VIDEO Concert Regal Caritabil - pe scena Ateneului Român; Majestatea Sa Margareta: România are nevoie de artă

În vremurile tumultoase pe care le trăim, este necesar să ne unim forţele pentru a crea o lume mai bună, o Românie mai stabilă şi un viitor mai luminos, construit împreună cu generaţiile tinere, a afirmat, miercuri seara, la Ateneul Român, Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta.
MS Margareta a participat la ediţia din acest an a Concertului Regal Caritabil, în discursul său susţinând necesitatea sprijinirii tinerelor talente pe drumul realizării unei cariere în artă.
"Este o mare bucurie să ne reunim astăzi la Ateneul Român pentru Concertul Regal Caritabil, eveniment cu tradiţie organizat de Fundaţia mea în sprijinul burselor Tinere Talente. În vremurile tumultoase pe care le trăim, este necesar să ne unim forţele şi să ne concentrăm energia pentru a crea o lume mai bună, o Românie mai stabilă şi un viitor mai luminos, construit împreună cu generaţiile tinere. Arta ne poate umple sufletul, ne poate face mai frumoşi şi mai senini, pe fiecare în parte şi pe noi toţi, ca naţiune. România are nevoie de artă. De 15 ani investim în tinerii artişti. Iar ei au răspuns acestei şanse cu extraordinar talent, spirit creator, atingând potenţialul lor artistic. Mulţi dintre ei îşi împlinesc visul profesional şi ne bucură apoi cu darurile lor. Drumul în artă este greu, de multe ori inaccesibil pentru cei cu posibilităţi financiare limitate, deşi ei fac eforturi şi sacrificii", a spus MS Margareta în discursul rostit înaintea începerii evenimentului.
Custodele Coroanei a mulţumit companiilor, donatorilor şi voluntarilor care sprijină iniţiativa Fundaţiei Regale Margareta a României (FRMR).
"De aceea este nevoie ca oameni ca voi să sprijine această cauză nobilă. Mulţumim mentorilor, companiilor, donatorilor şi voluntarilor care ne însoţesc în misiunea noastră. Datorită vouă, programul Tinere Talente a devenit cea mai importantă platformă de sprijin pentru artiştii aflaţi la început de drum şi cel mai bun proiect de Artă şi Cultură din România. (...) Concertul Regal Caritabil este un extraordinar moment din an, când sărbătorim generozitatea şi valorile autentice. Muzicieni români de valoare, aplaudaţi pe scenele lumii, sunt astăzi la Bucureşti, pe această scenă, pentru a susţine noua generaţie de tineri talentaţi ai României. Pe ei îi vom aplauda în această seară, la Concertul Regal", a afirmat MS Margareta.
Într-o întâlnire cu presa, Custodele Coroanei şi-a exprimat disponibilitatea de a extinde domeniile sprijinite de FRMR, amintind printre altele arhitectura.
MS Margareta a mărturisit că a avut surpriza să întâlnească, într-o călătorie cu avionul, pe tatăl unei doctoriţe din Anglia care beneficiase de sprijinul Fundaţiei. "Asta este ce contează pentru noi", a subliniat Custodele Coroanei Române.
Solicitată să caracterizeze actuala generaţie de bursieri, MS Margareta a spus: "Talent, sunt încăpăţânaţi, harnici, creativi şi devotaţi artei lor. Sper că vor avea succes".
În cadrul ediţiei din acest an a Concertului Regal Caritabil şi-au dat concursul tenorul Ioan Hotea şi mezzosoprana Martiniana Antonie, alături de Orchestra Română de Tineret, dirijată de Gabriel Bebeşelea.
Programul muzical al concertului, aflat la cea de a XIV-a ediţie în organizarea Fundaţiei Regale Margareta a României, a inclus lucrări de operă şi operetă, arii şi duete semnate de Gioacchino Rossini, Georges Bizet, Charles Gounod şi Richard Strauss.
Concertul s-a desfăşurat în prezenţa membrilor Familiei Regale a României, ca în fiecare an, evenimentul fiind punctul de întâlnire pentru mulţi susţinători ai artei şi culturii, printre care se numără diplomaţi, personalităţi din sfera culturală şi lideri din lumea afacerilor, precum şi donatori, sponsori ori simpatizanţi ai fundaţiei.
În rotonda Ateneului Român a fost deschisă o expoziţie realizată de tinerii artişti vizuali bursieri ai programului "Tinere Talente", sub îndrumarea mentorului, conf. univ. dr. Ion Anghel, în perioada taberei de creaţie interdisciplinară de la Balcic, din luna august.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES se numără printre partenerii media ai evenimentului.
Concertul Regal are loc în mod tradiţional în data de 25 octombrie - ziua de naştere a Regelui Mihai I al României, fondator al fundaţiei, alături de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române.
De-a lungul timpului, fondurile acumulate din sponsorizări şi donaţii strânse la Concertul Regal Caritabil au depăşit suma de 1.800.000 de euro.
Până în prezent, 410 burse au fost acordate tinerilor talentaţi, provenind din medii cu venituri reduse, iar cu sprijinul oferit de mentori şi prin promovarea susţinută aceştia au obţinut realizări remarcabile atât la nivel naţional, cât şi internaţional.
Programul "Tinere Talente" a fost recunoscut de patru ori drept cel mai bun program de artă şi cultură din România, laureat în anii 2013, 2015, 2017 şi 2022 la Gala Societăţii Civile. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Antonia Niţă, editor online: Anda Badea)
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Alba: Tururi ghidate gratuite prin Cetatea Alba Carolina
Turiștii care vizitează Cetatea Alba Carolina beneficiază din nou, de vineri, la fiecare sfârșit de săptămână, până în 28 septembrie, de tururi ghidate gratuite, serviciu oferit prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia. 'Unul dintre cele mai apreciate servicii turistice oferite de Centrul
Dolj: Accident naval pe fluviul Dunărea, în localitatea Rast; două ambarcațiuni mici și o barjă implicate
Pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj au fost solicitați să intervină, miercuri după-amiază, la un accident naval produs pe fluviul Dunărea, în dreptul localității Rast, în care ar fi fost implicate două ambarcațiuni mici și o barjă. Potrivit ISU Dolj, din primele informații, este posibil ca trei perso
Alertă de călătorie MAE: Libia - cetățenii români sunt sfătuiți să părăsească imediat această țară
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reamintește cetățenilor români, în contextul celor mai recente evoluții ale situației de securitate din Libia, că pentru această țară este în vigoare o alertă de călătorie de nivel maxim - 'Părăsiți imediat țara!'. Situația de securitate din Libia a cunoscut o deteriorare accentuată
Prahova: Penalități de 500.000 de euro pe lună, plătite de Primăria Ploiești din cauza stației de epurare vechi
Primăria Ploiești plătește penalități de 500.000 de euro pe lună din cauza stației de epurare vechi care a fost construită în perioada 1965-1970, lucrările la noua stație de epurare fiind sistate de 12 ani, a afirmat, miercuri, edilul Mihai Polițeanu. 'La acest moment, plătim penalități în valoare de 500.000 de euro pe lună pen
Vâlcea: Bărbat căzut într-o fântână din comuna Ștefănești, salvat de alpiniștii ISU
Un bărbat de 58 de ani din comuna Ștefănești a ajuns, miercuri după-amiază, la spital cu răni la cap și hipotermie după ce a căzut într-o fântână adâncă de 12 metri și cu un diametru de 90 de centimetri din localitate, el fiind salvat de alpiniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea după o intervenție contracronometr
REPORTAJ Zeci de elevi fac practică la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Focșani
Un parteneriat între Colegiul Economic 'Mihail Kogălniceanu' și Primăria Municipiului Focșani, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, oferă o experiență inedită pentru elevii din clasele terminale cu specializarea turism: practică reală, interacțiune directă cu turiștii și posibilitatea finalizării atestatelor de tehnician în t
Mureș: Grupul Milvus caută voluntari pentru realizarea Atlasului Păsărilor din Brașov
Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus din Târgu Mureș a anunțat, miercuri, că inițiază documentarea pentru realizarea Atlasului Păsărilor care cuibăresc în orașul Brașov, după experiența acumulată pentru realizarea atlaselor din Târgu Mureș și Odorheiu Secuiesc, astfel că se caută voluntari care să participe la culegerea da
Prima ediție 'Strada Armenească Pop-Up: All That Jazz' - pe 24 și 25 mai, în Cartierul Armenesc
Prima ediție 'Strada Armenească Pop-Up: All That Jazz', un eveniment ce aduce în prim-plan moștenirea culturală a comunității armene din România și din diaspora, cu un focus special pe contribuția esențială a jazzmanilor armeni la conturarea scenei românești de jazz, va avea loc pe 24 și 25 mai, în Cartierul Armenesc din Capitală.
Tulcea: Concursul internațional pentru regenerarea urbană a centrului municipiului, lansat oficial
Ordinul Arhitecților din România (OAR) și Primăria municipiului Tulcea au anunțat, miercuri, lansarea concursului internațional de soluții pentru regenerarea urbană a centrului orașului, valoarea totală a proiectului fiind estimată la 8 milioane de euro. Concursul, anunțat deja în urmă cu o săptămână, a atras atenția speciali
Harghita: A fost inaugurată baza sportivă din Borsec; ministrul Cseke și Ladislau Boloni - printre invitați
Baza sportivă din stațiunea Borsec, renovată, modernizată și extinsă cu fonduri de la Compania Națională de Investiții (CNI) a fost inaugurată miercuri, în prezența ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a președintelui UDMR Kelemen Hunor, dar și a fostului mare fotbalist Ladislau Boloni, la eveniment fiind prezenți și parlam
Covasna: S-a deschis sezonul turistic estival în stațiunea Șugaș Băi
Stațiunea Șugaș Băi, situată la aproximativ 10 kilometri de municipiul Sfântu Gheorghe, și-a redeschis oficial porțile pentru sezonul estival. Centrul de agrement, aflat în subordinea Primăriei Sfântu Gheorghe, oferă turiștilor numeroase facilități de relaxare și de petrecere activă a timpului liber, printre dotările existent
Gorj: Aproximativ 140 de angajați ai fabricii de cablaje din Târgu Jiu, concediați colectiv în mai și iunie
Aproximativ 140 de angajați ai fabricii de cablaje din Târgu Jiu vor fi concediați colectiv în lunile mai și iunie, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Gorj, Romeo Chiriac. Potrivit acestuia, cauza concedierii colective este criza mondială a resurselor și număru
Buzău: Proiect de modernizare a infrastructurii de apă și canalizare, cel mai important din ultimii 35 de ani, la final
Aproximativ 25 de kilometri de rețea de distribuție a apei potabile și 6 kilometri de rețea de canalizare au fost reconfigurate sau extinse în municipiul Buzău printr-un proiect finanțat cu fonduri europene, într-un interval de 2 ani, timp în care lucrările au generat nemulțumiri în rândul oamenilor, dar acesta este cel mai important din
Brăila: Câini din 11 țări, prezenți la concursul chinologic 'Cupa Dunării'
Câini din 11 țări participă, timp de două zile, la concursul chinologic 'Cupa Dunării', organizat de Asociația Chinologică Brăila, în perioada 17-18 mai, în stațiunea Lacu Sărat. Potrivit informațiilor făcute publice de organizatorul competiției, la eveniment și-au anunțat prezența proprietari de câini din Rom&a
Vremea se răcește în București, de vineri; maxime de 14 grade și precipitații slabe
Vremea se va răci la București începând de vineri și vor fi intensificări ale vântului și precipitații moderate cantitativ, potrivit prognozei pentru zona Capitalei, publicate de Administrația Națională de Meteorologie. Astfel, în intervalul 15 mai, ora 8:00 - 16 mai, ora 9:00, în Capitală, vremea va continua să se încălzeas