Tenis: Patrick Mouratoglou ia atitudine după ultimele dezvăluiri legate de cazul Simonei Halep

Antrenorul francez Patrick Mouratoglou a luat atitudine, prin intermediul unui comunicat publicat pe Twitter, după ultimele dezvăluiri legate de cazul Simonei Halep, care a fost acuzată de Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) de nereguli în paşaportul său biologic.
''În primul rând vreau să spun că am intenţionat să stau departe de orice comentarii publice legate de cazul Simonei Halep, deoarece am crezut sincer că ITIA va efectua o anchetă corectă pentru a stabili adevărul. Faptul că nu mai am acest sentiment acum este deranjant şi m-a făcut să scriu aceste cuvinte'', afirmă Mouratoglou.
My statement on @Simona_Halep's situation and what she goes through since the ITIA is harassing her. #Halep pic.twitter.com/N4NSK8vkQB
— Patrick Mouratoglou (@pmouratoglou) May 20, 2023
''Am fost norocos să o întâlnesc pe Simona în aprilie 2022 şi de atunci am lucrat împreună. Vreau să spun câteva cuvinte despre ea pentru cei care nu au întâlnit-o niciodată: am descoperit în Simona o persoană foarte rară. Este bună, este simpatică, nu are agresivitate sau invidie faţă de nimeni. Şi-a dedicat toate viaţa ei tenisului. Este pasiunea ei din copilărie. Nu a tatălui ei, nu a mamei ei, ci doar a ei. Este evident că a primit cea mai bună educaţie, precum şi valori extrem de puternice pe care le are în ea. Sinceritatea şi corectitudinea sunt fără îndoială de neclintit. Ştiu că în NICIUN caz nu ar fi făcut VREODATĂ ceva care să fie ilegal'', a relatat celebrul antrenor francez.
Mouratoglou a subliniat că din prima zi în care Halep a fost acuzată de ITIA a susţinut-o, i-a fost alături şi va continua să îi fie alături în fiecare zi în ''lupta ei pentru adevăr''.
''Vreau să spun că sunt un mare susţinător al unui sport curat. Cred că tenisul are nevoie de un sistem antidoping care să îi poată depista pe trişori. Acestea fiind zise, sunt foarte şocat de felul în care a fost condus acest caz. Am crezut că ITIA va avea obiectivul de a stabili adevărul, dar e clar că vor să încerce să dovedească faptul că e vinovată chiar dacă a reuşit să arate multiple dovezi ale nevinovăţiei sale din decembrie 2022...'', a mai comentat Mouratoglou.
''Ultima acuzaţie care i-a fost trimisă ieri, care e legată total de primul caz, este o pură interpretare a paşaportului ei biologic. În alte cuvinte, ITIA nu a găsit nicio substanţă ilegală în sângele ei, dar afirmă că parametrii sângelui ei sunt 'suspicioşi'. Un renumit expert care a verificat aceşti parametri a stabilit că această afirmaţie este total greşită şi interpretarea părtinitoare, iar parametrii sângelui ei sunt perfect normali'', a afirmat antrenorul Simonei Halep.
''Simona a subliniat clar că nu doreşte un tratament special, ci doar aplicarea regulilor care susţin că are dreptul să fie judecată de un tribunal independent. Din acest motiv cer ITIA să oprească această hărţuire de neconceput şi să renunţe la amânările constante ale audierii ei, care trebuia să aibă loc în februarie şi acum este planificată pentru sfârşitul lunii mai'', a concluzionat Patrick Mouratoglou.
Vineri, ITIA a confirmat că Simona Halep ''a fost acuzată de o altă încălcare separată a Programului antidoping din tenis, în legătură cu nereguli în paşaportul său biologic de sportiv (ABP)".
Halep, campioană la Roland Garros în 2018 şi la Wimbledon în 2019, este suspendată provizoriu din octombrie anul trecut, după ce a fost testată pozitiv la roxadustat în timpul US Open, în august 2022. Această moleculă interzisă stimulează producţia de globule roşii şi este interzisă de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA). Halep riscă până la patru ani de suspendare în primul caz, conform AFP.
Într-un comunicat difuzat vineri seară pe contul său de Instagram, jucătoarea în vârstă de 31 de ani spune că trăieşte ''cel mai negru coşmar" din viaţa sa de la anunţul suspendării, pe 7 octombrie, şi denunţă o formă de "hărţuire" din partea ITIA, pe care o acuză că a încercat să demonstreze că e vinovată de ceva ce nu a făcut niciodată.
"Acum că am stabilit clar că am fost victima contaminării, ei au venit cu o evoluţie presupus anormală a sângelui meu. Trei experţi de renume mondial care mi-au studiat analizele de sânge au spus foarte clar că sângele meu este complet normal", precizează Halep.
''Am încredere totală în justiţie şi aştept cu nerăbdare să îmi pot prezenta apărarea la audierea programată la sfârşitul lunii mai, după mai multe amânări din partea ITIA'', a subliniat Simona Halep în comunicat.
Noul caz, confirmat vineri seară de ITIA, "se bazează pe o evaluare a profilului paşaportului biologic al Simonei Halep de către un grup de experţi independenţi", precizează organismul.
Paşaportul biologic al unui sportiv face posibilă monitorizarea diferiţilor parametri sanguini pe o perioadă lungă de timp şi ajută la identificarea potenţialelor încălcări ale regulilor antidoping.
"Suntem conştienţi de faptul că anunţul de astăzi adaugă complexitate unei situaţii deja foarte mediatizate", a comentat Nicole Sapstead, director principal pentru antidoping în cadrul ITIA.
"Ar fi inadecvat pentru noi să comentăm detaliile înainte de încheierea procesului, dar vom continua să dialogăm cu agenţia independentă de investigaţie Sport Resolutions, precum şi cu reprezentanţii doamnei Halep cât mai curând posibil', a adăugat Sapstead.
Simona Halep este prima jucătoare de top confruntată cu acuzaţii de dopaj de la suspendarea răsunătoare a rusoaicei Mariei Şarapova în 2016. Testată pozitiv pentru meldonium, Şarapova a primit în cele din urmă o suspendare de cincisprezece luni, reaminteşte AFP.
Într-un interviu pentru Tennis Majors publicat la sfârşitul lunii aprilie, jucătoarea română a invocat o "contaminare a unuia dintre suplimentele sale alimentare" pentru a explica testul pozitiv de la US Open.
AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tenis: Jucătorii nu beneficiază de o cotă parte 'corectă' din veniturile turneelor de Mare Șlem, acuză Ruud
Jucătorul norvegian de tenis Casper Ruud (6 ATP) a declarat joi, pentru AFP, că tenismenii nu primesc o cotă suficientă din veniturile generate de cele patru turnee de Mare Șlem, cele mai importante competiții ale sezonului în acest sport, scrie AFP. La Australian Open, Roland Garros, Wimbledon și US Open, premiile primite de jucători
Fotbal: Real Madrid a primit de la UEFA în total 139 de milioane de euro pentru sezonul trecut
Câștigătoarea Ligii Campionilor la fotbal, Real Madrid, a luat cel mai mare premiu în bani în sezonul trecut, aproape 139 de milioane de euro, a anunțat, UEFA, confirmând plățile efectuate în raportul financiar dat publicității, joi, la Belgrad, cu prilejul congresului ordinar al forului european, relatează Reuters.
Fotbal: FIFA va solicita CIO să includă 16 naționale feminine la Jocurile Olimpice
Federația Internațională de Fotbal (FIFA) intenționează să solicite Comitetului Internațional Olimpic (CIO) să includă 16 naționale în turneul de fotbal feminin de la Jocurile Olimpice, potrivit președintelui FIFA, Gianni Infantino, scrie EFE. ''Vom propune CIO să analizăm și să dezbatem posibilitatea unui număr egal de echipe ma
Fotbal: Infantino vrea să vadă cât mai repede revenirea Rusiei în competiții după pacea cu Ucraina
Revenirea Rusiei în fotbalul mondial după încheierea unui acord de pace cu Ucraina este ''ceea ce trebuie să încurajăm'', a afirmat joi președintele Federației Internaționale de Fotbal (FIFA), Gianni Infantino, scrie AFP. Naționalele de fotbal ale Rusiei și cluburile din această țară au fost excluse din toate
Fotbal: ''Un Mondial 2030 cu 64 de echipe, o idee proastă'', spune președintele UEFA, Aleksander Ceferin
Celebrarea centenarului Cupei Mondiale masculine de fotbal cu 64 de echipe pe trei continente în 2030 ar fi ''o idee proastă'', a declarat joi președintele UEFA, Aleksander Ceferin, scrie AFP. ''Este poate și mai surprinzător pentru mine decât pentru voi. Cred că este o idee proastă'', le-a spus șefu
Fotbal: Ancelotti, condamnat la aproape cinci ani de închisoare
Procuratura și-a menținut joi cererile și a solicitat o pedeapsă de patru ani și nouă luni de închisoare pentru antrenorul lui Real Madrid, Carlo Ancelotti, pentru o fraudă fiscală de peste un milion de euro, scrie AFP. ''Considerăm că faptele de fraudă, ascundere și omisiune sunt dovedite'', a spus procurorul.
Schi alpin: Brignone, fractură de tibie și peroneu după căzătura violentă suferită la Campionatele Italiei
Italianca Federica Brignone, laureata Marelui Glob al Cupei Mondiale de schi alpin în acest sezon, a suferit joi mai multe fracturi la piciorul stâng după o căzătură gravă în cadru
Tenis: Coco Gauff și-a lansat propria companie de management pentru a-și coordona activitatea sportivă
Jucătoarea de tenis Coco Gauff și-a lansat propria companie de management pentru a-și coordona mai bine activitatea inclusiv în ce privește afacerile și activitățile dedicate cauzelor filantropice, a anunțat numărul trei mondial, conform Reuters. Activitatea jucătoarei americane de 21 de ani a fost coordonată de Team8, companie înf
Baschet: NBA - Houston Rockets, calificată în play-off
Houston Rockets a obținut calificarea pentru faza play-off a ligii profesioniste nord-americane de baschet (NBA) pentru prima oară din 2020, după ce și-a consolidat poziția secundă în Conferința de Vest, informează AFP. Câștigătoare pe propriul teren cu categoricul scor de 143-105 în fața ''lanternei roșii'',
Schi alpin: Federica Brignone, câștigătoarea Marelui Glob de Cristal, evacuată cu elicopterul după o căzătură gravă
Italianca Federica Brignone, laureata Marelui Glob al Cupei Mondiale de schi alpin în acest sezon, a suferit o căzătură gravă în timpul slalomului uriaș feminin din cadrul Campionatelor Italiei, desfășurat joi, la Val di Fassa (nord-est), informează AFP. Brignone, care se afla pe primul loc după prima manșă, a lovit în plin o
Fotbal: Romelu Lukaku plănuiește să revină la Anderlecht după Cupa Mondială 2026
Atacantul belgian Romelu Lukaku (Napoli), 31 ani, golgheterul absolut al ''Diavolilor Roșii'', cu 88 de goluri, plănuiește să revină după Cupa Mondială de fotbal din 2026 la Anderlecht, clubul la care și-a început cariera de jucător profesionist, scrie EFE. ''Nu este încă o promisiune scrisă în piatră,
Auto - F1: Monoposturile Ferrari nu sunt suficient de performante deocamdată, afirmă Leclerc
Pilotul monegasc Charles Leclerc a precizat că scuderia Ferrari nu a intrat încă în panică, în ciuda faptului că a reușit să acumuleze doar 17 puncte în primele două curse din Campionatul Mondial de Formula 1, în care era cotată drept candidată la titlu înaintea startului sezonului, informează Reuters. Leclerc și noul său co
Fotbal: România a coborât pe locul 45 în clasamentul FIFA
Naționala României a coborât șapte locuri față de luna decembrie și ocupă poziția a 45-a în primul clasament al Federației Internaționale de Fotbal (FIFA) publica în acest an, joi. România a înregistrat un eșec acasă cu Bosnia-Herțegovina (0-1) și surclasat San Marino (5-1) în deplasare, în cele două meciuri juca
Fotbal: Joachim Loew, fostul selecționer al Germaniei, nu este pregătit să se retragă
Joachim Loew, fostul selecționer al echipei de fotbal a Germaniei (2006-2021), a reiterat dorința sa de a antrena în continuare, mai ales la cârma unui echipe naționale, scrie DPA. Loew, 65 ani, nu a mai antrenat nicio echipă din vara lui 2021, după eliminarea Germaniei în optimi la EURO 2020. El a fost antrenor secund al Germa
Fotbal: Boca Juniors aniversează 120 de ani de existență
Clubul argentinian de fotbal Boca Juniors aniversează joi 120 de ani de la înființarea sa de către cinci tineri imigranți genovezi care au scris prima pagină a unei povești marcate de pasiune și de succes și care contrastează cu prezentul clubului, care în 2025 nu va evolua în competițiile internaționale, informează EFE. Club Atletico Boca Ju