RETROSPECTIVĂ 2024 Alexandru Matei (polo): A fost un an greu, dar şi cel mai bun din ultimii 12
Preşedintele Federaţiei Române de Polo (FRP), Alexandru Matei, a declarat, pentru AGERPRES, că 2024 a fost un an greu, dar în acelaşi timp şi cel mai bun din ultimii 12, făcând referire la participarea primei reprezentative masculine la Jocurile Olimpice de la Paris.
"A fost greu, dar în acelaşi timp a fost cel mai bun an de la Jocurile Olimpice de la Londra. Deci din ultimii 12 ani. Asta având în vedere prezenţa naţionalei la Jocurile de la Paris. Această participare e cea mai mare reuşită a poloului românesc din ultimii 12 ani. Ne gândim că prezenţa la Mondiale a venit după 11 ani, iar acum Jocurile după 12. Acum trei ani şi jumătate, când am fost învestit ca preşedinte, am făcut o serie de promisiuni care acum s-au adeverit. Unele dintre ele le-am planificat pentru 2028, mă refer la Jocuri, dar faptul că am ajuns încă de pe acum nu se datorează decât muncii depuse de conducerea Federaţiei Române de Polo, pe plan secundar, şi în plan principal muncii acestor băieţi, care au înţeles ce înseamnă participarea la competiţii majore", a afirmat el.
"Marele câştig al nostru după Paris este tinereţea. Avem o echipă extraordinar de tânără. Am avut cea mai tânără echipă de la Paris şi aceasta este totodată cea mai tânără echipă de polo din istoria participărilor României la Jocurile Olimpice. Iar tinereţea ne dă speranţe. Le-am oferit acestor băieţi aproape tot ceea ce au avut nevoie, acum urmează să îmbunătăţim aceste aspecte şi să ajungem exact la condiţiile echipelor din străinătate. Locul 12 este într-adevăr ultimul, însă participarea la Jocurile Olimpice este cea mai importantă. Pentru că este extraordinar de greu de ajuns la Jocuri. De aceea să fii în primii 12 este un câştig foarte mare", a explicat preşedintele.
Selecţionerul Bogdan Rath, sub comanda căruia echipa naţională a reuşit calificarea la Jocurile Olimpice, va continua încă doi ani. "Când am încheiat relaţia cu antrenorii greci ai naţionalei, la puţin timp după ce am ajuns la conducerea federaţiei, am discutat în Biroul Federal şi am avut de ales între doi candidaţi, Andrei Iosep şi Bogdan Rath. Rath a fost propunerea mea, mi-am dorit foarte mult să colaborăm. Mi s-a părut cea mai bună alegere pentru naţională şi s-a dovedit că aşa a fost. După rezultatele din ultima perioadă, am încheiat o nouă înţelegere cu el, valabilă pe următorii doi ani, mai exact până după Campionatul European de la Belgrad din 2026. Pentru că acea competiţie oferă calificarea la Campionatul Mondial din 2027, care la rândul său oferă participarea la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 2028. Ne dorim continuitate, e un proiect pe termen lung, stafful are linişte şi acum nu mai rămâne decât ca noi să punem la dispoziţie toate mijloacele necesare pentru a obţine cele mai bune rezultate", a spus Matei.
Printre lucrurile notabile reuşite de federaţie în acest an, preşedintele a subliniat şi modernizarea într-un procent de 75% a Bazinului Floreasca din Capitală.
"Evoluţiile la loturile de juniori s-au îmbunătăţit uşor anul acesta. După cum se ştie, am început anul acesta colaborarea cu un tehnician spaniol, Miquel Gasulla, pentru coordonarea loturilor de juniori, iar lucrurile merg bine. Deja am avut o premieră, loturile masculine U16 şi U18 au realizat în octombrie primul cantonament, aşa cum nu s-a întâmplat niciodată în istoria poloului românesc. Este foarte important, pentru că ne dorim să îi obişnuim pe jucători încă de mici cu metodele de antrenament moderne care se practică afară. Una dintre marile realizări ale anului este modernizarea Bazinului Floreasca. Am promis că voi face lucrul acesta şi am reuşit în foarte mare măsură. Şi putem să vorbim de şase luni de pregătire în noile condiţii, apa e impecabilă, vestiarele au fost schimbate în totalitate. De asemenea, în zilele care urmează va fi schimbată şi centrala de tratare a aerului... deci au fost realizate investiţii majore. Iar aproape jumătate din ele au fost realizate din veniturile proprii ale federaţiei. Suma totală este undeva la 450.000 de euro, iar peste 180.000 sunt din venituri proprii. Şi am reuşit să facem asta fără să încărcăm suplimentar cu taxe cluburile afiliate. În prezent suntem la 75% din ce ne-am propus, dar lucrurile cele mai grele, cele esenţiale, s-au făcut şi asta aproape fără oprirea activităţii. Sperăm ca anul viitor să ducem la 100% această modernizare", a menţionat el.
Federaţia Română de Polo a întâmpinat dificultăţi financiare în 2024, însă preşedintele consideră că a reuşit să le depăşească: "Problemele financiare pe care le-am întâmpinat ar fi pe primul loc în acest an, însă, atâta timp cât nu te zbaţi să le rezolvi, nu faci decât să te plângi. Adică doar arăţi cu degetul şi spui că n-ai bani. Eu şi colegii mei am alergat în fiecare zi şi am reuşit să strângem fondurile necesare pentru realizarea performanţelor. În acelaşi timp, ne-am bucurat de sprijinul total al Agenţiei Naţionalei pentru Sport prin Elisabeta Lipă şi al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român prin preşedintele Mihai Covaliu şi secretarul general George Boroi. Aceşti oameni ne-au ajutat de fiecare dată când am cerut sprijin financiar pentru o pregătire centralizată sau alte lucruri".
Printre principalele obiective ale anului viitor se numără participarea echipei naţionale masculine la Campionatul Mondial şi Cupa Mondială.
"Anul viitor ne interesează foarte mult promovarea şi creşterea nivelului de performanţă a echipelor de juniori, asta în paralel cu rezultatele pozitive pe care ni le dorim la naţionalele de seniori. Prima reprezentativă nu are jocuri oficiale, cel puţin până acum nu au fost anunţate competiţii majore. Naţionala masculină are în vară participarea la Campionatul Mondial din Singapore, unde, în urma discuţiilor cu stafful tehnic, ne dorim să le dăm şansa şi altor sportivi tineri care promit. Ca obiectiv ne dorim să nu coborâm sub acel loc 10 de la ultima ediţie. Şi putem chiar să-l îmbunătăţim, pentru că dacă vom fi puţin atenţi se poate şi un loc în primele 8. Iar în aceste condiţii am fi direct calificaţi la CM din 2027. Însă echipa naţională începe în forţă anul, mă refer la turneul de calificare la Super Finala Cupei Mondiale de seniori. Aceasta este competiţia cea mai puternică pe care o organizează România în istoria sa la polo, pentru că este ceva fabulos să aduci în România 10 din cele 12 naţionale participante la Jocurile Olimpice la doar 5 luni de la competiţia de la Paris. Calificarea pentru România va fi una un pic mai dificilă, dar e la noi acasă, iar băieţii sunt capacitaţi la maximum şi suntem încrezători", a precizat preşedintele Federaţiei.
În opinia sa, poloistul numărul unu în anul 2024 este căpitanul primei reprezentative, portarul Marius Ţic.
"Pentru mine, ca o părere pur personală, Marius Ţic este sportivul numărul unu în acest an. Căpitanul naţionalei a fost fenomenal, iar în acest clasament al celor mai buni sportivi eu îi văd pe Vlad Georgescu şi Silvian Colodrovschi. Aceşti trei jucători alcătuiesc motorul primei reprezentative a României, ca să spun aşa. În ceea ce priveşte o ierarhie la toate disciplinele, eu consider că de departe sportivul numărul unu al României în 2024 este David Popovici. Este fenomenal ce a reuşit el la Jocurile Olimpice", a adăugat Matei.
Echipa naţională masculină de polo a României s-a clasat pe locul 10 la Campionatul Mondial de la Doha din acest an, acolo unde a înregistrat următoarele rezultate: România - Ungaria 8-15, Kazahstan - România 3-25, România - Italia 10-16, Muntenegru - România 12-9, China - România 7-9 şi România - SUA 9-13.
Prima reprezentativă s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce formaţia Africii de Sud a decis să nu participe la competiţie. Astfel, România a fost prima echipă eligibilă la calificare după cele patru locuri oferite prin regulament şi a revenit la Jocurile Olimpice după 12 ani, după Londra 2012.
Naţionala condusă de Bogdan Rath a încheiat pe locul 12, ultimul, competiţia de polo din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris. România a evoluat în Grupa A, nereuşind să obţină vreun punct. În cele cinci partide, România a fost învinsă de Grecia (14-7), de SUA (14-8), de Croaţia (11-8), de Italia (18-7) şi de Muntenegru (10-7).
La Campionatul European din Croaţia, echipa naţională masculină s-a clasat pe locul 8, înregistrând următoarele rezultate: Olanda - România 8-12, România - Slovenia 13-5, Slovacia - România 7-8, Georgia - România 11-18, Spania - România 24-7, România - Muntenegru 11-18.
Echipa naţională feminină de polo pe apă a României s-a clasat pe locul 14 din 16 la Campionatul European de la Eindhoven (Olanda). România a înregistrat următoarele rezultate: România - Chehia 12-13, România - Serbia 4-15, România - Turcia 9-7, Bulgaria - România 6-18, Turcia - România 7-3.
În acest an, selecţionata României s-a clasat pe locul 14 la Campionatul European de polo pe apă feminin Under-19 de la Zagreb (Croaţia).
De asemenea, reprezentativa României s-a clasat pe locul 11 la Campionatul European de polo pe apă masculin Under-19 de la Burgas (Bulgaria).
AGERPRES (A, AS-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Fotbal: Oțelul Galați s-a despărțit de fundașul Josip Tomasevic
Clubul de fotbal Oțelul Galați a anunțat, miercuri, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul său oficial, rezilierea de comun acord a contractului cu jucătorul croat Josip Tomasevic. 'Fundașul stânga croat Josip Tomasevic, aflat sub contract cu SC Oțelul Galați din vara anului 2024, a devenit liber după ce părțile au conv
Tenis: Halep, Cîrstea și Begu, printre jucătoarele române care vor participa la Transylvania Open 2025
Simona Halep, Sorana Cîrstea și Irina Begu fac parte dintre cele 10 jucătoare române care vor participa la a 5-a ediție a turneului de tenis Transylvania Open (WTA 250), care va avea loc între 1 și 9 februarie, la BTarena din Cluj-Napoca, se arată într-un comunicat al organizatorilor, remis, miercuri, AGERPRES. 'Imp
Handbal masculin: Constantin Din - Trofeul Carpați și turneul din Spania, pași importanți în calificarea la Europene
Președintele Federației Române de Handbal, Constantin Din, consideră că participarea echipei naționale de handbal masculin a României la Trofeul Carpați și la turneul internațional din Spania reprezintă pași importanți pentru selecționata pregătită de George Buricea în realizarea obiectivului stabilit, calificarea la Campionatul European din 2026.
Fotbal: Petrolul Ploiești, 1-1 cu Orduspor 1967 SK, la debutul lui Adrian Mutu pe banca tehnică
Echipa de fotbal Petrolul Ploiești a remizat, miercuri, cu formația Orduspor 1967 SK, din liga a 4-a din Turcia, scor 1-1 (1-1), în primul meci din cantonamentul din Antalya, care a reprezentat totodată partida de debut a antrenorului Adrian Mutu la gruparea prahoveană. Singurul gol al echipei prahovene a fost marcat de Gicu Grozav, în minutul 44,
Gimnastică artistică: Ana Maria Bărbosu și Lilia Cosman își vor continua studiile în SUA
Ana Maria Bărbosu și Lilia Cosman, două dintre componentele lotului național de gimnastică artistică a României care a participat la Jocurile Olimpice de la Paris, își vor continua studiile la două universități din Statele Unite ale Americii, informează Federația Română de Gimnastică pe un site de socializare. 'Ana Maria Bărbosu și Lilia
Fotbal: CFR Cluj i-a transferat pe Alexandru Ţîrlea şi pe Stipe Juric
Echipa de fotbal CFR Cluj a anunţat, marţi, pe pagina sa de Facebook, transferurile jucătorilor Alexandru Ţîrlea şi Stipe Juric. Alexandru Ţîrlea, un fundaş lateral de 23 de ani, s-a născut în Spania şi a crescut la renumita academie a celor de la Real Madrid. La
Baschet masculin: CSO Voluntari, victorie categorică în ENBL
CSO Voluntari a surclasat echipa estoniană Tartu Ulikool Maks and Moorits, cu scorul de 113-64 (26-22, 31-12, 31-11, 25-19), marţi seara, pe teren propriu, într-un meci din Grupa A a Ligii Nord-Europene de baschet masculin (ENBL). Echipa ilfoveană, finalistă în sezonul trecut, a făcut un pase major spre calificarea în sfertur
Polo masculin: România, învinsă de echipa SUA la Cupa Mondială
Echipa României a fost învinsă de formaţia Statelor Unite cu scorul de 10-7 (2-1, 2-2, 2-2, 4-2), marţi, în Grupa C a Diviziei 1 a Cupei Mondiale de polo pe apă masculin, la Otopeni. Jocul a fost echilibrat pentru puţin timp, 3-3 şi 4-4, în rest americanii, medaliaţi cu bronz la JO de la Paris, au controlat disputa.
Fotbal: Atacantul turc Ali Suhan Demirel a semnat pentru Petrolul Ploieşti
Atacantul turc Ali Suhan Demirel, în vârstă de 22 de ani, a semnat un angajament cu echipa de fotbal Petrolul Ploieşti valabil până la finalul sezonului 2025-2026, a anunţat clubul, luni seara, pe pagina sa de Facebook. Născut în Lunen (Germania), Demirel şi-a făcut junioratul la Munster şi Bochum. Având şi cetăţeni
Polo masculin: SUA şi Ungaria au debutat cu victorii la Cupa Mondială
Echipele Statelor Unite şi Ungariei au obţinut victorii, luni, în prima zi a turneului de calificare al Cupei Mondiale de polo pe apă masculin, Divizia 1, de la Otopeni. Echipa Statelor Unite a învins Japonia cu scorul de 19-17 (6-2, 3-5, 4-6, 6-4), în Grupa C, Max Irving marcând 5 goluri pentru americani.
Rugby: Scoţianul Carl Hogg, noul antrenor al echipei CS Dinamo Bucureşti
Scoţianul Carl Hogg este noul antrenor al echipei de rugby CS Dinamo Bucureşti, a anunţat, luni, deţinătoarea Cupei României pe pagina sa de Facebook. În vârstă de 55 de ani, Hogg acesta vine cu un bagaj bogat de experienţă, după ce a jucat şi a antrenat la nivel de elită în peste 35 de ani. La Dinamo, Hogg va ocupa funcţia de "Dir
Fotbal: FC Botoşani a reziliat contractul cu antrenorul Liviu Ciobotariu
Clubul de fotbal FC Botoşani a anunţat, luni, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul său oficial, rezilierea contractului cu antrenorul Liviu Ciobotariu (53 de ani) ca urmare a rezultatelor sub aşteptări ale echipei din prima parte a sezonului. "FC Botoşani şi antrenorul Liviu Ciobotariu au reziliat astăzi înţelegerea contractuală &ici
Handbal masculin: România, învinsă de Georgia în ultima zi a Trofeului Carpați
Naționala masculină de handbal a României a fost învinsă de Georgia cu scorul de 35-34 (17-15), duminică, în ultima zi a Trofeului Carpați Niro, turneu găzduit de Sala Sporturilor din Mioveni și în care tricolorii s-au clasat pe locul al treilea. România a fost dominată în prima repriză de formația oaspete,
Fotbal: FCSB l-a transferat pe italianul Juri Cisotti, de la Oțelul Galați
Echipa de fotbal FCSB a anunțat, sâmbătă, transferul mijlocașului Juri Cisotti, de la Oțelul Galați. Italianul în vârstă de 31 de ani a ajuns sâmbătă la Baza Sportivă FCSB, unde a semnat contractul și va face deplasarea în Antalya, pentru cantonamentul de iarnă, potrivit paginii de Facebook a clubului bucureștean.
Baschet masculin: Victorii în deplasare pentru CSO Voluntari și CS Rapid în campionat
CSO Voluntari a învins-o pe SCM winsed.swiss Timișoara cu scorul de 92-81, sâmbătă, într-un meci din etapa a 15-a a Ligii Naționale de baschet masculin. Cel mai bun de la învingători a fost Justin Parker Edler Davis, cu 24 de puncte și 8 recuperări, susținut de Donovan Richard Ivory, cu 16 puncte. De la gazde s-au remar