Familia Regală a României marchează centenarul vizitei reginei Maria şi a regelui Ferdinand în Belgia
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Luisiana Bîgea, transmite: O stradă din comuna Saint-Gilles, situată în imediata vecinătate a capitalei Belgiei, va purta numele României, decizia fiind aprobată de legislativul comunal şi prezentată luni seara de primarul Jean Spinette delegaţiei Casei Regale din România.
Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, şi Alteţa Sa principele Radu marchează, zilele acestea, centenarul vizitei reginei Maria şi a regelui Ferdinand în Belgia, care s-a desfăşurat în luna mai a anului 1924, la invitaţia regelui Albert I al Belgiei şi a reginei Elisabeta.
În discursul susţinut luni seara, la evenimentul organizat la Primăria din Saint-Gilles, în prezenţa delegaţiei Casei Regale şi a ambasadoarei României în Belgia, Andreea Păstârnac, edilul comunei, Jean Spinette, a făcut referire la comunitatea română din zonă, la legăturile istorice dintre cele două popoare şi la contextul internaţional actual, punctând apropierea de-a lungul istoriei dintre România şi Regatul Belgiei. În semn de recunoştinţă, primarul a dezvelit plăcuţa care va fi montată pe una dintre străzile unităţii administrativ-teritoriale şi care va purta numele "strada României". Saint-Gilles reprezintă locul în care a fost conturată mişcarea naţională de rezistenţă în 1941.
În discursul său, Custodele Coroanei Române a subliniat importanţa istorică a relaţiilor româno-belgiene, întărite în urmă cu 100 de ani.
"E foarte emoţionant şi inspiraţional să văd toţi concetăţenii şi belgienii împreună", a declarat custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta.
La rândul său, principele Radu a menţionat dublul rol al vizitei, aceasta fiind şi un omagiu adus predecesorilor.
"Suntem aici, în mijlocul lunii martie a anului 2024, la fel cum regele Ferdinand şi regina Maria s-au întâlnit acum 100 de ani să pună bazele Europei cu speranţa unei epoci puternice şi unite. Vedem că acest ideal a fost atins astăzi, dar, din păcate, este ameninţat de tragedii teribile care se întâmplă în apropiere de partea noastră a Europei", a spus principele Radu.
La rândul său, ambasadoarea României în Regatul Belgiei, Andreea Păstârnac, a adus în prim plan necesitatea continuării relaţiilor bilaterale armonioase, în actualul context internaţional.
"Prin simbolismul său, vizita Majestăţii Sale aduce în prim plan legăturile fabuloase, mai mult decât istorice, care se ţes între popoarele noastre. Ţările noastre împărtăşesc aceleaşi valori profund înrădăcinate. Continuăm să le apărăm în mijlocul Uniunii Europene şi în lume", a transmis ambasadoarea României în Regatul Belgiei.
Seara românească găzduită de Sala căsătoriilor din Primăria comunei Saint-Gilles a continuat cu un moment muzical susţinut de cvartetul Lakme, în program fiind inclusă una dintre lucrările lui George Enescu, amintind de faptul că, la vizita regală din 1924, oficialităţile din Bruxelles au organizat un concert în care celebrul compozitor a dirijat "Rapsodia Română".
Evenimentul s-a încheiat cu vernisajul expoziţiei "Centenarul primei vizite regale la Bruxelles" realizată de Muzeul Judeţean de Istorie din Braşov.
"Avem toate motivele să fim mândri că suntem români, avem momente în istoria noastră care pot deveni ambasadori irezistibili ai ceea ce înseamnă România şi pe plan cultural, şi pe plan politic. Avem multe de învăţat din discursurile pe care le-au avut suveranii noştri pentru că oarecum simt că ce s-a întâmplat cu Europa în 1924 poate fi pus în oglindă cu ce trăim astăzi", a precizat directorul Muzeului de Istorie Braşov, Nicolae Pepene.
În cadrul evenimentului a fost prezentată şi sculptura din bronz realizată de artistul Julien Dillens în 1890, "La porteuse d'eau", simbol al comunei Saint-Gilles şi care a fost îmbrăcată în costum tradiţional românesc.
Vizita Familiei Regale a României în Belgia a început luni dimineaţa, la Colegiul Europei din Bruges, unde au avut loc o întâlnire cu rectorul institutului, Federica Mogherini, şi o alta cu studenţi români şi din Republica Moldova ai colegiului, din Romanian Speaking Society şi participanţi români la Academia Diplomatică Europeană.
"Această vizită în Regatul Belgiei este a 372 întâlnire din martie 1997, când regele Mihai a avut prima sa vizită sprijinită de Guvernul României pentru a promova interesele statului la nivelul NATO. Asta înseamnă: angajament, continuitate, memorie instituţională", a declarat principele Radu, în deschiderea întâlnirii cu studenţii din Bruges.
Vizita a continuat la Primăria din Bruges, unde primarul Dirk De fauw a prezentat delegaţiei istoria clădirii de patrimoniu şi i-a oferit custodelui Coroanei Române o broderie realizată în urmă cu 100 de ani.
Marţi, în programul vizitei se află o întâlnire cu ambasadorul României la NATO, Dan Neculăescu, şi cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Cu această ocazie, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES va organiza vernisajul expoziţiei de fotografie "Contribuţia Familiei Regale la consolidarea rolului României în NATO şi UE 2002-2023". AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Patriarhia - referitor la data unică a sărbătorii Paștelui: Orice consultare - numai în cadrul unui Sinod pan-ortodox
Orice inițiativă referitoare la data de sărbătorire a Paștelui poate fi discutată doar în cadrul unui Sinod pan-ortodox, prin participarea tuturor Bisericilor Ortodoxe surori, a transmis, marți, Patriarhia Română. Precizările vin în urma declarației recente a Papei Francisc referitoare la stabilirea unei date comune a celebră
Bihor: Clădirea în care a locuit Eva Heyman, fetița victimă a Holocaustului, reabilitată; va fi marcată ziua ei de naștere
Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului aduce în atenția publică și soarta Evei Heyman, fetița de 13 ani victimă a lagărului de exterminare, în amintirea căreia a fost reabilitată clădirea de patrimoniu arhitectural în care a locuit și pentru a marca ziua sa de naștere, 13 februarie, se vor derula activități de educație muzeală pentru elevi sub ge
Mureș: Rețete tradiționale din Saschiz, între care și lichiul, publicate în Milk Street Magazine
Rețeta unui desert tradițional săsesc din zona Târnavelor, lichiul sau Grief Hanklich, a apărut în celebra revistă de gastronomie 'Milk Street Magazine', în ediția ianuarie-februarie, după ce fondatorul acesteia, Christopher Kimball, a gustat personal desertul pregătit de Ibolyka Macarov, membră de bază a Vecinătății Femeilor din Saschiz.
Leul s-a apreciat, marți, în raport cu euro, dar a scăzut față de dolarul american
Moneda națională s-a apreciat, marți, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9748 lei, în scădere cu 0,08 bani (-0,02%) față de cotația precedentă, de 4,9756 lei. În schimb, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,7679 lei, în creștere cu 3,19 bani (+0
Brașov: Curtea Bisericii Negre - reabilitată cu fonduri europene, în parteneriat cu municipalitatea
Curtea Bisericii Negre va fi restaurată cu fonduri europene, municipalitatea brașoveană și reprezentanții lăcașului de cult urmând să încheie un parteneriat în vederea accesării banilor necesari. Conform unui anunț făcut, marți, de Primăria Brașov, lucrarea, în valoare de 24 de milioane de lei, va fi realizată cu sprijinul unei finanțăr
Timiș: Surpare de pământ la liniile feroviare de la Pasajul Solventul; lucrările de împingere a chesonului au fost sistate
Lucrările de construire a noului pasaj sub-feroviar Solventul din Timișoara au fost sistate, după ce a avut loc o surpare de pământ sub liniile ferate, în timpul împingerii chesonului pe sub acestea, a declarat, marți, viceprimarul municipiului, Ruben Lațcău. Vice-edilul spune că subsolul zonei are probleme, având caver
Sălaj: Cormoranii decimează peștii din lacul Vârșolț și râul Someș
Numărul foarte mare cormorani prezenți, în perioada sezonului rece, în Sălaj, pe lacul de acumulare Vârșolț și pe râul Someș decimează populația piscicolă, avertizează reprezentanții Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS). Inginerul piscicol Veronica Ispas, responsabilul de pescuit din ca
Erbașu (FPSC): Suntem deja în întârziere în ceea ce privește implementarea digitalizării
Președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), Cristian Erbașu, a afirmat, marți, la Ploiești, că există deja o întârziere în ceea ce privește implementarea digitalizării, arătând că acesta este drumul care ne va scoate din 'caracatița' birocrației. 'Un asemenea fenomen acum doi an
Nicușor Dan va transmite Guvernului și partidelor politice propuneri pentru modificarea Codului fiscal
Edilul general, Nicușor Dan, anunță că va transmite Guvernului și liderilor partidelor politice o serie de propuneri pentru modificarea legislației vizând modul de împărțire a banilor între Primăria Capitalei și primăriile de sector. Propunerile au fost formulate de către experții Primăriei după ce la referendumul din 24 noie
Trei persoane, printre care un copil, rănite în urma unui accident produs în municipiul Bistrița
Trei persoane, printre care și un copil în vârstă de patru ani, au fost rănite marți dimineața într-un accident produs pe o stradă din municipiul Bistrița, în care au fost implicate două autoturisme și un microbuz de transport persoane. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Bistrița-Năsăud, unul dintre răni
Buzău: Agresivitatea generată de brandingul personal al șoferilor și dezinhibiția la volan, cauze ale accidentelor pe autostradă
Dezinhibiția la volan, 'brandingul personal al șoferilor' care poate genera agresivitate și gadgeturile se numără printre cauzele care pot da naștere unor evenimente rutiere pe autostradă sau pe celelalte sectoare de drum, atrag atenția specialiștii în psihologia traficului. La data de 20 decembrie 2024 a fost dată în circu
Cod galben de ceață în zone din șapte județe din Moldova, până la ora 10:00
Administrația Națională de Meteorologie a emis marți dimineața o atenționare nowcasting Cod galben de ceață pentru zone din județele Bacău, Botoșani, Galați, Neamț, Vrancea, Iași și Vaslui, valabilă până la ora 10:00. Potrivit meteorologilor, în zona joasă a județului Bacău (zona localităților Bacău, Onești, Buhuși, Sascut, Balcani
Incendiu într-un bloc din Râmnicu Vâlcea; zeci de persoane evacuate
Mai multe persoane dintr-un bloc de locuințe din municipiul Râmnicu Vâlcea au fost evacuate de urgență din locuințele lor, marți dimineața, după ce un incendiu a izbucnit într-o garsonieră de la etajul trei al imobilului, în interiorul acesteia fiind depozitată o cantitate mare de materiale plastice și textile. Potrivit
Primarul Ciprian Ciucu anunță că intenționează să înființeze o companie pentru organizarea de evenimente
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a anunțat că intenționează să înființeze o companie pentru organizarea de evenimente, West Side Events, care se va autofinanța integral în primul an, iar de anul viitor va aduce bani la buget. El a scris, luni, pe Facebook, că West Side Events va fi mică în privința personalului, cu maxim
Fechet: Cine gestionează avuția națională e dator să arate respect față de români; la Romsilva am văzut sfidare
Ministrul Mediului a convocat miercuri conducerea Romsilva pentru discuții cu privire la reorganizarea Regiei și a anunțat că va solicita o propunere rezonabilă de contract colectiv de muncă. 'Cine gestionează avuția națională e dator să arate respect față de români, iar la Romsilva, care administrează pădurile țării (și subliniez ac