REPORTAJ/Gorj: 'Botezul Viilor', obicei adânc înrădăcinat în tradițiile locale, pe dealurile din Bălănești

'Botezul Viilor', un obicei din moși-strămoși, are loc anual, de Sfântul Trifon, pe dealurile din Bălănești, tradiție în cadrul căreia preoții sfințesc apa și stropesc viile, pentru ca acestea să fie protejate de molimi și insecte și să dea rod bun.
Slujba a fost susținută de cinci preoți, localnicii păstrând cu sfințenie această tradiție veche.
'Cu ocazia sărbătoririi Sfântului Trifon, aici la Bălănești ne adunăm ca în fiecare an, menținând acest obicei și această tradiție. Ne adunăm aici cu colegii, cu autoritățile locale, cu localnicii, care țin să ducă mai departe tradiția aceasta a Bălăneștiului, viticultura. Noi suntem alături de ei și încercăm să aducem o rugăciune către bunul Dumnezeu prin intermediul Sfântului Trifon, care a alcătuit această rugăciune ca să alunge molimile sau insectele dăunătoare pentru holde, în general, și în special acum pentru viile acestea. Noi încercăm să facem ca omul să fie cât mai bun și ca omul să fie cât mai bun și cât mai sănătos, trebuie să sfințim, alături de el, și natura. Și de aceea, nu lăsăm să treacă pe lângă noi nemarcată această sărbătoare a Sfântului Trifon. Dumnezeu să îi binecuvânteze pe cei ce se ocupă de acest obicei! (...) Este un moment foarte important, dacă la om dăunează bolile și omul trebuie să vină la biserică și să se roage pentru sănătatea sufletească și trupească, la fel și aici trebuie să ne ocupăm noi, oamenii, de natură, pentru că natura ne-a fost dată nouă ca dar de la Dumnezeu și noi trebuie să avem grijă de ea, s-o îngrijim, s-o ocrotim și să o facem folositoare pentru noi și pentru semenii noștri', a declarat, pentru AGERPRES, preotul Remus Daniel Hirghiduș de la Parohia Bălănești.
Potrivit primarului comunei Bălănești, Ovidiu Pungan, tradiția este una foarte importantă pentru comunitate, el punctând că astfel de obiceiuri trebuie să continue.
'Sărbătoarea Sfântului Trifon este o sărbătoare pentru cei care cultivă pomi fructiferi și viță de vie. Din moși-strămoși, este o tradiție foarte veche, mă bucur că pe raza localității se mai menține această tradiție și îmi doresc ca această tradiție în anii următori să nu moară. Este o adunare a comunității, unde lumea se destinde, mai socializează. Ne dorim cu toții să avem parte de un an cu roade multe. Se pare că, în momentul de față, fenomenele meteo nu sunt prielnice pentru perioada anotimpului de iarnă, dar sperăm ca în următoarea perioadă precipitațiile să vină, iar cetățenii comunei și nu numai să se bucure de roade. Pentru locuitori este foarte important să se păstreze tradiția, mi-aș dori ca în fiecare sat al comunei să fie organizat un asemenea eveniment, vedem în anii următori în funcție de ce va mai fi, dar sunt mulțumit că tradiția se păstrează la Bălănești și în câteva localități ale Gorjului. Această tradiție vine din Banat și este de foarte mulți ani de zile, este foarte important că se menține și cu toții trebuie să punem umărul, de la autorități locale până la cetățeni, ca această tradiție, 'Botezul Viilor', să continue', a precizat, pentru AGERPRES, Ovidiu Pungan.
Viticultura este una dintre cele mai vechi îndeletniciri ale oamenilor din zonă, care prețuiesc tradițiile și mențin vii obiceiurile importante pentru ei.
'Este o tradiție trăită de mine de când eram copil, înainte de colectivizare, deci înainte de 1960. Bunicul meu avea o suprafață mare de vie, undeva într-un deal, și de Sfântul Trifon veneau rude, prieteni, negustori de la Târgu Jiu, cărora le ducea vin spre vânzare și urcau cu săniile în deal, era foarte frumos, era extraordinar. Acolo aveau o pivniță mare, cu cerdac, desfundau hârdăul de trânc. Trâncul este o băutură făcută din fructe, foarte acidulată, dulce, bună, puțin alcoolică, nu are mai mult de 4-5 grade', a explicat inginerul horticol Vasile Cochină, în vârstă de 79 de ani.
Vinul de Bălănești este unul cunoscut atât pe meleagurile natale, cât și în afara lor.
'Între războaie, cred că prin 1920, de la Bălănești a plecat o probă de vin, din via lui Arjoceanu, în Franța. (...) A fost un concurs în Franța și a luat acest vin o medalie de aur. Cred că era riesling cu tămâioasă românească, cu crâmpoșie, cam acestea erau soiurile care umblau pe aici, soiuri albe. Aveam, în arealul localității noastre, vreo 200 de hectare de vie nobilă, în asociații și la stațiunea pomicolă, erau două ferme mari și se scotea producție de struguri și vin. Soiurile cele mai adaptabile pentru zona aceasta sunt feteasca regală, riesling italian, muscatul otonel - un soi aromat și demidulce către dulce, un soi foarte bun, și cabernetul, merlotul, feteasca neagră. Acum nu cred că mai găsești zece hectare de vie nobilă, în rest numai hibrid - ananas, novă, italiană, hibrizii, care nu mai sunt ce ar trebui să fie. Viticultura și vinificația sunt o adevărată știință, o mare știință, vă spun cu mâna pe inimă, nu e un fleac, nu numai medicina e știință', a mai spus inginerul.
El își amintește că, pe vremuri, tatăl său săpa cu cazmaua cei cinci ari de vie pe care îi deținea.
'Când eu eram mic, știu că spunea tăică-meu că se duce la săpat cu cazmaua iarna. În timpul ăsta, era aproape terminată suprafață. Se duceau pe rând, astăzi și mâine se duceau cinci-șese inși la mine și ziua cealaltă se duceau la altul și săpau la două cazmale, o cazma are 30 de centimetri, ei săpau la 50-60 de centimetri adâncime și scoteau pământul de jos la suprafață', a precizat Vasile Cochină.
La 'Botezul Viilor' s-au gătit și bucate tradiționale, cum altfel decât la ceaun și la foc de lemne - fasole cu afumătură și tochitură din carne de porc, servite participanților în străchini.
Sfântul Trifon este considerat patronul viilor și al pomilor fructiferi, iar de această zi se leagă multe superstiții și tradiții populare care au rolul de a asigura prosperitatea recoltei, potrivit Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj.
'De Sfântul Trifon, viile sunt sfințite de preoți, un obicei adânc înrădăcinat în tradițiile locale. În fiecare an, preoții se adună alături de localnici pentru a merge în vie, unde se oficiază o slujbă specială. După rugăciuni și cântări religioase, preoții stropesc viile cu apă sfințită, simbolizând purificarea și protecția viței-de-vie. Acest ritual este considerat esențial pentru a asigura o recoltă bună și pentru a proteja plantațiile de boli sau de atacurile dăunătorilor. (...) Se spune că este important ca, în această zi, să nu se lucreze în vie, pentru a nu 'strica' roadele viitoare. (...) Cei ce îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Trifon au parte de rod bogat al viței-de-vie, aceasta fiind ferită tot anul de stricăciune și pagubă. De aceea, oamenii încă mai păstrează cu sfințenie tradiția', menționează reprezentanții centrului pe pagina de Facebook a instituției. AGERPRES/(A, AS - redactor: Oana Popescu, editor: George Onea, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Olt: Primăria Slatina înlătură gardurile bordurate de pe spațiile verzi și amplasează aparate fitness
Gardurile bordurate ce delimitează spațiile verzi din municipiul Slatina vor fi eliminate treptat și în toate cartierele din oraș vor fi montate aparate de fitness pentru diferite categorii de vârstă, a declarat luni primarul Mario De Mezzo. Edilul a precizat pentru AGERPRES că se urmărește amenajarea, în următorii pa
Hunedoara: Primarul din Petroșani solicită includerea Termocentralei Paroșeni în renegocierea PNRR
Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, solicită ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să includă și Termocentrala Paroșeni pe lista centralelor care vor rămâne în funcțiune în cazul renegocierii PNRR, el apreciind că dezbaterea privind viitorul industriei energetice din România trebuie să aibă în vedere și exploatările
Emisiunea 'Florile livezilor' - de marți, în magazinele Romfilatelia
Romfilatelia anunță introducerea în circulație, începând de marți, a emisiunii filatelice 'Florile livezilor', compusă din patru mărci poștale și un plic 'prima zi'. Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, imaginile mărcilor poștale ilustrează florile următorilor pomi fructiferi: Mărul (
Arad: Șase milioane de euro sunt investiți în modernizarea a trei zone din orașul Nădlac
Șase milioane de euro vor fi investiți, în următorii doi ani și jumătate, în trei zone din orașul Nădlac, în care vor avea loc ample lucrări de reamenajare urbanistică, cea mai mare parte a finanțării fiind obținută de la Uniunea Europeană. Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Agenția de Dezvoltare Regională Ve
Brașov: Începe montarea, în municipiu, a ecoinsulelor achiziționate prin PNRR
În municipiul Brașov va începe, săptămâna viitoare, montarea primelor ecoinsule pentru care Primăria a obținut, în 2023, finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și care sunt dotate, conform legislației în vigoare, inclusiv cu containere separate pentru materialul biodegradabil. 'De lun
Ministerul Dezvoltării a aprobat finanțarea a două noi obiective strategice necesare pentru exerciții militare NATO
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MLDPA) a anunțat luni că acordă finanțare pentru reabilitarea unor străzi de interes strategic din municipiul Brașov. Ordinul a fost semnat de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, iar investițiile vor fi finanțate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, etapa a II-a 2017-2026.
Timiș: Piața istorică Alexandru Mocioni va intra în proces de regenerare urbană, cu fonduri UE
Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a anunțat, luni, că proiectul de regenerare urbană a Pieței Mocioni, Pieței Maria și a zece străzi adiacente are autorizație de construire, municipalitatea urmând să înainteze dosarul pentru obținerea unei finanțări europene pentru investiție și apoi să demareze licitația pentru constructor.
Harghita: Peste 130 de persoane continuă intervenția a Salina Praid, unde au apărut infiltrații în urmă cu o săptămână
Peste 130 de pompieri militari, angajați ai Apelor Române și ai Salinei Praid, precum și voluntari continuă intervenția la Praid, în urma infiltrațiilor apărute în zona de exploatare a salinei. 'Pompierii militari harghiteni intervin neîntrerupt, de o săptămână, cu ajutorul celor opt motopompe remorcabile de m
Tulcea: Primăria așteaptă soluții privind furnizorul de căldură în sistem centralizat din municipiu
Consiliul local al municipiului Tulcea va decide, la finele lunii viitoare, ce se va întâmpla cu societatea Energoterm SA, singurul furnizor de energie termică în sistem centralizat din oraș, după ce o comisie formată la nivelul Primăriei municipiului va finaliza un raport care va propune soluții pentru actualii beneficiari ai serviciilor acestei so
Primăria Sectorului 3 a dat startul înscrierilor la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară
Primăria Sectorului 3 a dat startul înscrierilor la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară, informații detaliate fiind disponibile pe platforma găzduită pe site-ul www.primarie3.ro. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3 transmis luni, e-mail
ANM: Alternanțe de temperatură, în perioada 12 - 26 mai; vremea se încălzește de săptămâna viitoare
Săptămâna în curs va aduce, la nivel național, o vreme mult mai rece decât ar fi normal pentru perioada din calendar, însă de săptămâna viitoare va începe un proces de încălzire, iar maximele termice vor reveni către valori de 20 - 23 de grade, în unele regiuni, relevă prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Met
Cluj: Un copil de 3 ani și o femeie au murit după ce au căzut dintr-o căruță și au fost loviți de un autocamion
Un minor de 3 ani și o femeie în vârstă de 33 de ani au murit, luni, în localitatea Boian, comuna Ceanu Mare, după ce au căzut dintr-o căruță și au fost loviți de un autocamion, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj. 'În data de 12 mai a.c., în jurul orei 11,00, în comuna Ceanu Mare a a
Prezidențiale2025/Harghita: Zeci de participanți la Târgul de Carte de la Miercurea-Ciuc iau atitudine pentru apărarea cuvântului în limba maternă
Peste 60 de autori, editori, librari, organizatori și participanți la cea de-a X-a ediție a Târgului de Carte de la Miercurea-Ciuc, care s-a desfășurat în perioada 8-10 mai, au semnat o declarație în care își asumă public că pe 18 mai vor vota conștienți de responsabilitatea păstrării culturii maghiare. În declara
VIDEO Bistrița-Năsăud: Poiana cu narcise din Munții Rodnei, acoperită cu un strat consistent de zăpadă
Poiana cu narcise din Munții Rodnei, situată în masivul Saca, la o altitudine de 1.600 metri, este acoperită de un strat de zăpadă de aproximativ 20 de centimetri, în urma ninsorilor de la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit Administrației Parcului Național Munții Rodnei (APNMR).
Brăila: Hală de 200 mp distrusă într-un incendiu; au ars mai multe utilaje, un autoturism și un depozit de documente
O hală de 200 metri pătrați din orașul Însurăței a fost distrusă într-un incendiu izbucnit luni dimineață, flăcările afectând și mai multe utilaje, un autoturism și un depozit în care se aflau documentele operatorului economic care deținea hala, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Brăila. Potrivit