Rugby: Alin Petrache - Federaţiile irlandeză şi sud-africană au bugete mai mari decât primeşte sportul românesc
Preşedintele Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache, a afirmat, joi, că federaţiile naţionale din Irlanda şi Africa de Sud, primele două adversare ale României la Cupa Mondială din Franţa, au bugete mai mari decât fondurile alocate de guvern pentru întreg sportul românesc.
"Din punctul meu de vedere, ca fost jucător, este o bucurie să joci cu echipe dintre primele cinci din lume, că Scoţia e locul cinci acum. Dar a fost şi destul de greu, pentru că iată cu Africa de Sud jucăm o dată la 30 de ani, ultima oară am jucat în '95. Noi nu ştim cum joacă Africa de Sud şi nici nivelul la care joacă Africa de Sud. Campionatul nostru nu l-am avut niciodată calibrat, confruntările pe care le avem cu Uruguay, cu Namibia sau Tonga... noi avem campionatul nostru regulat, care ştim foarte bine cum este, unde ne desfăşurăm activitatea. Noi uităm lucrurile astea, confruntările cu echipele de prim rang, din primele cinci, sunt extrem de dificile'', a declarat Petrache.
''Deja avem câteva accidentări, am adus câţiva copii noi de viitor. Din punctul meu de vedere, este o bucurie să ai asemenea meciuri, este o încântare. Este importantă experienţa jocului, pentru că este ceea ce contează pentru acest grup, care nu are jucători care să aibă în picioare o Cupă Mondială. În afară de Surugiu, care revine acum în primul 23, nu sunt jucători care să aibă experienţa unei cupe mondiale. Şi cred eu că aceşti copii vor veni cu un bagaj mult mai bun în perspectiva următoarei Cupe Mondiale din 2027. Important este că noi ne-am calificat la această Cupă Mondială, este un eveniment major pentru noi. Suntem acolo, suntem între primele 20 de echipe ale lumii. Ştiu nemulţumirile tuturor, dar nu ştiu dacă toată lumea ştie că fiecare echipă cu care am jucat are bugetul mai mare decât are Agenţia Naţională pentru Sport. Deci cât acordă guvernul pentru tot sportul românesc, o federaţie naţională are un buget mai mare", a declarat Petrache la sediul ANS.
El a răspuns totodată criticilor după înfrângerile severe suferite în meciurile cu Irlanda şi Africa de Sud care sunt de părere că România mai bine nu s-ar fi prezentat: "Doamne fereşte de aceste gânduri funebre şi negre, nici nu vreau să mă gândesc. Un copil în clipa în care îmbrăţişează orice disciplină sportivă, gândul lui cel mare este să participe la competiţia supremă. Pentru noi, competiţia supremă este Cupa Mondială. Felicit echipa naţională şi băieţii că s-au calificat acolo. Este greu ceea ce se întâmplă am nimerit şi într-o grupă extrem de grea".
Preşedintele FRR spune că naţionala României are nevoie an de an de meciuri cu adversare puternice precum cele întâlnite la Cupa Mondială pentru a progresa.
"Nevoia noastră este de a avea meciuri puternice, aşa cum le avem acum, în fiecare an. Durerea cea mare a noastră, a echipelor din al doilea sau al treilea nivel, este că nu putem juca de fiecare dată cu echipe mari. Echipele mari tratează lucrurile astea ca pe un bonus financiar. Franţa spre exemplu, din ultimele discuţii pe care le-am avut cu preşedintele federaţiei, dintr-un meci pe care îl joacă pe Stade de France înseamnă 25 de milioane (de euro) profit, pentru un meci. Federaţia Română de Rugby rămâne cu datorii după un meci internaţional, aşa cum a fost cazul acum după meciul cu Statele Unite. Dar nu asta este comparaţia noastră. Spre exemplu, mi-aş fi dorit mai mulţi români pe stadioane la Bordeaux. Cred că la meciul cu Irlanda am avut vreo 200-300 de spectatori, iar cu Africa de Sud un maxim de 350. Nu este ceea ce îmi doresc. Chile a avut, spre exemplu, undeva la 15.000 de spectatori la ultima confruntare pe care au avut-o'', a comentat Petrache.
''Stăm în spatele unei tastaturi şi spunem anumite lucruri, dar hai să vedem ce putem face pentru copiii ăştia şi pentru sportul românesc. Sportul românesc are nevoie de o nouă strategie şi de noi strategii care să schimbe din temelii forma sportului românesc. Noi nu cred că mai suntem în actualitate acum, avem o lege din 2000 care nu a mai fost schimbată. Eu cred că fără o strategie bine pusă la punct nu putem reuşi. Şi când vorbim de sporturile de echipă cred că cel mai frumos exemplu este Franţa, care a jucat majoritatea finalelor la ultimele ediţii la Mondiale şi la Jocurile Olimpice, dar asta înseamnă bani, înseamnă strategie, înseamnă infrastructură. Câte stadioane de rugby are România în ţară? Extrem de puţine. Noi unde să ne desfăşurăm activitatea? Iar în clipa în care avem un stadion şi ăla este năpădit de alte sporturi, care vor să facă x, y, z pe el", a completat Petrache.
Acesta consideră că România nu se poate compara cu Africa de Sud în rugby, afirmând că "stejarii" nu s-au făcut de râs în primele două partide. Petrache s-a arătat, de asemenea, încrezător că România va fi prezentă şi la Cupa Mondială din 2027.
"Nu putem să ne comparăm cu Africa de Sud. Africa de Sud respiră rugby, face parte din PIB-ul ţării rugby-ul, ca să nu mai vorbim de Irlanda, la fel. E o bucurie că ne confruntăm cu astfel de ţări şi că România a reuşit, cu problemele pe care le avem, să se califice acolo şi ar trebui sprijiniţi sufleteşte în primul rând, nu mai vorbesc financiar, pentru a fi acolo. Gândiţi-vă la pregătirile pe care le-am avut noi şi alte echipe naţionale, câţi sportivi din România fac rugby şi câţi în Irlanda. Lucrurile astea contează şi când ai o întâlnire România - Irlanda lucrurile astea se văd. Eu cred că nu ne-am făcut de râs. Cine spune că ne-am făcut de râs nu se pricepe din punct de vedere rugbystic. Uitaţi-vă la Namibia, a avut un scor catastrofal cu Franţa (0-96), şi mai, mai să bată Uruguay-ul, care a fost aproape să bată Franţa. Pentru noi sunt nişte paşi înainte şi e important că suntem acolo. Suntem unul dintre sporturile de echipă ale României care ne calificăm de fiecare dată la Cupa Mondială şi vă spun că şi în 2027 echipa naţională de rugby va fi la Mondial", a mai spus preşedintele FRR.
Petrache consideră că şi Tonga, cel de-al patrulea adversar de la Cupa Mondială se află la un nivel mai ridicat decât România, având în componenţă jucători valoroşi care activează în campionatele din Franţa şi Anglia.
"Eu îmi doresc să mă pot bate de la egal la egal cu Tonga, dar nici acolo nu suntem egali. Ştim foarte bine tot ce a fost infuzie acolo în ultimii ani, cu neozeelandezii şi australienii care au fost luaţi. Dar vreau să mă bat de la egal la egal şi cred că va fi un meci mult mai bun pe care România îl va face. Este o echipă peste noi ca rang. Gândiţi-vă unde joacă toţi jucătorii din Tonga, în prima divizie franceză şi în prima divizie engleză, unde joacă jucătorii români, care sunt salariile lor, care pleacă de la 12, 15, 20 - 25.000 de euro, şi care sunt salariile românilor, care abia reuşesc să îşi plătească un leasing, un credit la casă. Noi avem probleme foarte mari pe care nu le-am discutat niciodată şi poate în viitor, cu ajutorul Agenţiei Naţionale pentru Sport, le putem discuta. Noi avem probleme de trai de zi cu zi, noi nu ştim nici măcar să mâncăm. Prima dată când vine un antrenor străin să ne ajute şi vede stilul de viaţă şi de masă pe care îl avem îşi pune mâinile în cap. Dar noi din lucrurile astea trăim, noi cu aceste lucruri ne confruntăm", a afirmat Petrache.
Preşedintele FRR, Alin Petrache, s-a întâlnit, joi, cu preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă pentru a discuta anumite probleme financiare cu care se confruntă: "Am venit la Agenţia Naţională pentru Sport pentru că sunt foarte multe lucruri de pus la punct. Sunt probleme financiare, nu stăm foarte bine nici cu salariile şi cu alte lucruri şi trebuie să stăm să lucrăm. Partea sportivă se descurcă, cei care sunt împuterniciţi să ţină echipa în mână, sunt acolo şi se pregătesc".
Naţionala de rugby a României va întâlni echipa Scoţiei, sâmbătă, 30 septembrie, de la ora 22:00, pe Stade Pierre-Mauroy din Lille, în cel de-al treilea său meci de la Cupa Mondială de rugby din Franţa .
În primele două partide de la Cupa Mondială, România a pierdut cu 8-82 în faţa liderului mondial Irlanda şi cu 0-76 în faţa campioanei mondiale Africa de Sud.
AGERPRES (A, AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Hochei: Jucătorul Iulian Ovidiu Corneanu (Sportul Studențesc), suspendat 6 luni pentru agresarea arbitrului
Hocheistul Iulian Ovidiu Corneanu, component al echipei de seniori Sportul Studențesc, a primit o suspendare de șase luni și o amendă de 3.000 de lei pentru lovirea unui arbitru cu crosa, a anunțat, sâmbătă, Federația Română de Hochei pe Gheață (FRHG). Întâmplarea a avut loc în timpul partidei dintre Sportul Stude
Handbal feminin: Gloria 2018 Bistrița-Năsăud a reușit a treia sa victorie în Liga Campionilor
CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud a reușit a treia sa victorie în Liga Campionilor la handbal feminin, 31-28 (13-15) cu echipa norvegiană Storhamar Handball Elite, sâmbătă, pe teren propriu, în Grupa A. Gloria a fost condusă la pauză la două goluri (13-15), dar a făcut o repriză secundă excelentă și a reușit să se impună la o di
Baschet feminin: Alexandru Olteanu, noul antrenor al echipei CS Rapid București
Selecționerul echipei naționale de baschet feminin a României, Alexandru Olteanu, este noul antrenor principal al echipei CS Rapid București, a anunțat clubul, vineri seara, pe pagina sa de Facebook. Fost jucător la Farul și la Athletic, el este unul dintre simbolurile baschetului constănțean. După ce a antrenat echipa masculină de la ma
Baschet masculin: Corona Brașov, la a patra victorie consecutivă în campionat
CSM Corona Brașov a reușit a patra sa victorie consecutivă, 113-80 (28-18, 33-19, 26-17, 26-26) cu BC CSU Sibiu, vineri seara, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 16-a a Ligii Naționale de baschet masculin. Juwan Devante Gray (18 puncte, 8 recuperări) și Nikola Jevtovic (18 p, 7 rec) au fost cei mai buni de la învingători, d
Handbal masculin: România, învinsă de Egipt la turneul din Spania
Naționala masculină de handbal a României a fost învinsă de formația Egiptului cu scorul de 33-30 (21-14), vineri, la Castellon, în turneul internațional din Spania. Egiptul, echipă din top 8 mondial, a condus și la zece goluri, dar tricolorii au redus ecartul pe final.
Baschet feminin: Victorie clară pentru Universitatea Cluj-Napoca în campionat
CS Universitatea Cluj-Napoca a învins-o pe CS Agronomia București cu scorul de 82-57 (24-10, 22-21, 19-17, 17-9), vineri, în Sala ''Horia Demian'', într-un meci din etapa a 10-a a Ligii Naționale de baschet feminin. Rebecca Raluca Lipovan a fost cea mai bună de la ''U'', cu 22 de puncte și 6 re
Fotbal: Oțelul Galați a reziliat contractul cu mijlocașul croat Diego Zivulic
Echipa de fotbal Oțelul Galați a anunțat, vineri, pe site-ul oficial, rezilierea contractului cu jucătorul Diego Zivulic, scadent în vara acestui an, la cererea mijlocașului croat. ''SC Oțelul Galați și îndrăgitul mijlocaș central Diego Zivulic (32 de ani) au semnat astăzi rezilierea contractului scadent în vara acest
Fotbal: FCSB a învins-o pe Hamburger SV cu 2-1, în primul amical din Antalya
Echipa de fotbal FCSB a învins formația germană de ligă secundă Hamburger SV, cu scorul de 2-1 (0-1), vineri, în primul său meci de pregătire din cantonamentul pe care îl efectuează în Antalya. Ambele goluri ale campioanei României au fost înscrise din penalty, de Florin Tănase (min. 54) și Octavian Popescu
Polo masculin: România, învinsă de Serbia cu 21-6, la Cupa Mondială
Naționala României a fost învinsă fără drept de apel de Serbia, campioana olimpică en titre, cu scorul de 21-6 (6-1, 2-2, 4-1, 9-2), vineri, într-un meci pentru locurile 9-11 în Divizia I a Cupei Mondiale de polo pe apă masculin, de la Otopeni. Ambele echipe veneau după trei înfrângeri. Goluri
Fotbal: Claudiu Keșeru este noul director sportiv al clubului FC Bihor Oradea
Fostul internațional orădean Claudiu Keșeru este noul director sportiv al clubului de fotbal FC Bihor Oradea, pentru următorii cinci ani și jumătate, o revenire la clubul de unde și-a început ascensiunea, a anunțat vineri, în conferință de presă, președintele grupării de ligă secundă, George Tătar, odată cu reunirea lotului în perspectiva stagiunii
Adin Cojocaru (FRV): La volei toate echipele sunt susținute de primării, de aceea îngrijorarea este mare
Președintele Federației Române de Volei, Adin Cojocaru, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că este îngrijorat de efectele măsurilor de austeritate produse de 'ordonanța trenuleț' a Guvernului având în vedere că toate echipele din primele eșaloane la masculin și feminin sunt susținute de primării. 'De la em
Fotbal: Antrenorul Zeljko Kopic și-a prelungit contractul cu Dinamo pânã în 2028
Antrenorul croat Zeljko Kopic și-a prelungit, vineri, contractul cu clubul de fotbal Dinamo București până în vara anului 2028, informează gruparea alb-roșie pe un site de socializare. 'Astăzi, antrenorul principal al clubului Dinamo 1948 București a semnat prelungirea contractului până în vara lui 2028. Sosit în decembrie 202
Polo masculin: România, surclasată de Georgia cu 24-12, a ratat calificarea în sferturile Cupei Mondiale
Naționala României a fost surclasată de Georgia cu scorul de 24-12 (6-2, 6-7, 3-2, 9-1), joi seara, astfel că a ratat calificarea în sferturile de finală ale Diviziei 1 a Cupei Mondiale de polo pe apă masculin, de la Otopeni. Tricolorii au suferit al treilea eșec consecutiv la Otopeni, după
Fotbal: Atacantul englez Shayon Harrison (Poli Iași) a semnat pentru UTA
Atacantul englez Shayon Harrison, de la Politehnica Iași, a semnat un contract valabil ''cel puțin'' până în 2026 cu echipa de fotbal UTA Arad, a anunțat clubul de pe Mureș, joi, pe pagina sa de Facebook. Crescut de academia celor de la Tottenham, vârful de 27 de ani a debutat în 2016, la prima echipă, &
Fotbal: Victor Angelescu - Rapid nu e interesată să renunțe la Aaron Boupendza
Echipa de fotbal Rapid București nu este interesată să renunțe la atacantul gabonez Aaron Boupendza, a anunțat, joi, acționarul grupării giuleștene Victor Angelescu, pe site-ul oficial al clubului. 'Boupendza este jucătorul Rapidului, iar Rapidul nu este interesat sa renunțe la el. Noi l-am dorit și îl dorim în continuare, și ș