logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Gorj: 'Botezul Viilor', obicei adânc înrădăcinat în tradițiile locale, pe dealurile din Bălănești

Image

'Botezul Viilor', un obicei din moși-strămoși, are loc anual, de Sfântul Trifon, pe dealurile din Bălănești, tradiție în cadrul căreia preoții sfințesc apa și stropesc viile, pentru ca acestea să fie protejate de molimi și insecte și să dea rod bun.

Slujba a fost susținută de cinci preoți, localnicii păstrând cu sfințenie această tradiție veche.

 



'Cu ocazia sărbătoririi Sfântului Trifon, aici la Bălănești ne adunăm ca în fiecare an, menținând acest obicei și această tradiție. Ne adunăm aici cu colegii, cu autoritățile locale, cu localnicii, care țin să ducă mai departe tradiția aceasta a Bălăneștiului, viticultura. Noi suntem alături de ei și încercăm să aducem o rugăciune către bunul Dumnezeu prin intermediul Sfântului Trifon, care a alcătuit această rugăciune ca să alunge molimile sau insectele dăunătoare pentru holde, în general, și în special acum pentru viile acestea. Noi încercăm să facem ca omul să fie cât mai bun și ca omul să fie cât mai bun și cât mai sănătos, trebuie să sfințim, alături de el, și natura. Și de aceea, nu lăsăm să treacă pe lângă noi nemarcată această sărbătoare a Sfântului Trifon. Dumnezeu să îi binecuvânteze pe cei ce se ocupă de acest obicei! (...) Este un moment foarte important, dacă la om dăunează bolile și omul trebuie să vină la biserică și să se roage pentru sănătatea sufletească și trupească, la fel și aici trebuie să ne ocupăm noi, oamenii, de natură, pentru că natura ne-a fost dată nouă ca dar de la Dumnezeu și noi trebuie să avem grijă de ea, s-o îngrijim, s-o ocrotim și să o facem folositoare pentru noi și pentru semenii noștri', a declarat, pentru AGERPRES, preotul Remus Daniel Hirghiduș de la Parohia Bălănești.

 



Potrivit primarului comunei Bălănești, Ovidiu Pungan, tradiția este una foarte importantă pentru comunitate, el punctând că astfel de obiceiuri trebuie să continue.

'Sărbătoarea Sfântului Trifon este o sărbătoare pentru cei care cultivă pomi fructiferi și viță de vie. Din moși-strămoși, este o tradiție foarte veche, mă bucur că pe raza localității se mai menține această tradiție și îmi doresc ca această tradiție în anii următori să nu moară. Este o adunare a comunității, unde lumea se destinde, mai socializează. Ne dorim cu toții să avem parte de un an cu roade multe. Se pare că, în momentul de față, fenomenele meteo nu sunt prielnice pentru perioada anotimpului de iarnă, dar sperăm ca în următoarea perioadă precipitațiile să vină, iar cetățenii comunei și nu numai să se bucure de roade. Pentru locuitori este foarte important să se păstreze tradiția, mi-aș dori ca în fiecare sat al comunei să fie organizat un asemenea eveniment, vedem în anii următori în funcție de ce va mai fi, dar sunt mulțumit că tradiția se păstrează la Bălănești și în câteva localități ale Gorjului. Această tradiție vine din Banat și este de foarte mulți ani de zile, este foarte important că se menține și cu toții trebuie să punem umărul, de la autorități locale până la cetățeni, ca această tradiție, 'Botezul Viilor', să continue', a precizat, pentru AGERPRES, Ovidiu Pungan.

Viticultura este una dintre cele mai vechi îndeletniciri ale oamenilor din zonă, care prețuiesc tradițiile și mențin vii obiceiurile importante pentru ei.

 



'Este o tradiție trăită de mine de când eram copil, înainte de colectivizare, deci înainte de 1960. Bunicul meu avea o suprafață mare de vie, undeva într-un deal, și de Sfântul Trifon veneau rude, prieteni, negustori de la Târgu Jiu, cărora le ducea vin spre vânzare și urcau cu săniile în deal, era foarte frumos, era extraordinar. Acolo aveau o pivniță mare, cu cerdac, desfundau hârdăul de trânc. Trâncul este o băutură făcută din fructe, foarte acidulată, dulce, bună, puțin alcoolică, nu are mai mult de 4-5 grade', a explicat inginerul horticol Vasile Cochină, în vârstă de 79 de ani.

Vinul de Bălănești este unul cunoscut atât pe meleagurile natale, cât și în afara lor.

'Între războaie, cred că prin 1920, de la Bălănești a plecat o probă de vin, din via lui Arjoceanu, în Franța. (...) A fost un concurs în Franța și a luat acest vin o medalie de aur. Cred că era riesling cu tămâioasă românească, cu crâmpoșie, cam acestea erau soiurile care umblau pe aici, soiuri albe. Aveam, în arealul localității noastre, vreo 200 de hectare de vie nobilă, în asociații și la stațiunea pomicolă, erau două ferme mari și se scotea producție de struguri și vin. Soiurile cele mai adaptabile pentru zona aceasta sunt feteasca regală, riesling italian, muscatul otonel - un soi aromat și demidulce către dulce, un soi foarte bun, și cabernetul, merlotul, feteasca neagră. Acum nu cred că mai găsești zece hectare de vie nobilă, în rest numai hibrid - ananas, novă, italiană, hibrizii, care nu mai sunt ce ar trebui să fie. Viticultura și vinificația sunt o adevărată știință, o mare știință, vă spun cu mâna pe inimă, nu e un fleac, nu numai medicina e știință', a mai spus inginerul.

El își amintește că, pe vremuri, tatăl său săpa cu cazmaua cei cinci ari de vie pe care îi deținea.

'Când eu eram mic, știu că spunea tăică-meu că se duce la săpat cu cazmaua iarna. În timpul ăsta, era aproape terminată suprafață. Se duceau pe rând, astăzi și mâine se duceau cinci-șese inși la mine și ziua cealaltă se duceau la altul și săpau la două cazmale, o cazma are 30 de centimetri, ei săpau la 50-60 de centimetri adâncime și scoteau pământul de jos la suprafață', a precizat Vasile Cochină.

La 'Botezul Viilor' s-au gătit și bucate tradiționale, cum altfel decât la ceaun și la foc de lemne - fasole cu afumătură și tochitură din carne de porc, servite participanților în străchini.

 



Sfântul Trifon este considerat patronul viilor și al pomilor fructiferi, iar de această zi se leagă multe superstiții și tradiții populare care au rolul de a asigura prosperitatea recoltei, potrivit Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj.

'De Sfântul Trifon, viile sunt sfințite de preoți, un obicei adânc înrădăcinat în tradițiile locale. În fiecare an, preoții se adună alături de localnici pentru a merge în vie, unde se oficiază o slujbă specială. După rugăciuni și cântări religioase, preoții stropesc viile cu apă sfințită, simbolizând purificarea și protecția viței-de-vie. Acest ritual este considerat esențial pentru a asigura o recoltă bună și pentru a proteja plantațiile de boli sau de atacurile dăunătorilor. (...) Se spune că este important ca, în această zi, să nu se lucreze în vie, pentru a nu 'strica' roadele viitoare. (...) Cei ce îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Trifon au parte de rod bogat al viței-de-vie, aceasta fiind ferită tot anul de stricăciune și pagubă. De aceea, oamenii încă mai păstrează cu sfințenie tradiția', menționează reprezentanții centrului pe pagina de Facebook a instituției. AGERPRES/(A, AS - redactor: Oana Popescu, editor: George Onea, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Afisari: 765

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 15-04-2025 17:17

Prahova: Microbuz de călători, implicat într-un accident pe DN 1, la Sinaia; valorile de trafic sunt în creștere

Un microbuz de transport călători și un autoturism au fost implicate, marți după-amiază, într-un accident rutier care s-a produs pe DN 1, în zona localității Sinaia, circulația fiind restricționată, iar valorile de trafic în creștere. Conform Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, în urma impactului, șoferul autot

Social 15-04-2025 17:13

ANITP: Județul Mureș - sub media națională la traficul de persoane, iar în Harghita niciun caz în 2024

Centrul Regional Târgu Mureș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a informat, marți, că deși tendința în traficul de persoane la nivelul României este în creștere, județul Mureș se situează sub media națională cu 11 cazuri în 2024, în timp ce în județul Harghita nu a fost înregistrat nici

Administratie 15-04-2025 16:23

Arad: Zece tramvaie noi vor fi cumpărate de la fabrica locală Astra Călători

Primăria Arad va cumpăra zece tramvaie Imperio noi de la fabrica Astra Călători, după ce a obținut finanțare europeană totală de 90 de milioane de lei, a informat, marți, administrația locală. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Primăria Arad, au fost semnate două contracte de finanțare cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, fie

Social 15-04-2025 16:01

Brăila: Noua rețetă de reasfaltare a Podului peste Dunăre a rezistat bine peste iarnă; se reasfaltează și calea 1

Nouă rețetă de mixturi bituminoase, folosită în octombrie 2024, pentru reasfaltarea căii 2 de rulare a Podului suspendat peste Dunăre de la Brăila, s-a comportat bine peste iarnă, motiv pentru care constructorul a trecut, începând de luni, 14 aprilie, la reasfaltarea cu aceeași rețetă asfaltică și a căii 1 de rulare. '&Ic

Administratie 15-04-2025 15:47

Timiș: Conacul de la Banloc, al Principesei Elisabeta, va fi administrat de Consiliul Județean și Mitropolia Banatului

Conacul din comuna timișeană Banloc, al cărui proprietar a fost Principesa Elisabeta, fiica Regelui Ferdinand și a Regiei Maria, va fi administrat de Consiliul Județean (CJ) Timiș și Mitropolia Banatului, care vor să îl transforme într-un centru cultural și turistic. 'Consilierii județeni au votat în plenul extraordinar d

Social 15-04-2025 15:33

DGPMB: Copil căzut de la etajul 7 al unui bloc din Sectorul 6; a fost transportat la spital

Un copil în vârstă de 2 ani a căzut, marți, de la etajul 7 al unui bloc din Sectorul 6 al Bucureștiului și a fost transportat de spital pentru îngrijiri medicale. O femeie a sunat la 112, în jurul orei 13:00, să anunțe incidentul, cazul fiind preluat de polițiști de la Secția 25. 'Deplasându-se

Social 15-04-2025 14:56

MS Margareta - vizită la detașamentul aeromedical SMURD Băneasa: Nu am mai mult de spus decât admirația mea (FOTO-VIDEO)

Custodele Coroanei Române, Margareta, și Principele Radu, au vizitat, marți, detașamentul aeromedical SMURD de la Băneasa, Majestatea Sa apreciind profesionalismul personalului unității.  

Social 15-04-2025 14:33

Gorj: Prezența urșilor, semnalată în mai multe localități din județ

Jandarmii gorjeni au fost sesizați, în această perioadă, cu privire la la prezența urșilor în apropierea mai multor zone locuite din localitățile Bumbești Jiu, Arcani, Runcu și Baia de Fier. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Gorj, Alin Ivan, imediat după primirea apelurilor, jandarm

Administratie 15-04-2025 14:26

Timiș: Viceprimarul Timișoarei cere Prefecturii controale în internatele școlilor, după ce a descoperit muncitori cazați ilegal

Viceprimarul municipiului Timișoara, Ruben Lațcău, a cerut, marți, Prefecturii Timiș și Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) să elaboreze pe parcursul zilei un plan de control în toate internatele și căminele din oraș, după ce a descoperit într-un internat, în noaptea de luni spre marți, muncitori în construcții cazați ilegal, sedii de firme

Social 15-04-2025 14:12

Covasna: Ateliere și maraton de încondeiat ouă pentru Paști, la Sfântu Gheorghe

Fundația Guzsalyas din Sfântu Gheorghe va organiza și anul acesta un maraton de încondeiat ouă de Paști, cu o durată de 17 ore. Reprezentanta fundației, Kolozsi Ildiko, a declarat, marți, pentru AGERPRES că 'Noaptea încondeierii ouălor' se va desfășura la Casa Mives din vecinătatea Muzeului Național Secuiesc și va &ic

Social 15-04-2025 13:34

Constanța: Locuitorii municipiului reședință, fără apă caldă și căldură 36 de ore din cauza unei avarii

Locuitorii municipiului Constanța vor rămâne fără apă caldă și căldură timp de 36 de ore, din cauza unei avarii la instalația de producere a energiei termice, a anunțat marți Termocentrale Constanța. Oprirea se va face în noaptea de marți spre miercuri, de la ora 23:00. 'Termocentrale Constanța informează consuma

Social 15-04-2025 13:02

Bistrița-Năsăud: Vânzările de pachete turistice de Paște pentru zona Colibița-Tihuța, sub așteptări

Pachetele turistice de Paște pentru zona Colibița-Tihuța au înregistrat vânzări sub așteptări în acest an, multe hoteluri și pensiuni având în continuare disponibilități pentru perioada 18-21 aprilie, lucru care nu s-a întâmplat în ultimii ani. Directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) 'Turism

Social 15-04-2025 12:17

Cluj: Bărbat intoxicat cu monoxid de carbon la Universitatea Tehnică; 20 de persone evacuate

Un bărbat s-a intoxicat cu monoxid de carbon, marți, la Universitatea Tehnică din Cluj, iar 20 de persoane au fost evacuate. 'Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați în urmă cu puține momente să intervină pe strada Observatorului, într-un imobil aparținând Universității Tehnice, unde un bărbat s-ar fi intoxica

Social 15-04-2025 11:29

Gorj: A început deszăpezirea pe Transalpina; se acționează pe sectorul dintre Rânca și Obârșia Lotrului

Drumarii au început acțiunea de îndepărtare a zăpezii pe Transalpina, pe sectorul de drum cuprins între Rânca și Obârșia Lotrului, anunță, marți, reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova. Pe acest sector de drum național aflat la cea mai mare altitudine în România se acționează cu două &ic

Social 15-04-2025 11:05

Vremea va deveni predominant frumoasă și caldă începând de miercuri în București

Vremea va deveni predominant frumoasă și caldă începând de miercuri în București, iar temperaturile maxime vor urca la 20 - 22 de grade, potrivit prognozei speciale pentru Capitală publicate de Administrația Națională de Meteorologie. Marți, valorile termice se vor situa în jurul celor specifice perioadei, cerul va fi t