REPORTAJ/Bradul de Crăciun de la Târgu Mureş făcut din fulare tricotate - între indignare, ironie şi Guinness Book
.jpg)
Un brad de Crăciun confecţionat din fulare tricotate, înalt de 10 metri, gândit de Asociaţia KULT Alternativ, care a fost amplasat în Piaţa Trandafirilor din centrul municipiului Târgu Mureş, a devenit subiectul principal de dispută între conducerea administraţiei publice locale, politicieni şi locuitorii oraşului.
Conducerea oraşului şi KULT Alternativ susţin că bradul din fulare tricotate ar urma să fie propus pentru intrarea în Guinness Book, pentru că ar fi format din cele mai multe piese de fular ajunse din cele mai multe ţări ale lumii, în timp ce politicienii şi societatea civilă consideră că este o "ironie" îndreptată împotriva tradiţiilor de Crăciun şi o "bazaconie" făcută din preşuri.
Preşedinta KULT Alternativ Kulturalis Fesztival, Annamaria Kadar, a declarat pentru AGERPRES că acest brad de Crăciun tricotat manual îşi doreşte să unească indivizi şi comunităţi şi că se intenţionează ca municipiul Târgu Mureş să ajungă pe harta lumii printr-un record Guinness, demersurile pentru nominalizare fiind în curs.
"Sunt 3.000 metri de fular din toată ţara şi de peste hotare, din Ecuador, Mongolia, Suedia, Austria, Germania, Statele Unite ale Americii. Deci din foarte multe locuri de unde am primit fulare. Bradul principal de Crăciun este în Piaţa Teatrului, aici (în Piaţa Trandafirilor - n.r.), este un loc alternativ, unde, de exemplu, acum doi sau trei ani a fost bradul Rotar Act. Deci o organizaţie civilă face ceva pentru oraş, într-un semn simbolic, brad făcut altfel. (...) Acum mergem spre Guinness deoarece este foarte complicat. Avem un avocat care a consultat toate criteriile pe care trebuie să le avem în vedere şi discutăm cu reprezentanţii fiecărui stat pentru că vrem să doborâm recordul, bradul alcătuit din cele mai multe piese de fular ajunse din cele mai multe ţări ale lumii", a precizat Annamaria Kadar.
Ea a arătat că acest brad din fulare croşetate nu înseamnă nici politică, nici naţionalitate, nici preconcepţii, ci un simbol de legătură a oamenilor prin sentimente şi poveşti.
Festivalul Cultural Alternativ KULT a lansat, în anul 2022, ideea ca mai multe persoane să tricoteze sau să croşeteze un fular de festival comun, format din piese cu lăţimea de 20 centimetri, care să fie expus public în luna decembrie, pe bradul de Crăciun al oraşului, la Ceasul cu Flori.
La această iniţiativă, a menţionat Annamaria Kadar, s-au alăturat persoane fizice, familii, organizaţii civile, grupuri de dans, companii multinaţionale, firme mici şi mijlocii, grădiniţe, universităţi, asociaţii, primării şi personalităţi publice, formaţii din ţară şi de peste hotare, din Statele Unite ale Americii, Ecuador, Mongolia, Germania, Austria, Ungaria, Anglia, Suedia şi Danemarca.
Primarul din Târgu Mureş, Soos Zoltan, a susţinut, la rândul său, că în acest an Primăria Municipiului dă glas societăţii civile, nu doar pe parcursul evenimentelor organizate în timpul verii, dar şi în timpul sărbătorilor de iarnă.
"Organizatorii festivalului cultural Alternativ Kult au avut ca idee să propună ca şi Târgu Mureş să se numere printre oraşele lumii printr-un proiect inedit, să croşeteze o eşarfă de peste 2.500 metri lungime. Imediat, sute de oameni din comunitate, foarte mulţi copii, firme mari din Mureş sau universităţi s-au alăturat acestui proiect. Astfel de brazi, construiţi din fulare croşetate manual, se găsesc în Marea Britanie, Portugalia, Germania, Ecuador, Mongolia, SUA şi în alte ţări. Cea mai mare construcţie de acest tip se află în Portugalia, are 17 metri înălţime, iar bradul din Târgu Mureş are 10 metri. La acest proiect, aşa cum am menţionat, au contribuit sute de oameni din comunitate, dar şi personalităţi mai bine cunoscute, cum este doamna Lokodi Emoke, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, care a croşetat peste 30 metri de fular pe care a scris numele tuturor oraşelor înfrăţite cu Târgu Mureşul", a declarat presei Soos Zoltan.
Edilul a arătat că municipalitatea este partener în acest proiect, deşi nu a contribuit material, deoarece consideră important să reamintească faptul că legendele de iarnă, tradiţiile comunităţii şi poveştile au fost împărtăşite în timpul activităţilor de iarnă, atunci când se croşeta sau se crea ceva pentru familie.
Printre sutele de reacţii vehemente se numără şi cea a vicepreşedintelui Partidului Mişcarea Populară (PMP), Marius Paşcan, care descrie acest brad drept o "bazaconie surpriză", care în loc de Moş Crăciun i-ar aduce în Piaţa Trandafirilor din Târgu Mureş pe ''Winnetou şi pe indienii apaşi''.
"După ce i-a trimis pe români la colţul lor 'albastru', într-un soi discriminatoriu de ghetou mental, după ce, în loc să reformeze organizatoric Primăria Târgu Mureş, a împovărat-o şi covârşit-o suplimentar cu noi angajaţi din rândul clientelei politice, după ce a risipit banii publici pe achiziţia de tablouri de pe la prieteni personali şi a finanţat expoziţii de artă pornografică în Cetatea Târgu Mureş, după ce a blocat circulaţia în oraş prin proiecte aberante şi ineficiente, iresponsabile, fără nicio realizare concretă, primarul Soos Zoltan (...) loveşte din nou. În locul bradului tradiţional de Crăciun, din centrul municipiului, le-a pregătit târgumureşenilor o bazaconie surpriză care, în loc de Moş Crăciun, îi aduce în Piaţa Trandafirilor pe Winnetou şi indienii apaşi. Unii zic că rămâne loc şi pentru Tarzan şi Jane, iar semnalul administraţiei publice ne întoarce la vremea organizării sociale de tip tribal", a arătat Marius Paşcan, pe Facebook.
Claudiu Maior, consilierul local al Pro România din Consiliul Local Târgu Mureş, spune că "bradul din pleduri/preşuri" este noua invenţie la Târgu Mureş şi că administraţie locală ar merita "felicitări".
"Felicitări noii administraţii! Anul trecut - brad din lemne, anul acesta - brad din pleduri/preşuri", afirmă Claudiu Maior.
Locuitorii municipiului Târgu Mureş au susţinut, în special în mediul online, că acest brad din fulare putea fi amplasat oriunde în oraş, nu neapărăt în locul ocupat de bradul tradiţional zeci de ani la rând şi că, deşi iniţiativa ar părea "bună şi nevinovată", comunitatea românească nu ar fi fost invitată să ia parte la ea. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Porți Deschise la Palatul Cotroceni; STS le va arăta vizitatorilor tehnologia folosită la alegeri
Porțile Palatului Cotroceni vor fi deschise pentru public din nou, de această dată fiind rândul Serviciului de Telecomunicații Speciale să îi încânte pe vizitatorii mari și mici. De vineri până duminică, STS a pregătit activități interactive pentru copii și adulți, o expoziție de autospeciale și tehnică de telecom
VIDEO Maramureș: Doi ucraineni recuperați din munți; la coborâre, salvamontiștii au mai recuperat alți trei ucraineni
Cei doi cetățeni ucraineni care au trecut granița în România prin Munții Maramureșului și au solicitat ajutorul autorităților române au fost recuperați de salvatori și coborâți în siguranță, a informat, joi seara, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Cei doi ucraineni a
Suceava: Doi soți au căzut cu autoturismul într-un râu, după ce un podeț construit de ei s-a prăbușit
Doi soți au căzut cu autoturismul în albia unui râu, joi seară, după ce un podeț construit de ei s-a prăbușit, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava. Incidentul a avut loc în comuna Sucevița, unde bărbatul de 79 de ani și femeia de 78 de ani dețin o casă de vacanță.
Dolj: Incendiu la o locuință din Ghindeni în urma exploziei unei butelii de gaz; 70 de persoane, evacuate
Un incendiu a izbucnit joi la o locuință din comuna Ghindeni în urma exploziei unei butelii GPL, 70 de persoane din zonă fiind evacuate până când pompierii au reușit să stingă focul. Potrivit ISU Dolj, din cauza fumului dens, două persoane au avut nevoie de acordarea primului ajutor, dar au refuzat să meargă la spital.
Sibiu: Cel mai mare strat de zăpadă, pe Vârful Omu; cel mai mic, la Bâlea Lac
Cel mai mare strat de zăpadă înregistrat la o stație meteo este de 33 de centimetri, la Vârful Omu, și cel mai mic strat de zăpadă măsurat de meteorologi este în județul Sibiu, la Bâlea Lac, în Munții Făgăraș, au anunțat joi specialiștii de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud. De asemenea, potrivit Buletinului nivome
Mureș: Ziua de doliu național în memoria Papei Francisc modifică programul Festivalului Bujorului la Castel
Ca urmare a declarării zilei de sâmbătă ca zi de doliu național în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, organizatorii celei de-a doua ediții a Festivalului Bujorului la Castel, dedicat bujorului de stepă de la Zau de Câmpie, au anunțat modificarea programului de concerte. 'Dragi participanți, expozanți și vizitatori! Ca urmare a declar
Sibiu: 50.000 de lalele, narcise și panseluțe plantate de Primărie au înflorit după ploile din ultimele zile
Ploile, dar și căldura din ultimele zile au făcut să înflorească cele aproape 50.000 de lalele, narcise și panseluțe din zonele verzi ale municipiului Sibiu, care au fost plantate toamna trecută, potrivit Primăriei. Primăria anunță că în luna mai urmează să planteze alte 40.000 de flori în parcurile, zonele verzi și sensurile giratorii din Si
Peste 150 de organizații la Romanian Design Week, în perioada 16 - 25 mai
Peste 150 de organizații din România și din Europa vor fi prezente timp de zece zile, în perioada 16 - 25 mai, la cea de-a XIII-a ediție a Romanian Design Week. Cu tema 'Design Tomorrow Today', Romanian Design Week 2025 propune un program curatoriat exclusiv prin colaborări cu organizații, ambasade, institute culturale, stu
Ministerul Muncii: Programul național de susținere a natalității, aprobat pentru 2025
Guvernul României a aprobat, joi, continuarea și în 2025 a Programului social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității (FIV), a anunțat joi Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTSS). Astfel, Ministerul Muncii va putea demara procedurile prin care 10
TPBI prelungește programul a două linii de transport în comun, pentru preluarea spectatorilor meciului Rapid - FCSB
Liniile 41 și 178 vor avea un program de circulație prelungit, duminică seara, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal Rapid București - FCSB, programat de la ora 21:00, pe Stadionul 'Giulești', informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'Liniile
Funeralii Papa Francisc/Principesa Sofia și Principesa Maria au semnat în cartea de condoleanțe deschisă la Nunțiatura Apostolică în România
Principesa Sofia și Principesa Maria au semnat, joi, în numele MS Margareta, în cartea de condoleanțe deschisă la Nunțiatura Apostolică în România în memoria Sanctității Sale Papa Francisc. 'Alteța Sa Regală Principesa Sofia și Alteța Sa Regală Principesa Maria au reprezentat pe Majestatea Sa Custodele Coroanei la Nunțiatura A
CFR Călători suplimentează numărul trenurilor care vor circula spre litoral în minivacanța de 1 Mai
CFR Călători va asigura în perioada 25/26 aprilie - 4/5 mai 2025, în plus față de trenurile existente în programul obișnuit de circulație, mai multe legături spre Constanța și stațiunile de pe litoral, inclusiv Mangalia, cu trenuri directe din București Nord, Suceava, Iași, Buzău, Oradea. Potrivit unui comunicat al companiei, cu prile
Iașiul ar putea fi primul oraș din România cu autobuze fără șofer, dacă ar fi schimbată legislația
Iașiul ar putea fi primul oraș din România în care va circula un autobuz electric autonom, fără șofer, însă pentru transpunerea în realitate a acestui deziderat este nevoie de schimbarea legislației actuale, a declarat, joi, primarul Mihai Chirica. În cadrul unei conferințe de presă, primarul Mihai Chirica și reprezentanții Compan
Porți Deschise la Palatul Cotroceni în weekend; STS le va arăta vizitatorilor tehnologia folosită la alegeri
Porțile Palatului Cotroceni vor fi deschise pentru public din nou, în weekend, de această dată fiind rândul Serviciului de Telecomunicații Speciale să îi încânte pe vizitatorii mari și mici. De vineri până duminică, STS a pregătit activități interactive pentru copii și adulți, o expoziție de autospeciale și
INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din șase județe, până vineri dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până vineri dimineața în șase bazine hidrografice. Conform prognozei de specialitate, în intervalul 24 aprilie, ora 13:00 - 25 aprilie, ora 9:00, ca urmare a precipitațiilor prognozat