RETROSPECTIVĂ 2021 Alexandru Dedu (FRH): Motto-ul anului 2021 a fost 'Uniune în handbal'

Preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, a declarat, pentru AGERPRES, că motto-ul anului 2021 a fost 'Uniune în handbal', toţi cei implicaţi reuşind să-şi unească forţele pentru a depăşi momentele grele.
În acelaşi timp, cea mai mare dezamăgire a anului a fost reprezentată de ratarea calificării echipei naţionale de handbal feminin la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Sursa foto: (c) FRH - Federația Română de Handbal/Facebook
"M-am tot gândit, cred că cel mai mare câştig a fost faptul că Federaţia Română de Handbal a reuşit în ultimii doi ani să îşi ducă la capăt competiţiile în mod onorabil. Şi spun asta pentru că anul acesta a fost foarte dificil. Iar lumea handbalului, şi cred că ăsta a fost cel mai mare câştig al anului 2021, în momente dificile, a fost strânsă unită. Şi mă refer atât competiţional, cât şi legat de Adunările Generale, unde a fost cvorum deşi nu a fost uşor să fie. Am avut Adunarea Generală Ordinară şi pe cea extraordinară de punere la punct a afiliaţilor, pe data de 3 decembrie. Când oamenii au venit din toată ţara într-o perioadă grea. Şi au venit să rezolve nişte probleme. Cred că motto-ul anului 2021 a fost uniune în handbal. Ăsta este lucrul care mă face fericit. Iar cea mai mare nefericire sau dezamăgire a anului 2021 este necalificarea la Jocurile Olimpice. Toţi ştim cum s-a întâmplat, pragmatic au fost două goluri care ne-au ţinut departe de turneu şi da, este o dezamăgire", a declarat Dedu.
Una dintre cele mai mari probleme ale federaţiei în 2021 a fost reprezentată de bugetul mic repartizat de la Ministerul Tineretului şi Sportului, a completat Dedu: "Din punctul meu de vedere, al preşedintelui, a fost cel mai greu an dintre toţi cei opt (în care s-a aflat la conducere, n. red.). În afară de situaţia pandemică cu care a trebuit să jonglăm, să construim scenarii pentru cele mai neprevăzute cazuri, astfel încât competiţiile să meargă înainte, a fost anul în care Federaţia Română de Handbal a fost cel mai prost finanţată din punct de vedere al alocaţiei de la Ministerul Tineretului şi Sportului".
Din punctul de vedere al evoluţiei echipelor naţionale de handbal ale României, Dedu a spus că ar caracteriza anul 2021 ca pe unul al reconstrucţiei la acest nivel, observând mai multe aspecte pozitive la selecţionata feminină.
"În general aş caracteriza anul acesta cu un singur cuvânt, construcţie. Ambele echipe naţionale, şi cea masculină şi cea feminină, au obiective de a atinge un vârf de formă sau un început de performanţă în jurul sau în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris. La feminin am speranţa că se conturează, se formează o nouă echipă competitivă şi sunt mai multe puncte. Faptul că jucătoare care au promis au început să se exprime, ăsta este un lucru foarte bun. Şi cred că am câştigat câteva piese solide în angrenajul echipei. În acelaşi timp, comportamentul şi modul în care fetele astea s-au pregătit şi au stat împreună perioada asta de pregătire îmi dau mari speranţe. Am urmărit reacţiile lor pe bancă în timpul competiţiei şi am văzut că le pasă una de alta şi astea sunt lucruri importante",a afirmat preşedintele federaţiei.
Întrebat dacă odată cu revenirea Cristinei Neagu naţionala feminină va avea mai multă forţă, Alexandru Dedu a spus: "Sunt convins că revenirea Cristinei Neagu va aduce un plus. Cristina Neagu aduce un plus oricărei echipe în care joacă. Şi mi-ar plăcea foarte mult ca fetele celelalte să aibă curajul şi tupeul să fie la fel de bune ca ea".
Referitor la selecţionata masculină, preşedintele Federaţiei Române de Handbal a precizat că prezenţa antrenorului spaniol Xavi Pascual în România tot timpul, el conducând şi banca tehnică a echipei Dinamo, reprezintă un avantaj major.
"Am văzut că termenul proiecte se foloseşte cu multă uşurinţă în zilele noastre, însă, în ceea ce îl priveşte pe Xavi Pascual, chiar este vorba despre un proiect. Îl avem în ţară, asta înseamnă că este zi de zi în handbalul românesc, cunoaşte absolut toţi jucătorii şi sunt uimit că îmi vorbeşte despre unii pe care eu nu ştiu. Faptul că antrenează şi va antrena unii dintre componenţii echipei naţionale la clubul Dinamo, care joacă în Champions League, şi nu ne face deloc de ruşine, faptul că are ca adversari jucători pe care îi antrenează la echipa naţională, şi asta se întâmplă permanent, e un lucru nemaipomenit. Pentru că Xavi Pascual este unul dintre cei mai buni antrenori din lume. Proiectul nostru este clar, începem cu primul meci în trofeul Carpaţi, care se desfăşoară la Cluj, pe urmă o să jucăm grupele acesteia de precalificare, în ianuarie. Eu am mare încredere, fiindcă am văzut un meci cel puţin care mie mi-a dat o mare încredere. Am văzut Baia Mare cu Dinamo, când Baia mare a câştigat la un gol în faţa unei echipe de Champions League şi am văzut foarte mulţi tineri jucând handbal de cel mai înalt nivel. Asta înseamnă că se poate şi trebuie să păstrăm o oarecare constanţă", a completat acesta.
Alexandru Dedu nu s-a arătat foarte încrezător în ceea ce priveşte repartizarea unui buget mai mare pentru handbalul românesc în 2022 de la Ministerul Sportului, dar s-a declarat mulţumit de câştigarea unor noi parteneri privaţi pentru federaţie în 2021.
"Să dea Dumnezeu să avem un buget mai mare, deşi nu sunt foarte entuziast, fiindcă bugetul pe care noi îl construim la Federaţia Română de Handbal, şi vorbesc în cunoştinţă de cauză, se alcătuieşte în baza unui program de pregătire şi de îndeplinire a proiectelor şi obiectivelor pe care noi le avem. Şi cererea de finanţare este ca atare. Dacă noi cerem 20 de milioane şi primim 5,5 milioane ca anul acesta, banii se termină undeva în mai puţin de prima jumătate a anului. Or noi am avut şapte echipe în vară care au fost calificate la campionate europene. Taxele de participare au fost cred că la vreo 70.000 de euro, nu ştiu foarte exact, pe care i-am plătit din venituri proprii. Participarea la Campionatul Mondial de fete a fost realizată din venituri proprii. Am avut îngăduinţa şi ajutorul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român pentru a ne deplasa la Campionatul Mondial, doar că banii aceia tot din bugetul mare al României vin, de la contribuabil. A fost un an greu. Şi o altă mare realizare a noastră anul acesta a fost nu numai că partenerii de tradiţie nu au plecat, ci şi-au mărit substanţial aportul şi am câştigat parteneri noi. Asta înseamnă seriozitate, faptul că nu vorbim despre simple sponsorizării, ci de parteneriate în care ambele părţi sunt în câştig", a mai spus Alexandru Dedu.
Naţionala feminină de handbal a României a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În clasamentul final al turneul preolimpic de la Podgorica, Muntenegru a ocupat primul loc, cu 2 puncte (+2), urmată de Norvegia, 2 puncte (0), şi România, 2 puncte (-2). Primele două clasate s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo. România a pierdut cu Norvegia, 24-29, şi a învins echipa gazdă, cu 28-25.
La Campionatul Mondial din Spania, naţionala feminină de handbal a terminat turneul cu un bilanţ de trei victorii şi trei înfrângeri. Fără căpitanul şi liderul Cristina Neagu, şi cu o echipă mult întinerită, "tricolorele" s-au clasat pe locul 13 mondial.
La Mondialul din Spania, România a pierdut trei meciuri, 22-33 cu campioana europeană Norvegia, 30-31 cu campioana mondială Olanda şi 30-34 cu Suedia (locul patru la JO 2020).
România este singura echipă prezentă la toate cele 25 de ediţii ale Campionatului Mondial (incluzând-o şi pe aceasta). La precedenta ediţie, în 2019 (Japonia), tricolorele s-au clasat pe locul 12.
România are în palmares patru medalii la Campionatul Mondial: una de aur (1962), două de argint (1973 şi 2005) şi una de bronz (2015).
La conducerea băncii tehnice a selecţionatei masculine de handbal a României a fost numit spaniolul Xavi Pascual, care antrenează şi echipa Dinamo Bucureşti. Înainte de venirea sa în România, Pascual, care a fost desemnat antrenorul anului în sportul catalan, a cucerit în 2021 toate trofeele cu FC Barcelona, inclusiv EHF Champions League.
În vârstă de 53 de ani, Xavi Pascual a devenit selecţionerul României pentru a doua oară în luna septembrie, după primul său mandat din perioada 2016-2018, şi are ca obiectiv calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.
Naţionala masculină a ratat lamentabil calificarea la EURO 2022, după un egal (23-23, în deplasare) şi un eşec (25-30, acasă) cu Kosovo, 23-31 cu Suedia (acasă) şi 19-23 cu Muntenegru (deplasare). Ultima participare a naţionalei României la un Campionat European a fost în 1996, la ediţia organizată de Spania, la care prima reprezentativă a încheiat pe poziţia a noua.
CSM Bucureşti s-a oprit în sferturile de finală ale Ligii Campionilor la feminin, după 32-27 şi 19-24 cu ŢSKA Moscova.
CS Minaur Baia Mare a ocupat locul al treilea în EHF European League, la turneul final pe care l-a găzduit, după 34-36 cu Nantes Atlantique Handball, în semifinale, şi 33-31 cu Herning-Ikaast Handbold, în finala mică.
Selecţionata feminină Under-19 a României a ocupat locul 5 la Campionatul European de la Celje (Slovenia), iar naţionala feminină Under-17 a încheiat pe 7 la Europeanul Under-17 de la Podgorica (Muntenegru).
Cristina Vărzaru a fost aleasă în aprilie în boardul feminin al Federaţiei Europene de Handbal, iar Narcisa Lecuşanu a fost realeasă în noiembrie în Comitetul Executiv al Federaţiei Internaţionale de Handbal.
AGERPRES (A, AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Baschet masculin: CSM Oradea și-a consolidat poziția de lider în Liga Națională
CSM CSU Oradea și-a consolidat poziția de lider în Liga Națională de baschet masculin, după ce a învins-o pe CSM Târgu Mureș, cu 107-90, vineri seara, pe teren propriu, în etapa a 26-a. Internaționalul român Kristopher Jameil Richard a fost MVP-ul gazdelor, cu 30 de puncte. Donatas Tarolis, cu 20 p, 6 recuperări,
Rugby: Campioana SCM Timișoara a debutat cu o victorie în noul campionat
SCM USV Timișoara a învins-o pe CS Rapid București cu scorul de 43-7, vineri, pe Stadionul ''Gheorghe Rășcanu'', într-un meci din etapa a doua a Ligii Naționale de rugby. Internaționalul român Stephen Shennan a reușit trei eseuri pentru campioni și a fost desemnat cel mai bun om al meciului. Pentru SCM USV Timiș
Fotbal: Victorie în inferioritate pentru Petrolul Ploiești cu Sepsi OSK (2-1), în Superligă
Petrolul Ploiești a învins-o pe Sepsi OSK Sfântu Gheorghe cu scorul de 2-1 (2-1), vineri seara, pe teren propriu, într-un meci din etapa a treia a fazei play-out a Superligii de fotbal, deși a jucat în inferioritate numerică mai bine de o jumătate de oră. Oaspeții au deschis scorul în primul minut de joc, prin Oma
Fotbal feminin: România - Irlanda de Nord 1-1, în Liga Națiunilor
Naționala feminină de fotbal a României a terminat la egalitate cu echipa Irlandei de Nord, 1-1 (1-1), vineri seara, pe Stadionul Arcul de Triumf din Capitală, într-un meci din Grupa B1 a Ligii Națiunilor. Oaspetele au deschis scorul prin Danielle Maxwell (33), dar tricolorele au egalat repede, prin Mihaela Ciolacu (38).
Tenis: Cobolli - Dzumhur, în semifinale la Țiriac Open (ATP)
Italianul Flavio Cobolli și bosniacul Damir Dzumhur se vor înfrunta în semifinalele turneului de tenis Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro, după victoriile obținute vineri, la Centrul Național de Tenis din București. Cobolli, al treilea favorit, s-a impus în două seturi, cu 7-6 (7/5), 6-4, î
Fotbal: Oțelul Galați - Poli Iași 1-0, în faza play-out a Superligii
Oțelul Galați a învins-o pe Poli Iași cu scorul de 1-0 (1-0), vineri, pe teren propriu, într-un meci din etapa a treia a fazei play-out a Superligii de fotbal. Unicul gol al partidei a fost înscris de Răzvan Tănasă (35), cu o lovitură de cap, la centrarea lui Maciel. Oțelul a mai avut două ocazii mari de gol, p
Fotbal: Elias Charalambous (FCSB) - Imaginea podiumului în Superligă va fi mai clară peste 3-4 etape
Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat, vineri, într-o conferință de presă organizată înaintea partidei cu Universitatea Cluj, din etapa a III-a a play-off-ului Superligii de fotbal, că o imagine a podiumului acestui sezon va fi mai clară după alte 3-4 meciuri. 'Meciul cu 'U' Cluj nu are nicio legătură
Tenis: Miriam Bulgaru - Sunt foarte entuziasmată de convocare, voi lupta pentru România
Jucătoarea de tenis Miriam Bulgaru (212 WTA) a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că este foarte entuziasmată de convocarea în premieră la echipa națională, precizând că este pregătită să lupte pentru România în calificările pentru turneul final al Billie Jean King Cup. 'Sunt super fericită că &icir
Tenis: Anca Todoni - Vom merge în Japonia să dăm tot ce avem mai bun
Jucătoarea de tenis Anca Todoni (83 WTA) a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că împreună cu colegele sale din echipa națională a României va merge în Japonia și va da totul în cele două meciuri din calificările pentru turneul final al Billie Jean King Cup. Ea a menționat că mereu și-a dorit să fie rach
Tenis: Tecău, înaintea calificărilor BJK Cup - Avem o echipă tânără, dar cu multă energie și pasiune
Căpitanul nejucător al României, Horia Tecău, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că are la dispoziție pentru calificările la turneul final al Billie Jean King Cup (11-13 aprilie, Tokyo) o echipă tânără, dar care are multă energie și pasiune. Pentru meciurile din Grupa A a calificărilor, lotul României este
Tenis: Sebastian Baez, semifinalist la Țiriac Open (ATP)
Tenismanul argentinian Sebastian Baez, principalul favorit, s-a calificat în semifinalele turneului Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro, vineri, după ce l-a învins pe conaționalul său Francisco Comesana cu 7-6 (7/5), 2-6, 6-1, la Centrul Național de Tenis din București. Baez (24 ani, 36 ATP) s-a impus d
Tenis: Copil și Preda, învinși în sferturile probei de dublu la Țiriac Open (ATP)
Perechea română Marius Copil/Luca Preda a fost învinsă de francezii Sadio Doumbia/Fabien Reboul, cu 6-2, 6-2, vineri, în sferturile de finală ale probei de dublu din cadrul turneului de tenis Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro, la Centrul Național de Tenis din București. Copil (34 ani) și Preda (
Handbal: Răzvan Mihai Pop va fi noul manager sportiv general al clubului Minaur Baia Mare
Clubul Sportiv Minaur Baia Mare l-a numit, cu începere de la 1 iulie, pe Răzvan Mihai Pop în funcția de manager sportiv general. Pop aduce cu el o vastă experiență atât ca jucător, cât și ca antrenor la nivel național și internațional, precizează site-ul clubului. Născut la 20 iunie 1985, Răzvan Mihai Pop și-a încep
Tenis: Stan Wawrinka, învins în optimi la Țiriac Open (ATP)
Tenismanul elvețian Stan Wawrinka (40 ani), beneficiarul unui wild card, a fost învins de spaniolul Pedro Martinez, al doilea favorit, cu 4-6, 7-5, 6-2, joi seara, în optimile de finală ale turneului Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro și găzduit de Centrul Național de Tenis din București. Martinez (27
Fotbal: CFR Cluj, calificată la loviturile de departajare în semifinalele Cupei României
CFR Cluj s-a calificat în semifinalele Cupei României la fotbal, după ce a învins-o pe Universitatea Craiova cu scorul de 5-3, la loviturile de departajare, joi seara, pe teren propriu, într-un meci din sferturile de finală în care scorul a fost egal, 1-1, atât după cele 90 de minute regulamentare, cât și după prelungiri.