Buzău: Vulturul Ilie - 100 de ani de legendă; iubit de călători, vedetă pentru aviatori, înmormântat cu onoruri
.jpeg)
Legenda Vulturului Ilie a împlinit 100 de ani, zăganul vândut unui cârciumar pe post de curcan, vedeta peroanelor Gării Buzău şi a piloţilor din cadrul aerodromului militar, ucis de un glonţ tras de un militar neamţ şi înmormântat în Cimitirul Dumbrava cu alai şi onoruri.
Potrivit legendelor, Vulturul Ilie ar fi fost prins când era pui într-o pădure din localitatea de munte Gura Teghii. Primii ani din viaţă i-ar fi petrecut într-o curte, printre curcani, după care ar fi fost vândut unui cârciumar. O altă variantă a legendei descrie vulturul ca pe o pasăre dornică de cunoaştere, care, la un moment dat, furată de peisaj, a căzut în curtea unui cârciumar din zona Gării Buzău, pe nume Adam.
Sursa foto: Viorel Frâncu / Arhiva personală
"În perioada 1924 - 1942, buzoienii au convieţuit cu un vultur zăgan, specie foarte rară. Vulturul Ilie era o realitate a Buzăului în perioada celui de Al Doilea Război Mondial. Un cârciumar din zona gării a obţinut un pui de vultur, pe care l-a crescut şi îmblânzit, astfel că se obişnuise cu oamenii care-l adorau. Când veneau trenurile se repezea să capete hrană de la călătorii, care, de asemenea, îl simpatizau. La Gura Teghii, aproape de poalele Penteleului, spune legenda, între stânci, un mare vultur pleşuv îşi avea cuibul cu cei doi puişori ai săi. Întâmplarea face ca un cioban să treacă prin partea locului şi să găsească cei doi pui zgribuliţi de frig. Îi luă şi-i duse la stână. După ceva vreme unul dintre pui muri. Celălalt izbuti să se înfiripeze şi să prindă drag de viaţă. După toate regulile, ciobanul îi puse un nume şi probabil în amintirea Sfântului ce zboară cu căruţa sa printre norii cerului trasă de telegarii ce scapără scântei din copite spre groaza dracilor - i-a zis Ilie", a povestit pentru AGERPRES publicistul Viorel Frâncu.
Sursa foto: Viorel Frâncu / Arhiva personală
După o vreme, potrivit legendei redate de Viorel Frâncu în cartea sa "Consemnări publicistice", ciobanul ar fi mers la târg, unde i-ar fi vândut vulturul hangiului Adam din spatele gării din Buzău, spunându-i că este un pui de curcan.
"Cum nu putea încă să zboare, fu lăsat să convieţuiască în pace cu celelalte orătănii din curte, cu care Ilie s-a acomodat cu vremea. Hanul din spatele gării devenise noul său cuib şi atât de mult s-a legat de el că orice încercare forţată de schimbare de domiciliu a fost apoi imposibilă. Se obişnuise cu mersul pe jos, că de câte ori îşi lua zborul trebuia să se războiască cu puzderia de ciori care întuneca cerul oraşului şi-l ciuguleau, sărmanul de el, de-i mergeau fulgii, că el, fiind greoi în mişcări, nu se prea putea apăra de ele. În fiecare dimineaţă se ducea pe jos la piaţă, în hale, unde măcelarii îl aşteptau cu tainul de carne, sau la hala de peşte - după cum era zi de dulce sau zi de post. Mersul lui era încet şi legănat, prin centrul oraşului. Pe trotuar nu mergea, că se împiedicau pietonii de el. Pe stradă, iar nu mergea, că avea de furcă cu birjarii. De aceea mergea pe marginea străzii, pe lângă trotuar, pe acolo unde se scurg ordurile, unde nu se supăra nimeni", povesteşte în cartea sa "Consemnări publicistice" Viorel Frâncu.
Sursa foto: Viorel Frâncu / Arhiva personală
Vulturul Ilie devenise cunoscut inclusiv în rândul piloţilor, pentru că o bună parte din timp şi-o petrecea pe aerodromul militar din apropierea Gării, pe terenul "Drăgaica". Se familiarizase cu avioanele şi cu aviatorii care îl denumiseră Ilie, după patronul spiritual al aviaţiei, Sfântul Ilie. Timp de 20 de ani, vulturul Ilie s-a bucurat de simpatia locuitorilor urbei şi devenise un personaj aproape nelipsit de pe peroanele gării.
"În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Buzăul era împânzit de trupe germane. Străin de evenimentele ce clătinau aşezarea lumii, Ilie îşi urma cu sfinţenie programul său. Era la vremea prânzului. De acolo, de sus, de pe localul gării, Ilie privea spre Dealul Paşii, de unde trebuia să apară expresul de Cernăuţi. În acel moment, un tren militar german intra în gară. Un soldat a sărit şi a deschis fereastra vagonului. Un răpăit surd de pistol mitralieră şi bietul Ilie se prăvăli mort pe peron. Uciderea Vulturului Ilie era să se încheie cu o revoltă a populaţiei împotriva soldatului asasin", notează publicistul buzoian.
Sursa foto: Viorel Frâncu / Arhiva personală
În cartea sa, Viorel Frâncu aminteşte cum oamenii l-au purtat pe vulturul Ilie pe ultimul drum, iar înmormântarea lui ar fi avut loc în Cimitirul Dumbrava, beneficiind astfel de un ritual ca în cazul oricărui cetăţean al oraşului. În memoria sa, în anii '80, autorităţile locale au denumit o stradă din zona gării "Vulturului", iar la începutul anilor '90 o fabrica de bere a luat denumirea de SC "Vulturul" S.A.
Sursa foto: Viorel Frâncu / Arhiva personală
În anul 2015, la intrare în Gara CFR Buzău a fost amplasată o statuie a Vulturului Ilie şi o plachetă de marmură semnată de Bucur Chiriac, un alt scriitor care s-a preocupat de păstrarea legendei, pe care scrie "Vulturul Ilie, răsfăţatul personalului Gării din Buzău, salută zilnic trenul din Moldova pentru a primi un cotlet de la vagonul restaurant, spre încântarea tuturor".
Foto: (c) Florin Zafiu / AGERPRES
"Pe 25 noiembrie 2015, la Gara Buzău s-a aşezat un vultur în amintirea celebrului Vultur Ilie de la Buzău. Am fost prezent la acel moment. Bucur Chiriac în anul 1988 a editat un volum de versuri numit 'Ultimul zăgan'. În acest volum încearcă să transpună într-o formă poetică istoria acestui vultur unic de la Buzău. Vulturul provine de la Gura Teghii şi de fiecare dată când venea un tren cu restaurant primea o porţie de friptură de la responsabilul trenului care ţinea mult la el, o emblemă pentru noi, buzoienii. Chiar şi Radu Cârneci a scris un comentariu despre ultima carte a lui Bucur Chiriac, 'Ultimul zăgan', pe care buzoienii l-au înmormântat cu onoruri deosebite la noi la Buzău. Bucur Chiriac, un om de mare credinţă, născut la Buzău, a lucrat în diplomaţie şi a murit în anul 2016", a declarat pentru AGERPRES preotul Mihail Milea.
Foto: (c) DORIN IVAN / AGERPRES FOTO
În anul 1988, la editura "Ion Creangă" din Bucureşti, a apărut, sub semnătura scriitorului buzoian Bucur Chiriac, volumul de versuri pentru copii "Ultimul zăgan", titlu sugerat autorului de poetul Marin Sorescu. AGERPRES/(A, AS - autor: Florin Zafiu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
MApN: 13 pacienți pediatrici și aparținători ai lor din Gaza, aduși în România cu o aeronavă militară
O aeronavă militară C-27J Spartan din dotarea Forțelor Aeriene Române a decolat miercuri către aeroportul Ramon din Israel pentru repatrierea a 13 pacienți pediatrici și 20 aparținători, în contextul deteriorării situației de securitate din Fâșia Gaza, transmite MApN. Potrivit sursei citate, aeronava a aterizat în Baza
Alba: Tururi ghidate gratuite prin Cetatea Alba Carolina
Turiștii care vizitează Cetatea Alba Carolina beneficiază din nou, de vineri, la fiecare sfârșit de săptămână, până în 28 septembrie, de tururi ghidate gratuite, serviciu oferit prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia. 'Unul dintre cele mai apreciate servicii turistice oferite de Centrul
Dolj: Accident naval pe fluviul Dunărea, în localitatea Rast; două ambarcațiuni mici și o barjă implicate
Pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj au fost solicitați să intervină, miercuri după-amiază, la un accident naval produs pe fluviul Dunărea, în dreptul localității Rast, în care ar fi fost implicate două ambarcațiuni mici și o barjă. Potrivit ISU Dolj, din primele informații, este posibil ca trei perso
Alertă de călătorie MAE: Libia - cetățenii români sunt sfătuiți să părăsească imediat această țară
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reamintește cetățenilor români, în contextul celor mai recente evoluții ale situației de securitate din Libia, că pentru această țară este în vigoare o alertă de călătorie de nivel maxim - 'Părăsiți imediat țara!'. Situația de securitate din Libia a cunoscut o deteriorare accentuată
Prahova: Penalități de 500.000 de euro pe lună, plătite de Primăria Ploiești din cauza stației de epurare vechi
Primăria Ploiești plătește penalități de 500.000 de euro pe lună din cauza stației de epurare vechi care a fost construită în perioada 1965-1970, lucrările la noua stație de epurare fiind sistate de 12 ani, a afirmat, miercuri, edilul Mihai Polițeanu. 'La acest moment, plătim penalități în valoare de 500.000 de euro pe lună pen
Vâlcea: Bărbat căzut într-o fântână din comuna Ștefănești, salvat de alpiniștii ISU
Un bărbat de 58 de ani din comuna Ștefănești a ajuns, miercuri după-amiază, la spital cu răni la cap și hipotermie după ce a căzut într-o fântână adâncă de 12 metri și cu un diametru de 90 de centimetri din localitate, el fiind salvat de alpiniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea după o intervenție contracronometr
REPORTAJ Zeci de elevi fac practică la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Focșani
Un parteneriat între Colegiul Economic 'Mihail Kogălniceanu' și Primăria Municipiului Focșani, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, oferă o experiență inedită pentru elevii din clasele terminale cu specializarea turism: practică reală, interacțiune directă cu turiștii și posibilitatea finalizării atestatelor de tehnician în t
Mureș: Grupul Milvus caută voluntari pentru realizarea Atlasului Păsărilor din Brașov
Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus din Târgu Mureș a anunțat, miercuri, că inițiază documentarea pentru realizarea Atlasului Păsărilor care cuibăresc în orașul Brașov, după experiența acumulată pentru realizarea atlaselor din Târgu Mureș și Odorheiu Secuiesc, astfel că se caută voluntari care să participe la culegerea da
Prima ediție 'Strada Armenească Pop-Up: All That Jazz' - pe 24 și 25 mai, în Cartierul Armenesc
Prima ediție 'Strada Armenească Pop-Up: All That Jazz', un eveniment ce aduce în prim-plan moștenirea culturală a comunității armene din România și din diaspora, cu un focus special pe contribuția esențială a jazzmanilor armeni la conturarea scenei românești de jazz, va avea loc pe 24 și 25 mai, în Cartierul Armenesc din Capitală.
Tulcea: Concursul internațional pentru regenerarea urbană a centrului municipiului, lansat oficial
Ordinul Arhitecților din România (OAR) și Primăria municipiului Tulcea au anunțat, miercuri, lansarea concursului internațional de soluții pentru regenerarea urbană a centrului orașului, valoarea totală a proiectului fiind estimată la 8 milioane de euro. Concursul, anunțat deja în urmă cu o săptămână, a atras atenția speciali
Harghita: A fost inaugurată baza sportivă din Borsec; ministrul Cseke și Ladislau Boloni - printre invitați
Baza sportivă din stațiunea Borsec, renovată, modernizată și extinsă cu fonduri de la Compania Națională de Investiții (CNI) a fost inaugurată miercuri, în prezența ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a președintelui UDMR Kelemen Hunor, dar și a fostului mare fotbalist Ladislau Boloni, la eveniment fiind prezenți și parlam
Covasna: S-a deschis sezonul turistic estival în stațiunea Șugaș Băi
Stațiunea Șugaș Băi, situată la aproximativ 10 kilometri de municipiul Sfântu Gheorghe, și-a redeschis oficial porțile pentru sezonul estival. Centrul de agrement, aflat în subordinea Primăriei Sfântu Gheorghe, oferă turiștilor numeroase facilități de relaxare și de petrecere activă a timpului liber, printre dotările existent
Gorj: Aproximativ 140 de angajați ai fabricii de cablaje din Târgu Jiu, concediați colectiv în mai și iunie
Aproximativ 140 de angajați ai fabricii de cablaje din Târgu Jiu vor fi concediați colectiv în lunile mai și iunie, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Gorj, Romeo Chiriac. Potrivit acestuia, cauza concedierii colective este criza mondială a resurselor și număru
Buzău: Proiect de modernizare a infrastructurii de apă și canalizare, cel mai important din ultimii 35 de ani, la final
Aproximativ 25 de kilometri de rețea de distribuție a apei potabile și 6 kilometri de rețea de canalizare au fost reconfigurate sau extinse în municipiul Buzău printr-un proiect finanțat cu fonduri europene, într-un interval de 2 ani, timp în care lucrările au generat nemulțumiri în rândul oamenilor, dar acesta este cel mai important din
Brăila: Câini din 11 țări, prezenți la concursul chinologic 'Cupa Dunării'
Câini din 11 țări participă, timp de două zile, la concursul chinologic 'Cupa Dunării', organizat de Asociația Chinologică Brăila, în perioada 17-18 mai, în stațiunea Lacu Sărat. Potrivit informațiilor făcute publice de organizatorul competiției, la eveniment și-au anunțat prezența proprietari de câini din Rom&a