logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Kaiac-canoe: Cătălin Chirilă, pe urmele lui Mironcic şi Macarencu, ultimii campioni europeni şi mondiali la simplu

Imagine din galeria Agerpres

Cătălin Chirilă, câştigător a trei medalii de argint şi una de bronz la etapele de Cupă Mondială de kaiac-canoe de la Racice (Cehia) şi Poznan (Polonia), a demonstrat că poate readuce în prim plan probele individuale la canoe şi să calce pe urmele lui Florin Mironcic şi Aurel Macarencu, ultimii noştri campioni europeni şi mondiali.

Singurul nostru campion olimpic la canoe-1 - 1.000 m a fost legendarul Ivan Patzaichin, la Munchen 1976, în timp ce la Mondiale ultima medalie de aur a fost cucerită de Aurel Macarencu în 1986, iar ultimul titlu european a fost obţinut de Florin Mironcic în 2006.

Duminică la Poznan, Chirilă (CSA Steaua) s-a aflat în ipostaza unică de a concura în trei finale, după ce condiţiile meteo au amânat cursele de sâmbătă pentru a doua zi, cucerind argintul la 500 m şi 1.000 m, şi locul patru la 5.000 m.

''A fost destul de dificil, încă de când m-am trezit ştiam ce mă aşteaptă şi mi-am propus că trebuie să fac cumva să fie o zi reuşită. Şi am trecut cu bine, am avut destulă putere, mi-a ajuns exact până la ultima probă, cea de 5.000 m. Programul s-a modificat din cauza furtunilor şi a vântului puternic, chiar de vineri am concurat pe valuri foarte mari şi organizatorii au amânat toate cursele de sâmbătă pentru duminică. Niciodată nu am mai avut un astfel de program, dar s-au legat lucrurile atât de bine că nu m-a deranjat foarte tare. La Tokyo am mai tras două curse la diferenţă foarte mică de timp între ele, curse foarte puternice, semifinală şi finală (C2 - 1.000 m), iar acum m-am călit şi am rezistat mult mai bine acestor curse, cele două finale şi cursa de 5.000 m, pe care am tras-o mai mult cu gândul de a mă antrena'', a declarat Chirilă pentru AGERPRES.

Cehul Martin Fuksa, multiplu campion mondial şi european, l-a învins în trei din finalele de la Racice şi Poznan pe Chirilă, care este însă convins că va reuşi să-l întreacă în viitor: ''Eu am tras la maximum în toate cursele în care am concurat alături de el, am dat tot ce am putut, dar nu am reuşit să-l înving. Dar nimeni nu este de nebătut şi în cazul lui va fi la fel''.

După Jocurile Olimpice de la Tokyo, Cătălin Chirilă a rămas fără partenerul său Victor Mihalachi, cu care s-a clasat al cincilea în proba de Canoe-2 - 1.000 m. La Tokyo, Chirilă a tras şi la Canoe-1 - 1.000 m, dar a prins Finala B şi s-a clasat pe locul 11 în clasamentul general. Acea nereuşită l-a ambiţionat însă în lunile următoare de pregătire să demonstreze că merita Finala A.

''Sincer, după Tokyo, după ce Victor a decis să se retragă, mi-am propus sa fac simplu şi am zis că voi da tot ce pot să reînnod tradiţia la Canoe-1, pentru că de o perioadă foarte lungă nu s-a mai mizat pe probele individuale, pe cineva care să meargă la Europene, Mondiale şi să facă treabă, să vină acasă cu medalii. Mi-am propus să dovedesc că avem şi noi potenţial, l-am avut de fapt mereu, dar nu am mizat pe canoea de simplu. Nicidecum după aceste rezultate nu m-aş gândi să mă întorc la dublu, când simt că am prins valul care sper să fie al succesului'', a spus Chirilă.

Înainte de etapele de Cupă Mondială, Chirilă se simţea în formă, dar nu se aştepta la medalii: ''Eu când am plecat de la Snagov, simţeam că barca zboară, dar nu aveam confirmarea şi eu sunt un tip care am nevoie de confirmările din concursuri, să văd cum se mişcă adversarul de lângă mine, să văd ce timpi scot, bineînţeles. Chiar dacă timpii sunt relativi, diferă de la pistă la pistă, de la cursă la cursă, îmi doream să vin cât mai în faţă. dar obiectivul meu realist era să prind finalele. Mi-am dorit să demonstrez, şi mă întorc iar în cursa de la Tokyo când am simţit că sunt aproape de elită, am participat la Finala B dintr-o conjunctură neplăcută, am avut vânt de dreapta şi m-a oprit să ating Finala A, să lupt pentru medalii. Mi-am propus să merg la Cupele Mondiale şi să dovedesc multora că am fost de finală inclusiv la JO şi asta am făcut, am dat tot cea am putut, iar acum la final rezultatul îl văd acum cu toţii, este mult mai mult decât a prinde o finală'', a adăugat sportivul legitimat la CSA Steaua.

Obiectivul major al lui Cătălin Chirilă este calificarea la JO de la Paris din 2024, în proba de 1.000 m: ''Proba mea principală este cea olimpică, de 1.000 m, în care voi lupta să mă calific la Paris, iar proba de 500 este una bonus. Eu am greşit când am spus că nu sunt un sportiv de viteză, s-a dovedit că am dezvoltat prin antrenament şi calităţile de viteză şi merg destul de bine şi în proba de 500 m. Am reuşit la Racice să scot un timp de record naţional, nimeni nu a mai reuşit un timp de 1min45sec pe 500 m din România''.

După revenirea în ţară, Chirilă va începe, după o scurtă pauză, pregătirea pentru Mondialele de kaiac-canoe din Canada (Halifax), din perioada 3-7 august. AGERPRES/(AS/autor: Teodor Ciobanu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport Intern 15-05-2025 14:49

Canotaj: Simona Radiș, despre cuplul cu Ancuța Bodnar - În acest moment se încearcă formule noi

Campioana olimpică la canotaj Simona Radiș a afirmat, joi, când a fost întrebată dacă va continua să facă cuplu cu Ancuța Bodnar în barca de dublu vâsle feminin, medaliată cu argint la JO 2024, că în acest moment se caută formule noi de către conducerea tehnică, dar și o relaxare psihică de care era nevoie la nivelul lotului.

Sport Intern 15-05-2025 14:36

Canotaj: Simona Radiș și Ancuța Bodnar, 'profesoare' de sport la un liceu din Otopeni

Campioanele olimpice la canotaj Simona Radiș și Ancuța Bodnar au participat, joi, la o acțiune a Caravanei BeActive Edenia 2025, organizată de Agenția Națională pentru Sport, la Liceul Teoretic 'Ioan Petruș' din Otopeni, unde timp de o oră le-au fost elevilor 'profesoare' de sport. 'Ni se pare un lucru foarte benefic și int

Sport Intern 15-05-2025 13:46

Fotbal: Răzvan Patriche (Dinamo) și-a anunțat retragerea - Meciul cu U Cluj va fi ultimul acasă pentru mine

Fotbalistul Răzvan Patriche (39 de ani) și-a anunțat retragerea din activitate la finalul actualului sezon, el declarând, joi, într-o conferință de presă, că meciul lui Dinamo cu Universitatea Cluj va fi ultimul pentru el pe teren propriu. 'Va fi o încărcătură aparte pentru mine, un ultim meci acasă în fața acestor suporteri minunaț

Sport Intern 15-05-2025 13:44

Fotbal: Florentin Petre (Dinamo) - Mi-aș dori ca mâine să se repete scenariul din ultimul meci cu U Cluj

Antrenorul secund al echipei de fotbal Dinamo București, Florentin Petre, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că și-ar dori ca în meciul de mâine cu Universitatea Cluj să se repete scenariul din tur, în care echipa bucureșteană s-a impus cu scorul de 4-2. 'Mi-aș dori ca mâine să se repete scenariul din ultimul meci cu

Sport Intern 15-05-2025 00:02

Șah: Deac a remizat cu Vachier-Lagrave la turneul Superbet Chess Classic România 2025

Marele maestru român Bogdan Deac a remizat cu francezul Maxime Vachier-Lagrave, miercuri, în etapa a șaptea a turneului de șah Superbet Chess Classic România 2025, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025, găzduită de Grand Hotel din București. Vachier-Lagrave s-a clasat pe locul al doilea în GCT 2023 și pe trei

Sport Intern 14-05-2025 23:40

Fotbal: Mohammed Kamara (CFR Cluj) - Ne simțim minunat că am câștigat Cupa României

Fotbalistul Mohammed Kamara, autorul primului gol al echipei CFR Cluj în finala Cupei României cu FC Hermannstadt, scor 3-2, a declarat după meci că el și colegii săi se simt minunat că au reușit să câștige un trofeu în acest sezon. 'Am pregătit bine meciul, i-am analizat pe cei de la Sibiu și am văzut cum putem să

Sport Intern 14-05-2025 23:38

Fotbal: Louis Munteanu (CFR Cluj) - De la începutul sezonului ne-am propus să câștigăm Cupa României

Atacantul Luis Munteanu a declarat, miercuri, după câștigarea Cupei României, 3-2 în finala cu FC Hermannstadt, că acest trofeu era un obiectiv stabilit de la începutul sezonului pentru echipa de fotbal CFR Cluj și că este mândru de această realizare. 'Suntem fericiți că am reușit să câștigăm, așa ne-am

Sport Intern 14-05-2025 23:33

Fotbal: Dan Petrescu (CFR Cluj) - Am fost un grup unit care a meritat acest trofeu

Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Dan Petrescu, a afirmat, miercuri, după câștigarea Cupei României, 3-2 cu în finala cu FC Hermannstadt, că formația sa a demonstrat în acest sezon că este un grup unit care merita acest trofeu. 'E clar că era important să câștigăm Cupa, nu neapărat pentru trofeele mele, p

Sport Intern 14-05-2025 23:08

Fotbal: Măldărășanu (FC Hermannstadt) - Am pierdut finala din cauza greșelilor făcute de noi

Antrenorul echipei de fotbal FC Hermannstadt, Marius Măldărășanu, a declarat, miercuri seara, că formația sa a pierdut finala Cupei României, 2-3 cu CFR Cluj, din cauza greșelilor făcute pe parcursul meciului și nu a tragerilor de timp ale adversarilor. 'Trebuie să învățăm toți din această finală, este o experiență pentru toată

Sport Intern 14-05-2025 23:02

Gimnastică artistică: România va participa cu nouă sportivi la Europenele de la Leipzig

România va participa cu un lot de nouă sportivi, cinci la feminin și patru la masculin, la Campionatele Europene de gimnastică artistică de la Leipzig (Germania), a anunțat, miercuri, Federația Română de Gimnastică pe pagina sa de Facebook.

Sport Intern 14-05-2025 22:38

VIDEO/Fotbal: CFR Cluj a cucerit Cupa României, după 3-2 cu FC Hermannstadt în finală

CFR Cluj a cucerit Cupa României la fotbal, după ce a învins-o pe FC Hermannstadt cu scorul de 3-2 (2-1), în finala desfășurată miercuri seara, pe Arena ''Francisc Neuman'' din Arad. CFR a obținut trofeul pentru a cincea oară, după cele din 2008, 2009, 2010 și 2016. FC Hermannstadt a pierdut amb

Sport Intern 14-05-2025 21:33

Handbal feminin: Victorii în deplasare pentru Minaur și HC Zalău

CS Minaur Baia Mare și HC Zalău au obținut victorii în deplasare, miercuri, în meciuri din etapa a 25-a a Ligii Naționale de handbal feminin, penultima a sezonului. Minaur a dispus de SCM Râmnicu Vâlcea cu scorul de 31-24, condusă de Magda-Alfredo Cazanga (8 goluri) și Amelia Lundbaeck (6). Portarul Yuliya Dumanska a re

Sport Intern 14-05-2025 20:26

Handbal masculin: CS Dinamo, la prima înfrângere în acest sezon intern

CS Dinamo București, care pe 2 mai a câștigat al 21-lea său titlu de campioană națională, a suferit prima sa înfrângere în actualul sezon intern, miercuri, când AHC Potaissa Turda s-a impus cu scorul de 36-30 (22-15), pe teren propriu, într-un meci restant din etapa a 12-a a Ligii Naționale de handbal masculin.

Sport Intern 14-05-2025 19:51

Rugby: Naționala României va juca meciuri test cu Chile, Uruguay și Argentina XV în turneul din America de Sud

Naționala de rugby a României va disputa trei meciuri de pregătire în luna iulie, cu Chile, Uruguay și Argentina XV, în cadrul turneului de vară World Rugby din America de Sud, potrivit unui comunicat al Federației Române de Rugby. Astfel, România va disputa primul meci pe 5 iulie, cu Chile, la Santiago de Chile,

Sport Intern 14-05-2025 12:52

'Anul Nadia Comăneci' - 2026, proiect adoptat de Senat

Senatul a adoptat, miercuri, un proiect care are ca obiect instituirea anului 2026 ca 'Anul Nadia Comăneci', legendă a sportului național și mondial. Potrivit expunerii de motive, instituirea anului 2026 ca 'Anul Nadia Comăneci' va permite o vizibilitate mai mare a domeniului sportului și creșterea gradului de conștientizare cu