logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Vâlcea: Peste 100 de hectare de grâu, distruse de gâștele sălbatice la Drăgoești; fermierii cer să fie despăgubiți

Image

Gâștele sălbatice care iernează de-a lungul râului Olt în sudul județului Vâlcea au compromis peste 100 de hectare cultivate cu grâu, susțin fermierii din localitatea Drăgoești, care cer ajutor autorităților pentru a găsi o soluție prin care să limiteze pierderile.

Agricultorii din localitate care au terenuri lângă barajul de pe râul Olt spun că se confruntă cu această problemă de câțiva ani, numărul gâștelor sălbatice care tranzitează zona fiind de la an la an tot mai mare, la fel ca și pagubele pe care le provoacă păsările.

'Vin în număr foarte, foarte mare și trag inclusiv până la rădăcină grâul. Să zic undeva la 10-15% pe puțin din cultură e afectată. Și nu e numai anul acesta. Și în anii trecuți a fost același lucru. De patru, cinci ani numai așa ne confruntăm cu problemele astea. Nu am luat niciodată despăgubire pentru că am auzit că sunt protejate, dar la un moment dat trebuie făcut ceva că avem pierderi foarte mari', a declarat Marian Maria, fermier care are câteva hectare de teren cultivate cu grâu în zonă.

 


Foto: (c) Ramona Dincă / AGERPRES



Oamenii susțin că nu mai au soluții pentru a combate acești dăunători înaripați, pe lângă faptul că nici despăgubiri de la APIA nu primesc pentru că nu au fost prevăzute, cel puțin în ultimii doi ani, programe în acest sens.

'Nu arată prea bine grâul. Acum începe să plece un pic în vegetație, dar cred că 15 spre 20% e terminat de gâște. Pericolul este că grâul nu apucă tot la adâncime, mai rămâne și mai la suprafață, iar gâsca atunci când el încolțește și răsare un pic îl ia în cioc cu totul și din start e pierdere. Sunt multe... Tarlaua e neagră când se lasă pe câmp. Nu se mai vede grâul, se văd numai gâștele. Am încercat tot felul de metode, cu sperietori, am mai venit cu mașinile noaptea, dar s-au obișnuit cu ele. Mai veneau și înainte, dar parcă erau mai puține. Acum când te uiți pe cer sunt mii. Ce să mai, e prăpăd cu ele. În urmă cu câteva săptămâni, la congresul fermierilor olteni de la Drăgășani au venit de la Ministerul Agriculturii și domnul primar a ridicat problema aceasta. Ni s-a spus însă că sunt protejate și noi nu putem lua nicio măsură. Deci, măsurile care se iau trebuie luate tot de sus de undeva, ori cu ceva să ne despăgubească, dar ceva trebuie să se întâmple', adaugă un alt fermier din localitate.

Reprezentanții autorităților locale din Drăgoești au declarat că știu destul de bine care este situația fermierilor. Administrația a primit mai multe sesizări cu privire la pagubele pe care le-au produs gâștele sălbatice și se pregătesc să sesizeze mai departe instituțiile abilitate ca să constate aceste distrugeri din câmp.

'Per total, la toți fermierii, sunt aproximativ o sută și ceva de hectare unde grâul e devastat de gâștele sălbatice. Sunt vreo cinci, șase fermieri mari, care muncesc sute de hectare, dar nu peste tot e mâncat. S-a mâncat pe unde a fost câmp deschis, pentru că acolo unde există gardurile vii încă nu mănâncă pentru că le e frică de vânători, le e frică de vulpi, le e frică de șacali și nu se apropie. Deci, unde e gardul viu nu e mâncat și grâul are undeva la 10 centimetri. Unde e câmp, gâsca l-a smuls cu totul din pământ și vedeți că pământul este negru. E o problemă de vreo cinci, șase ani și problema este că pe fiecare an se înmulțesc. Vin din ce în ce mai multe și nu mi se pare normal ca fermierul să bage bani în pământ. Deocamdată nu am făcut instituțional niciun demers, dar aștept să vină toți fermierii afectați și vom face cu siguranță demersurile mai departe ca să-i ajutăm', a precizat primarul comunei Drăgoești, Dorinel Boncan.

 


Foto: (c) Ramona Dincă / AGERPRES



Localitatea Drăgoești are o parte din terenurile agricole incluse în aria de protecție specială avifaunistică Sit Valea Oltului Inferior (ROSPA0106), parte a rețelei europene de protecție a ariilor naturale 'Natura 2000', care se află în monitorizarea Societății Ornitologice Române (SOR). Reprezentanții acestui ONG susțin că numărul gâștelor, cele mai multe gârlițe mari, care ajung pe râul Olt este însă mic, de câteva mii, comparativ cu alte regiuni din țară (sud-estul României), iar prezența lor în zonă ar putea fi chiar benefică culturilor de toamnă.

'De exemplu, când sunt episoade foarte reci și grâul îngheață și începe să se îngălbenească, chiar e bine să fie mâncat de gâște, pentru că așa planta nu moare. Gâsca mănâncă doar vârful care este îngălbenit, dar ea nu scoate toată planta. Și am avut colegi care au povestit că au fost fermieri care au avut recoltă mai bună din zonele unde a mâncat gârlița. Chiar în prezent, fac un studiu în insula Marea Brăilei să vedem ce pagube produce gâsca, adică cât poate afecta - 10, 100% din recoltă. Avem un coleg care în 2002 a făcut un studiu din care a reieșit că între 17 și 30%, care era foarte mult față de alte țări unde s-a mai făcut un astfel de studiu - în Germania, în Marea Britanie, în Bulgaria - și din această cauză vrem să replicăm studiul și în România ca să avem ce să le spunem oamenilor. Clar că uneori gâsca produce pagube, dar trebuie să avem și la ce să ne raportăm. De regulă ele nu distrug cultura și atunci fermierul ar putea doar să aibă o producție mai scăzută în momentul în care se recoltează, adică în loc să scoată 1.000 de kilograme la hectar, scoate 950 de kilograme la hectar', a explicat Emil Todorov, biolog în cadrul SOR.

Gârlița mare este o specie care nu este protejată de lege, astfel că pentru a o combate fermierii pot solicita ajutorul vânătorilor, deși specialiștii SOR nu recomandă ca soluție vânătoarea lor.

'În momentul în care le vânezi, le deranjezi și în loc să stea concentrate într-un singur loc, se separă în stoluri mai mici și se împrăștie în mai multe zone pentru că încearcă să scape de vânători. În alte țări, de exemplu, sunt compensați fermierii din zonele tampon, lângă locurile unde gâsca doarme, iernează și atunci și pierderile sunt numai în acele zone, nu răspândite așa cum sunt în România', a mai spus reprezentantul Societății Ornitologice Române.

În ultimii doi ani, Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vâlcea, cea care are în administrare fondul cinegetic din zona Drăgoești a fost solicitată de fermierii din zonă și a organizat vânători de gâște, dar fără prea mare efect, spun fermierii locali. Sezonul de vânătoare la gâștele sălbatice începe pe 15 octombrie și se termină pe 15 februarie, cota zilnică fiind de 10 exemplare de vânător. AGERPRES/ (AS -redactor: Ramona Dincă, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 3368

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu

Social 18-04-2025 16:44

Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon

Social 18-04-2025 13:51

Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural

În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani

Social 18-04-2025 12:59

Hunedoara: Un cetățean italian a murit într-un accident rutier pe DN7, la Șoimuș

Un cetățean italian, în vârstă de 74 de ani, cu reședința în județul Hunedoara, a murit vineri într-un accident rutier care a avut loc pe DN76, în comuna Șoimuș, după ce dubița pe care o conducea a intrat pe contrasens și s-a lovit de un autotren, a informat Inspectoratul de Poliție Județean. 'Un bărbat în vârstă d

Social 18-04-2025 11:29

Prognoză meteo București: Maxime de 20 de grade, înnorări și vânt moderat până sâmbătă dimineața

Meteorologii prognozează că valorile termice vor scădea ușor pe parcursul zilei de vineri în zona Capitalei, astfel că maxima va fi în jurul a 20 de grade, iar minima de 6-8 grade. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 18 aprilie, ora 10:00 - 19 aprilie, ora 9:00, în zona Municipiului București, cerul va

Social 18-04-2025 11:07

Caraș-Severin: Accident pe DN6, la Topleț; o persoană a murit carbonizată, două au suferit răni grave

O persoană a murit carbonizată, iar alte două au suferit răni grave, în urma unui accident de circulație care a avut loc, în cursul nopții de joi spre vineri, pe DN6, în afara localității Topleț din județul Caraș-Severin, autoturismul în care se aflau victimele luând foc în urma impactului cu un ansamblu de vehicule condus de un șofer turc

Social 18-04-2025 11:03

Atenționare de călătorie MAE - Bulgaria: Timp de așteptare crescut la trecerea prin punctele de trecere a frontierei

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia asupra faptului că, în perioada minivacanței de Paște, a celei de 1 Mai, dar și în perioada sezonului turistic estival, timpul de așteptare va fi crescut la trecerea prin punctele de

Administratie 18-04-2025 10:30

REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani

Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene. Primarul orașului Șim

Social 18-04-2025 10:26

Cod galben de vânt cea mai mare parte a Moldovei, vineri; informare de vreme instabilă, în rest

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în cea mai mare parte a Moldovei, precum și o informare de instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, vestul Munteniei, precum ș

Administratie 17-04-2025 22:14

VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4

Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a

Social 17-04-2025 20:19

Termoenergetica București anunță reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregătirea instalațiilor pentru sezonul cald

Compania Municipală Termoenergetica București informează joi că, având în vedere prognoza meteo și tendința de încălzire a vremii, precum și numărul asociațiilor care au închis vanele din subsol, a inițiat un proces gradual de tranziție către finalul sezonului de încălzire, prin reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregă

Social 17-04-2025 19:55

Prefectul județului Hunedoara despre barajul Valea de Pești: Nu se pune problema ca populația să fie în pericol

Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, a dat declarat, joi, că barajul de la Valea de Pești este în siguranță și că populația nu este în pericol, precizând, totodată, că fisurile care au apărut la fața locului sunt prezente în masca de asfalt a barajului și nu în structura acestuia. 'Este exclus să s

Social 17-04-2025 19:35

Vâlcea: Festival de mâncăruri de post, la Prundeni; elevi din 11 localități s-au întrecut în a găti rețetele străbunicilor (GALERIE FOTO)

Zeci de elevi și cadre didactice din 11 localități din sudul județului Vâlcea s-au întrecut în Joia Mare, zi cu semnificație aparte pentru creștinii ortodocși din această veche zonă viticolă, să gătească bucate de post, în cadrul festivalului-concurs 'Rețeta străbunicii', care este găzduit de Școala Gimnazială din comuna Prundeni.

Social 17-04-2025 18:41

Mureș: Au înflorit primii bujori de stepă în Rezervația din Zau de Câmpie; sezonul de vizitare - deschis oficial

Custodele Rezervației de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a anunțat, joi, înflorirea primilor bujori, sezonul oficial de vizitare fiind astfel deschis. 'Cu o oarecare întârziere față de anii trecuți, dar totuși în grafic, azi dimineață am avut bucuria să găsesc trei bujori înfloriți, i