Harghita/Vânătorii de munte se antrenează în condiții dure: Dacă am face un film, l-ați urmări până la capăt

Militarii din cadrul Brigăzii 61 Vânători de Munte ''General Virgil Bădulescu' din Miercurea-Ciuc se antrenează, în această perioadă, în condiții de izolare, la poalele Călimanilor, mediul alpin fiind 'laboratorul' lor de instrucție, unde spiritul de echipă este esențial, la fel ca și adaptarea la temperaturile scăzute și la provocările naturii.
Comandantul brigăzii, colonelul Cristian-Tiberiu Cristescu, își desfășoară activitatea de 25 ani în condiții speciale de antrenament, în mediul operațional montan. El încearcă să ne familiarizeze și pe noi cu ceea ce fac vânătorii de munte în tabăra de instrucție de la Deluț.
'La tabăra Deluț, de lângă Toplița, unitățile Brigăzii 61 Vânători de Munte, prin rotație, mare parte din ele, dislocă efective de nivel companie vânători de munte, imaginați-vă undeva în jur de o sută și ceva de oameni, care se instruiesc în comun cu parteneri străini. De această dată, avem și parteneri belgieni care sunt la instrucție împreună cu vânătorii de munte din Vatra Dornei, unitate subordonată Brigăzii 61. (...) Ce activități desfășurăm noi acolo? Trai în condiții de izolare. (...) Dezvoltăm foarte mult particularități de instrucția schiului, se axează pe instrucția schiului nu doar la coborâre, cât și la deplasarea pe schiuri pe distanțe medii și lungi, ca și obiectiv final de instruire. De asemenea, pe lângă traiul în condiții de izolare și instrucția schiului, dezvoltăm și aptitudini de instrucție tactică. Tactica vânătorului de munte diferă de la vară la iarnă, de la un nivel jos al muntelui, nivel 1, până la nivelul crestelor, nivel 3. Drept urmare, ei trebuie să-și ajusteze în funcție de terenul în care se instruiesc și aceste proceduri tactice pe care le repetă', a explicat colonelul Cristescu.
La astfel de tabere de instrucție participă și membrii comandamentului brigăzii, 'artizanii instrucției', cum îi numește colonelul Cristescu. Ei sunt cei care planifică și conduc instrucția forțelor și, dacă ajung cât mai aproape de teren, 'realizează ce trebuie să ceară și care sunt limitele'.
Instrucția se desfășoară și pe timp de noapte, la temperaturi care pot depăși minus 20 grade Celsius, rezistența militarilor fiind pusă serios la încercare.
Referindu-se la instrucția schiului, ca principal obiectiv pentru astfel de tabere de munte pe timpul iernii, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte 'General Virgil Bădulescu' subliniază că schiurile, de regulă, se folosesc pentru deplasarea pe distanțe foarte lungi, care presupune rezistență.
'Vorbim de o deplasare care comportă mai multe procedee, comportă o rezistență, militarul trebuie să-și transporte și materialele, echipamentul, hrana, muniție, armamentul, mijloacele de protecție. Drept urmare, el trebuie să fie foarte bine pregătit fizic ca să poată să parcurgă astfel de distanțe. Evident că și parcurgerea distanțelor, la rândul ei, comportă niște proceduri ce trebuie învățate și din punct de vedere tactic. Orice deplasare trebuie să aibă un ritm, un mod de încolonare, un mod de eșalonare a dispozitivului în care se deplasează, orice staționare, la rândul ei, trebuie să se desfășoare pe o anumită perioadă de timp, să se organizeze un mijloc de siguranță, niște măsuri de siguranță nemijlocite a lor pe timpul staționării. Toate aceste lucruri se antrenează în această tabără de instrucție la munte', arată colonelul Cristian-Tiberiu Cristescu.
Acesta recunoaște că există militari care, în ciuda faptului că sunt luptători foarte buni pe timp de vară, iarna întâmpină dificultăți în a-și adapta organismul la temperaturile scăzute.
'Noi, ca oameni, nu știm pentru ce suntem pregătiți, nu știm ce urmează și nu putem să anticipăm cât de mult putem să împingem limitele fizice ale corpului, ale organismului pe care îl avem. Și există, într-adevăr, luptători foarte buni pe timp de vară, foarte buni la probele fizice, care și-au demonstrat aptitudinile fizice la examenul de angajare, dar pe timp de iarnă pot să cedeze din cauza temperaturilor scăzute, nereușind să-și adapteze organismul din cauza eforturilor la temperaturi scăzute', spune colonelul Cristescu.
El a menționat că partenerii belgieni sunt plăcut surprinși de mediul de instrucție de la noi.
'Partenerii belgieni nu sunt familiarizați cu instrucția schiului. Drept urmare, ei nu desfășoară activități de instrucția schiului. Au o rigoare foarte bine pusă la punct și foarte bine împământenită în ceea ce doresc să instruiască, dar sunt plăcut surprinși de mediul acesta operațional pe care putem să-l oferim pentru instrucție: muntele, iarna', a precizat comandantul.
Vânătorii de munte nu sunt singuri în aceste tabere de instrucție în condiții vitrege, de izolare. Alături de ei se află caii din rasa huțul, cei care îi ajută la transportul armamentului greu de infanterie, Brigada 61 Vânători de Munte 'General Virgil Bădulescu' fiind singura din Armata Română care dispune de o companie de transport hipo, aflată la Sfântu Gheorghe.
Colonelul Cristescu ține să menționeze că huțulii sunt cai obișnuiți cu muntele, cu transportul și greutatea, fiind foarte rezistenți.
'Caii sunt foarte bine îngrijiți, fiecare cal are conducătorul lui, are stăpânul lui, există o simbioză, o relație între conducătorul de cal și cal. Efectiv, imaginați-vă că sunt ca și animalele lor de companie, ajung să aibă grijă de ei de dimineață până seara. Caii au grajdurile lor în care stau, au furajele lor, sunt foarte bine îngrijiți, sunt scoși la plimbare în fiecare zi. (...) Când sunt în munți li se crează aceleași condiții pe care le avem chiar și noi, militarii. Noi suntem cazați în interior, caii au grajd în interior, noi suntem cazați la corturi, cailor li se organizează un adăpost în care să nu fie plouați, în care să fie adăpostiți', a explicat comandantul.
Acesta a subliniat faptul că se dorește 'resuscitarea' acestei companii hipo, care nu a prea fost folosită, din diferite motive, timp de 20 ani, mai ales că și în Europa, structurile care au tradiție în această specialitate, respectiv vânătorii de munte din Italia, Franța sau Germania, doresc să înlocuiască transportul aerian, care nu poate fi utilizat tot timpul din cauza condițiilor meteo, cu transportul samarizat.
'Mai ales în teren muntos, împădurit, unde sunt poteci, unde nu putem să intrăm cu tehnica noastră de transport pe roți sau șenilate, caii sunt foarte utili pentru manevra echipamentelor de artilerie. (...) Este un transport cu greutate foarte bine repartizată și gândită pe fiecare cal în parte. Sunt echipe de cai care participă la transportul pieselor de artilerie și a muniției aferente, a furajelor proprii, a rațiilor', punctează comandantul Brigăzii 61.
Întrebat dacă ceea ce se întâmplă în taberele de instrucție ale vânătorilor de munte seamănă cu filmele de la Hollywood, el a dat asigurări că, dacă s-ar face un film, spectatorii nu ar fi dezamăgiți.
'Cred că dacă am face un film cu ceea ce facem noi acolo, l-ați urmări până la capăt. Adică, n-ați renunța și nu v-ați opri la publicitate, să schimbați canalul. Dar filmele au o regie, ceea ce facem noi acolo este pur natural, fără nicio regie, fără absolut nici o ajustare a modului în care ne desfășurăm activitatea. Acesta este și motivul pentru care unul dintre obiectivele instructorilor e să separe grupurile de oameni: avansați, experți sau cu un nivel mediu de pregătire, de cei care rămân la nivel de începători. Evident că fiecare își are rolul lui și fiecare este utilizabil, până la un moment dat. Doar că în urma acestui tip de tabără de instrucție noi putem să evaluăm foarte bine structura și să detașăm acele echipe speciale, să fie utilizate pentru un alt tip de acțiune', a explicat comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte 'General Virgil Bădulescu'.
El a ținut să sublinieze că vânătorii de munte, prin specificul lor, au loc la 'masa celor mari' atunci când vine vorba de cine poate reprezenta Forțele Terestre.
'Aș vrea să evidențiez faptul că fiecare specialitate își are specificul ei, fiecare specialitate își are importanța și locul ei în ecuația asta sau în dispozitivul acesta pe care noi îl numim sistemul nostru militar, mai ales terestru, când vorbim de Forțele Terestre. Vânătorii de munte, spre deosebire de alte specialități, totuși, trebuie să fie instruiți pentru condițiile vitrege, pentru modul de a acționa într-un teren accidentat, pentru capacitatea lor de a fi flexibili, de a fi structuri care se ajustează repede în funcție de situația inamicului, de situația terenului, de situația vremii sau de orice altă situație care poate să apară în schimb. Drept urmare, avem aceste tabere suplimentare față de alte specialități: taberele de instrucție la munte, vara, pentru alpiniști și tabere de instrucție la munte, iarna, pentru instrucția schiului și trai în condiții de izolare. Nu vreau să evidențiez faptul că suntem speciali, dar aș vrea să evidențiez faptul că avem loc la masa celor mari de fiecare dată când este vorba de cine poate să reprezinte Forțele Terestre, cine poate să își evidențieze modul în care se instruiește mai bine', a conchis colonelul Cristian-Tiberiu Cristescu. AGERPRES/(A - redactor: Gina Ștefan, editor: George Onea, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
Maramureș: Ucrainean aflat pe munte a solicitat ajutorul autorităților române; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Un cetățean ucrainean în vârstă de 40 de ani care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului urmează a fi recuperat, duminică, de echipa de salvamontiști și polițiști de frontieră, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. Ucraineanul se află în vecinătatea V&acir
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu
Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon
Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural
În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani