logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Tulcea: S-a deschis sezonul turistic în Parcul naţional Munţii Măcinului (FOTO/VIDEO)

Image

Sezonul turistic în nordul judeţului Tulcea s-a deschis zilele trecute, pe malul lacului Iacobdeal, cu focuri de artificii, spectacol folcloric şi un campionat naţional de motociclism, zona de agrement modernizată prin fonduri europene fiind considerată "un pariu câştigat" de managerul Grupului de acţiune locală (GAL) Munţii Măcinului-Dunărea Veche, Ana Maria Cazacu.

În apropiere de oraşul Măcin, pe Dunărea Veche, Asociaţia Pescarilor Sportivi din judeţul Brăila a organizat un concurs de pescuit, ultimul înainte de începerea prohibiţiei generale în România.

 



GAL Munţii Măcinului-Dunărea Veche, înfiinţat în urmă cu aproape şapte ani, şi-a propus să dezvolte 16 comune aflate în imediata apropiere a Parcului naţional Munţii Măcinului, în condiţiile în care satele sunt îmbătrânite, iar populaţia are ca principală sursă de venit agricultura, în ciuda potenţialului pe care-l au datorită peisajului şi a vecinătăţii cu o zonă protejată.

"Aferent activităţilor turistice, am dedicat o măsură de finanţare care, per total, până în acest moment a avut o alocare totală de 400.000 de euro. În cadrul acestei măsuri, am finanţat diferite structuri de cazare, de la camere de închiriat până la agropensiuni, zone de agrement, puncte gastronomice, astfel încât suntem mulţumiţi că, cu un aport financiar destul de mic, putem spune că am creat în zonă 50 de locuri de cazare, patru structuri de agrement şi două puncte gastronomice locale, printre zonele de agrement create fiind şi campingul Iacobdeal", a declarat pentru AGERPRES managerul GAL Munţii Măcinului-Dunărea Veche, Ana Maria Cazacu.

 

Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES



Printre finanţările cele mai accesate a fost şi crearea de locuri de cazare, populaţia din teritoriul deservit de entitate având acces la 5.000 de euro pentru o cameră pe care să o închirieze turiştilor, noile structuri fiind autorizate de stat. Printre beneficiarii acestei finanţări se numără şi Gheorghe Vasile, din satul Cerna, care a deschis o pensiune de trei stele într-un fost depozit de materiale de construcţie.

"Din 2021, de când am finalizat proiectul, am început să primim turişti. Avem şi duble, şi triple. Camerele au baie proprie, frigider, televizor, uscător de păr, nu ştiu ce le-ar lipsi pentru un spaţiu de cazare. Şi din Brazilia am avut turişti, şi din Noua Zeelandă, Australia, din Germania, Anglia, Italia, dar am avut şi români. Finanţarea primită a fost începutul acestei pensiuni. Cu toate că nu a fost de ajuns, am avut punctul de plecare", a declarat pentru AGERPRES Gheorghe Vasile.

 

Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES



Potrivit normelor legale în vigoare, el nu are voie să le pregătească mese oaspeţilor, iar aceştia pot să-şi aducă propriile preparate în bucătăria pe care le-o pune la dispoziţie sau să apeleze la punctul de gastronomie locală, deschis anul trecut de Claudia Cava, în fostul garaj al propriei locuinţe de la marginea satului Cerna.


"M-am autorizat sanitar-veterinar şi le ofer turiştilor produse naturale. Am două căpriţe şi avem lapte şi brânză din gospodăria noastră, am legume în grădină, păsări, porci şi lucrez şase hectare în arendă şi îmi produc singură produsele de panificaţie. După ce am deschis, am avut în fiecare weekend oaspeţi, chiar şi în cursul săptămânii. Mă contactează telefonic, cu 24 de ore înainte", a afirmat Claudia Cava, asistentă comunitară la Primăria din Carcaliu.

 

Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES



Turiştii pot închiria biciclete electrice de la centrul înfiinţat anul trecut la marginea satului de Marius Gabriel Mocanu, de profesie inginer silvic.

"Prin celelalte zone prin care am fost, am văzut mulţi turişti care făceau plimbări în aer liber şi m-am gândit că este oportun şi pentru localitatea Cerna să avem biciclete electrice. Centrul este deschis de luni până duminică, de la ora 8.00 până la ora 20.00 şi se pot face rezervări online. Avem şi o încuietoare inteligentă care atunci când nu sunt aici se poate deschide", a spus Marius Gabriel Mocanu.

 

Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES



Plimbările cu bicicleta electrică se pot face inclusiv în cariera de piatră, aceste obiective economice fiind deschise turiştilor nu doar în apropierea satului Cerna, ci şi în comuna Turcoaia.

"Suntem gălăţeni şi am venit aici, la lacul Iacobdeal, pentru mişcare, cu familia. E o ieşire la aer curat, bună-dispoziţie şi locuri frumoase", a afirmat Ion Vasile care, duminică, împreună cu familia, a încercat traseele străbătute cu o zi înainte de participanţii la prima etapă a Campionatului naţional de motociclism.

În urmă cu aproape şapte ani, lacul Iacobdeal era o resursă naturală cunoscută, dar insuficient exploatată, în condiţiile în care nu avea nicio infrastructură specifică practicării turismului, aşa încât zona de agrement este considerată "un pariu câştigat" de GAL-ul dobrogean.

"Ne mândrim că prin finanţarea GAL antreprenorii care au investit acolo au reuşit să amenajeze o zonă de agrement care să permită practicarea unui turism sustenabil. Faptul că această structură de agrement a găzduit prima etapă a Campionatul naţional de motociclism arată faptul că aceste evenimente reprezintă platforme de promovare ale nu numai unui agent economic, ci ale întregului teritoriu", a afirmat managerul GAL Munţii Măcinului-Dunărea Veche, Ana Maria Cazacu.

Evenimentul sportiv de pe malul lacului Iacobdeal, organizat de Federaţia Română de Motociclism, Agenţia Naţională pentru Sport şi Asociaţia Hard Enduro Dobrogea, a reunit la finele săptămânii trecute aproape 80 de sportivi.

 

Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES



"Cred că este cel mai frumos eveniment din ultimii 20 de ani de endurocross. Am fost în toată ţara, la toate cursele şi nu am găsit un eveniment mai frumos ca cel de aici, de la Iacobdeal. Mi-a plăcut în primul rând atmosfera. Nu mă aşteptam ca vineri seara, să fie cel puţin o sută de persoane. Nu ne aşteptam la foc de tabără, foc de artificii. Totul este mai mult decât ne aşteptam", a spus Dorin Iamandei, din Buzău.

Parcul naţional Munţii Măcinului din apropierea lacului Iacobdeal constituie o atracţie naturală inclusiv pentru motociclişti.

 

Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES



"Acum câţiva ani de zile am fost cu motocicletele să ne dăm, dar nu ne-au lăsat şi ne-am plimbat la pas prin parc, pentru că e frumos să respecţi natura, oamenii şi regulile zonei. Am găsit atunci tot felul de vietăţi mici pe care nu le-am văzut până aici", a adăugat sportivul buzoian.

În afara teritoriului GAL, în apropiere de oraşul Măcin, pe Dunărea Veche, Asociaţia Pescarilor Sportivi din judeţul Brăila a organizat duminică cel de-al doilea concurs din acest an şi ultimul înaintea începerii prohibiţiei pescuitului în România.

"E un loc tradiţional de pescuit sportiv. Am participat de la vârsta de 13 ani la concursuri aici, iar odată cu podul peste Dunăre, ne vine mult mai uşor să ajungem aici. Este o pistă de competiţie care oferă condiţii egale tuturor concurenţilor. E mai greu de găsit aşa ceva pe Dunăre", a declarat preşedintele asociaţiei din Brăila, Dragoş Radu.

 

Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES



La concurs au participat peste 20 de pescari, cei mai buni dintre ei fiind premiaţi la final.

"Am prins caras, morunaş, dar e cam puţin. Peştele e cam apatic. Nu se hrăneşte cum trebuie, poate din cauză că apa e tulbure. Sau poate că temperatura apei e vinovată", a spus Dan B, pescar din judeţul Brăila.

 

Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES



Pentru GAL Munţi Măcinului-Dunărea Veche, bugetul total de circa 3 milioane de euro, împărţit pe mai multe măsuri de finanţare, buget primit în perioada de programare anterioară a fost absorbit în totalitate, însă în actualul exerciţiu financiar sumele sunt reduse la jumătate, bugetul estimat a fi alocat zonei în baza numărului populaţiei din cele 16 comune fiind de 1,7 milioane de euro.

"Lumea vine în permanenţă să solicite finanţări, iar când spunem despre ce sume vorbim pe perioada următoare de programare se simte decepţia. Acum, interesul este foarte mare, dar din păcate, sumele sunt foarte mici. Noutatea acestei perioade este aplicarea sistemului multi-fond. Strategia va fi finanţată din Fondul European pentru Agricultură şi Fondul Social European şi vom ajunge la un buget similar cu cel avut până acum, însă banii din FSE vor fi pentru grupurile vulnerabile, în special copii", a menţionat managerul GAL Munţii Măcinului-Dunărea Veche, Ana Maria Cazacu.

Chiar şi în aceste condiţii, turismul va fi în continuare susţinut.

"Ne-am propus să ducem turismul la un alt nivel. În sensul ăsta am gândit măsuri de dezvoltare a turismului, dar şi o măsură nouă prin care ne dorim să aducem organizaţii care să ne ajute să integrăm oferta turistică din teritoriu, adică să gândim un produs turistic complex al teritoriului care să includă cazare, masă şi agrement. Ne dorim să oferim aspecte inovative în ceea ce priveşte rezervarea, plata şi promovarea. Este practic o măsură care-şi propune saltul turismului din teritoriu către o nouă eră, era digitală", a menţionat Cazacu.

Încă de la începutul anului, Administraţia Parcului naţional Munţii Măcinului a anunţat că anul trecut, numărul vizitatorilor în zona protejată a crescut cu peste 60% faţă de 2022, pe fondul deschiderii podului peste Dunăre dintre Brăila şi Tulcea.

GAL Munţii Măcinului - Dunărea Veche este un parteneriat public-privat, înfiinţat în luna august a anului 2016, în baza OUG nr. 26/2000 şi autorizat de Ministerul Agriculturii pentru a desfăşura activităţi specifice implementării Strategiei de dezvoltare locală a teritoriului Munţii Măcinului - Dunărea Veche, în cadrul Măsurii 19 Leader a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020.

Prin Strategia de dezvoltare locală a GAL Munţii Măcinului-Dunărea Veche, conducerea grupului a atras 2.884.209,31 de euro finanţare europeană, din care 2.307.368,31 de euro reprezintă suma alocată finanţării proiectelor. Banii pot fi accesaţi de autorităţi, fermieri, asociaţii neguvernamentale şi întreprinderi private mici şi mijlocii din 16 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Tulcea, care nu au putut accesa de suma de 1,1 miliarde de euro alocată prin mecanismul financiar Investiţii Teritorial Integrate - Delta Dunării.

Cu cele peste 3.450 de specii de floră şi faună, dar şi cu suprafeţe importante de vegetaţie stepică, Parcul Naţional Munţii Măcinului, declarat Rezervaţie a Biosferei în anul 1998, este singura zonă din Uniunea Europeană unde ecosistemele specifice zonei de stepă se întâlnesc alături de păduri submediteraneene şi balcanice. Munţii Măcinului au o deosebită importanţă între formaţiunile muntoase din România, fiind cei mai vechi munţi. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Karina Olteanu, editori online: Irina Giurgiu, Ady Ivaşcu)

Afisari: 44

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 03-04-2025 05:30

Ședință CGMB: Bugetul Capitalei, introdus pentru a doua oară pe ordinea de zi

Consilierii municipali se întrunesc în ședință joi, de la ora 16:00, singurul proiect de pe ordinea de zi fiind bugetul Capitalei pentru acest an. Proiectul a figurat și pe ordinea de zi a ședinței din 27 martie, însă a fost retras la propunerea primarului general Nicușor Dan. Ulterior, el s-a declarat convins

Administratie 02-04-2025 19:34

Sălaj: Un profesor, un preot și un medic, recompensați de Consiliul Județean cu distincția Soarele Sălăjean

Profesorul Szilagyi Iuliu, preotul Gabriel Viorel Gârdan și medicul Alexandru Iliescu au fost recompensați de către Consiliul Județean Sălaj cu distincția ''Soarele Sălăjean'', miercuri, în cadrul unei festivități ce a avut loc la Zalău. ''Soarele Sălăjan, denumit Rozaliul Soarele Sălăjean, este un simbol al

Social 02-04-2025 17:19

Satu Mare: Sifonărie închisă temporar și amendată cu 8.000 de lei de comisarii de la Protecția Consumatorilor

O sifonărie din Satu Mare a fost închisă și amendată cu suma de 8.000 de lei de către Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC), în urma unui control fiind găsit un spațiu neigienizat și robineți cu rugină, informează instituția, miercuri, printr-un comunicat de presă.   

Administratie 02-04-2025 17:04

Neamț: Președintele CJ a organizat o consultare cu foștii președinți și vicepreședinți ai instituției, despre dezvoltarea județului

Președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț, Daniel Vasilică Harpa, a organizat, miercuri, o consultare cu foștii președinți și vicepreședinți ai instituției, despre proiectele de dezvoltare a județului. ''Experiența lor în administrația publică, proiectele începute, soluțiile cu care au venit în rezolvarea unor prob

Social 02-04-2025 16:52

Iași: Municipalitatea oferă un ajutor lunar de 1.000 de lei pentru consilierea și terapiile copiilor cu autism

Directoarea Direcției de Asistență Socială (DAS) din cadrul Primăriei Iași, Luminița Munteanu, a declarat, miercuri, că instituția sa vizează integrarea a cât mai mulți copii cu tulburări din spectrul autist (TSA) în școală sau în câmpul muncii și oferă lunar un sprijin financiar de 1.000 de lei familiilor acestora pentru decontarea terapiilor

Administratie 02-04-2025 16:36

Galați: Au sosit microbuzele electrice care vor asigura legătura între municipiul reședință și comuna Vânători

Primăria municipiului Galați informează, miercuri, că au sosit primele șase microbuze electrice, dintr-un lot de zece, care vor asigura legătura între municipiul reședință și comuna Vânători, potrivit Compartimentului de presă al instituției. Potrivit sursei citate, microbuzele sunt de tipul Karsan e-Jest și au fost achiziționate c

Social 02-04-2025 16:06

Harghita: Asociația Caritas face apel la solidaritate și îndeamnă oamenii să doneze la Colecta Națională de Alimente

Asociația Caritas face apel la solidaritate și îi îndeamnă pe locuitorii județului Harghita să doneze la Colecta Națională de Alimente, produsele urmând să fie folosite pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile. ''În pragul sărbătorilor pascale, între 4 și 6 aprilie, te invităm să fii parte din cea de-a 11

Social 02-04-2025 16:03

Vaslui: Un restaurant și un fast food, închise în urma neregulilor constatate de inspectorii DSVSA

Un restaurant și un fast food au fost închise, miercuri, în urma neregulilor constatate cu ocazia unor controale desfășurate de reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui. Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanții instituției, în cele două unități au fost găsi

Social 02-04-2025 15:42

Iași: O mie de baloane albastre înălțate în Piața Unirii, în cadrul campaniei dedicate copiilor cu autism (GALERIE FOTO)

O mie de baloane albastre au fost înălțate spre cer, miercuri, de zeci de elevi de la mai multe școli și licee din Iași, studenți și membri ai Asociației Surâsul Albastru, în cadrul campaniei dedicate sprijinului copiilor cu autism ''Primăvara Prieteniei''.   

Administratie 02-04-2025 14:56

Cseke Attila, la 100 de zile de la preluarea conducerii MDLPA: Facturile restante din 2024 sunt plătite

Datoriile Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) au fost plătite, gradul de absorbție a fondurilor din PNRR la minister s-a dublat, criteriile de plată pentru programele de investiții sunt transparente și au fost introduse reguli care oferă predictibilitate antreprenorilor, a afirmat, miercuri, ministrul Cseke Attila, într-o conf

Social 02-04-2025 14:53

Vaslui: Problemele copiilor cu autism, discutate în cadrul unei întâlniri organizate de DGASPC

Problemele întâlnite în gestionarea situației copiilor cu autism au fost discutate, miercuri, în cadrul unei întâlniri organizate de reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, cu ocazia

Social 02-04-2025 14:04

MApN: Peste 460 de rezerviști au semnat contracte cu companii de securitate care au activat în Congo

Peste 460 de militari rezerviști, care provin din Ministerul Apărării Naționale, au semnat, după trecerea în rezervă, contracte cu companii de securitate care au activat în Republica Democratică Congo, a informat, miercuri, MApN. De asemenea, sursa citată spune că șapte militari în activitate care se aflau în concediu d

Social 02-04-2025 13:54

Neamț: Aproximativ 550 de copii au tulburări din spectrul autist

Aproximativ 550 de copii din județul Neamț au tulburări din spectrul autist, se arată miercuri într-un comunicat de presă al Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC), transmis cu ocazia celebrării pe 2 aprilie a

Administratie 02-04-2025 13:30

Cluj: Peste 800 de persoane au solicitat cărți electronice de identitate

Peste 800 de clujeni au depus deja cereri pentru eliberarea cărților electronice de identitate. ''Începând din data de 20 martie, la nivelul DJEP Cluj și al celor șapte servicii locale de evidență a persoanelor din județul Cluj au fost depuse deja 812 cereri pentru emiterea noilor cărți electronice de identitate'',

Social 02-04-2025 13:23

Arad: Transporturi de bovine și cai din Ungaria, întoarse din drum din cauza febrei aftoase

Mai multe transporturi de animale vii din Ungaria, respectiv bovine și cai, au fost întoarse din drum de autoritățile din Arad ca măsură pentru prevenirea introducerii virusului febrei aftoase în România. Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVS