logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Vâlcea: Peste 100 de hectare de grâu, distruse de gâștele sălbatice la Drăgoești; fermierii cer să fie despăgubiți

Image

Gâștele sălbatice care iernează de-a lungul râului Olt în sudul județului Vâlcea au compromis peste 100 de hectare cultivate cu grâu, susțin fermierii din localitatea Drăgoești, care cer ajutor autorităților pentru a găsi o soluție prin care să limiteze pierderile.

Agricultorii din localitate care au terenuri lângă barajul de pe râul Olt spun că se confruntă cu această problemă de câțiva ani, numărul gâștelor sălbatice care tranzitează zona fiind de la an la an tot mai mare, la fel ca și pagubele pe care le provoacă păsările.

'Vin în număr foarte, foarte mare și trag inclusiv până la rădăcină grâul. Să zic undeva la 10-15% pe puțin din cultură e afectată. Și nu e numai anul acesta. Și în anii trecuți a fost același lucru. De patru, cinci ani numai așa ne confruntăm cu problemele astea. Nu am luat niciodată despăgubire pentru că am auzit că sunt protejate, dar la un moment dat trebuie făcut ceva că avem pierderi foarte mari', a declarat Marian Maria, fermier care are câteva hectare de teren cultivate cu grâu în zonă.

 


Foto: (c) Ramona Dincă / AGERPRES



Oamenii susțin că nu mai au soluții pentru a combate acești dăunători înaripați, pe lângă faptul că nici despăgubiri de la APIA nu primesc pentru că nu au fost prevăzute, cel puțin în ultimii doi ani, programe în acest sens.

'Nu arată prea bine grâul. Acum începe să plece un pic în vegetație, dar cred că 15 spre 20% e terminat de gâște. Pericolul este că grâul nu apucă tot la adâncime, mai rămâne și mai la suprafață, iar gâsca atunci când el încolțește și răsare un pic îl ia în cioc cu totul și din start e pierdere. Sunt multe... Tarlaua e neagră când se lasă pe câmp. Nu se mai vede grâul, se văd numai gâștele. Am încercat tot felul de metode, cu sperietori, am mai venit cu mașinile noaptea, dar s-au obișnuit cu ele. Mai veneau și înainte, dar parcă erau mai puține. Acum când te uiți pe cer sunt mii. Ce să mai, e prăpăd cu ele. În urmă cu câteva săptămâni, la congresul fermierilor olteni de la Drăgășani au venit de la Ministerul Agriculturii și domnul primar a ridicat problema aceasta. Ni s-a spus însă că sunt protejate și noi nu putem lua nicio măsură. Deci, măsurile care se iau trebuie luate tot de sus de undeva, ori cu ceva să ne despăgubească, dar ceva trebuie să se întâmple', adaugă un alt fermier din localitate.

Reprezentanții autorităților locale din Drăgoești au declarat că știu destul de bine care este situația fermierilor. Administrația a primit mai multe sesizări cu privire la pagubele pe care le-au produs gâștele sălbatice și se pregătesc să sesizeze mai departe instituțiile abilitate ca să constate aceste distrugeri din câmp.

'Per total, la toți fermierii, sunt aproximativ o sută și ceva de hectare unde grâul e devastat de gâștele sălbatice. Sunt vreo cinci, șase fermieri mari, care muncesc sute de hectare, dar nu peste tot e mâncat. S-a mâncat pe unde a fost câmp deschis, pentru că acolo unde există gardurile vii încă nu mănâncă pentru că le e frică de vânători, le e frică de vulpi, le e frică de șacali și nu se apropie. Deci, unde e gardul viu nu e mâncat și grâul are undeva la 10 centimetri. Unde e câmp, gâsca l-a smuls cu totul din pământ și vedeți că pământul este negru. E o problemă de vreo cinci, șase ani și problema este că pe fiecare an se înmulțesc. Vin din ce în ce mai multe și nu mi se pare normal ca fermierul să bage bani în pământ. Deocamdată nu am făcut instituțional niciun demers, dar aștept să vină toți fermierii afectați și vom face cu siguranță demersurile mai departe ca să-i ajutăm', a precizat primarul comunei Drăgoești, Dorinel Boncan.

 


Foto: (c) Ramona Dincă / AGERPRES



Localitatea Drăgoești are o parte din terenurile agricole incluse în aria de protecție specială avifaunistică Sit Valea Oltului Inferior (ROSPA0106), parte a rețelei europene de protecție a ariilor naturale 'Natura 2000', care se află în monitorizarea Societății Ornitologice Române (SOR). Reprezentanții acestui ONG susțin că numărul gâștelor, cele mai multe gârlițe mari, care ajung pe râul Olt este însă mic, de câteva mii, comparativ cu alte regiuni din țară (sud-estul României), iar prezența lor în zonă ar putea fi chiar benefică culturilor de toamnă.

'De exemplu, când sunt episoade foarte reci și grâul îngheață și începe să se îngălbenească, chiar e bine să fie mâncat de gâște, pentru că așa planta nu moare. Gâsca mănâncă doar vârful care este îngălbenit, dar ea nu scoate toată planta. Și am avut colegi care au povestit că au fost fermieri care au avut recoltă mai bună din zonele unde a mâncat gârlița. Chiar în prezent, fac un studiu în insula Marea Brăilei să vedem ce pagube produce gâsca, adică cât poate afecta - 10, 100% din recoltă. Avem un coleg care în 2002 a făcut un studiu din care a reieșit că între 17 și 30%, care era foarte mult față de alte țări unde s-a mai făcut un astfel de studiu - în Germania, în Marea Britanie, în Bulgaria - și din această cauză vrem să replicăm studiul și în România ca să avem ce să le spunem oamenilor. Clar că uneori gâsca produce pagube, dar trebuie să avem și la ce să ne raportăm. De regulă ele nu distrug cultura și atunci fermierul ar putea doar să aibă o producție mai scăzută în momentul în care se recoltează, adică în loc să scoată 1.000 de kilograme la hectar, scoate 950 de kilograme la hectar', a explicat Emil Todorov, biolog în cadrul SOR.

Gârlița mare este o specie care nu este protejată de lege, astfel că pentru a o combate fermierii pot solicita ajutorul vânătorilor, deși specialiștii SOR nu recomandă ca soluție vânătoarea lor.

'În momentul în care le vânezi, le deranjezi și în loc să stea concentrate într-un singur loc, se separă în stoluri mai mici și se împrăștie în mai multe zone pentru că încearcă să scape de vânători. În alte țări, de exemplu, sunt compensați fermierii din zonele tampon, lângă locurile unde gâsca doarme, iernează și atunci și pierderile sunt numai în acele zone, nu răspândite așa cum sunt în România', a mai spus reprezentantul Societății Ornitologice Române.

În ultimii doi ani, Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vâlcea, cea care are în administrare fondul cinegetic din zona Drăgoești a fost solicitată de fermierii din zonă și a organizat vânători de gâște, dar fără prea mare efect, spun fermierii locali. Sezonul de vânătoare la gâștele sălbatice începe pe 15 octombrie și se termină pe 15 februarie, cota zilnică fiind de 10 exemplare de vânător. AGERPRES/ (AS -redactor: Ramona Dincă, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 3377

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 23-04-2025 16:39

Constanța: Două tinere rănite după ce un bărbat a intrat cu o ambarcațiune condusă ilegal într-o geamandură, pe Dunăre

Un bărbat este cercetat penal după ce a intrat într-o geamandură cu o ambarcațiune pe care o conducea ilegal pe Dunăre, în zona comunei Ghindărești, două tinere fiind rănite în urma incidentului, a informat, miercuri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța. Conform sursei citate, lucrătorii Poliției Orașului Hârșova au fost s

Administratie 23-04-2025 16:15

Sector 1: Apel de idei pentru transformarea clădirii administrative a Pieței Amzei în hub pentru industrii creative

Primăria Sectorului 1 și filiala București a Ordinului Arhitecților din România au lansat, miercuri, un apel de idei pentru transformarea a cinci săli din clădirea administrativă a Pieței Amzei într-un hub pentru industriile creative, suma maximă pentru această investiție fiind estimată la un milion de lei. 'Ne aflăm într-o clădire istori

Administratie 23-04-2025 16:11

Nicușor Dan: Între Primăria Capitalei și Termoenergetica sunt datorii care se vor stinge pe parcursul anului

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, miercuri, că datoriile între Primăria Generală și Termoenergetica se vor stinge pe parcursul anului. 'Între Primăria Capitalei și Termoenergetica sunt ca în fiecare început de an datorii care se vor stinge pe parcursul anului, pentru că în lunile de iarnă sunt facturile m

Social 23-04-2025 16:01

INHGA: Alerte Cod galben de inundații pe râuri din cinci județe, până la miezul nopții

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, avertizări Cod galben de inundații, ce vizează până la miezul nopții mai multe râuri din Transilvania și Crișana. Potrivit hidrologilor, până la ora 00:00, vor fi viituri rapide, creșteri de debite și de niveluri, cu posibile depășiri ale Cote

Administratie 23-04-2025 15:50

Timiș: A fost desemnat câștigătorul licitației pentru proiectarea și construcția viitorului stadion 'Dan Păltinișanu'

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că a fost desemnat, prin licitație, câștigătorul contractului pentru proiectarea și construcția viitorului stadion 'Dan Păltinișanu' din Timișoara. 'Procedurile pentru stabilirea câștigătorului licitației de proiectare și construcție a stadionului 'D

Social 23-04-2025 13:48

Ziua Veteranilor de Război/MApN: Evenimente pentru celebrarea românilor ce au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial

Ministerul Apărării Naționale a anunțat, miercuri, că organizează, în perioada 24-29 aprilie, o serie de activități, cu prilejul Zilei Veteranilor de Război, în semn de recunoștință pentru curajul, sacrificiul și devotamentul românilor care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial. Potrivit unui comunicat al MApN, &

Social 23-04-2025 13:45

Mureș: Proiect-pilot de amplasare de coduri QR pe monumente ale eroilor din România, Slovacia, Ungaria și Cehia

Primul cod QR din cadrul unui proiect-pilot a fost amplasat, miercuri, pe Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureș, demersul având ca menire aflarea de informații referitoare la istoria care a dus la ridicarea acestui obiectiv, precum și la numărul celor căzuți în bătălia purtată aici în al Doilea Război Mondial. 'La iniți

Social 23-04-2025 13:12

REPORTAJ/Marșul comemorativ pe urmele eroilor români căzuți pe Frontul de Vest a ajuns la Oarba de Mureș

Marșul comemorativ intitulat 'Pe urmele eroilor români căzuți pe Frontul de Vest - Ungaria, Slovacia, Cehia', organizat de Ministerul Apărării Naționale, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, la împlinirea a 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a ajuns, miercuri, la Cimitirul Eroilor de la Oarba de Mureș, unde

Social 23-04-2025 12:15

Brigada Rutieră: Patru persoane duse la spital după un accident între două mașini pe Bulevardul Basarabia

Patru persoane au fost transportate la spital, pentru îngrijiri medicale, după ce două mașini s-au ciocnit la intersecția dintre Șoseaua Morarilor și Bulevardul Basarabia. Polițiștii rutieri ajunși la fața locului au constatat că este vorba de un accident de circulație în care au fost implicate două autovehicule, iar în urma

Social 23-04-2025 11:16

INHGA: Atenționare Cod galben de inundații în zece bazine hidrografice, până joi la prânz

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o atenționare Cod galben de viituri, valabilă până joi la prânz, în zece bazine hidrografice, inclusiv pe afluenții mici ai Dunării. Potrivit hidrologilor, în intervalul 23 aprilie, ora 13:00 - 24 aprilie, ora 12:00, av&

Social 23-04-2025 11:02

Maramureș: Doi polițiști, transportați la spital în urma unui accident rutier în comuna Ruscova

O autospecială a poliției a fost implicată într-un accident rutier pe DJ 187, în comuna Ruscova, o agentă de poliție aflată în mașină fiind rănită, a informat, miercuri, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș, Florina Meteș. În autospecială se aflau doi polițiști, ambii fiind transportați la spital.

Social 23-04-2025 10:46

Arad: Șomajul a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii opt ani - 1,91%

Rata șomajului în județul Arad a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii opt ani, cu excepția unei perioade de câteva luni în pandemie (2021), în prezent fiind de 1,91%, în timp ce numărul locurilor de muncă vacante este în scădere. Reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Ara

Administratie 23-04-2025 10:33

Maramureș: Casa Iancu de Hunedoara va intra în proces de restaurare și la final, în circuitul turistic local

Casa Iancu de Hunedoara, clădire istorică situată în centrul vechi al municipiului Baia Mare, va intra în proces de restaurare, ca apoi să fie introdusă în circuitul turistic, a informat primarul Doru Dăncuș. 'Am demarat procedura de achiziție publică pentru proiectarea și execuția lucrărilor de restaurare a Casei Iancu H

Social 23-04-2025 10:18

Cod galben de vreme instabilă în jumătate din țară, pe parcursul zilei de miercuri

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă pe durata acestei zile în jumătate din țară. Foto: 

Social 23-04-2025 09:35

Cod galben de inundații pe râuri din județul Caraș-Severin, până la ora 12:00

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă pe parcursul următoarelor ore, în două bazine hidrografice. Astfel, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți