Ciclism: Alex Ciocan - Am mişcat munţii din loc pentru a organiza Turul României

Preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, Alex Ciocan, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că el şi echipa sa au ''mişcat munţii'' din loc pentru a putea organiza Turul României din acest an, ajuns la a 54-a ediţie.
''S-a muncit foarte mult la acest Tur, pentru că în primăvară au avut loc nişte schimbări în cadrul Federaţiei, până am reuşit să ne organizăm a trecut timpul foarte repede. Cred că nu este o lună şi jumătate de când am început să punem lucrurile cap la cap, credem că am mişcat munţii, însă nu noi ar trebui să spunem asta, ci presa şi sportivii, însă după ce se va desfăşura Turul României, ca să vedem rezultatele. Avem o echipă mică, însă foarte înfocată'', a declarat Ciocan.
Preşedintele FRC a subliniat că Turul României nu s-ar fi putut desfăşura în acest an fără sprijinul partenerilor săi: ''Turul României este locomotiva ciclismului românesc, iar Auchan este carburantul Turului României''.
Alex Ciocan a caracterizat ediţia din acest an a Turului României: ''Turul va lua startul la Timişoara, pe 30 august va avea loc prezentarea echipelor, pe 31 va fi un prolog în Timişoara. Prima etapă este şi cea mai lungă, de la Timişoara la Deva, o etapă în care sperăm ca noi să-l avem pe Edi Grosu protagonist. De la Deva ajungem la Sibiu, sosirea va fi la Arena Platoş, în drum spre Păltiniş. Am ales pe Păltiniş până în vârf pentru că vom avea foarte mulţi ciclişti şi foarte multe maşini, iar Arena Platoş ne oferă un loc suficient pentru a ne desfăşura. Acolo sperăm să avem alţi români protagonişti, şi ne gândim la Serghei Ţvetcov, proaspăt dublu campion naţional, şi la Emil Dima. Următoarea etapă este de la Sibiu la Poiana Braşov, se va ajunge în Poiană pe drumul de Râşnov, deci din nou o sosire în căţărare, cu aceiaşi protagonişti''.
''Noi sperăm să putem câştiga Turul României anul acesta printr-unul dintre cei doi, Serghei sau Emil. Braşov - Bucureşti, o etapă pe care mi-aş dori să o fac şi eu acum ca sportiv, în mare parte în coborâre, viteză foarte mare, şi sperăm să vedem din nou pe Edi Grosu protagonist pe Kiseleff, poate cel mai frumos bulevard al Bucureştiului, în uşoară coborâre, umbros şi şosea foarte lată. Ultima etapă este de circuit, un circuit deja celebru în Mica Buclă, între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Victoriei, se trece pe de o parte şi alta a Arcului de Triumf, un circuit superb, pus la dispoziţie de Primăria Capitalei, care se mândreşte cu Turul României de anul acesta. Din nou, Edi Grosu are o şansă foarte mare la acest circuit, însă, ca în această ultimă zi, duminică 5 septembrie, clasamentele să fie făcute şi să fie făcute în favoarea sportivilor români'', a mai spus Alex Ciocan.
Nu mai puţin de 16 echipe şi-au anunţat participarea la cursă. ''Sperăm ca această pandemie care nu se mai termină să nu împiedice pe nimeni să ajungă luni la Timişoara: o echipă pro continentală, pe care o vedem de obicei în marile tururi, Androni Giocattoli, echipa cu care Edi Grosu a semnat de la 1 ianuarie 2022, trei echipe naţionale, restul de 12 fiind echipe continentale, însă câteva dintre ele sunt extrem de puternice, probabil vor avea şanse mari să câştige etape sau chiar Turul României'', a precizat preşedintele Federaţiei Române de Ciclism.
''Premiile anul acesta se apropie de frumoasa sumă de 25.000 de euro, premii mult mai mici decât în turneele de tenis sau în comparaţie cu ceea ce se vehiculează în fotbal, însă sunt nişte premii impuse de Federaţia internaţională (UCI) şi Turul României le respectă'', a explicat Ciocan.
Fostul ciclist speră ca în anii care vin nivelul Turului României să crească şi cursa să aibă loc în iunie şi să devină o etapă de pregătire pentru Turul Franţei: ''Sperăm ca în anii următori să putem creşte nivelul acestui Tur, la început poate să-l lungim puţin, să fie de o săptămână sau chiar să prindă două weekend-uri, după care, cine ştie, poate va fi metoda principală de antrenament pentru Turul Franţei, pentru că în visul meu cel mai frumos, Turul României se va desfăşura în luna iunie, când nu există foarte multe curse internaţionale şi toată lumea se bate pe acele puţine curse pentru a pregăti Turul Franţei''.
Mica Buclă, a cărei primă ediţie a avut loc în 1934, va avea anul acesta o lungime de peste 800 km, două etape pentru căţărători, la puţin peste 1.000 de metri altitudine, cea mai lungă este prima etapă, Timişoara - Deva (201 km), cea mai rapidă este cea de la Braşov la Bucureşti, cu viteză medie de aproape 50 km/h
Cel mai valoros tricou este tricoul galben, tricoul liderului în clasamentul general, apoi tricoul alb va fi acordat celui mai bun tânăr concurent din cursă (Under-23), cel verde va fi oferit celui mai bun căţărător, iar cel roşu va fi acordat celui mai bun sprinter (Ciocan a mărturisit că are şapte tricouri roşii în şapte ani la Turul României). Organizatorii vor mai acorda două tricouri, albastru, pentru cel mai bun român, care nu se va purta, şi cel gri, celei mai bune echipe (UCI nu dă voie decât la patru tricouri, iar Turul va acorda şase).
Ciocan a vorbit şi despre echipa naţională a României: ''Avem o generaţie fantastică, între 17 şi 22 de ani. Cei mai tineri sportivi care vor face parte din echipa naţională sunt Ioan Dobrin (CS Otopeni), antrenat de Mircea Romaşcanu, Şerban Luncan (Torpedo Zărneşti), Adi Marcu (Torpedo Zărneşti), ambii antrenaţi de Viorel Grosu, toţi în vârstă de 19 ani. Cel mai în vârstă e Edi Grosu, care face 29 de ani (4 septembrie), şi Valentin Pleşa (CSA Steaua), 28 ani''.
''Vor exista trei concursuri conexe pentru copii, la Timişoara, la Deva şi la Bucureşti, pe Kiseleff, înaintea circuitului final. Pe Păltiniş avem un concurs, care e făcut şi de Turul Sibiului, se dă startul de jos, iar sosirea este sus, în vârful căţărării, o căţărare dură, care dă King of the Mountain, la fete şi la băieţi, atât on road, cât şi off road'', a adăugat Ciocan.
Din ultimele trei ediţii ale cursei, două au fost câştigate de români, Serghei Ţvetcov în 2018, iar Eduard Grosu în 2020, în 2019 victoria revenind olandezului Alex Molenaar.
Traseul Turului ciclist al României, ediţia 2021:
Marţi 31 august: Prolog - Timişoara (contratimp, 3,9 km)
Miercuri 1 septembrie: Etapa 1 - Timişoara - Deva (201 km)
Joi 2 septembrie: Etapa 2 - Deva - Păltiniş (157 km)
Vineri 3 septembrie: Etapa 3 - Sibiu - Poiana Braşov (186 km)
Sâmbătă 4 septembrie: Etapa 4 - Braşov - Bucureşti (158 km)
Duminică 5 septembrie: Etapa 5 - circuit Bucureşti (100 km)
AGERPRES (A, AS-autor: Mihai Ţenea, editor: Vlad Constantinescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) SILVIU MATEi / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Handbal feminin: CSM București a câștigat al optulea său titlu de campioană națională
CSM București a câștigat, joi, al optulea său titlu de campioană națională la handbal feminin, după ce a învins-o pe HC Dunărea Brăila cu scorul de 35-28 (21-12), în deplasare, într-un meci din etapa a 25-a a Ligii Naționale. CSMB a mai câștigat titlul național în 2015, 2016, 2017, 2018, 2021, 2023 și 2024.
Scrimă: Iulian Teodosiu, campion național la sabie
Scrimerul Iulian Teodosiu (CS Dinamo București) a câștigat titlul de campion național la sabie, joi, după ce l-a învins în finală pe George Dragomir (CSM Unirea Slobozia) cu scorul de 15-8, în Sala de scrimă ''Ana Pascu'' din București. Medaliile de bronz au fost obținute de Eduard Dragomir (CSM Unirea S
Canotaj: Simona Radiș, despre cuplul cu Ancuța Bodnar - În acest moment se încearcă formule noi
Campioana olimpică la canotaj Simona Radiș a afirmat, joi, când a fost întrebată dacă va continua să facă cuplu cu Ancuța Bodnar în barca de dublu vâsle feminin, medaliată cu argint la JO 2024, că în acest moment se caută formule noi de către conducerea tehnică, dar și o relaxare psihică de care era nevoie la nivelul lotului.
Canotaj: Simona Radiș și Ancuța Bodnar, 'profesoare' de sport la un liceu din Otopeni
Campioanele olimpice la canotaj Simona Radiș și Ancuța Bodnar au participat, joi, la o acțiune a Caravanei BeActive Edenia 2025, organizată de Agenția Națională pentru Sport, la Liceul Teoretic 'Ioan Petruș' din Otopeni, unde timp de o oră le-au fost elevilor 'profesoare' de sport. 'Ni se pare un lucru foarte benefic și int
Fotbal: Răzvan Patriche (Dinamo) și-a anunțat retragerea - Meciul cu U Cluj va fi ultimul acasă pentru mine
Fotbalistul Răzvan Patriche (39 de ani) și-a anunțat retragerea din activitate la finalul actualului sezon, el declarând, joi, într-o conferință de presă, că meciul lui Dinamo cu Universitatea Cluj va fi ultimul pentru el pe teren propriu. 'Va fi o încărcătură aparte pentru mine, un ultim meci acasă în fața acestor suporteri minunaț
Fotbal: Florentin Petre (Dinamo) - Mi-aș dori ca mâine să se repete scenariul din ultimul meci cu U Cluj
Antrenorul secund al echipei de fotbal Dinamo București, Florentin Petre, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că și-ar dori ca în meciul de mâine cu Universitatea Cluj să se repete scenariul din tur, în care echipa bucureșteană s-a impus cu scorul de 4-2. 'Mi-aș dori ca mâine să se repete scenariul din ultimul meci cu
Fotbal: Celebrul Adriano va juca în meciul demonstrativ 'Ronaldinho & Friends' de la Cluj-Napoca
Fostul internațional brazilian Adriano Leite Ribeiro, una dintre figurile marcante ale fotbalului anilor 2000, va face parte din echipa internațională care va juca la meciul demonstrativ ''Ronaldinho & Friends'', pe 14 iunie, în BTarena din Cluj-Napoca, în cadrul Sports Festival, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.
Șah: Deac a remizat cu Vachier-Lagrave la turneul Superbet Chess Classic România 2025
Marele maestru român Bogdan Deac a remizat cu francezul Maxime Vachier-Lagrave, miercuri, în etapa a șaptea a turneului de șah Superbet Chess Classic România 2025, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025, găzduită de Grand Hotel din București. Vachier-Lagrave s-a clasat pe locul al doilea în GCT 2023 și pe trei
Fotbal: Mohammed Kamara (CFR Cluj) - Ne simțim minunat că am câștigat Cupa României
Fotbalistul Mohammed Kamara, autorul primului gol al echipei CFR Cluj în finala Cupei României cu FC Hermannstadt, scor 3-2, a declarat după meci că el și colegii săi se simt minunat că au reușit să câștige un trofeu în acest sezon. 'Am pregătit bine meciul, i-am analizat pe cei de la Sibiu și am văzut cum putem să
Fotbal: Louis Munteanu (CFR Cluj) - De la începutul sezonului ne-am propus să câștigăm Cupa României
Atacantul Luis Munteanu a declarat, miercuri, după câștigarea Cupei României, 3-2 în finala cu FC Hermannstadt, că acest trofeu era un obiectiv stabilit de la începutul sezonului pentru echipa de fotbal CFR Cluj și că este mândru de această realizare. 'Suntem fericiți că am reușit să câștigăm, așa ne-am
Fotbal: Dan Petrescu (CFR Cluj) - Am fost un grup unit care a meritat acest trofeu
Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Dan Petrescu, a afirmat, miercuri, după câștigarea Cupei României, 3-2 cu în finala cu FC Hermannstadt, că formația sa a demonstrat în acest sezon că este un grup unit care merita acest trofeu. 'E clar că era important să câștigăm Cupa, nu neapărat pentru trofeele mele, p
Fotbal: Măldărășanu (FC Hermannstadt) - Am pierdut finala din cauza greșelilor făcute de noi
Antrenorul echipei de fotbal FC Hermannstadt, Marius Măldărășanu, a declarat, miercuri seara, că formația sa a pierdut finala Cupei României, 2-3 cu CFR Cluj, din cauza greșelilor făcute pe parcursul meciului și nu a tragerilor de timp ale adversarilor. 'Trebuie să învățăm toți din această finală, este o experiență pentru toată
Gimnastică artistică: România va participa cu nouă sportivi la Europenele de la Leipzig
România va participa cu un lot de nouă sportivi, cinci la feminin și patru la masculin, la Campionatele Europene de gimnastică artistică de la Leipzig (Germania), a anunțat, miercuri, Federația Română de Gimnastică pe pagina sa de Facebook.
VIDEO/Fotbal: CFR Cluj a cucerit Cupa României, după 3-2 cu FC Hermannstadt în finală
CFR Cluj a cucerit Cupa României la fotbal, după ce a învins-o pe FC Hermannstadt cu scorul de 3-2 (2-1), în finala desfășurată miercuri seara, pe Arena ''Francisc Neuman'' din Arad. CFR a obținut trofeul pentru a cincea oară, după cele din 2008, 2009, 2010 și 2016. FC Hermannstadt a pierdut amb
Handbal feminin: Victorii în deplasare pentru Minaur și HC Zalău
CS Minaur Baia Mare și HC Zalău au obținut victorii în deplasare, miercuri, în meciuri din etapa a 25-a a Ligii Naționale de handbal feminin, penultima a sezonului. Minaur a dispus de SCM Râmnicu Vâlcea cu scorul de 31-24, condusă de Magda-Alfredo Cazanga (8 goluri) și Amelia Lundbaeck (6). Portarul Yuliya Dumanska a re