logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Vâlcea: Peste 100 de hectare de grâu, distruse de gâștele sălbatice la Drăgoești; fermierii cer să fie despăgubiți

Image

Gâștele sălbatice care iernează de-a lungul râului Olt în sudul județului Vâlcea au compromis peste 100 de hectare cultivate cu grâu, susțin fermierii din localitatea Drăgoești, care cer ajutor autorităților pentru a găsi o soluție prin care să limiteze pierderile.

Agricultorii din localitate care au terenuri lângă barajul de pe râul Olt spun că se confruntă cu această problemă de câțiva ani, numărul gâștelor sălbatice care tranzitează zona fiind de la an la an tot mai mare, la fel ca și pagubele pe care le provoacă păsările.

'Vin în număr foarte, foarte mare și trag inclusiv până la rădăcină grâul. Să zic undeva la 10-15% pe puțin din cultură e afectată. Și nu e numai anul acesta. Și în anii trecuți a fost același lucru. De patru, cinci ani numai așa ne confruntăm cu problemele astea. Nu am luat niciodată despăgubire pentru că am auzit că sunt protejate, dar la un moment dat trebuie făcut ceva că avem pierderi foarte mari', a declarat Marian Maria, fermier care are câteva hectare de teren cultivate cu grâu în zonă.

 


Foto: (c) Ramona Dincă / AGERPRES



Oamenii susțin că nu mai au soluții pentru a combate acești dăunători înaripați, pe lângă faptul că nici despăgubiri de la APIA nu primesc pentru că nu au fost prevăzute, cel puțin în ultimii doi ani, programe în acest sens.

'Nu arată prea bine grâul. Acum începe să plece un pic în vegetație, dar cred că 15 spre 20% e terminat de gâște. Pericolul este că grâul nu apucă tot la adâncime, mai rămâne și mai la suprafață, iar gâsca atunci când el încolțește și răsare un pic îl ia în cioc cu totul și din start e pierdere. Sunt multe... Tarlaua e neagră când se lasă pe câmp. Nu se mai vede grâul, se văd numai gâștele. Am încercat tot felul de metode, cu sperietori, am mai venit cu mașinile noaptea, dar s-au obișnuit cu ele. Mai veneau și înainte, dar parcă erau mai puține. Acum când te uiți pe cer sunt mii. Ce să mai, e prăpăd cu ele. În urmă cu câteva săptămâni, la congresul fermierilor olteni de la Drăgășani au venit de la Ministerul Agriculturii și domnul primar a ridicat problema aceasta. Ni s-a spus însă că sunt protejate și noi nu putem lua nicio măsură. Deci, măsurile care se iau trebuie luate tot de sus de undeva, ori cu ceva să ne despăgubească, dar ceva trebuie să se întâmple', adaugă un alt fermier din localitate.

Reprezentanții autorităților locale din Drăgoești au declarat că știu destul de bine care este situația fermierilor. Administrația a primit mai multe sesizări cu privire la pagubele pe care le-au produs gâștele sălbatice și se pregătesc să sesizeze mai departe instituțiile abilitate ca să constate aceste distrugeri din câmp.

'Per total, la toți fermierii, sunt aproximativ o sută și ceva de hectare unde grâul e devastat de gâștele sălbatice. Sunt vreo cinci, șase fermieri mari, care muncesc sute de hectare, dar nu peste tot e mâncat. S-a mâncat pe unde a fost câmp deschis, pentru că acolo unde există gardurile vii încă nu mănâncă pentru că le e frică de vânători, le e frică de vulpi, le e frică de șacali și nu se apropie. Deci, unde e gardul viu nu e mâncat și grâul are undeva la 10 centimetri. Unde e câmp, gâsca l-a smuls cu totul din pământ și vedeți că pământul este negru. E o problemă de vreo cinci, șase ani și problema este că pe fiecare an se înmulțesc. Vin din ce în ce mai multe și nu mi se pare normal ca fermierul să bage bani în pământ. Deocamdată nu am făcut instituțional niciun demers, dar aștept să vină toți fermierii afectați și vom face cu siguranță demersurile mai departe ca să-i ajutăm', a precizat primarul comunei Drăgoești, Dorinel Boncan.

 


Foto: (c) Ramona Dincă / AGERPRES



Localitatea Drăgoești are o parte din terenurile agricole incluse în aria de protecție specială avifaunistică Sit Valea Oltului Inferior (ROSPA0106), parte a rețelei europene de protecție a ariilor naturale 'Natura 2000', care se află în monitorizarea Societății Ornitologice Române (SOR). Reprezentanții acestui ONG susțin că numărul gâștelor, cele mai multe gârlițe mari, care ajung pe râul Olt este însă mic, de câteva mii, comparativ cu alte regiuni din țară (sud-estul României), iar prezența lor în zonă ar putea fi chiar benefică culturilor de toamnă.

'De exemplu, când sunt episoade foarte reci și grâul îngheață și începe să se îngălbenească, chiar e bine să fie mâncat de gâște, pentru că așa planta nu moare. Gâsca mănâncă doar vârful care este îngălbenit, dar ea nu scoate toată planta. Și am avut colegi care au povestit că au fost fermieri care au avut recoltă mai bună din zonele unde a mâncat gârlița. Chiar în prezent, fac un studiu în insula Marea Brăilei să vedem ce pagube produce gâsca, adică cât poate afecta - 10, 100% din recoltă. Avem un coleg care în 2002 a făcut un studiu din care a reieșit că între 17 și 30%, care era foarte mult față de alte țări unde s-a mai făcut un astfel de studiu - în Germania, în Marea Britanie, în Bulgaria - și din această cauză vrem să replicăm studiul și în România ca să avem ce să le spunem oamenilor. Clar că uneori gâsca produce pagube, dar trebuie să avem și la ce să ne raportăm. De regulă ele nu distrug cultura și atunci fermierul ar putea doar să aibă o producție mai scăzută în momentul în care se recoltează, adică în loc să scoată 1.000 de kilograme la hectar, scoate 950 de kilograme la hectar', a explicat Emil Todorov, biolog în cadrul SOR.

Gârlița mare este o specie care nu este protejată de lege, astfel că pentru a o combate fermierii pot solicita ajutorul vânătorilor, deși specialiștii SOR nu recomandă ca soluție vânătoarea lor.

'În momentul în care le vânezi, le deranjezi și în loc să stea concentrate într-un singur loc, se separă în stoluri mai mici și se împrăștie în mai multe zone pentru că încearcă să scape de vânători. În alte țări, de exemplu, sunt compensați fermierii din zonele tampon, lângă locurile unde gâsca doarme, iernează și atunci și pierderile sunt numai în acele zone, nu răspândite așa cum sunt în România', a mai spus reprezentantul Societății Ornitologice Române.

În ultimii doi ani, Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vâlcea, cea care are în administrare fondul cinegetic din zona Drăgoești a fost solicitată de fermierii din zonă și a organizat vânători de gâște, dar fără prea mare efect, spun fermierii locali. Sezonul de vânătoare la gâștele sălbatice începe pe 15 octombrie și se termină pe 15 februarie, cota zilnică fiind de 10 exemplare de vânător. AGERPRES/ (AS -redactor: Ramona Dincă, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 3393

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 09-05-2025 23:28

Principele Radu: Membrii Academiei și elita românească se străduiesc să îmbunătățească viața generațiilor viitoare

Membrii Academiei și elita românească se străduiesc să îmbunătățească viața generațiilor viitoare, a declarat, vineri, Principele Radu, în cadrul unui eveniment la Palatul Elisabeta care se regăsește în programul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Coroanei Române și Ziua Independenței Naționale. 'Regina Marg

Social 09-05-2025 22:47

Zeci de mii de participanți în Piața Victoriei la mitingul pro - Europa

Zeci de mii de oameni au participat, vineri seara, în Piața Victoriei, la manifestația pro - Europa, organizată de #Rezistența și Inițiativa România. Pe o scenă amenajată în piață, în acordurile unor piese muzicale îndrăgite, s-au perindat mai mulți reprezentanți ai societății civile (actorul Mihai Călin, omul de

Social 09-05-2025 22:18

Harghita: Continuă lucrările de impermeabilizare a zonei afectate de infiltrațiile din Salina Praid

Lucrările pentru impermeabilizarea zonei afectate de infiltrațiile produse la Salina Praid vor continua în cursul zilei de sâmbătă, în intervenție fiind implicate peste 130 de persoane. Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita, în cursul zilei de vineri la sediul Saline

Social 09-05-2025 21:00

Câteva mii de persoane la manifestații pro Europa în orașe din țară - grupaj

Câteva mii de persoane au participat, vineri seara, la manifestații pro Europa, în mai multe orașe din țară, cu prilejul sărbătorii de 9 mai. *** IAȘI Aproximativ o mie de persoane au venit, vineri seara, în Piața Unirii, la manifestația intitulată 'Un singur drum: Europa!', iar după do

Social 09-05-2025 19:47

Maramureș: Băița, fostă localitate minieră, găzduiește de vineri primul muzeu al mineritului din nord-vestul țării

Primul muzeu dedicat mineritului din nord-vestul României a fost inaugurat vineri, în fosta localitate minieră Băița, a informat, vineri, pe pagina sa de Facebook, primarul orașului Tăuții Măgherăuș, Dumitru Marinescu.  

Social 09-05-2025 19:32

Mii de participanți la mitingul pro-Europa; aceștia au plecat din Piața Universității spre Piața Victoriei

Mii de persoane care participă vineri, de Ziua Europei, la marșul pro-Europa, organizat de Rezistența și Inițiativa România în Piața Universității, au plecat spre Piața Victoriei.

Administratie 09-05-2025 18:40

Maramureș: Viitorul tinerilor este în Europa, afirmă primarul băimărean Doru Dăncuș

Viitorul familiilor este în Europa, iar viitorul tinerilor și realizarea profesională a acestora se poate întâmpla doar în spațiul european, a afirmat, vineri, primarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș. 'Baia Mare este și va rămâne Europa! Suntem Europa prin tot ceea ce facem, zi de zi, prin ceea ce construim, prin viitorul

Social 09-05-2025 17:36

Gorj: Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie a SJU Târgu Jiu, suspendată în urma depistării unor infecții nosocomiale

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a luat, vineri, măsura suspendării activității în Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, ca urmare a descoperirii unor infecții nosocomiale. 'Vorbim despre trei paciente care au fost testate și s-a descoperit infecție cu stafilococul coagulazo-negativ și două cu st

Social 09-05-2025 17:04

Canicross, la a doua ediție; cursă cu obstacole pentru echipe om-câine, dar și concurs de viteză

Evenimentul Canicross Fun Run și un târg de adopții sunt programate duminică, de la ora 10:00, în Parcul Tineretului - intrarea Cafeneaua Actorilor. 'Ne vedem în Parcul Tineretului, de la ora 10:00, unde te așteaptă nu doar o competiție plină de energie, ci și un târg de adopții! 20 de blănoși simpatici, sociabili și gata să-și găse

Social 09-05-2025 16:47

Harghita: Peste 40 de pompieri intervin la Salina Praid pentru evacuarea apei infiltrate în urma ploilor abundente

Peste 40 de pompieri harghiteni intervin pentru evacuarea apei și pentru diminuarea nivelului pârâului Corund, în urma infiltrațiilor apărute în zona de exploatare a Salinei Praid

Administratie 09-05-2025 15:49

Bistrița-Năsăud: Ministrul Cseke Attila a inaugurat creșa nr.16 din programul guvernamental 'Sfânta Ana', în Bistrița

Ministrul interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a participat, vineri, la Bistrița, la inaugurarea celei de-a 16-a creșe construite la nivel național prin programul guvernamental 'Sfânta Ana', o investiție în valoare de 12,5 milioane de lei. Creșa este amplasată în cartierul Subcetate din municip

Social 09-05-2025 15:22

Mitinguri sub genericul 'Un singur drum: Europa!', anunțate în mai multe orașe din țară

În mai multe orașe din țară sunt anunțate pentru vineri seară, cu ocazia Zilei Europei, mitinguri sub genericul 'Un singur drum: Europa!'. Organizația Inițiativa Timișoara organizează, de la ora 20:00, un miting în Piața Operei / Victoriei

Social 09-05-2025 13:59

Tulcea: Traficul pe Sulina, încărcat la început de sezon estival - afirmă cel mai tânăr căpitan de navă fluvială

Traficul maritim pe brațul Sulina al Dunării este încărcat la început de sezon estival, dar în scădere față de anii trecuți, a declarat vineri, pentru AGERPRES, cel mai tânăr căpitan de navă fluvială din județul Tulcea, Mihai Herda, care s-a aflat și pe primul vas care a făcut cursa Tulcea-Periprava, pe brațul Chilia al Dunării, zonă de graniț

Social 09-05-2025 13:26

Sibiu: Deszăpezirea Tranfăgărășanului a fost oprită din cauza ninsorii

Drumarii au oprit deocamdată deszăpezirea Drumului Național 7C - Transfăgărășan din cauza ninsorii, însă dau asigurări că vor relua lucrările pentru a deschide circulația rutieră până la finalul acestei luni, a anunțat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov pe pagina de Facebook. 'A nins din nou azi noapte (09.05.2025)

Social 09-05-2025 13:14

Cluj: Două persoane au murit și două sunt în stare gravă în urma accidentului din Mihăiești

Două persoane au murit și celelalte două sunt în stare gravă în urma accidentului rutier care a avut loc, vineri, în localitatea Mihăiești din județul Cluj. 'Din păcate, celelalte două persoane prezintă leziuni incompatibile cu viața. Mai exact, a fost vorba despre un bărbat și o femeie, puternic încarcerați. Pompie