logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ROMÂNIA-NATO-20ANI/ Gabriel Czifrak - din scaun cu rotile, pe podiumul Invictus: Eu sunt dovada că se poate orice

Image

Povestea sergentului major în rezervă Gabriel Czifrak, care a fost grav rănit în Afganistan şi s-a luptat luni de zile să poată merge din nou, pentru ca mai apoi să devină campion Invictus, este o sursă de inspiraţie pentru oricine şi dovada că orice se poate, chiar şi atunci când piedicile par greu de trecut.

La nici 26 de ani, Gabi, aşa cum îi spun prietenii, a trăit experienţe cât pentru o viaţă întreagă şi îşi continuă drumul cu determinare, încredere şi speranţă.

 

Foto: (c) Arhiva personală Gabriel Czifrak 


Vorbeşte detaşat despre ce i s-a întâmplat, ba chiar glumeşte des, zâmbeşte aproape tot timpul şi doar când povesteşte despre accidentul care i-a curmat atât de prematur cariera militară i se umbreşte uşor chipul, aproape nevăzut.

Pasiunea sa pentru cariera militară a început în copilărie, la Sighetu Marmaţiei, când tatăl său îi povestea experienţele trăite ca militar în termen, în timpul Revoluţiei din 1989, iar apoi de când a lucrat, o vreme, militar angajat.

În mintea lui Gabriel a încolţit această dorinţă, care a crescut după ce a vorbit, mai târziu, cu prieteni de-ai săi care au luptat în Legiunea Franceză.

Îşi dorea mult să meargă acolo, însă, din motive personale, a renunţat la acest plan, dar nu şi la ideea de a fi militar profesionist, motiv pentru care s-a gândit să încerce să intre în sistemul militar românesc.

Imediat după terminarea liceului s-a înscris la Şcoala de maiştri militari şi subofiţeri Basarab I din Piteşti, unde a reuşit să intre între primii şase, din 200 de candidaţi. După finalizarea şcolii militare, datorită rezultatelor bune, a fost detaşat la Batalionul 812 Infanterie "Şoimii Carpaţilor" din Bistriţa, despre care auzise că desfăşoară frecvent misiuni în teatrele de operaţii, acolo unde îşi dorea şi el să ajungă.

"Am zis că vreau să ajung în teatre de operaţii, pentru că acolo pot să arăt cât de bine pregătit sunt şi îmi pot duce la maxim toate deprinderile, acolo e testul suprem din cariera militară", spune Gabriel Czifrak.

Pe 1 august 2018 şi-a început activitatea la Batalionul 812 Infanterie "Şoimii Carpaţilor" şi povesteşte că era foarte pasionat de ceea ce făcea şi a muncit mult pentru a se ridica la nivelul unei unităţi de elită.

S-a făcut remarcat repede şi, la doar 20 de ani, a reuşit să ocupe funcţii care l-au responsabilizat foarte mult.

 

Dorinţa sa cea mare, însă, era să meargă în teatre de operaţii, iar în anul 2020, după ce a trecut toate testele necesare, a fost anunţat că va fi comandant de grupă pentru o misiune în Afganistan, urmând să plece cu Batalionul 191 Protecţia Forţei "Golden Lions" de la Arad.

"Mama nu era încântată deloc de decizia mea, în schimb aveam susţinere din partea tatălui, care cunoştea dorinţa mea şi ştia că acolo poţi să vezi cât de bine pregătit eşti, poţi să te depăşeşti pe tine, poţi să îţi testezi profesionalismul. Contează toate lucrurile astea pentru un militar care îşi doreşte să facă o carieră", explică Gabi.

Au urmat trei luni de pregătire intensă la Centrul de Instruire de la Cincu, unde, din cauza pandemiei, militarii au stat izolaţi, ca să nu se îmbolnăvească de COVID-19.

Spune că, din păcate, militarii români nu beneficiază şi de o pregătire psihologică înainte să plece în misiuni, ci fiecare se pregăteşte singur, vorbind cu prieteni care au mai fost în teatre de operaţii sau citind despre acest lucru.

"Cel puţin aşa am făcut eu, am vorbit cu prietenii din Legiunea Franceză, cu prietenii şi cunoscuţii de la noi din Armată, care au avut trei, patru sau cinci misiuni. Mi-am făcut o idee şi mi-am asumat anumite riscuri, care sunt greu de asumat, conştient. În ideea în care, când am plecat, mi-am asumat că pot să nu mă mai întorc niciodată. Sau pot să mă întorc în scaun cu rotile, orice se poate întâmpla. Pregătirea asta psihologică trebuie făcută de nişte specialişti, dar din păcate nu se face. Se dau teste psihologice, poţi să ceri consiliere psihologică, dar lucrurile astea ar trebui făcute regulat, pe timpul pregătirii pentru misiune şi să fie obligatorii, să vină psihologul să vorbească cu oamenii, să-i pregătească psihic. Acolo (în teatrele de operaţii - n.r.), viaţa bate filmul şi, din păcate, avem o mare lipsă legată de treaba asta şi sper ca pe viitor să se ia măsuri şi să fie oameni care să-i pregătească psihic pe militari, deoarece contează foarte mult. Una e când te duci, ai nişte aşteptări şi, de fapt, e cu totul altceva şi una e când te duci pregătit psihic pentru ce urmează acolo", este de părere Gabriel Czifrak.

 

Foto: (c) Arhiva personală Gabriel Czifrak 


Pe 17 august 2020 a plecat spre Kandahar, în misiunea care avea să-i schimbe viaţa, iar când a păşit pe pământ afgan spune că l-au încercat sentimente foarte plăcute, pentru că reuşise să-şi îndeplinească visul.

În foarte scurt timp, imediat după primirea echipamentului şi a armamentului, a realizat că se află în mijlocului unui război, pe un teren ostil şi a conştientizat că este răspunzător pentru colegii săi din grupă, dar şi pentru ceilalţi din pluton.

La două zile după ce a ajuns în Afganistan a împlinit 22 de ani şi şi-a sărbătorit ziua de naştere în baza militară NATO, fericit că a ajuns acolo unde şi-a dorit din copilărie.

 

Foto: (c) Arhiva personală Gabriel Czifrak 


Curând, alături de colegii săi, a mers şi în prima misiune de patrulare-cercetare, împreună cu poliţia afgană, şi s-a lovit de realitatea crudă a războiului, a văzut case distruse, mizerie, sărăcie, dar mai cu seamă suferinţa din ochii copiilor.

''Ce am văzut acolo m-a făcut să mă maturizez foarte mult şi să îmi dau seama de diferenţele care sunt în lumea asta şi ce înseamnă un război. Un război înseamnă multă teroare şi foarte multe urmări în rândul populaţiei civile, dar şi în rândul militarilor, traume care nu dispar niciodată, pe lângă distrugerile în masă ale infrastructurii, economiei. E ceva crunt să vezi suferinţa din ochii copiilor, a adulţilor, teama care e răspândită peste tot", se destăinuie Gabriel.

Mărturiseşte că, timp de două luni şi jumătate, atât cât a apucat să stea în Afganistan, a văzut foarte multe lucruri traumatizante, iar despre multe dintre ele nu poate vorbi.

"Din păcate, am fost martor la atacuri, au fost foarte multe atacuri aeriene cu rachete asupra bazei, ore de stat în buncăre, ore de patrulat în bază, din fericire nu am avut victime în bază. (...) Am văzut oameni desfiguraţi din rândul populaţiei afgane sau oameni decedaţi. Când ştii că ai lucrat cu un om din rândul Poliţiei afgane şi a doua zi îl vezi pe jos, într-o baltă de sânge, sunt imagini care nu-ţi mai dispar, rămân acolo, chiar dacă încerci să le ascunzi, să le piteşti într-un colţişor, inevitabil subconştientul le mai găseşte şi le mai derulează", povesteşte tânărul.

În ziua de 21 octombrie 2020, avea să se întâmple nenorocirea: vehiculul în care se afla, împreună cu alţi patru colegi, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat la plecarea de la o misiune de patrulare-cercetare, efectuată împreună cu poliţia afgană.

Spune că în ziua aceea au existat semne că ceva e în neregulă, de la starea proastă pe care o aveau, el şi câţiva colegi şi pe care nu şi-o puteau explica, până la faptul că poliţiştii afgani au venit drogaţi în misiune şi apoi au încercat să-i reţină mai mult decât era nevoie pe militarii români la locaţia respectivă. Tot în acea zi şi-a sunat mama şi câţiva prieteni, lucru pe care abia ulterior l-a conştientizat ca fiind neobişnuit, în contextul în care vorbise cu cei dragi cu două zile în urmă.

În urma deflagraţiei, el şi alţi trei militari din vehicul au fost grav răniţi, iar momentele de durere cruntă şi de neputinţă îi sunt extrem de vii în minte.

"Înainte să mă ia cu targa şi să mă bage în maşină, e o imagine care mi-a rămas în minte, a unui poliţist afgan care stătea cu arma în mână, în poziţie de pregătire de luptă, îndreptată către mine. Eu eram întins pe targă şi el râdea cu poftă. Şi mi-a rămas imaginea asta, că eram neputincios, nu aveam armă, nu aveam nimic să ripostez. (...) Iar el se bucura că au reuşit să provoace daune atât de mari. Şi mi-a rămas imaginea aceea în minte, am şi coşmaruri destul de des cu treaba asta, că mă atacă şi nu pot să ripostez, sunt legat la mâini, ceea ce e foarte neplăcut", mărturiseşte Gabriel.

Tânărul a suferit fracturi multiple la ambele picioare, traumatism cranian şi traumatism la nivelul unui braţ.

După accident, el şi colegii săi au fost evacuaţi în baza aeriană NATO din Kandahar, unde li s-a acordat primul ajutor, după care au fost transferaţi la baza aeriană din Bagram, unde au stat câteva zile în comă indusă şi au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale de urgenţă.

Gabriel îmi dă multe detalii despre rănile colegilor săi, îmi spune că cel mai grav rănit a fost şoferul vehiculului, uitând să îmi zică ce răni a suferit el, însă îşi aminteşte de durerile groaznice şi îmi vorbeşte despre picioarele sale "care erau ca nişte jeleuri", asupra cărora nu mai avea control.

După trei zile, militarii români sunt transferaţi la Spitalul Militar Regional Landstuhl, din Germania, unde Gabi a fost supus mai multor intervenţii chirurgicale complexe.

Povesteşte că l-a rugat pe medicul care l-a operat să fie sincer şi să-i spună dacă este nevoie de amputare la ambele picioare sau lucrurile se pot rezolva, pentru că trebuia să se seteze psihic şi să ştie pentru ce să se pregătească.

Din fericire, după cinci operaţii complicate, care i-au salvat picioarele, dureri inimaginabile şi multă morfină, la aproape două luni de la accident, în data de 17 decembrie 2020, a fost repatriat şi a început recuperarea la Spitalul Militar din Bucureşti.

"A început o altă luptă, au început frustrările că nu pot să continui. Niciodată nu am spus: 'de ce, Doamne, mi s-a întâmplat mie?'. Nu! Mi-am asumat tot accidentul, mi-am asumat când am decis să plec în Afganistan că pot să mă întorc între patru scânduri. Regretul meu cel mai mare, la momentul respectiv, era că nu pot să mă întorc. Eram foarte frustrat, eram frustrat pe situaţie, supărat pe mine, pe nenorociţii ăia de poliţişti că nu am putut să-i citesc, cumva, să aflu ce au pregătit, eram frustrat deoarece colegii mei, pe care-i conduceam, erau în aceeaşi situaţie cu mine. Încercam să-i calmez, cât puteam, pentru că au căzut psihic toţi trei foarte tare", îşi aminteşte tânărul.

La Spitalul Militar Central din Bucureşti a început lunga perioadă a recuperării, a stat şapte luni în scaun cu rotile, dar nicio clipă nu s-a gândit că nu se va mai putea ridica niciodată.

"În mintea mea mi-am stabilit aşa: e ca o pregătire fizică, e ca un antrenament pentru ceva nou, aşa mă ţineam motivat şi hotărât, zi de zi, să trag şi mai mult de mine şi să nu renunţ", ne spune Gabriel.

După şapte luni în scaun cu rotile şi ore nesfârşite de recuperare, a reuşit să facă primii paşi şi a reînvăţat să meargă.

Mai întâi cu cadrul, apoi, motivat de faptul că fusese invitat la ceremonia de repatriere a colegilor săi care se întorceau din Afganistan, a început să meargă folosind două cârje.

În perioada în care s-a aflat în spital, are loc o întâlnire providenţială, cu actuala sa iubită, pe care a cunoscut-o în mediul online şi care i-a fost motivarea şi sprijinul de a se recupera din ce în ce mai bine.

"Atât de mult a putut să mă motiveze şi să mă ajute psihic încât nu mai conta cât trebuia să mai stau la spital. Şi dacă trebuia să mai stau patru - cinci luni, nu era problemă, stăteam la spital numai ca să pot să umblu", povesteşte tânărul.

Încet, încet, a renunţat la una dintre cârje, iar la aproape 11 luni de la accident a reuşit să meargă singur, puţin, "teleghidat", cu dureri la fiecare pas, dar mândru şi fericit de această realizare.

Spune că le va fi recunoscător toată viaţa profesoarei sale de kinetoterapie de la Spitalul Militar Central din Bucureşti, Cristina Gorgoneţu, doctorului Gigi Teodoru, şeful secţiei de recuperare neurologică, medicului Clara Ursescu, dar şi celorlalte cadre medicale care l-au "ţinut în braţe" timp de nouă luni şi l-au reînvăţat să meargă.

Ajuns la Bistriţa, unde locuieşte, a început să meargă la sală, la recomandarea kinetoterapeutei şi a parcurs alte şase luni chinuitoare de recuperare, sub ochii atenţi ai antrenorului său şi ai iubitei, sportivă şi ea, care îi stătea mereu în spate şi îl ajuta să facă paşii corecţi.

"Şi aşa, prin multă, multă muncă, cam după doi ani jumătate, dacă mă vezi şi nu îmi sunt obosite picioarele, nu îţi dai seama că am avut ceva la picioare sau că e o mică deficienţă de mers. Am rămas cu sechele la coborârea scărilor, nu mai am flexie în glezne, nu pot alerga, nu mai pot face foarte multe chestii, când conduc mult mă dor gleznele, picioarele, mă limitează cu foarte multe lucruri, dar nu îmi pare rău pentru nimic. Adică, îmi asum tot. Niciodată nu am zis că regret că m-am dus şi aş face-o, din nou, oricând! Îmi lipseşte, de multe ori", recunoaşte Gabriel.

Imediat după accident a aflat de proiectul Invictus, destinat militarilor răniţi în teatrele de operaţii, şi s-a decis să se alăture şi el.

Povesteşte că sportul deja făcea parte din stilul său de viaţă, ajungând să meargă la sală şi de două ori pe zi, pentru că acolo se liniştea şi se regăsea.

 

Foto: (c) Arhiva personală Gabriel Czifrak 


În ianuarie anul trecut a fost anunţat că face parte din lotul României pentru Jocurile Invictus Dusseldorf 2023, moment în care a decis că trebuie să treacă pragul către performanţă.

S-a pregătit intens, cu dureri resimţite la fiecare antrenament, dar participarea sa a fost una de succes, reuşind să obţină medalia de aur la rowing.

"Am tras atât de mult de mine, am ajuns Dusseldorf, am reuşit să obţin aurul la canotaj în sală, la proba de un minut, la rowing, ceea ce m-a făcut foarte fericit şi foarte mândru, pentru că am muncit şi e o realizare, cu atât mai mare cu cât trecuseră numai trei ani de la accident", spune tânărul.

 

Foto: (c) Arhiva personală Gabriel Czifrak 


Recunoaşte că întâlnirea cu militarii care fac parte din proiectul Invictus îl ajută, îl motivează şi îl inspiră, în contextul în care a fost diagnosticat cu sindrom de stres post-traumatic şi discuţiile cu cei care au trăit aceleaşi traume ca şi el sunt benefice.

"În spital totul a fost bine, eram setat pe o singură chestie, că trebuie să mă recuperez, dar după ce am revenit la civilizaţie au început să apară coşmaruri, am început să simt că nu mă reintegrez în societate şi, după anumite controale, am fost diagnosticat, şi eu şi ceilalţi doi colegi, cu sindrom de stres post-traumatic, care nu e uşor de tolerat şi e greu să te obişnuieşti cu el. Şi sunt foarte benefice, din punctul acesta de vedere, întâlnirile cu alţi militari, pentru că ştii că-ţi cunoaşte trauma, ştii că poate să te înţeleagă, ştii că a trăit lucruri similare cu tine şi poţi să vorbeşti cu el. (...) Sunt nişte şocuri şi nişte traume care nu dispar niciodată, adică odată având o traumă de război, care e foarte diferită de multe alte traume, nu mai dispare niciodată. Că ajungi să o controlezi la un moment dat şi să nu te controleze ea pe tine, e partea a doua, dar de dispărut niciodată nu dispare", explică Gabi.

Recunoaşte că, spre deosebire de alte ţări, unde militarii beneficiază de consiliere cu psihologi specializaţi pe traumă de război şi de activităţi care le sunt destinate, în România nu se întâmplă acest lucru, chiar dacă ar fi mare nevoie.

 

Foto: (c) Arhiva personală Gabriel Czifrak 


La patru ani de la accidentul din Afganistan, Gabi îşi găseşte liniştea în întâlnirile cu iubita şi prietenii, în momentele sale de singurătate, dar şi în sport, domeniu în care vrea să evolueze şi să ajungă, la un moment dat, chiar antrenor la lotul României Invictus, pentru disciplinele rowing sau powerlifting.

Recent, a fost selectat pentru a participa la Invictus Games Vancouver Whistler 2025 şi e foarte fericit că va putea să îşi retrăiască o altă pasiune, aceea de a schia, urmând să concureze şi la această probă.

Întrebat ce înseamnă pentru el Alianţa Nord-Atlantică, Gabriel Czifrak răspunde că NATO reprezintă siguranţă, sprijin şi certitudinea că tot timpul ai pe cine să te bazezi, că nu eşti singur.

 

Spune că România şi-a câştigat locul în Alianţa Nord-Atlantică şi respectul aliaţilor, militarii români fiind extrem de apreciaţi şi demonstrând că se pot ridica la standardele NATO.

"Suntem foarte apreciaţi de majoritatea ţărilor membre NATO. Am văzut asta în Afganistan, am văzut asta în aplicaţii internaţionale, peste tot unde ne-am dus am fost numai lăudaţi. Pentru că noi, românii, chiar dacă nu avem infrastructura şi logistica americanilor, dar cu ce avem încercăm să facem mai mult decât se poate. Şi pentru asta suntem apreciaţi peste tot", este de părere Gabriel.

Celor care au trecut prin situaţii similare cu ale lui le recomandă să nu abandoneze, să nu cadă pradă disperării, ci să aibă speranţă, pentru că, dacă ai dorinţă şi motivaţie, poţi face orice.

 

Foto: (c) Arhiva personală Gabriel Czifrak 


"Eu chiar pot să spun asta: de la scaun cu rotile, în trei ani de zile am ajuns campion la Jocurile Invictus! Deci, orice se poate, dar trebuie să îţi doreşti. Şi trebuie să fim recunoscători pentru toate lucrurile. Am ajuns să fiu recunoscător pentru simplul fapt că puteam să merg singur la baie, ceea ce e o banalitate pentru oamenii din jur. Dar îţi dai seama, când nu mai poţi face acel lucru, că nu ţi se cuvine. Atunci îţi dai seama că nimic nu ni se cuvine. Nu e obligatoriu să poţi să-ţi foloseşti ochii, picioarele sau orice altă parte a corpului, tocmai de aceea trebuie să fim mult mai recunoscători pentru tot ce putem să facem. Şi cu ambiţie şi dorinţă orice se poate. O spun din propria experienţă că se poate orice!", conchide Gabriel Czifrak. AGERPRES/(A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 30-03-2025 22:01

Brașov: Bărbat atacat de urs la Predeal; victima e în stare de inconștiență

Un bărbat a fost atacat de urs, duminică seară, pe o stradă din localitatea Predeal, victima fiind găsită în stare de inconștiență. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov, evenimentul s-a petrecut pe strada Tudor Vladimirescu. La fața locului au fost trimise de urgență două echipaje SMURD, dintre care u

Social 30-03-2025 20:37

Maramureș: Intervenție a salvamontiștilor pentru recuperarea unui tânăr ucrainean abandonat în stare gravă la o stână părăsită

Salvamontiștii intervin, duminică seară, pentru recuperarea unui tânăr ucrainean abandonat în stare gravă la o stână părăsită din Munții Maramureșului. Conform datelor transmise de directorul

Social 30-03-2025 20:26

Buzău: Căprior lovit de mașină, eliberat în sălbăticie după ce a fost îngrijit la o fundație

Un căprior care a fost lovit de un autoturism, în urmă cu aproximativ două săptămâni, pe un drum județean din Buzău, a fost pus în libertate, duminică, după ce a primit îngrijirile necesare la o fundație de profil. Conform datelor comunicate de Inspectoratul de Poliție Județean Buzău, incidentul s-a petrecut în ur

Social 30-03-2025 15:33

Argeș: Femeie de 78 de ani dată dispărută, găsită într-o pădure după căutări care au durat 48 de ore

O femeie în vârstă de 78 de ani, dată dispărută în cursul zilei de vineri, a fost găsită într-o pădure, duminică, după o operațiune de căutare care a durat 48 de ore, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Argeș. La căutări au participat polițiști de la Secția de Poliție Rurală Bascov și Serviciul de Investi

Social 30-03-2025 15:19

Argeș: Un bărbat a murit și doi au fost grav răniți în urma unui accident rutier, la Buzoești

Un bărbat a murit și doi au fost grav răniți, duminică, în urma unui accident rutier produs pe un drum județean, în localitatea Buzoești. 'Din cercetările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Costești, a rezultat că un bărbat de 34 de ani (...) care conducea un autoturism pe DJ 504 de pe raza comunei Buzoeșt

Social 30-03-2025 11:58

Proiectul Rally Start - 'România Pitorească' își propune reconectarea tinerilor cu rădăcinile satului românesc

Salvarea satului românesc de la declinul demografic tot mai accentuat din ultimii ani și reconectarea tinerilor cu valorile, tradițiile și gusturile autentice din zonele rurale ale României se află printre obiectivele unei inițiative curajoase și inovatoare care prinde contur: Raliul 'România Pitorească', susține Ionuț Diaconeasa, consilier

Social 30-03-2025 11:12

MAI: 14 șoferi sub influența drogurilor și 61 care consumaseră alcool, scoși din trafic în ultimele 24 de ore

Polițiștii de la rutieră au scos din trafic 521 de conducători auto, dintre care 61 consumaseră alcool și 14 se aflau sub influența drogurilor, în urma acțiunilor desfășurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în ultimele 24 de ore. Șoferilor depistați astfel le-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule p

Social 30-03-2025 09:40

IGPR - controale în zona trecerilor la nivel cu calea ferată: Peste 400 de sancțiuni, aplicate într-o singură zi

Peste 400 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 204.839 de lei, au fost aplicate de polițiștii de la transporturi într-o singură zi, în urma unor acțiuni pentru prevenirea accidentelor în zona trecerilor la nivel cu calea ferată. ''La data de 26 martie, polițiștii de la transporturi au acționat pen

Social 30-03-2025 08:36

Cod galben de creșteri de debite pe râul Jiu, pe sectorul aval confluență cu râul Motru, până la prânz

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenționare hidrologică Cod Galben pentru fenomene imediate, valabilă până la prânz, la ora 12:00, pe Râul Jiu - pe sectorul aval confluență cu râul Motru - amonte S.H. Podari. Potrivit hidrologilor, ca urmare a propagării viiturilor f

Social 29-03-2025 16:57

Prahova: Poluare cu petrol în Parcul Municipal Ploiești Vest, după ce o conductă a Conpet s-a spart

O conductă de transport pentru produsele petroliere aparținând companiei Conpet s-a spart, sâmbătă, iar o suprafață de câteva zeci de metri pătrați din Parcul Municipal Ploiești Vest a fost acoperită cu petrol, autoritățile de mediu fiind informate cu privire la acest incident. 'O conductă Conpet de transport petrol s-a s

Social 29-03-2025 16:06

Ilfov: Bărbat de 42 de ani, găsit decedat într-o mașină în parcarea unei societăți din Voluntari

Un bărbat de 42 de ani a fost găsit decedat sâmbătă, într-o mașină aflată în parcarea unei societăți comerciale din orașul Voluntari, informează IPJ Ilfov. ''La data de 29 martie, în jurul orei 13:00, polițiști din cadrul Poliției Orașului Voluntari au fost sesizați prin S.N.U.A.U. 112 de către un cetățean cu pr

Social 29-03-2025 13:57

Spitalul Militar: Subofițerul găsit împușcat în cap la Târgu Jiu a decedat

Subofițerul de la Batalionul 24 Infanterie din Târgu Jiu, găsit de colegii săi, luni dimineață, în stare de inconștiență, prezentând o plagă împușcată în zona capului, a decedat sâmbătă, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central 'Dr. Carol Davila' din București. ''În dimineața

Social 29-03-2025 13:24

Hidrologi: Cod galben de inundații pe râuri din cinci județe, până duminică la prânz

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, sâmbătă, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până duminică, la prânz, pe râuri care traversează cinci județe. Potrivit hidrologilor, în intervalul 29 martie, ora 12:00 - 30 martie, ora 12:00, se vor înregistra creșteri de d

Social 29-03-2025 13:11

Neamț: Un microbuz cu 12 copii și două autoturisme, implicate într-un accident pe DN2 E85, la Săbăoani

Un microbuz în care se aflau 12 copii și două autoturisme au fost implicate, sâmbătă, într-un accident rutier, pe DN2 E85, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. La fața locului au intervenit echipaje de pompieri, cadre medicale de la ambulanță și polițiști rutieri.

Social 29-03-2025 11:27

IGSU: 54 de localități din 14 județe și Capitala, afectate de vremea rea; 88 de copaci și 9 stâlpi de electricitate prăbușiți

Un număr de 54 de localități din 14 județe și Capitala au fost afectate de vremea rea în ultimele 24 de ore, salvatorii acționând pentru îndepărtarea unor elemente de construcție de la 98 de imobile și pentru degajarea celor 88 de copaci și 9 stâlpi de electricitate prăbușiți. ''Urmare a manifestării fenomenelor