Familia Regală a României marchează centenarul vizitei reginei Maria şi a regelui Ferdinand în Belgia

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Luisiana Bîgea, transmite: O stradă din comuna Saint-Gilles, situată în imediata vecinătate a capitalei Belgiei, va purta numele României, decizia fiind aprobată de legislativul comunal şi prezentată luni seara de primarul Jean Spinette delegaţiei Casei Regale din România.
Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, şi Alteţa Sa principele Radu marchează, zilele acestea, centenarul vizitei reginei Maria şi a regelui Ferdinand în Belgia, care s-a desfăşurat în luna mai a anului 1924, la invitaţia regelui Albert I al Belgiei şi a reginei Elisabeta.
În discursul susţinut luni seara, la evenimentul organizat la Primăria din Saint-Gilles, în prezenţa delegaţiei Casei Regale şi a ambasadoarei României în Belgia, Andreea Păstârnac, edilul comunei, Jean Spinette, a făcut referire la comunitatea română din zonă, la legăturile istorice dintre cele două popoare şi la contextul internaţional actual, punctând apropierea de-a lungul istoriei dintre România şi Regatul Belgiei. În semn de recunoştinţă, primarul a dezvelit plăcuţa care va fi montată pe una dintre străzile unităţii administrativ-teritoriale şi care va purta numele "strada României". Saint-Gilles reprezintă locul în care a fost conturată mişcarea naţională de rezistenţă în 1941.
În discursul său, Custodele Coroanei Române a subliniat importanţa istorică a relaţiilor româno-belgiene, întărite în urmă cu 100 de ani.
"E foarte emoţionant şi inspiraţional să văd toţi concetăţenii şi belgienii împreună", a declarat custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta.
La rândul său, principele Radu a menţionat dublul rol al vizitei, aceasta fiind şi un omagiu adus predecesorilor.
"Suntem aici, în mijlocul lunii martie a anului 2024, la fel cum regele Ferdinand şi regina Maria s-au întâlnit acum 100 de ani să pună bazele Europei cu speranţa unei epoci puternice şi unite. Vedem că acest ideal a fost atins astăzi, dar, din păcate, este ameninţat de tragedii teribile care se întâmplă în apropiere de partea noastră a Europei", a spus principele Radu.
La rândul său, ambasadoarea României în Regatul Belgiei, Andreea Păstârnac, a adus în prim plan necesitatea continuării relaţiilor bilaterale armonioase, în actualul context internaţional.
"Prin simbolismul său, vizita Majestăţii Sale aduce în prim plan legăturile fabuloase, mai mult decât istorice, care se ţes între popoarele noastre. Ţările noastre împărtăşesc aceleaşi valori profund înrădăcinate. Continuăm să le apărăm în mijlocul Uniunii Europene şi în lume", a transmis ambasadoarea României în Regatul Belgiei.
Seara românească găzduită de Sala căsătoriilor din Primăria comunei Saint-Gilles a continuat cu un moment muzical susţinut de cvartetul Lakme, în program fiind inclusă una dintre lucrările lui George Enescu, amintind de faptul că, la vizita regală din 1924, oficialităţile din Bruxelles au organizat un concert în care celebrul compozitor a dirijat "Rapsodia Română".
Evenimentul s-a încheiat cu vernisajul expoziţiei "Centenarul primei vizite regale la Bruxelles" realizată de Muzeul Judeţean de Istorie din Braşov.
"Avem toate motivele să fim mândri că suntem români, avem momente în istoria noastră care pot deveni ambasadori irezistibili ai ceea ce înseamnă România şi pe plan cultural, şi pe plan politic. Avem multe de învăţat din discursurile pe care le-au avut suveranii noştri pentru că oarecum simt că ce s-a întâmplat cu Europa în 1924 poate fi pus în oglindă cu ce trăim astăzi", a precizat directorul Muzeului de Istorie Braşov, Nicolae Pepene.
În cadrul evenimentului a fost prezentată şi sculptura din bronz realizată de artistul Julien Dillens în 1890, "La porteuse d'eau", simbol al comunei Saint-Gilles şi care a fost îmbrăcată în costum tradiţional românesc.
Vizita Familiei Regale a României în Belgia a început luni dimineaţa, la Colegiul Europei din Bruges, unde au avut loc o întâlnire cu rectorul institutului, Federica Mogherini, şi o alta cu studenţi români şi din Republica Moldova ai colegiului, din Romanian Speaking Society şi participanţi români la Academia Diplomatică Europeană.
"Această vizită în Regatul Belgiei este a 372 întâlnire din martie 1997, când regele Mihai a avut prima sa vizită sprijinită de Guvernul României pentru a promova interesele statului la nivelul NATO. Asta înseamnă: angajament, continuitate, memorie instituţională", a declarat principele Radu, în deschiderea întâlnirii cu studenţii din Bruges.
Vizita a continuat la Primăria din Bruges, unde primarul Dirk De fauw a prezentat delegaţiei istoria clădirii de patrimoniu şi i-a oferit custodelui Coroanei Române o broderie realizată în urmă cu 100 de ani.
Marţi, în programul vizitei se află o întâlnire cu ambasadorul României la NATO, Dan Neculăescu, şi cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Cu această ocazie, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES va organiza vernisajul expoziţiei de fotografie "Contribuţia Familiei Regale la consolidarea rolului României în NATO şi UE 2002-2023". AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Șeful SMAp - întrevedere cu comandantul Forțelor Terestre ale SUA din Europa și Africa
Consolidarea parteneriatului strategic și a cooperării militare cu Statele Unite ale Americii, în special pe componenta terestră, a fost principalul subiect al întrevederii avute miercuri de șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, cu generalul Christopher Donahue, comandantul Forțelor Terestre ale SUA din Europa și Africa (USAREUR-AF)
Alba: Trei persoane evacuate din zona alunecării de teren din Lunca; traficul auto - restricționat
Trei persoane care locuiesc în apropierea alunecării de teren din satul Lunca, din județul Alba, au ales să plece la rude sau prieteni până când zona va fi pusă în siguranță, traficul auto fiind restricționat, a anunțat miercuri Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Alba. Alunecarea de teren s-a produs miercuri
Galați: Un bărbat care amenința că se va arunca de pe un viaduct, salvat în ultima clipă de patru polițiști
Un bărbat de 42 de ani din Galați, care amenința că se va arunca de pe un viaduct, a fost salvat în ultima clipă de patru polițiști, informează, miercuri, IPJ Galați. 'Intervenție de excepție a polițiștilor gălățeni: un bărbat salvat în ultima clipă de la un gest extrem. Spiritul de sacrificiu, promptitudinea și profesionalismu
Baza militară de la Kogălniceanu va deveni 'hub strategic'; acordurile România - SUA sunt adaptate permanent (surse)
Toate acordurile România - SUA, inclusiv cele care reglementează prezența militară americană în țara noastră, sunt în vigoare, sunt respectate și adaptate permanent la evoluțiile de securitate din mediul regional, au precizat miercuri surse din domeniul Apărării. În acest sens, facilitățile strategice găzduite în
România ar putea produce drone militare proprii până la finalul acestui an (surse)
România ar putea produce drone militare proprii până la finalul acestui an, iar în aproximativ doi ani și jumătate va începe producția de pulbere explozivă pentru armament, arată surse din Apărare. De asemenea, sunt discuții avansate pentru producerea de muniții de calibrul 155 mm prin mecanismul Foreign Military Financ
Olt: Primarul orașului Balș anunță că o investiție într-o fabrică de aluminiu va genera 400 de locuri de muncă
O nouă investiție pe platforma industrială a orașului Balș începe anul acesta și va genera 400 de locuri de muncă, fiind vorba de o fabrică de aluminiu, a anunțat miercuri, primarul localității, Cătălin Rotea, care a precizat că a semnat certificatul de urbanism pentru obiectiv. Fabrica, o investiție a companiei Delta Aluminium, va fi am
Exercițiul militar Dacian Spring - între 5 și 23 mai; un batalion de manevră belgian - dislocat în premieră pe teritoriul României
Aproximativ 4.000 de militari și 913 mijloace tehnice din Belgia, Bulgaria, Franța, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia și România vor participa, în perioada 5 - 23 mai, la exercițiul multinațional Dacian Spring 2025 (DASP 25), organizat pe teritoriul țării noastre, a informat miercuri Ministerul Apărării Naționale.
Iași: Oficiali de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezenți la Festivalul 'Podul de Flori' de la Ungheni
Oficialități de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezente sâmbătă, 26 aprilie, în centrul orașului Ungheni, din Republica Moldova, pentru a lua parte, începând cu ora 12:00, la Festivalul 'Podul de Flori' organizat cu prilejul începerii lucrărilor construcției Podului rutier de la Ungheni - Golăești, parte din Autostrad
Zilele Brașovului - concerte, târguri și Parada Junilor în săptămâna de după Paște
Primăria Brașov organizează, în săptămâna de după Paști, Zilele Brașovului. Evenimentul cuprinde o serie de concerte și târguri tematice și integrează și manifestările organizate de cele șapte grupuri de juni din Scheii Brașovului. 'După o perioadă în care Zilele Brașovului intraseră într-un con
Harghita: Mașină cu trei pasageri, lovită de tren lângă stația CFR Gălăuțaș
Un autoturism în care se aflau trei persoane a fost lovit, miercuri, de un tren la o trecere la nivel cu calea ferată, înainte de stația CFR Gălăuțaș,, însă incidentul nu s-a soldat cu victime, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'În accident a fost implicat trenul Regio 4510 care cir
Galați: CJ a alocat 150.000 lei pentru refacerea Școlii din Malu Alb distrusă de incendiu pe 30 martie
Consiliul Județean Galați a alocat suma de 150.000 lei pentru refacerea Școlii din localitatea Malu Alb, distrusă într-un incendiu provocat cu intenție de un localnic în vârstă de 35 de ani, în noaptea de 30 martie. 'Am alocat un ajutor de 150.000 lei pentru refacerea Școlii gimnaziale din satul Malu Alb, comuna Dră
Bistrița-Năsăud: Lăcașurile de cult, în atenția ISU înainte de Paști; au fost aplicate amenzi de 2.000 de lei
Inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud au efectuat, în ultimele zile, controale la lăcașuri de cult, având în vedere apropierea sărbătorilor pascale, pentru a se asigura că cetățenii vor fi în siguranță în noaptea de Înviere și la slujbele religioase organizate de Paști.
Timiș: A fost predat amplasamentul pentru viitorul Institut Oncologic Regional
Administrația județeană a predat miercuri, către firma constructoare, amplasamentul pe care va fi ridicat viitorul Institut Oncologic Regional din Timișoara (IORT). Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat că lucrările vor începe cu demolarea ruinelor a ceea ce s-a dorit a fi, în urmă cu 30 de ani, u
(P) „Sunt aici! – pentru un viitor incluziv” s-a încheiat, dar impactul său abia începe
Pe 15 aprilie s-a încheiat oficial proiectul „Sunt aici! – pentru un viitor incluziv”, o inițiativă dedicată copiilor cu dizabilități și promovării incluziunii sociale în rândul acestora.
Iași: Programul Primăriei și al instituțiilor din subordine, modificat în perioada Pascală
Primarul Mihai Chirica a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că în perioada 18-21 aprilie, inclusiv, va fi modificat programul municipalității și al societăților furnizoare de servicii publice. 'Conform reglementărilor legale, Primăria Municipiului Iași nu va avea program de lucru de vineri, 18 aprilie, până lu