VIDEO Concert Regal Caritabil - pe scena Ateneului Român; Majestatea Sa Margareta: România are nevoie de artă

În vremurile tumultoase pe care le trăim, este necesar să ne unim forţele pentru a crea o lume mai bună, o Românie mai stabilă şi un viitor mai luminos, construit împreună cu generaţiile tinere, a afirmat, miercuri seara, la Ateneul Român, Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta.
MS Margareta a participat la ediţia din acest an a Concertului Regal Caritabil, în discursul său susţinând necesitatea sprijinirii tinerelor talente pe drumul realizării unei cariere în artă.
"Este o mare bucurie să ne reunim astăzi la Ateneul Român pentru Concertul Regal Caritabil, eveniment cu tradiţie organizat de Fundaţia mea în sprijinul burselor Tinere Talente. În vremurile tumultoase pe care le trăim, este necesar să ne unim forţele şi să ne concentrăm energia pentru a crea o lume mai bună, o Românie mai stabilă şi un viitor mai luminos, construit împreună cu generaţiile tinere. Arta ne poate umple sufletul, ne poate face mai frumoşi şi mai senini, pe fiecare în parte şi pe noi toţi, ca naţiune. România are nevoie de artă. De 15 ani investim în tinerii artişti. Iar ei au răspuns acestei şanse cu extraordinar talent, spirit creator, atingând potenţialul lor artistic. Mulţi dintre ei îşi împlinesc visul profesional şi ne bucură apoi cu darurile lor. Drumul în artă este greu, de multe ori inaccesibil pentru cei cu posibilităţi financiare limitate, deşi ei fac eforturi şi sacrificii", a spus MS Margareta în discursul rostit înaintea începerii evenimentului.
Custodele Coroanei a mulţumit companiilor, donatorilor şi voluntarilor care sprijină iniţiativa Fundaţiei Regale Margareta a României (FRMR).
"De aceea este nevoie ca oameni ca voi să sprijine această cauză nobilă. Mulţumim mentorilor, companiilor, donatorilor şi voluntarilor care ne însoţesc în misiunea noastră. Datorită vouă, programul Tinere Talente a devenit cea mai importantă platformă de sprijin pentru artiştii aflaţi la început de drum şi cel mai bun proiect de Artă şi Cultură din România. (...) Concertul Regal Caritabil este un extraordinar moment din an, când sărbătorim generozitatea şi valorile autentice. Muzicieni români de valoare, aplaudaţi pe scenele lumii, sunt astăzi la Bucureşti, pe această scenă, pentru a susţine noua generaţie de tineri talentaţi ai României. Pe ei îi vom aplauda în această seară, la Concertul Regal", a afirmat MS Margareta.
Într-o întâlnire cu presa, Custodele Coroanei şi-a exprimat disponibilitatea de a extinde domeniile sprijinite de FRMR, amintind printre altele arhitectura.
MS Margareta a mărturisit că a avut surpriza să întâlnească, într-o călătorie cu avionul, pe tatăl unei doctoriţe din Anglia care beneficiase de sprijinul Fundaţiei. "Asta este ce contează pentru noi", a subliniat Custodele Coroanei Române.
Solicitată să caracterizeze actuala generaţie de bursieri, MS Margareta a spus: "Talent, sunt încăpăţânaţi, harnici, creativi şi devotaţi artei lor. Sper că vor avea succes".
În cadrul ediţiei din acest an a Concertului Regal Caritabil şi-au dat concursul tenorul Ioan Hotea şi mezzosoprana Martiniana Antonie, alături de Orchestra Română de Tineret, dirijată de Gabriel Bebeşelea.
Programul muzical al concertului, aflat la cea de a XIV-a ediţie în organizarea Fundaţiei Regale Margareta a României, a inclus lucrări de operă şi operetă, arii şi duete semnate de Gioacchino Rossini, Georges Bizet, Charles Gounod şi Richard Strauss.
Concertul s-a desfăşurat în prezenţa membrilor Familiei Regale a României, ca în fiecare an, evenimentul fiind punctul de întâlnire pentru mulţi susţinători ai artei şi culturii, printre care se numără diplomaţi, personalităţi din sfera culturală şi lideri din lumea afacerilor, precum şi donatori, sponsori ori simpatizanţi ai fundaţiei.
În rotonda Ateneului Român a fost deschisă o expoziţie realizată de tinerii artişti vizuali bursieri ai programului "Tinere Talente", sub îndrumarea mentorului, conf. univ. dr. Ion Anghel, în perioada taberei de creaţie interdisciplinară de la Balcic, din luna august.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES se numără printre partenerii media ai evenimentului.
Concertul Regal are loc în mod tradiţional în data de 25 octombrie - ziua de naştere a Regelui Mihai I al României, fondator al fundaţiei, alături de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române.
De-a lungul timpului, fondurile acumulate din sponsorizări şi donaţii strânse la Concertul Regal Caritabil au depăşit suma de 1.800.000 de euro.
Până în prezent, 410 burse au fost acordate tinerilor talentaţi, provenind din medii cu venituri reduse, iar cu sprijinul oferit de mentori şi prin promovarea susţinută aceştia au obţinut realizări remarcabile atât la nivel naţional, cât şi internaţional.
Programul "Tinere Talente" a fost recunoscut de patru ori drept cel mai bun program de artă şi cultură din România, laureat în anii 2013, 2015, 2017 şi 2022 la Gala Societăţii Civile. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Antonia Niţă, editor online: Anda Badea)
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Gorj: Trei adulți și un minor, transportați la spital în urma unui accident rutier la Piștești
Trei adulți și un minor au fost transportați la spital, vineri, în urma unui accident rutier care a avut loc în localitatea Piștești din comuna Scoarța, informează reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Gorj. În accident au fost implicate trei autoturisme. 'La fața locului s-au depl
Cutremur cu magnitudinea 3,2 în județul Vrancea, vineri după-amiaza
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,2, s-a produs vineri, la ora 14:50, în județul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul s-a produs la adâncimea de 129 kilometri în apropierea următoarelor orașe: 45 km vest de Focșani, 57
Vaslui: Conducerea DSVSA face apel la consumatori să achiziționeze produse de Paști doar din locuri autorizate
Directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, Mihai Ponea, le-a cerut consumatorilor să fie atenți de unde își procură alimentele pentru masa de Paști, avertizând, totodată, agenții economici care activează în industria alimentară să respecte legislația în vigoare. Șeful DSVSA
Bihor: Contract de 62 de milioane de lei nerambursabili, semnat pentru realizarea Grădinii termale Ioșia în Oradea
Primăria Municipiului Oradea a semnat contractul de finanțare pentru realizarea Grădinii termale Ioșia, un proiect ce va transforma o parte din actualul Ștrand Ioșia într-un complex modern de relaxare, printr-o finanțare totală de 214 milioane de lei, din care 62 de milioane sunt fonduri nerambursabile, a informat vineri, Biroul de presă al primăriei.
Proiectul 'Străzi deschise' revine din 12 aprilie pe Calea Victoriei și în cartiere
Proiectul 'Străzi deschise' revine din 12 aprilie pe Calea Victoriei și în cartiere, a anunțat, vineri, Centrul cultural ARCUB. Organizatorii promit, până în 12 octombrie, 24 de weekend-uri cu spectacole stradale, concerte, seri de dans, parade, ateliere pentru copii și activități creative, tururi ghidate și zone pent
Prahova: Amendă de 10.000 de lei, aplicată de Garda de Mediu după scurgerile de acid sulfuric de la Comarnic
Garda de Mediu Prahova a aplicat o amendă de 10.000 de lei în urma incidentului chimic produs, luni, la Comarnic, unde au fost înregistrate scurgeri de acid sulfuric dintr-o cisternă cu defecțiuni. 'În urma incidentului din data de 31.03.2025 petrecut pe DN 1, în zona localității Comarnic, în care a fost impli
Prahova: Clădirile Spitalului Municipal Ploiești cu risc seismic I, incluse pentru finanțare în programul 'Mihai Cantacuzino'
Clădirile Spitalului Municipal Ploiești care sunt încadrate cu risc seismic I au fost incluse pentru finanțare în Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor, a anunțat, vineri, Primăria Ploiești. 'Prin derularea tuturor demersurilor procedurale necesare, am reușit să facem un pas extrem de important pentru
Vaslui: Liste de așteptare de până la trei luni pentru susținerea probei practice de obținere a permisului auto
Prefectul județului Vaslui, Eduard Popica, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că elevii școlilor de șoferi sunt nevoiți să aștepte până la trei luni susținerea probei practice în vederea obținerii permisului de conducere. El a precizat că se caută soluții pentru reducerea timpului de așteptare, pentru mome
Suceava: Incendiu într-un apartament de la etajul 4 al unui bloc din municipiul reședință
Un incendiu a izbucnit, vineri, într-un apartament situat la etajul al IV-lea al unui bloc de locuințe de pe strada Gheorghe Doja din municipiul Suceava, au anunțat reprezentanții Inspectoratului județean pentru Situații de Urgență (ISU). Potrivit acestora, la fața locului au intervenit pompierii militari, cu două autospeciale de stinger
Mașinile de salubritate - scutite de taxa de tonaj greu pentru traversarea zonei centrale a Capitalei
Autovehiculele utilizate pentru colectarea și transportul deșeurilor vor fi scutite de taxa care se aplică mașinilor cu masa totală autorizată mai mare de cinci tone, în cazul în care circulă în zonele A și B ale Capitalei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de joi seară a Consiliului Genera
TPBI: Linia de autobuz 780 va funcționa în locul trenului de Aeroport, în perioada 7-10 aprilie
Linia de autobuz 780 va funcționa în perioada 7-10 aprilie, zilnic între orele 8:30-15:00, în locul trenului de aeroport, asigurând legătura directă între Gara Basarab/Gara de Nord și Aeroportul Internațional 'Henri Coandă', a anunțat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI).
Leul s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, dar a scăzut față de dolarul american
Moneda națională s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9770 lei, în scădere cu 0,02 bani față de cotația precedentă, de 4,9772 lei. În schimb, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5295 lei, în creștere cu 1,79 bani (+0,40%), c
Sector 4: Nicușor Dan a semnat avizul Comisiei de Circulație necesar refacerii Planșeului Unirii, după tergiversări
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a semnat avizul Comisiei Tehnice de Circulație (CTC) necesar refacerii Planșeului Unirii, după mai bine de un an de 'întârzieri nejustificate', au anunțat reprezentanții Primăriei Sectorului 4. La finalul unei perioade îndelungate, marcate de 'tergiversări nefondate'
Lazăr (UCCG Moldova), despre avionul ce ar putea stimula ploaia: Avem soluția, dar ea trebuie folosită
Directorul Unității de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova II Vrancea, Ionuț Lucian Lazăr, spune că în România există un avion special destinat însămânțării norilor pentru stimularea precipitațiilor, însă acesta nu este folosit, pentru că serviciile ar trebui solicitate oficial de Ministerul Agriculturii. Aeronava, ac
'Pedale Salvatoare 4.0', proiect dedicat promovării sportului în rândul persoanelor cu dizabilități
Asociația Pastel, în colaborare cu Comitetul Național Paralimpic, a lansat, vineri, proiectul 'Pedale Salvatoare 4.0', dedicat promovării sportului în rândul persoanelor cu dizabilități, eveniment găzduit de Liceul Francez 'Anna de Noailles', ce are drept scop creșterea gradului de conștientizare privind necesitatea sprijinirii sportului par