logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Dragoş Luscan: Rezoluţiile sportive se stabilesc dinainte, nu ciocneşti paharul la sfârşit de an şi apoi te apuci de sport

Image

Pentru a începe o viaţă sportivă, persoanele sedentare au nevoie de o pregătire mentală de cel puţin 30 de zile, fiind aproape imposibil să stabileşti o astfel de rezoluţie la final de an şi imediat să începi o astfel de activitate care să dureze în timp, afirmă Dragoş Luscan, fiziokinetoterapeut care lucrează de mulţi ani cu sportivi de top.

"Sunt multe persoane care îşi stabilesc la sfârşit de an tot felul de rezoluţii, să se apuce de sport, să urce pe munte, să facă un maraton. Dar, în general, când îţi pui un astfel de obiectiv, trebuie să îl pui cu mult timp înainte. Pentru ca acest obiectiv să fie pus în practică trebuie pus înainte cu un timp, pentru că trebuie să îţi pregăteşti mintea. La început mintea va lucra împotriva ta. Când reîncepi să refaci harta din creier pentru a atinge acest obiectiv de a face mişcare sau orice altă activitate, organismul nostru se cam opune. Din câte am studiat eu, sunt unii specialişti care spun că ai nevoie de 30 de zile până reuşeşti să faci această schimbare. Unii spun chiar că ai avea nevoie de 60 de zile, sunt diverse studii legate de lucrurile acestea. Nu poţi să îţi stabileşti pe 25 decembrie sau pe 31 decembrie o rezoluţie, să ciocneşti paharul şi gata de mâine te apuci de sport. Chestiile astea nu prea ţin. Ultimul studiu pe care l-am citit eu se referea la 66 de zile înainte de aţi propune începerea unei activităţi sportive. Şi asta pentru ca acesta să se implementeze foarte bine în creier", a declarat, pentru AGERPRES, Dragoş Luscan.

 



Implicat de 12 ani în pregătirea sportivilor de top, precum Simona Halep, Cristina Neagu, David Popovici, Horia Tecău şi Florin Mergea, Luscan spune că, după depăşirea pragului psihologic, odată cu începerea activităţii sportive, corpul începe şi el să transmită anumite semnale de rezistenţă şi că este posibil să apară dureri.

 



"Bineînţeles că îţi propui în această perioadă de sfârşit de an să te apuci, dar va fi destul de greu, pentru că trebuie să te lupţi foarte mult cu tine. Apoi există o perioadă în care organismul începe şi el să se lupte, în sensul în care îţi transmite care sunt punctele slabe. Spre exemplu, la o alergare dacă ai o problemă mai veche de genunchi, organismul îţi va da durerea în genunchi. Dacă ai o durere mai veche de coloană, de cervicală, de gleznă, de coloană lombară, durerea va apărea exact în locul respectiv. Trebuie să îţi asculţi corpul pentru ca durerile de genul acesta să nu se producă aşa deodată'', a completat Luscan.

De asemenea, creşterea intensităţii antrenamentelor trebuie să fie progresivă, cu 10% săptămânal pentru ca persoana respectivă să se acomodeze cu efortul şi pentru a nu apărea accidentări.

"În sport ai nevoie să creşti cu 10% de la săptămâna la săptămână. Fiindcă dacă ţi-ai stabilit acest obiectiv, ca de mâine să faci mişcare, dacă vrei să faci din prima maratonul sau 10 km, va fi destul de greu. Trebuie să încep să te antrenezi pe distanţe mai scurte la început, începi cu un kilometru, apoi 1-2 şi aşa mai departe, trebuie să creşti gradual. Dacă această creştere graduală nu se face o să simţi toate problemele pe care le ai în organism. În sensul în care o să înceapă să te doară tendoanele, articulaţiile muşchii, lucru care oricum se întâmplă, dar dacă depăşeşti această treaptă de 10% este mult mai grav", a precizat Dragoş Luscan.

Adaptarea corpului la efort susţinut va duce şi la o continuare a activităţii sportive pe o perioadă mai lungă de timp: "Pentru a nu renunţa a rapid la obiectivele propuse, trebuie ca oamenii să facă exact ceea ce am spus mai devreme, trebuie să crească cu 10% pe săptămână antrenamentele. Pentru că dacă vor să facă 10 km după ce nu au alergat nu ştiu câţi ani, sau niciodată, s-ar putea să aibă o surpriză. S-ar putea să nu mai poată sau ar putea să reuşească, dar cu costuri foarte mari. Costuri însemnând modul în care se simte organismul. Creierul nostru este destul de deştept, în sensul că ne ţine departe de prostiile pe care le facem. Oricât am vrea, pentru că ne-am fixat o rezoluţie, dacă organismul zice nu, rămâne nu. De aia renunţă mulţi. Contează foarte mult să intri treptat în efort, pentru că nu ţine doar de creier, lucrurile astea ţin şi de partea anatomică, de musculoscheletal. Dar ţine şi de partea de plămâni, de inimă. Să fim sinceri, dacă nu te ţine inima, nu ai cum să faci nimic, plămânii, la fel. Trebuie antrenate progresiv. De aia nu o recomand ca lucrurile să se producă deodată de la zero la 100%. Şi mai sunt persoanele care renunţă pentru că îşi dau seama că şi-au pus un obiectiv prea înalt din prima. Totul trebuie făcut pas cu pas. În plus trebuie să existe şi varietate în antrenamente".

Dragoş Luscan recomandă oamenilor care îşi propun să înceapă să practice sport acasă să lucreze multe exerciţii cu greutatea propriului corp

"În perioada asta poate că lucrurile sunt un pic mai complicate, sălile fiind cu circuite relativ închis. Ce pot să îi sfătuiesc, dacă încep să lucreze acasă, să facă exerciţii cu greutatea corpului, exerciţii de mobilitate cât mai multe şi, dacă au posibilitatea, să iasă în parc, să fac o mişcare. Am văzut că au mai apărut şi piste de tartan. Dacă e iarna, depinde de fiecare persoană, nu cred că există un standard. Mie, spre exemplu, îmi place să alerg iarna, pentru că organismul meu generează căldură şi mă apără foarte bine de frigul de afară. În acelaşi timp, dacă suprafaţa este alunecoasă, mă pun în pericol singur şi nu are rost să mă complic. Aşadar, dacă este foarte frig afară şi suprafaţa nu este foarte sigură, mai bine nu ies din casă. I-aş sfătui pe oameni să găsească o altă modalitate de a face cardio", a adăugat specialistul în pregătire fizică.

Implicat de 12 ani în activitatea sportivă alături de unii dintre cei mai buni sportivi români, Luscan lucrează şi cu persoane care nu practică activităţi sportive, ajutându-i să se recupereze după anumite intervenţii medicale.

 



"Eu lucrez de aproximativ 12 ani în domeniul ăsta, am lucrat în diverse clinici, am lucrat cu Simona Halep, cu Horia Tecău, cu Florin Mergea, am fost cu ei la Jocurile Olimpice când au luat medalia de argint. Am fost cu echipa naţională de handbal a României la Campionatul Mondial din 2015, când am câştigat medalia de bronz, acum cu David Popovici, cu echipa de handbal CSM Bucureşti, cu echipa de handbal masculin Dinamo Bucureşti şi în momentul acesta deţin cabinetul Kinetofit, de patru ani, unde am introdus un concept de prevenţie şi tratament şi pregătire fizică a oamenilor în general. Oameni care doar îşi doresc performanţă în viaţa lor, fie că e vorba de jobul lor, fie că este vorba de activitatea sportivă. Pentru noi orice obiectiv este foarte important, fie că este recuperare după operaţie de umăr, de genunchi, de coloană, ajutăm persoana respectivă să atingă obiectivul pe care şi-l doreşte. Îi ajutăm pe oameni să devină mai puternici", a mai spus kinetoterapeutul.

 



În ceea ce îi priveşte pe sportivi, Luscan spune că de fiecare dată preia obiectivele de performanţă ale acestora, specializându-se în domeniul său la cluburi mari din Europa.

"Eu am fost sportiv de performanţă şi acum, când lucrez cu ei, există şi dorinţa mea de a performa, dorinţă pe care eu nu am putut să mi-o manifest din cauza accidentărilor pe care le-am avut la handbal. În momentul în care lucrezi cu sportivi, trebui să o faci la cel mai înalt nivel, nu există jumătăţi de măsură. Am avut ocazia să lucrez cu sportivi de talie mondială, care ştiau şi erau puşi la punct foarte bine în pregătirea lor şi nu mi-aş fi permis niciodată să greşesc. Pentru asta am studiat în ţară, dar şi în afara ţării, să văd cum lucrează alţii, care este metodologia de lucru în anumite alte cluburi. Am fost şi la Borussia Dortmund şi la Arsenal, la academiile lor, să văd cum se desfăşoară lucrurile. În felul acesta am căpătat încredere că pot ajuta mult mai mulţi sportivi şi am înţeles care sunt nevoile lor. Şi ei îşi dau seama că eu am o responsabilitate foarte mare atunci când îmi spun despre obiectivele lor. Eu chiar iau în serios lucrurile astea, ca şi cum ar fi ale mele. Şi acelaşi lucru îl fac cu orice persoană, vreau să îi ridic nivelul", a adăugat Dragoş Luscan.
AGERPRES (A, AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Sursa foto: (c) Dragoş Luscan / Arhiva personală

Afisari: 6

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport Intern 24-02-2025 00:00

Fotbal: Zeljko Kopic (Dinamo) - Pentru a o învinge pe FCSB trebuia să jucăm perfect

Antrenorul echipei de fotbal Dinamo București, Zeljko Kopic, a afirmat, duminică, la finalul derby-ului cu FCSB, pierdut cu 1-2, că pentru a câștiga, jucătorii săi ar fi trebuit să evolueze perfect, lăudând calitatea jocului formației adverse. 'Am început meciul foarte bine, cu energia la nivel înalt, ne-am creat si

Sport Intern 23-02-2025 23:54

Fotbal: Elias Charalambous (FCSB), după victoria cu Dinamo - Am încheiat o sptămână fantastică

Antrenorul echipei de fotbal FCSB, Elias Charalambous, a declarat, duminică, după victoria cu 2-1 în derby-ul cu Dinamo, că formația sa a încheiat o săptămână fantastică, făcând referire și la calificarea în optimile de finală ale Europa League. 'Vreau să felicit jucătorii încă o dată, pentru că a fost o

Sport Intern 23-02-2025 23:24

Fotbal: Perica (Dinamo) - Din păcate, golul meu nu a fost suficient pentru a obține 1 sau 3 puncte

Fotbalistul croat Stipe Perica a declarat, duminică seara, după înfrângerea cu 1-2 cu FCSB că, din păcate, golul său nu a fost suficient pentru ca Dinamo București să obțină unul sau trei puncte în derby. 'Întotdeauna e dezamăgitor când pierzi. Noi muncim pentru a câștiga, nu pentru a pierde. Însă

Sport Intern 23-02-2025 22:53

Fotbal: Dennis Politic (Dinamo) - S-a văzut din nou calitatea la finalizare a celor de la FCSB

Fotbalistul Dennis Politic a declarat, duminică seara, după înfrângerea suferită de Dinamo București, cu 1-2, în fața formației FCSB, pe Arena Națională, că și în acest meci s-a văzut calitatea la finalizare a adversarilor. 'Am început foarte bine partida, chiar ne-am simțit încrezători. Am reușit să și

Sport Intern 23-02-2025 22:40

Fotbal: Baba Alhassan (FCSB) - Suntem în fruntea clasamentului, acesta este locul nostru

Fotbalistul Baba Alhassan a declarat, duminică seara, după victoria obținută de FCSB cu 2-1 în derby-ul cu Dinamo, că locul formației sale este în fruntea clasamentului Superligii. 'A fost o seară bună pentru mine, am avut ocazia să arăt ceea ce pot să fac. Înainte de meci am simțit că voi marca. De asemenea, colegii mei

Sport Intern 23-02-2025 21:57

Fotbal: FCSB a câștigat derby-ul cu Dinamo (2-1) și a urcat pe primul loc în Superligă

FCSB a urcat pe primul loc în Superliga de fotbal, după ce s-a impus în derby-ul cu Dinamo București, cu scorul de 2-1 (1-1), duminică seara, pe Arena Națională din Capitală, în etapa a 28-a. Campioana s-a impus prin golurile marcate de Baba Alhassan (20) și Jordan Gele (57), în fața a 30.157 de spectatori, după ce Dina

Sport Intern 23-02-2025 20:53

Baschet masculin: România s-a calificat în turul al doilea al precalificărilor pentru CM 2027

Naționala masculină de baschet a României s-a calificat în turul al doilea al precalificărilor pentru Cupa Mondială FIBA din 2027, după ce a învins echipa Norvegiei, cu scorul de 85-71 (23-22, 18-20, 22-15, 22-14), duminică seara, în Oradea Arena, în ultimul său meci din Grupa B a primului tur. Oaspeții au dominat

Sport Intern 23-02-2025 20:44

Volei masculin: CS Dinamo a câștigat derby-ul cu CS Rapid, în Divizia A1

CS Dinamo București a învins-o în deplasare pe CS Rapid București cu scorul de 3-1 (25-15, 31-29, 20-25, 25-19), duminică, în ultimul meci din etapa a 22-a a Diviziei A1 la volei masculin, ultima a sezonului regulat. Mircea Peța (12 puncte), Nicolae Ghionea (11) și Marino Marelic (10) s-au remarcat de la învingători.

Sport Intern 23-02-2025 17:08

Fotbal: Unirea Slobozia - Poli Iași 0-0, în Superligă

București, 23 feb /Agerpres/ - Unirea Slobozia a terminat la egalitate cu Poli Iași, 0-0, duminică, pe teren propriu, la Clinceni, într-un meci din etapa a 28-a a Superligii de fotbal. Cele mai mari ocazii ale meciului au aparținut oaspeților, dar brazilianul Tailson (57) și albanezul Xhuliano Skuka (82) au ratat singuri cu portarul austriac Stefan Krell

Sport Intern 23-02-2025 16:56

Handbal feminin: Dunărea Brăila s-a calificat în sferturile EHF European League

HC Dunărea Brăila s-a calificat în sferturile de finală ale competiției feminine de handbal EHF European League, după ce a terminat la egalitate cu echipa norvegiană Larvik, 33-33 (17-13), duminică, la Buzău, în ultimul său meci din Grupa A. Dunărea Brăila, care a dominat meciul și avea 32-28 în min. 54, a reușit să câștige grupa cu ace

Sport Intern 23-02-2025 00:04

Volei feminin: CSO Voluntari a câștigat derby-ul cu CS Dinamo, în Divizia A1

Campioana CSO Voluntari 2005 a învins-o pe CS Dinamo București, care a fost mult timp lider în acest sezon, cu scorul de 3-1 (23-25, 25-21, 25-17, 25-22), sâmbătă, pe teren propriu, în derby-ul etapei a 22-a a Diviziei A1 la volei feminin, ultima a sezonului regulat. Rodica Buterez (18 puncte), Suvi Kokkonen (17), Nikol

Sport Intern 22-02-2025 23:53

Volei masculin: SCM Zalău a învins-o pe Arcada, dar o va întâlni și în play-off-ul Diviziei A1

SCM Zalău a învins-o pe CS Arcada Galați cu scorul de 3-1 (22-25, 25-21, 25-23, 25-14), sâmbătă, pe teren propriu, în etapa a 22-a a Diviziei A1 la volei masculin, dar o va întâlni și în play-off. Celelalte confruntări din play-off sunt CS Dinamo București - Știința Explorări Baia Mare, Corona Brașov - CS Ra

Sport Intern 22-02-2025 22:33

Fotbal: CFR Cluj - Petrolul Ploiești 2-0, în Superligă

CFR Cluj a învins-o pe Petrolul Ploiești cu scorul de 2-0 (0-0), sâmbătă seara, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 28-a a Superligii de fotbal. Kosovarul Meriton Korenica (48) a deschis scorul cu un șut din drop din afara careului, iar liberianul Mohammed Kamara (73) a închis tabela, cu o execuție în forță

Sport Intern 22-02-2025 21:47

Tenis de masă: Elizabeta Samara, calificată în semifinalele Europe Top 16 Cup

Jucătoarea română Elizabeta Samara s-a calificat, sâmbătă, în semifinalele turneului CCB Europe Top 16 Cup, care reunește la Montreux (Elveția) crema tenisului de masă de pe continent. Samara, care s-a impus, vineri, în optimi în fața maghiarei Georgina Pota, cu 3-0 (11-7, 11-5, 11-6), a trecut sâmbătă de su

Sport Intern 22-02-2025 20:02

Fotbal: FC Botoșani - Universitatea Craiova 2-2, în Superligă

FC Botoșani a terminat la egalitate cu Universitatea Craiova, 2-2 (1-1), sâmbătă seara, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 28-a a Superligii de fotbal. Gazdele au deschis scorul prin argentinianul Enzo Lopez (34), după ce portarul Laurențiu Popescu a respins mingea trimisă cu capul de Andrei Miron, la cornerul executat de Z