logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Buzău: Sunt copii care nu au curaj să spere la un cadou, susţine un actor în rolul lui Moş Crăciun

Image

Moş Crăciun şi cadourile pe care copiii le primesc în noaptea de Ajun au trecut printr-un proces de schimbare de-a lungul anilor, determinat de noile tehnologii, piaţa jucăriilor şi media, este de părere actorul buzoian Adrian Nicolae, care interpretează în fiecare iarnă legendarul personaj.

Adrian Nicolae este absolvent al Liceului de Artă Buzău şi al Universităţii Naţionale de Arte "George Enescu" Iaşi, Secţia Arta Actorului. A jucat pe scena unor teatre din ţară, a fost profesor de Arta Actorului la Palatul Copiilor Buzău şi referent artistic al Centrului Cultural "Alexandru Marghiloman".

Rolul de Moş Crăciun l-a îmbrăţişat pentru prima dată în anul 2009 la Teatrul din Petroşani. Ulterior, la Buzău a interpretat rolul moşului cu ocazia serbărilor organizate în instituţiile de învăţământ sau în urma unor solicitări private.

 


Potrivit actorului buzoian, simbolul lui Moş Crăciun poate fi transmis de la o generaţie la alta, prin intermediul părinţilor, cu toate că în cadrul colectivelor de copii, cei mici pot fi influenţaţi de părerile celorlalţi.

"Mai sunt şi copii ce cred în Moş Crăciun, mulţi dintre ei la vârste fragede, foarte fragede. În general sunt aceia care, pe lângă faptul că sunt mai micuţi, părinţii lor au avut şi au grijă să le alimenteze acest crez. Dacă părinţii transmit copiilor acest simbol pentru o perioadă îndelungată de timp, ei vor crede. Din păcate, cred până ajung la şcoală unde au discuţii cu ceilalţi colegi care 'au grijă' să le spargă acest mit. Eu unul am crezut până târziu. M-a ajutat foarte mult, pe mine şi pe cei din generaţia mea faptul că nu aveam acces la informaţie, la internet. În schimb, cei mai mărişori care au acces la internet şi probabil şi din familie cred că moşul este reprezentat de părinţi. Sunt copii care primesc tot ce îşi doresc şi copii care nici măcar nu au curajul să spere că vor primi vreun cadou, în general cei din mediul rural. Am ajuns şi la copii ce nu şi-ar permite niciodată să-l aducă pe Moşul. Sunt extrem de entuziasmaţi, atât ei, cât mai ales parinţii. Ori de câte ori am putut, am ţinut cont de acest aspect, cred că orice copil ar trebui să-l poată vedea pe Moşul şi să primească un cadou de la Moş Crăciun", a transmis pentru AGERPRES, Adrian Nicolae.

De-a lungul timpului, piaţa jucăriilor şi media au schimbat percepţia şi gusturile celor mici asupra cadourilor.

"Cadourile copiilor diferă în funcţie de multe lucruri, de posibilităţile părinţilor şi de ceea ce cred ei că le-ar folosi copiilor. Pentru a fi credibili, cei mai mulţi dintre părinţi şi bunici îşi fac şi ei cadouri. Dacă anumite jucării acum câţiva ani nu se găseau, acum este mult mai uşor, deoarece există această posibilitate de a le achiziţiona din mediul online, lăsând la o parte că există foarte multe magazine ce au o gamă variată de jucării pentru toate vârstele. Evident, foarte mulţi copii, atât fete, cât şi băieţi nu se mulţumesc cu jucării simple, doresc ceea ce este în trend sau văd la alţi copii. Cadourile din ziua de azi sunt mai sofisticate, maşinuţele par reale, păpuşile sunt total diferite faţă de cele din copilăria mea. La băieţi există un trend privind roboţii, tabletele, jocurile PC, consolele, telefoanele smart şi produsele IT", a precizat Adrian Nicolae.

 



Pentru copii, doar un simplu costum roşu, barba lungă albă şi sacul cu cadouri nu sunt de ajuns pentru a crede în Moş Crăciun. Este nevoie de mult mai multă pricepere şi atenţie astfel încât copiii să fie convinşi că în faţă îl au pe adevăratul Moş care împarte cadouri zâmbind, deşi este obosit de pe lungul drum pe care îl are de făcut în întreaga lume.

"Tind să cred că Moş Crăciun s-a schimbat. De la costum, atitudine, voce, totul s-a schimbat. Nu-i poţi impune copilului din ziua de azi să accepte orice Moş Crăciun, mai ales că au posibilitatea de a vedea fel de fel de imagini, de filme cu tematică. O spun chiar ei, 'nu e Moşul de anul trecut'. Vorbind despre costum, trebuie să fii foarte atent, să nu se vadă niciun element ce te-ar putea da de gol. Este exclus să porţi ceas, inele, barbă de vată sau accesorii care te pot da de gol, este exclus să te prezinţi fără mănuşi, barbă, perucă, cizme şi mai ales fără burta falsă. Vocea trebuie să fie alta. Pentru mine, Crăciunul şi spiritul Crăciunului înseamnă, în primul rând, responsabilitate. Multe evenimente, serbări unde trebuie să ajung la timp, nu este uşor deoarece am mulţi inamici. Cei mai mari sunt timpul şi traficul", a subliniat actorul buzoian.

Legenda lui Moş Crăciun are rădăcini în tradiţiile şi mitologiile europene. Figura sa a evoluat dintr-o combinaţie de personaje şi legende care au influenţat imaginea modernă a Moşului. Una dintre cele mai vechi surse este Sfântul Nicolae, episcopul din Myra (astăzi în Turcia), cunoscut pentru bunătatea şi generozitatea sa. Sfântul Nicolae era admirat pentru darurile pe care le oferea celor nevoiaşi, iar povestirile despre el au contribuit la formarea imaginii lui Moş Crăciun. AGERPRES/(A - autor: Florin Zafiu, editor: Irina Poenaru, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 122

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 29-04-2025 19:34

Mureș: Autospeciale din trei județe intervin pentru stingerea incendiului izbucnit la un depozit din Reghin

Peste 60 de pompieri și zece autospeciale de stingere din județele Mureș, Cluj și Bistrița-Năsăud intervin la incendiul izbucnit, marți după-amiază, la o hală de depozitare din municipiul Reghin, suprafața afectată fiind de aproximativ 3.000 metri pătrați. 'Incendiul izbucnit la o hală de depozitare, cu o suprafață de aproximativ 3.000 mp,

Administratie 29-04-2025 19:18

Olt: Investiție de 6,2 milioane lei la Slatina pentru iluminat pietonal și mobilier urban inteligente

Consilierii locali din municipiul Slatina au aprobat, marți, o investiție de aproximativ 6,2 milioane lei pentru un sistem inteligent de iluminat pietonal și instalarea unor elemente de mobilier urban inteligent, cu panouri de informare și prize de încărcare a dispozitivelor electronice în mai multe puncte din oraș. Primarul municipiului Sl

Social 29-04-2025 18:35

Federația Sindicatelor Silva declanșează miercuri o grevă de avertisment

Federația Sindicatelor Silva va declanșa miercuri, timp de două ore, o grevă de avertisment față de proiectul de reorganizare a Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, propus de ministrul Mediului, Mircea Fechet, un proiect care 'distruge sectorul silvic și pune în pericol locurile de muncă'. 'Ministrul mediului, apelor și p

Administratie 29-04-2025 18:31

Argeș: Cetatea Poenari, închisă vizitatorilor după ce urșii au rupt gardul electric; animalele vor fi relocate

Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari, redeschisă publicului pe 14 aprilie după ample lucrări de conservare și restaurare, a fost închisă, marți, după ce gardul electric de protecție a fost rupt de urși. Consiliul Județean (CJ) Argeș a anunțat, într-un comunicat, că s-a decis închiderea temporară a accesului întrucâ

Social 29-04-2025 18:07

Iași: Peste 200 de participanți, prezenți la Forumul Național 'De Vocație Antreprenoare', organizat de CONAF

Forumul Național 'De vocație Antreprenoare', organizat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), a reunit la Iași peste 200 de participanți. Evenimentul, găzduit de Palatul Culturii din Iași, a marcat a patra etapă a unei serii naționale, după edițiile din București, Oradea și Cluj-Napoca. '&Ic

Social 29-04-2025 17:58

UPDATE Cluj: Copiii căzuţi într-un fost canal la Huedin n-au putut fi salvaţi

Cei doi copii care au căzut, marți, într-un fost canal, în orașul Huedin, au fost declarați decedați, după ce manevrele de resuscitare efectuate de echipele de intervenție au rămas fără rezultat.   UPDATE 18.23 Cluj: Copiii căzuţi într-un fost canal la Huedin n-au putut fi salvaţi

Social 29-04-2025 17:14

Maramureș: Două locuințe și patru anexe gospodărești din orașul Borșa, distruse de incendiu

Un incendiu de proporții a distrus două locuințe și patru anexe gospodărești, dar și alte bunuri în orașul Borșa, a informat, marți, purtătorul de cuvânt al ISU Maramureș, Adriana Șanta. 'Incendiul este localizat, au fost afectate două locuințe, patru anexe gospodărești, un autoturism, două utilaje și un gater, suprafața afecta

Social 29-04-2025 16:40

Salvați Copiii a investit peste 3,6 milioane de euro în reabilitarea și dotarea de secții ale Maternității Polizu

Salvați Copiii a investit 3,6 milioane de euro în reabilitarea secțiilor de Terapie Intensivă și Obstetrică-Ginecologie 4, precum și a Blocului Operator și dotarea acestora și a secției de Neonatologie cu echipamente, a declarat președintele executiv al Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu.  

Social 29-04-2025 16:31

Mureș: Incendiu cu degajări mari de fum la un depozit de electrocasnice din Reghin; a fost transmis mesaj RO-ALERT

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) 'Horea' al județului Mureș a anunțat, marți, că a fost emis un mesaj RO-ALERT pentru locuitorii municipiului Reghin, după izbucnirea unui incendiu la un depozit de aparatură electrocasnică din oraș, cu degajări mari de fum. 'Intervin pompierii militari, cu cinci autospeciale de stinger

Social 29-04-2025 16:24

MAI: 43.000 de polițiști la datorie în ziua primului tur al alegerilor prezidențiale

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor fi suplimentate la 43.000 în ziua scrutinului din primul tur al alegerilor pentru Președintele României, conform unui plan de acțiune care include măsuri și activități concrete desfășurate de structurile MAI în contextul alegerilor. Până la data alegerilor, peste 26.0

Social 29-04-2025 15:56

Gorj: Amenzi de peste un milion de lei, aplicate de Protecția Consumatorilor de la începutul anului

Comisarii de la Protecția Consumatorilor Gorj au aplicat, de la începutul anului și până în prezent, amenzi în valoare de peste un milion de lei în urma abaterilor constatate în cadrul controalelor la operatorii economici din județ. De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare produse neconform

Social 29-04-2025 15:21

Dolj: Ziua Veteranilor de Război, sărbătorită la Craiova

Ziua Veteranilor de Război a fost celebrată, marți, la Craiova, în Piața Tricolorului, printr-un ceremonial și o paradă militară în semn de recunoștință față de meritele celor care au luptat pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Comandantul Brigăzii Multinaționale Su

Social 29-04-2025 15:20

Bistrița-Năsăud: Polițist rănit în urma descărcării accidentale a armei unui coleg

Un polițist din cadrul Biroului de Ordine Publică a fost rănit accidental, marți, în timpul serviciului, în urma descărcării accidentale a armei unui polițist de la Poliția Transporturi, în timp ce se afla pe itinerarul de patrulare, în municipiul Bistrița, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bistrița-Năsăud.

Administratie 29-04-2025 15:07

Timiș: Echipa fanion de fotbal a Banatului se va numi Club Sportiv Știința Poli Timișoara

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a anunțat, marți, că viitoarea echipă fanion de fotbal a municipiului de pe Bega se va numi Club Sportiv Știința Poli Timișoara, numele fiind acceptat de Ministerul Justiției. Săptămâna trecută a început demolarea fostului Stadion 'Dan Păltinișanu', urmând

Social 29-04-2025 14:40

Sălaj: Ceremonie militară și religioasă pentru marcarea Zilei Veteranilor de Război

Ziua Veteranilor de Război a fost marcată, marți, la unitatea militară din Zalău, printr-o ceremonie militară și religioasă ce a inclus depuneri de jerbe de flori în memoria ostașilor căzuți pe câmpul de luptă pentru apărarea patriei și luări de cuvânt ale oficialităților.