Nistor: Nu cred în promisiuni, nu cred în acorduri, nu cred în memorandumuri; revendicările salariale să fie puse în aplicare acum

Mii de colegi sunt în momentul de faţă în mijloacele de transport din diferitele judeţe ale ţării, vin cu toţii către Bucureşti, unde aşteptăm 20.000 de persoane să participe la mitingul care începe în Piaţa Victoriei, a declarat, vineri, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor, care a precizat că o nouă etapă de negocieri va avea loc la Guvern, de la ora 12:00.
"După aproape trei săptămâni de grevă, 20.000 de colegi vor veni în Bucureşti, din întreaga ţară. Mii de colegi sunt în momentul de faţă în mijloacele de transport din diferitele judeţe ale ţării, vin cu toţii către Bucureşti. Revendicările sunt simple: demnitate şi respect. Ne-am săturat să fim jigniţi, ne-am săturat să fim umiliţi, ne-am săturat să fim ignoraţi. Lucruri care se întâmplă de peste 30 de ani... Am hotărât să spunem 'Stop!' şi să transmitem tuturor politicienilor că, indiferent de presiunile lor, noi rezistăm. Nu cred în promisiuni, nu cred în acorduri, nu cred în memorandumuri. De fapt, în România nu mai poţi crede nici că o lege poate fi pusă în aplicare. În momentul de faţă, îşi doresc (cadrele didactice aflate în grevă, n.r.) foarte clar ca toate revendicările de natură salarială să fie puse în aplicare rapid printr-un act normativ, şi nu la timpul viitor, ci acum", a spus Nistor, la Digi 24.
Întrebat ce tip de act normativ ar mulţumi profesorii pentru a reveni la catedră, liderul sindical a menţionat: "ordonanţă de urgenţă"
"Grila de salarizare o au, ştiu care este reperul şi ea poate fi aplicată în regim de maximă urgenţă. Dacă nu au bani, atunci să facă rectificare bugetară şi să-şi reprioritizeze cheltuielile la nivelul statului. Educaţia este importantă, este mai presus de orice", a adăugat el.
Nistor a afirmat, totodată, că, vineri, la ora 12:00, liderii sindicali vor răspunde unei invitaţii din partea Guvernului, pentru noi negocieri.
"Noi cunoaştem foarte clar ce anume le vom transmite. Deci, aplicarea în integralitate a grilei respective şi o finanţare corespunzătoare a sistemului de învăţământ. În momentul de faţă, majoritatea colegilor continuă acţiunea de protest. Sunt şi colegi care, într-adevăr, se retrag din grevă, pentru că, vedeţi, băncile nu-i amână cu ratele în niciun caz. Dar chiar dacă nu mai sunt în grevă, ei sunt alături de noi şi nemulţumirile lor sunt aceleaşi ca şi ale noastre. Aşa cum am spus mai la început, îi transmitem şi preşedintelui, le transmitem şi celor din Guvern şi parlamentarilor că noi rezistăm", a spus Marius Nistor, care a precizat că, la ora actuală, peste 70% din corpul profesoral se află în grevă.
Oficialul federaţiei sindicale a transmis elevilor să aibă încredere în ei şi să înţeleagă că demersurile sunt legitime.
"Aceste demersuri, dacă vor fi duse la bun sfârşit - şi noi ne dorim acest lucru - şcoala românească va arăta cu totul şi cu totul altfel", a subliniat Nistor.
Liderul sindical a declarat ferm că nu există nicio şansă ca greva să se încheie vineri şi că "totul depinde de deciziile pe care poate să le ia Executivul şi, bineînţeles, de ceea ce hotărăsc colegii noştri".
"Încă o dată: vremea compromisurilor a trecut. Nu putem negocia soarta colegilor din cancelarii, nu putem negocia viitorul învăţământului românesc în fiecare zi. Nu e loc de negociere", a transmis preşedintele "Spiru Haret".
Întrebat dacă este posibil ca acest an şcolar să fie "îngheţat", sindicalistul a susţinut: "Nu mă gândesc la aşa ceva în acest moment".
Sindicatele din Educaţie aşteaptă 20.000 de persoane la protestele organizate vineri la Bucureşti, în intervalul orar 11:00 - 16:00.
Sindicaliştii se întâlnesc în Piaţa Victoriei, la ora 11:00, pentru ca la 12:30 să plece în marş pe traseul Piaţa Victoriei - Bd. Nicolae Titulescu - urcare Pod Basarab - str. Grozăveşti - Bd. Geniului - sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piaţa Răzoare, iar punctul final este Statuia Leu.
Guvernul a aprobat, joi, o Declaraţie, având ca anexă un memorandum, ca o "garanţie suplimentară" privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ, în acord cu solicitarea cadrelor didactice în acest sens.
În context, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor, a menţionat că Memorandumul prin care Guvernul se angajează să ofere garanţii suplimentare în ceea ce priveşte salarizarea profesorilor debutanţi nu prezintă foarte multe garanţii din punct de vedere juridic. Acesta a adăugat că documentul cuprinde o parte dintre propuneri, respectiv acea referire la salariul mediu brut pe economie, care ar trebui să fie echivalentul salariului debutantului cu studii superioare de lungă durată, şi face referire şi la tranşa care va fi plătită de la 1 ianuarie, însă sindicatele din Educaţie au mai avut şi alte cerinţe care nu sunt incluse în document.
Potrivit unui comunicat transmis la începutul acestei săptămâni de către sindicate, un număr de 134.007 de membri de sindicat, respectiv 86,93% din totalul celor care au semnat referendumul pentru declararea grevei, continuau protestul în data de 6 iunie.
Greva generală din educaţie a fost declanşată în data de 22 mai 2023. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)
Citeşte şi:
* VIDEO Protestul sindicaliştilor din educaţie, de la Palatul Victoria până la Palatul Cotroceni
* VIDEO Sindicaliştii din educaţie au plecat în marş spre Palatul Cotroceni
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Maramureș: Femeie căzută într-o fântână, salvată de pompieri
O femeie în vârstă de 72 de ani din comuna Câmpulung la Tisa, care a căzut într-o fântână, a fost salvată de pompieri în urma unei operațiuni rapide, a informat, luni, purtătorul de cuvânt al ISU Maramureș, Adriana Șanta. 'În această dimineață, pompierii au desfășurat o misiune de salvare a unei persoan
Cod galben de ceață în localități din județele Constanța și Tulcea, luni dimineața
Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe atenționări nowcasting Cod galben de ceață, valabile în zone din județele Constanța și Tulcea, în ora următoare. Astfel, în localități din cele două județe ceața va determina vizibilitate redusă sub 200 m și izolat sub 50 m. Avertizările de fenomene periculoase imediate s
Neamț: Doi bărbați răniți în urma exploziei unui tub de spumă poliuretanică pus într-un boiler
Doi bărbați din localitatea Dochia au suferit arsuri în urma exploziei unui tub de spumă poliuretanică pe care l-au pus într-un boiler, în interiorul unei case, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. În urma deflagrației s-a produs un incendiu, iar la fața locului au intervenit pompierii militari din Piatra-Nea
Neamț: Bătrân salvat din casa cuprinsă de un incendiu și apoi resuscitat de un pompier aflat în timpul liber
Un bătrân în vârstă de 89 ani, din localitatea Izvoare, a fost salvat din locuința sa cuprinsă de incendiu și apoi resuscitat de un pompier aflat în timpul liber, a informat, duminică Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. Sergentul major Denis Habic a văzut că locuința a fost cuprinsă de incendiu, a opri
Harghita: Incendiu la acoperișul unui bloc din Toplița; au fost evacuați un adult și doi copii
Un incendiu a izbucnit, duminică după-amiaza, la acoperișul unui bloc din municipiul Toplița, un adult, doi copii și un animal de companie fiind evacuați de pompieri, a informat Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. Sursa citată a precizat că restul locatarilor s-au autoevacuat până la sosirea echi
Bacău: Două persoane au fost rănite în urma unui accident rutier provocat de o șoferiță în vârstă de 18 ani
Două persoane au fost rănite în urma unui accident rutier provocat, duminică, de o tânără în vârstă de 18 ani, în localitatea Bălăneassa, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău. 'O tânără de 18 ani, din comuna Livezi, în timp ce conducea un autoturism pe direcția Bacău - Onești, a
Hunedoara: Un autoturism s-a lovit de un copac; șoferul, la spital cu multiple traumatisme
Un bărbat de 44 de ani, care a suferit mai multe traumatisme în urma unui accident de circulație, a fost transportat, duminică, la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Orăștie, după ce mașina pe care o conducea s-a lovit de un copac de pe marginea drumului în localitatea Sibișel, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.
REPORTAJ/Tulcea: A început sezonul navelor de croazieră în Deltă
Prima navă de croazieră fluvială cu turiști din Europa de Vest a ajuns săptămâna aceasta în Portul Tulcea, cei aproape 170 de oaspeți din străinătate aflați la bordul ei vizitând deja mănăstirile din zona de terasă a județului, dar și Delta Dunării, războiul din Ucraina modificând programul excursiilor oferite de tur-operatori, dar neafect&aci
REPORTAJ Mureș: Scăderea numărului de bovine din comuna Băgaciu a dus la diminuarea interesului turiștilor danezi
Scăderea numărului de bovine din comuna mureșeană Băgaciu, de la peste 200 câte erau până acum câțiva ani, la cel mult 10 în prezent, este una dintre cauzele care au dus la diminuarea interesului turiștilor danezi față de această localitate, care identificau acest sat cu cele ale bunicilor și străbunicilor lor, din urmă cu 150-200 de ani.
Neamț: Două persoane rănite într-un accident rutier; unul dintre șoferi băuse și nu avea permis
Două persoane, între care o minoră, au fost rănite într-un accident rutier produs în noaptea de sâmbătă spre duminică pe DN 15, în localitatea Dumbrava Roșie, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț. 'S-a stabilit faptul că, în timp ce un tânăr în vârstă de 28 ani, din
Cutremur cu magnitudinea 3,3 în județul Prahova, în noaptea de sâmbătă spre duminică
Un cutremur cu magnitudinea 3,3 s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 2:29, în județul Prahova, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul a avut loc la adâncimea de 126,6 kilometri (km), în apropierea urmă
Bistrița-Năsăud: Târgul tradițional de Paști al sașilor, Ostermarkt, în centrul istoric al municipiului reședință
Centrul istoric al municipiului Bistrița a devenit, sâmbătă, locul de desfășurare a târgului de Paști al sașilor - Ostermarkt, o tradiție veche de peste 900 de ani, organizat înainte de Florii. Evenimentul a debutat cu o paradă a unor formații de muzică și dansuri tradiționale săsești, maghiare și românești, ca dovadă a
Bacău: Accident cu două victime conștiente în comuna Filipești
Pompierii au fost solicitați, sâmbătă, să intervină la un accident rutier produs pe DN2, în comuna Filipești, județul Bacău. Potrivit ISU Bacău, la locul evenimentului s-au deplasat de urgență o autospecială de stingere cu apă și spumă și un echipaj de descarcerare din cadrul Detașamentului de Pompieri Bacău, precum și două ambulan
REPORTAJ/Bistrița-Năsăud: Clădirea veche a Colegiului Național 'Liviu Rebreanu', inagurată după consolidarea și modernizarea cu fonduri guvernamentale
Clădirea veche a celei mai prestigioase unități de învățământ din județul Bistrița-Năsăud, Colegiul Național 'Liviu Rebreanu', și-a redeschis porțile sâmbătă, după cinci ani de la începerea lucrărilor de consolidare și modernizare printr-un proiect finanțat de Compania Națională de Investiții. Moștenire a comuni
Prahova: O Dacia Lăstun, una dintre puținele funcționale în țară - printre vedetele Retro Paradei Primăverii
Un autoturism Dacia Lăstun, singurul din județ și unul dintre foarte puținele funcționale din țară, a fost una dintre vedetele Retro Paradei Primăverii, eveniment organizat, sâmbătă, la Ploiești, de Retromobil Prahova. 'Avem aici o Dacia 500 zisă și Lăstun, din 1989. Sunt 4-5 funcționale în toată țara, atestate. Aceasta este si