logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

SECRETELE PLANTELOR/ Floarea de colţ ar putea fi cultivată în jardinierele şi grădinile din România

Image

Floarea de colţ, specie protejată în România, ar putea fi cultivată în jardinierele şi grădinile din România, după ce, în urma unor cercetări, specialiştii Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău au reuşit să o aclimatizeze la câmpie, păstrând totodată în conservare seminţe, în eventualitatea dispariţiei ei.

Floarea de colţ sau Floarea reginei este considerată monument al naturii şi este protejată prin lege încă din anul 1931. Planta creşte la altitudini cuprinse între 1.800 şi 3.000 de metri, pe cele mai abrupte stânci, în Munţii Alpi şi Carpaţi. În ţara noastră se întâlneşte destul de rar şi în locuri adesea inaccesibile, de obicei în zona montană alpină, în Munţii Vrancei, Bucegi, Făgăraş, Maramureş, Rodna sau în Parcul Naţional Cozia. Cercetătorii BRGV au reuşit să obţină seminţe viabile ale Florii de colţ pe care le păstrează în situaţia în care, la un moment dat, planta ar putea dispărea din anumite areale şi s-ar impune repopularea zonei.

 


Foto: (c) Florin Zafiu/AGERPRES


"Când ne gândim la Floarea de colţ, ne gândim la o floare rară şi la o plantă protejată prin lege, declarată monument al naturii în România. Este o plantă cu un areal restrâns de cultură în mediul ei natural, o găsim în anumite zone muntoase din România şi este apreciată pentru frumuseţea sa. Noi am luat în studiu la Banca de Resurse Genetice această specie. Am reuşit să avem câteva plante care să producă seminţe şi asta este bucuria noastră că avem în conservare seminţe viabile de Floare de colţ. Aceste seminţe ne ajută să o multiplicăm şi am putea contribui la renaturarea zonelor unde ea a dispărut. Practic să putem interveni dacă este cazul cu răsaduri, cu plante, în timp, dacă se cere acest lucru, să fim pregătiţi să nu pierdem această specie valoroasă. Dacă acum o avem în munţii noştri, trebuie ne bucurăm de ea, trebuie lăsată acolo, pentru că speciile acestea ar putea oricând să dispară. Anumite schimbări climatice, anumite modificări produse de om pot conduce la pierderea speciilor şi sigur trebuie să fim atenţi, să conservăm aceste resurse, iar dacă se impune, să regenerăm zonele care permit creşterea endemică a acestei plante", a declarat pentru AGERPRES directorul BRGV, Costel Vînătoru.

Cu toate că Floarea de colţ este întâlnită la altitudini înalte şi beneficiază de condiţii speciale pentru a se dezvolta, cercetătorii Băncii de Resurse Genetice au reuşit la Buzău să o aclimatizeze. Acest lucru înseamnă că pe viitor Floarea de colţ ar putea fi cultivată atât în scop ştiinţific, cât şi peisagistic, în jardiniere, grădini şi ghivece. În acest fel, este de părere directorul BRGV, ar putea fi înlăturată tentaţia unor oameni de a o culege din mediul ei natural.

 

Foto: (c) Florin Zafiu/AGERPRES


"Ne gândim pe viitor, poate, de ce nu chiar să creăm şi varietăţi de cultură de Floare de colţ. Avem rezultate promiţătoare până acum. Suntem la altitudine destul de mică, în jur de 100 de metri, şi după cum bine ştiţi undeva la peste 1.000 de metri întâlnim în mod natural Floarea de colţ. Avem genotipuri care s-au adaptat bine aici şi sigur lucrăm pe aceste genotipuri ca să aducem bucurie în rândul cultivatorilor, în rândul iubitorilor de natură, al celor care vor să se bucure de ele şi să poată chiar să le cultive în jardiniere, în ghivece, fără să pună în pericol rezervaţiile naturale. Vorbim de o specie pe care am învăţat-o la şcoală, am fost fascinaţi de frumuseţea ei şi este una dintre plantele emblematice ale României ca plantă protejată, dintre speciile acestea vegetale. Noi am încercat aclimatizarea speciei la alte condiţii decât cele la care ea a evoluat şi s-a adaptat. Necesită o muncă atentă de cercetare, pentru că, legat de adaptare, trebuie să vedem care sunt factorii limitativi. De ce această specie trăieşte, se înmulţeşte şi vegetează foarte bine în locul ei. Atunci noi monitorizăm, avem şi aparatura necesară - nu în totalitate şi sperăm să ne îmbogăţim din punct de vedere tehnic - vedem care sunt factorii limitativi care o condiţionează şi observăm cum putem să intervenim pentru a o putea aduce şi la şes pentru a o extinde. Avem câteva repere de sol, de tehnologie de cultură, care să ne ajute să putem să cultivăm această plantă fie în jardiniere, fie în ghivece şi, de ce nu, în grădinile noastre", a mai spus directorul Băncii de Resurse Vegetale.

Aclimatizarea Florii de colţ a putut fi realizată prin intermediul unor metode folosite de cercetători pentru o altă specie de plantă - Sideritis Scardica sau Mursalski chai.

 

Foto: (c) Florin Zafiu/AGERPRES


"Este o muncă de aclimatizare şi ameliorare. Noi avem experienţa aceasta a aclimatizării, avem o plantă asemănătoare cu Floarea de colţ pe care am reuşit să o aducem în România şi să o cultivăm. Sincer, acum 25 - 30 de ani, părea de necrezut că noi putem să cultivăm în România, chiar în Lunca Buzăului, Sideritis Scardica sau Mursalski chai, o plantă cu un aparat foliar mai bogat, dar uşor asemănătoare din punct de vedere al condiţiilor de mediu cu Floarea de colţ. Atunci am văzut ce paşi am parcurs, eram speriaţi că nu putem să asigurăm condiţiile de sol pentru că acea plantă creştea la peste 1.700 m altitudine pe terenuri calcaroase şi bine drenate şi atunci a trebuit să studiem cum putem să cultivăm această plantă aici. Acum avem soiuri noi stabilizate genetic, care au fost şi urmează să fie înscrise în catalogul plantelor din România şi din Europa. Sperăm ca în scurt timp, de ce nu, varietatea obţinută aici la Banca de Resurse Genetice să fie multiplicată de cultivatori, de iubitorii de plante", a precizat Costel Vînătoru.

Floarea de colţ ascunde un secret pe care cercetătorii abia acum au reuşit să îl afle. Dimineaţa şi seara, floarea degajă un parfum deosebit.

 

Foto: (c) Florin Zafiu/AGERPRES


"Specialiştii au analizat-o şi au ajuns la concluzia că avem în faţă o specie deosebită, cu o estetică aparte şi, de ce nu, o plantă specială. Noi o să continuăm cercetările din punct de vedere al compoziţiei biochimice. De ce suntem noi fascinaţi? Ne-a impresionat, pe lângă frumuseţea florii, punctul forte al acestei specii, încă ceva special. Dimineaţa şi seara, Floarea de colţ degajă un parfum extraordinar de plăcut, foarte puternic şi acest lucru puţini l-au ştiut că ea poate să fie un odorizant special. Am constatat că este şi o plantă meliferă, atrage insectele, în special albinele. De regulă sunt plante care îşi degajă această zestre dimineaţa şi seara. Regina nopţii noaptea degajă unul dintre cele mai frumoase parfumuri, mai sunt alte multe specii despre care nu ştim că sunt parfumate. Câţi ştiu că florile de cartof dimineaţa devreme miros foarte frumos, sunt soiuri de cartof al căror parfum rivalizează cu cel al Reginei nopţii, dar dimineaţa devreme, la 3,00 - 4,00 -5,00 dimineaţa, după aceea în timpul zilei nu mai simţim parfumul lor. Sunt secrete ale plantelor, au şi ele momentele lor de graţie. La un moment dat în seră dimineaţa simţeam un miros parfumat şi nu aveam decât Floarea de colţ şi atunci când mă apropiam de plantă am rămas fascinat de puterea parfumului emanat de aceasta", a dezvăluit directorul BRGV Buzău.

Ţinând cont de zestrea vegetală bogată a României, cercetătorii sunt de părere că ar trebui realizată o reformă agricolă prin intermediul căreia să poată fi promovate plantele aromatice şi plantele medicinale, profitabile pentru cultivatori şi în egală măsură pentru stat.

 

Foto: (c) Florin Zafiu/AGERPRES


"O putem numi o floare regală, face parte din tezaurul vegetal al României. România ar trebui să-şi reformeze agricultura, să fim printre cele mai mari ţări exportatoare de plante aromatice, plante medicinale, de ceaiuri. Potenţialul României puţine ţări îl au. Pentru că avem atât de multe plante medicinale, plante cu parfumuri rare, ar trebui să dezvoltăm acest sector întrucât ar putea aduce beneficii mari cultivatorilor. Ar trebui mai mult ca oricând să venim cu o viziune modernă, să avem producţii de plante aromatice, de ceaiuri şi de ce nu să facem măcar o primă procesare în România", transmite cercetătorul buzoian.

Floarea de colţ are şi o semnificaţie aparte în tradiţia populară.

"În tradiţia populară românească, Floarea de colţ este un simbol al iubirii. Demult, bărbaţii îşi arătau dragostea culegând o floare de colţ de pe stâncile ascuţite al munţilor şi o ofereau iubitelor. În alte legende, Floarea de colţ este asociată cu momentul Naşterii Mântuitorului. Steaua strălucitoare alb-gălbuie care i-a călăuzit pe magi spre Bethleem şi-a considerat încheiată misiunea după ce magii au găsit Pruncul Sfânt şi a dorit să coboare pe pământ. Tot căutând un loc de odihnă s-a oprit în cleştarul de piatră al munţilor semeţi, cufundaţi în pace şi linişte. Floarea de colţ sau floarea-reginei (Leontopodium alpinum) mai poartă şi numele: albumeală, albumiţă, floare-de-colţ, edelvais, flocoşele, steluţă, floarea-doamnei", informează Ministerul Mediului, pe pagina sa de Facebook. AGERPRES/(A - autor: Florin Zafiu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 04-04-2025 18:56

Gorj: Trei adulți și un minor, transportați la spital în urma unui accident rutier la Piștești

Trei adulți și un minor au fost transportați la spital, vineri, în urma unui accident rutier care a avut loc în localitatea Piștești din comuna Scoarța, informează reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Gorj. În accident au fost implicate trei autoturisme. 'La fața locului s-au depl

Social 04-04-2025 18:17

Cutremur cu magnitudinea 3,2 în județul Vrancea, vineri după-amiaza

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,2, s-a produs vineri, la ora 14:50, în județul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul s-a produs la adâncimea de 129 kilometri în apropierea următoarelor orașe: 45 km vest de Focșani, 57

Social 04-04-2025 17:31

Vaslui: Conducerea DSVSA face apel la consumatori să achiziționeze produse de Paști doar din locuri autorizate

Directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, Mihai Ponea, le-a cerut consumatorilor să fie atenți de unde își procură alimentele pentru masa de Paști, avertizând, totodată, agenții economici care activează în industria alimentară să respecte legislația în vigoare. Șeful DSVSA

Administratie 04-04-2025 17:25

Bihor: Contract de 62 de milioane de lei nerambursabili, semnat pentru realizarea Grădinii termale Ioșia în Oradea

Primăria Municipiului Oradea a semnat contractul de finanțare pentru realizarea Grădinii termale Ioșia, un proiect ce va transforma o parte din actualul Ștrand Ioșia într-un complex modern de relaxare, printr-o finanțare totală de 214 milioane de lei, din care 62 de milioane sunt fonduri nerambursabile, a informat vineri, Biroul de presă al primăriei.

Social 04-04-2025 16:59

Proiectul 'Străzi deschise' revine din 12 aprilie pe Calea Victoriei și în cartiere

Proiectul 'Străzi deschise' revine din 12 aprilie pe Calea Victoriei și în cartiere, a anunțat, vineri, Centrul cultural ARCUB. Organizatorii promit, până în 12 octombrie, 24 de weekend-uri cu spectacole stradale, concerte, seri de dans, parade, ateliere pentru copii și activități creative, tururi ghidate și zone pent

Social 04-04-2025 16:09

Prahova: Amendă de 10.000 de lei, aplicată de Garda de Mediu după scurgerile de acid sulfuric de la Comarnic

Garda de Mediu Prahova a aplicat o amendă de 10.000 de lei în urma incidentului chimic produs, luni, la Comarnic, unde au fost înregistrate scurgeri de acid sulfuric dintr-o cisternă cu defecțiuni. 'În urma incidentului din data de 31.03.2025 petrecut pe DN 1, în zona localității Comarnic, în care a fost impli

Administratie 04-04-2025 15:52

Prahova: Clădirile Spitalului Municipal Ploiești cu risc seismic I, incluse pentru finanțare în programul 'Mihai Cantacuzino'

Clădirile Spitalului Municipal Ploiești care sunt încadrate cu risc seismic I au fost incluse pentru finanțare în Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor, a anunțat, vineri, Primăria Ploiești. 'Prin derularea tuturor demersurilor procedurale necesare, am reușit să facem un pas extrem de important pentru

Social 04-04-2025 15:31

Vaslui: Liste de așteptare de până la trei luni pentru susținerea probei practice de obținere a permisului auto

Prefectul județului Vaslui, Eduard Popica, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că elevii școlilor de șoferi sunt nevoiți să aștepte până la trei luni susținerea probei practice în vederea obținerii permisului de conducere. El a precizat că se caută soluții pentru reducerea timpului de așteptare, pentru mome

Social 04-04-2025 14:50

Suceava: Incendiu într-un apartament de la etajul 4 al unui bloc din municipiul reședință

Un incendiu a izbucnit, vineri, într-un apartament situat la etajul al IV-lea al unui bloc de locuințe de pe strada Gheorghe Doja din municipiul Suceava, au anunțat reprezentanții Inspectoratului județean pentru Situații de Urgență (ISU). Potrivit acestora, la fața locului au intervenit pompierii militari, cu două autospeciale de stinger

Administratie 04-04-2025 14:13

Mașinile de salubritate - scutite de taxa de tonaj greu pentru traversarea zonei centrale a Capitalei

Autovehiculele utilizate pentru colectarea și transportul deșeurilor vor fi scutite de taxa care se aplică mașinilor cu masa totală autorizată mai mare de cinci tone, în cazul în care circulă în zonele A și B ale Capitalei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de joi seară a Consiliului Genera

Social 04-04-2025 13:30

TPBI: Linia de autobuz 780 va funcționa în locul trenului de Aeroport, în perioada 7-10 aprilie

Linia de autobuz 780 va funcționa în perioada 7-10 aprilie, zilnic între orele 8:30-15:00, în locul trenului de aeroport, asigurând legătura directă între Gara Basarab/Gara de Nord și Aeroportul Internațional 'Henri Coandă', a anunțat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI).

Administratie 04-04-2025 13:28

Leul s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, dar a scăzut față de dolarul american

Moneda națională s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9770 lei, în scădere cu 0,02 bani față de cotația precedentă, de 4,9772 lei. În schimb, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5295 lei, în creștere cu 1,79 bani (+0,40%), c

Administratie 04-04-2025 13:28

Sector 4: Nicușor Dan a semnat avizul Comisiei de Circulație necesar refacerii Planșeului Unirii, după tergiversări

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a semnat avizul Comisiei Tehnice de Circulație (CTC) necesar refacerii Planșeului Unirii, după mai bine de un an de 'întârzieri nejustificate', au anunțat reprezentanții Primăriei Sectorului 4. La finalul unei perioade îndelungate, marcate de 'tergiversări nefondate'

Social 04-04-2025 13:22

Lazăr (UCCG Moldova), despre avionul ce ar putea stimula ploaia: Avem soluția, dar ea trebuie folosită

Directorul Unității de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova II Vrancea, Ionuț Lucian Lazăr, spune că în România există un avion special destinat însămânțării norilor pentru stimularea precipitațiilor, însă acesta nu este folosit, pentru că serviciile ar trebui solicitate oficial de Ministerul Agriculturii. Aeronava, ac

Social 04-04-2025 13:19

'Pedale Salvatoare 4.0', proiect dedicat promovării sportului în rândul persoanelor cu dizabilități

Asociația Pastel, în colaborare cu Comitetul Național Paralimpic, a lansat, vineri, proiectul 'Pedale Salvatoare 4.0', dedicat promovării sportului în rândul persoanelor cu dizabilități, eveniment găzduit de Liceul Francez 'Anna de Noailles', ce are drept scop creșterea gradului de conștientizare privind necesitatea sprijinirii sportului par