VIDEO REPORTAJ Vrancea: Un kinetoterapeut din Focşani şi-a propus recuperarea copiilor şi tinerilor cu autism prin sport

Bogdan Breană, un kinetoterapeut din Focşani care lucrează cu copii şi tineri cu tulburări din spectrul autist, şi-a propus să recupereze aceşti copii cărora societatea aproape că nu le mai dădea nicio şansă. Spune că a reuşit, cu ajutorul Terapiei 3C şi al basketului.
"Am început să lucrez cu aceşti copii din 2017 - 2018, iar astăzi unii au 14 - 15 ani, astfel că aproape jumătate din viaţa lor au petrecut-o cu mine. I-am văzut crescând, am văzut că pot să facă ceea ce toată lumea zicea că nu pot să facă. Oamenii întreabă unde sunt copii recuperaţi, iar eu pot să vă arat astăzi o generaţie de copii recuperaţi. Acest program de baschet este unicat, nu îl mai face nimeni în România. Pot spune că l-am inventat în această sală, cu aceşti copii. Am început Terapia 3C în Focşani din 2018, iar programul de baschet a venit rapid, din experiment, din construcţie. Am văzut că ei pot învăţa, că pot să manevreze o minge, am zis că poate reuşesc să o şi bată, am văzut că reuşesc să dribleze, să bată atât cu dreapta, cât şi cu stânga, inclusiv cu spatele şi am continuat. Am urmărit toate palierele de dezvoltare şi am tot insistat, construind încetul cu încetul, până la rezultatele de astăzi", a declarat, pentru AGERPRES, Bogdan Breană.
El este kinetoterapeut din 2017, dar după licenţă şi-a continuat specializarea cu un master şi un doctorat. A ales să se întoarcă în Focşani şi să lucreze cu copiii cu autism, iar după ani de muncă, au început să apară şi rezultatele.
"Facem două zile de terapie pe săptămână şi două zile de antrenament. Iar ei încep să ceară din ce în ce mai mult, pentru că intră în cultura sportivă, în ordinea firească şi normală a antrenamentului sportiv. În echipa de baschet trec prin mai multe etape. Pleacă din grupa mică, unde este cel mai uşor şi pe măsură ce avansează câştigă şi echipamentul, căci deja echipamentul este un lucru de mândrie. Nu e suficient să ajungă în echipa de baschet pentru a-l primi, trebuie să îl şi merite, ca să simtă în acelaşi timp că are apartenenţă la grup. Încetul cu încetul facem şi educaţia vestiarului. De exemplu, grupa mare vine singură, intră în vestiar, se schimbă singuri, nu au voie cu părinţii în vestiar, fac singuri ceea ce trebuie să facă la vârsta lor. Pot şi reuşesc să facă, iar eu sunt foarte mândru de ei. Evoluează constant, mă uimesc şi mă ţin şi pe mine în corzi, pentru că trebuie să cresc şi eu constant nivelul", mărturiseşte Bogdan.
Foto: (c) Dana Lepădatu/AGERPRES
Kinetoterapeutul spune că aceste rezultate nu ar fi fost posibile fără Terapia 3C, care presupune, printre altele, o implicare foarte mare din partea părinţilor, creând astfel o legătură strânsă între copil şi părinte.
"Este bine să se înceapă Terapia 3C cât mai timpuriu, odată cu diagnosticarea afecţiunii, deoarece timpul pe care copiii îl au este limitat şi dacă nu acţionăm rapid, este posibil să pierdem o fereastră de dezvoltare pe care nu ne-o mai dă nimeni înapoi. La mine ajung de la cel mai mic nivel şi sunt mereu alături de părinţii lor. Terapia 3C este o terapie în care părintele participă activ la oră, îi mişcă mânuţele, picioruşele, astfel încât să poată duce exerciţiile la bun sfârşit. Se creează astfel o legătură mai strânsă între ei, se creează mijloacele şi metodele prin care ei reuşesc să treacă peste dificultăţile reale pe care le întâmpină, atât în sală, cât şi afară, iar copilul dobândeşte un comportament autonom şi adaptativ. Asta înseamnă că el reuşeşte încetul cu încetul să nu mai aibă nevoie de părinţi şi să îşi dezvolte inteligenţa raţională, să înveţe despre mediul înconjurător şi să îşi raporteze corpul la situaţia dată", spune Bogdan Breană.
Pentru a demonstra rezultatele la care a ajuns după ani de muncă, Bogdan i-a scos din sala de sport sau a adus înăuntru alte persoane pentru a vedea interacţiunea copiilor şi tinerilor şi a proba adaptabilitatea acestora la situaţii reale.
Foto: (c) Dana Lepădatu/AGERPRES
"Baschetul adaptat pentru ei a apărut din dorinţa de a-i învăţa un pic mai mult. Am observat că ei pot şi nu m-am limitat doar la a finaliza terapia, ci mi-am dorit să facă efectiv un sport de echipă, care să îi ajute în viaţa de mai departe. Şi prin acest sport cu polistructură, ei reuşesc să ia mai multe decizii în acelaşi timp decât într-un sport individual. În vară, ca urmare a beneficiilor pe care aceştia le-au avut de pe urma baschetului, am mers chiar şi într-o tabără, unde am făcut un atelier de o săptămână în cadrul căruia am reuşit să stăm pe o placă de surf şi să învăţăm să vâslim pe placa respectivă, sub îndrumarea antrenorului Răzvan Marinescu. A fost o colaborare extraordinară, iar copiii au reuşit să facă lucruri extraordinare, de care nimeni nu îi credeau în stare. Începem încet, încet să facem toate activităţile pe care ei trebuie să le facă şi să le înveţe la vârsta respectivă. Altădată am chemat un antrenor de baschet din Focşani la antrenament, iar copiii noştri au arătat faptul că nu ascultă doar de mine, ci că ascultă şi se adaptează la oricine vine în faţa lor şi chiar dacă li se cere poate un pic mai mult decât pot ei la momentul respectiv, demonstrează că au metode de adaptare, că reuşesc să devină din ce în ce mai bine pregătiţi pentru mediul înconjurător şi pentru viaţă", a relatat kinetetoterapeutul.
Cât despre părinţii copiilor diagnosticaţi cu tulburări de spectru autism, Bogdan spune că informaţiile corecte şi costul terapiilor sunt printre cele mai mari provocări cu care aceştia se confruntă.
"Sunt din ce în ce mai mulţi părinţi care apelează la ajutorul unor specialişti. Un asemenea diagnostic este foarte dificil pentru un părinte. În primul rând pentru că nu este uşor să ai informaţiile corecte despre ce este autismul, ce terapii trebuie să urmeze copilul, la ce să se aştepte. Oamenii se află într-un impas, nu au informaţii corecte, nu pot controla copilul şi sunt pierduţi. Imposibilitatea comunicării şi a înţelegerii efective a ce se întâmplă sunt printre cele mai mari probleme. Sunt într-o gaură neagră şi se agaţă de orice fărâmă de speranţă. Se caută încă terapia de succes, dar fiind o tulburare de spectru, asta înseamnă că sunt multe paliere care necesită intervenţii şi, din nefericire, nu există o singură terapie care să ofere rezultatele dorite. De aceea e nevoie de psihomotricitate, integrare senzorială, logopedie, terapie comportamentală, terapie de grup, psiholog. În acelaşi timp, oamenii se confruntă cu problema financiară, pentru că toate aceste terapii costă", a explicat kinetoterapeutul.
În faţa aparatului foto, s-a întâmplat ceea ce Bogdan a numit "un apogeu al muncii": copiii au arătat că pot avea trac, că pot avea emoţii fireşti.
Foto: (c) Dana Lepădatu/AGERPRES
"Datorită camerei video şi a aparatului foto, copiii au arătat o emoţie colectivă, au arătat că au trac în faţa camerelor, o emoţie care s-a transmis în întreaga sală. Este un lucru extraordinar pentru un autist şi aş putea spune că a fost un apogeu al muncii noastre", spune Bogdan Breană.
Despre cât de dificil este să ai un copil cu autism ne-a povestit George Vlad, tatăl unui copil de 11 ani care vine la terapie de aproape cinci ani.
"Fiul meu are 11 ani şi vine aici de aproape cinci. Nici nu îmi dau seama cum a trecut timpul. Pot spune că totul e la superlativ acum, ţinând cont că orientarea spaţială, coordonarea psihomotrică erau deficitare. Totul s-a dezvoltat în timp, pas cu pas. Dacă la început părea imposibil, posibilul a devenit posibil cu ajutorul lui Bogdan. Încurajez părinţii să vină la acest tip de terapie, dar trebuie să fie conştienţi că trebuie să se şi implice foarte mult. Altfel nu se poate. E o muncă titanică acasă, multă terapie, psihoterapie, logopedie, iar la şcoală e nevoie de cadre didactice implicate, care să facă echipă cu părinţii", a spus George Vlad.
Iar Simona Ene a ajuns de la refuzul fiului său de a veni la orele de terapie, la nerăbdarea de a ajunge în sala de sport.
"Vin aici cu fiul meu din 2018 şi îl văd pe zi ce trece din ce în ce mai motivat. La început era foarte opoziţionist şi refuza să vină aici, dar cu timpul a început să ceară el. Iar acum, dacă lipsim o zi de la antrenament, trebuie să justific foarte bine lipsa. E foarte nerăbdător să vină", spune Simona Ene.
Peste 30 de copii cu vârste între şase şi 20 de ani demonstrează zilnic, la ultimul etaj al unui centru comercial din Focşani cum, cu implicare şi foarte multă muncă, imposibilul poate deveni posibil. AGERPRES / (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Suceava: Un autoturism a fost lovit de trenul Timișoara - Iași
Un autoturism a fost lovit, joi dimineață, de trenul Timișoara - Iași, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava. Potrivit ISU, accidentul feroviar a avut loc pe raza localității Păltinoasa, la o trecere la nivel cu calea ferată de pe drumul național DN 2E. 'La fața locului s-au
Cod galben de instabilitate atmosferică și vijelii în 21 de județe, joi
Instabilitatea atmosferică se va accentua joi și vor fi averse ce vor avea și caracter torențial în Maramureș, Crișana, Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei și în zona de munte, potrivit unei atenționări Cod galben emise de Administrația Națională de Meteorologie. În 21 de județe din aceste regiuni, cantitățile de apă vo
Silvicultorii, feroviarii și rezerviștii militari protestează joi, în Piața Victoriei
Federația Silva va susține, joi, în intervalul 12:00 - 15:00, împreună cu sindicatele din transporturi feroviare și cele ale rezerviștilor militari din cadrul Confederației Sindicale Naționale Meridian, un miting de protest, la sediul Guvernului României, în Piața Victoriei. 'Prin această acțiune de protest, sindica
Tulcea: Începe Festivalul Piraților, la Sulina
Festivalul Piraților, eveniment care a luat amploare în Delta Dunării în ultimii ani, începe joi, 15 mai, la Sulina, singurul oraș din rezervație, organizatorii anunțându-i pe participanți că duminică vor putea și vota în secția amenajată la Liceul teoretic 'Jean Bart'. Potrivit unui comunicat transmis de
MApN: 13 pacienți pediatrici și aparținători ai lor din Gaza, aduși în România cu o aeronavă militară
O aeronavă militară C-27J Spartan din dotarea Forțelor Aeriene Române a decolat miercuri către aeroportul Ramon din Israel pentru repatrierea a 13 pacienți pediatrici și 20 aparținători, în contextul deteriorării situației de securitate din Fâșia Gaza, transmite MApN. Potrivit sursei citate, aeronava a aterizat în Baza
Alba: Tururi ghidate gratuite prin Cetatea Alba Carolina
Turiștii care vizitează Cetatea Alba Carolina beneficiază din nou, de vineri, la fiecare sfârșit de săptămână, până în 28 septembrie, de tururi ghidate gratuite, serviciu oferit prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia. 'Unul dintre cele mai apreciate servicii turistice oferite de Centrul
Dolj: Accident naval pe fluviul Dunărea, în localitatea Rast; două ambarcațiuni mici și o barjă implicate
Pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj au fost solicitați să intervină, miercuri după-amiază, la un accident naval produs pe fluviul Dunărea, în dreptul localității Rast, în care ar fi fost implicate două ambarcațiuni mici și o barjă. Potrivit ISU Dolj, din primele informații, este posibil ca trei perso
Alertă de călătorie MAE: Libia - cetățenii români sunt sfătuiți să părăsească imediat această țară
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reamintește cetățenilor români, în contextul celor mai recente evoluții ale situației de securitate din Libia, că pentru această țară este în vigoare o alertă de călătorie de nivel maxim - 'Părăsiți imediat țara!'. Situația de securitate din Libia a cunoscut o deteriorare accentuată
Prahova: Penalități de 500.000 de euro pe lună, plătite de Primăria Ploiești din cauza stației de epurare vechi
Primăria Ploiești plătește penalități de 500.000 de euro pe lună din cauza stației de epurare vechi care a fost construită în perioada 1965-1970, lucrările la noua stație de epurare fiind sistate de 12 ani, a afirmat, miercuri, edilul Mihai Polițeanu. 'La acest moment, plătim penalități în valoare de 500.000 de euro pe lună pen
Vâlcea: Bărbat căzut într-o fântână din comuna Ștefănești, salvat de alpiniștii ISU
Un bărbat de 58 de ani din comuna Ștefănești a ajuns, miercuri după-amiază, la spital cu răni la cap și hipotermie după ce a căzut într-o fântână adâncă de 12 metri și cu un diametru de 90 de centimetri din localitate, el fiind salvat de alpiniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea după o intervenție contracronometr
REPORTAJ Zeci de elevi fac practică la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Focșani
Un parteneriat între Colegiul Economic 'Mihail Kogălniceanu' și Primăria Municipiului Focșani, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, oferă o experiență inedită pentru elevii din clasele terminale cu specializarea turism: practică reală, interacțiune directă cu turiștii și posibilitatea finalizării atestatelor de tehnician în t
Mureș: Grupul Milvus caută voluntari pentru realizarea Atlasului Păsărilor din Brașov
Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus din Târgu Mureș a anunțat, miercuri, că inițiază documentarea pentru realizarea Atlasului Păsărilor care cuibăresc în orașul Brașov, după experiența acumulată pentru realizarea atlaselor din Târgu Mureș și Odorheiu Secuiesc, astfel că se caută voluntari care să participe la culegerea da
Prima ediție 'Strada Armenească Pop-Up: All That Jazz' - pe 24 și 25 mai, în Cartierul Armenesc
Prima ediție 'Strada Armenească Pop-Up: All That Jazz', un eveniment ce aduce în prim-plan moștenirea culturală a comunității armene din România și din diaspora, cu un focus special pe contribuția esențială a jazzmanilor armeni la conturarea scenei românești de jazz, va avea loc pe 24 și 25 mai, în Cartierul Armenesc din Capitală.
Tulcea: Concursul internațional pentru regenerarea urbană a centrului municipiului, lansat oficial
Ordinul Arhitecților din România (OAR) și Primăria municipiului Tulcea au anunțat, miercuri, lansarea concursului internațional de soluții pentru regenerarea urbană a centrului orașului, valoarea totală a proiectului fiind estimată la 8 milioane de euro. Concursul, anunțat deja în urmă cu o săptămână, a atras atenția speciali
Harghita: A fost inaugurată baza sportivă din Borsec; ministrul Cseke și Ladislau Boloni - printre invitați
Baza sportivă din stațiunea Borsec, renovată, modernizată și extinsă cu fonduri de la Compania Națională de Investiții (CNI) a fost inaugurată miercuri, în prezența ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a președintelui UDMR Kelemen Hunor, dar și a fostului mare fotbalist Ladislau Boloni, la eveniment fiind prezenți și parlam