care merita acest trofeu. 'E clar că era important să câștigăm Cupa, nu neapărat pentru trofeele mele, p

Sport Intern 14-05-2025 23:08

Fotbal: Măldărășanu (FC Hermannstadt) - Am pierdut finala din cauza greșelilor făcute de noi

Antrenorul echipei de fotbal FC Hermannstadt, Marius Măldărășanu, a declarat, miercuri seara, că formația sa a pierdut finala Cupei României, 2-3 cu CFR Cluj, din cauza greșelilor făcute pe parcursul meciului și nu a tragerilor de timp ale adversarilor. 'Trebuie să învățăm toți din această finală, este o experiență pentru toată

Sport Intern 14-05-2025 23:02

Gimnastică artistică: România va participa cu nouă sportivi la Europenele de la Leipzig

România va participa cu un lot de nouă sportivi, cinci la feminin și patru la masculin, la Campionatele Europene de gimnastică artistică de la Leipzig (Germania), a anunțat, miercuri, Federația Română de Gimnastică pe pagina sa de Facebook.