logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Sindicaliştii din Educaţie aşteaptă săptămâna viitoare o soluţie de la Guvern legată de salarizarea nemotivantă din sistem

Imagine din galeria Agerpres

Sindicaliştii din Educaţie aşteaptă săptămâna viitoare din partea Guvernului o soluţie tehnică referitoare la problemele generate de salarizarea nemotivantă cu care se confruntă, în primul rând, personalul nedidactic, dar şi personalul didactic.

"Am avut o întâlnire la Guvern cu echipa desemnată de domnul premier (...) căreia i-am prezentat problemele noastre şi care sunt destul de binecunoscute la nivelul Guvernului. Am accentuat încă o dată că problema personalului nedidactic trebuie rezolvată în regim de urgenţă, această rezolvare neînsemnând altceva decât aplicarea în integralitate a Legii 153/2017. Este categoria care are cele mai mici salarii, între 1.800 de lei şi 2.200 de lei. Nu se nu se pot descurca cu astfel de sume în condiţiile în care ei nu au sporuri pentru condiţii de muncă, aşa cum există în alte domenii, în condiţiile în care orele lor suplimentare nu sunt plătite, în condiţiile în care avem posturi vacante care sunt imposibil de ocupat. Şi atunci trebuie să existe o rapiditate vizavi de rezolvarea acestei solicitări", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Ovidiu Nistor.

Acesta a precizat că reprezentanţii guvernamentali au cerut un termen de gândire "destul de scurt", maximum o săptămână, pentru a analiza impactul bugetar legat de solicitarea sindicaliştilor.

"Să nu uităm că am discutat şi despre indemnizaţiile de conducere pentru secretari-şefi, contabili şefi, directori din unităţile de învăţământ preuniversitar, acolo unde la fel sunt mari nemulţumiri. Urmează să analizeze impactul bugetar şi să ne fie comunicată soluţia tehnică cât mai repede cu putinţă, asta însemnând în maximum o săptămână (... ) Eu zic ca semnalele sunt promiţătoare şi aşteptăm să vedem concretizarea lor. Nimeni nu trebuie să se mai joace cu nemulţumirile colegilor", a subliniat Nistor.

Liderul sindical a adăugat că nu exclude alte forme de protest, dacă guvernanţii nu vor veni cu soluţii la problemele lor, adăugând că a fost solicitată şi o întâlnire "în regim de urgenţă" cu conducerea coaliţiei, deoarece deciziile trebuie asumate de toate cele trei partide care se află la conducerea ţării.

"Categoric există posibilitatea escaladării acestui protest, respectând, bineînţeles, prevederile legale, dar nu te poţi juca la nesfârşit cu nemulţumirile colegilor din sistem. Până la urmă vorbim de oameni şi oamenii merită tot respectul şi aprecierea pentru ceea ce au făcut şi pentru sacrificiile pe care le-au îndurat în ultimii ani. Nu mai putem vorbi de generaţii de sacrificiu. Am cerut, de asemenea, o întâlnire în regim de urgenţă cu conducerea coaliţiei, pentru că deciziile trebuie asumate de toate cele trei partide care se află la conducerea ţării în momentul de faţă. Nu vrem să fim în situaţia în care discutăm un lucru cu actualul premier, iar după ce va avea loc rotativa să ni se spună că a fost înţelegerea voastră cu fostul premier şi asta nu înseamnă că mergem şi noi pe aceeaşi linie", a punctat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

Potrivit sursei citate, guvernanţii trebuie să ţină cont că nu o grevă generală sau o acţiune de protest ar trebui să le dea de gândit ci faptul că rata natalităţii este negativă, "că ne depopulăm ca stat şi că majoritatea românilor care au plecat din ţară nu-şi mai doresc să se reîntoarcă acasă" .

"Asta ar trebui să fie principala motivaţie pentru rezolvarea unor astfel de situaţii şi să se mai gândească la ceva: discutăm despre o generaţie mai specială, o generaţie care vrea să câştige foarte mult într-un timp foarte scurt şi fără depunerea nici unui efort. O generaţie care, din păcate, îşi alege nişte modele pe care le vedem promovate destul de agresiv în mass-media şi în online. Facebook este plin de aşa zise modele, iar un cadru didactic, din păcate, indiferent de cât de profesionist este în activitatea lui, nu va mai reuşi să se impună, pentru că va fi apreciat după statutul social pe care îl are. Ori despre ce statut social vorbim noi? Când totul se echivalează doar în bani, maşini şi proprietăţi, atâta tot, după asta eşti apreciat", a explicat liderul sindical.

Nistor a adăugat că tot mai puţini tineri se îndreaptă către această profesie, iar la ora actuală există un deficit pe partea de ştiinţe exacte. "Ţările occidentale şi-au revenit, au ştiut să investească masiv astfel încât să compenseze astfel de situaţii, să rezolve astfel de situaţii. La noi, din păcate, se amână de la an la an. Am ridicat şi problema plăţii colegilor care sunt implicaţi în proiectele pe fonduri PNRR. Dacă Guvernul a găsit soluţii pentru cei din administraţia publică locală, centrală, care sunt implicaţi în proiecte, pentru creşteri salariale, este foarte bine acest lucru, când îi oferi o astfel de responsabilitate, trebuie să îl şi plăteşti, dar în egală măsură şi la nivelul sistemului de învăţământ preuniversitar, dacă ai colegi care sunt implicaţi în gestionare unor astfel de sume şi ei trebuie să recompensaţi", a concluzionat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Ovidiu Nistor.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" şi Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater" au pichetat miercuri sediul Guvernului, pentru a atrage atenţia asupra problemelor generate de salarizarea nemotivantă cu care se confruntă.

Potrivit reprezentanţilor celor trei organizaţii sindicale, personalul nedidactic este singura categorie de bugetari care nici în anul 2023 nu a atins nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022. Salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1.800 şi 2.300 de lei, iar creşterea inflaţiei (16,4% în luna decembrie 2022), concomitent cu majorarea preţurilor la produsele de bază şi la utilităţi au condus la creşterea gradului de sărăcire.

În ceea ce priveşte salarizarea personalului didactic, sindicaliştii semnalează că nivelul salariilor stabilite de Legea-cadru nr.153/2017 pentru personalul didactic din învăţământul preuniversitar şi superior nu reflectă importanţa socială a muncii depuse de cadrele didactice.

"Atragem atenţia asupra unei situaţii îngrijorătoare: din cauza salariilor foarte mici din sistemul educaţional ne confruntăm cu o lipsă acută de cadre didactice calificate - foarte puţini tineri aleg să profeseze în sistemul de învăţământ, iar cei aflaţi la sfârşit de carieră aleg să se pensioneze. Totodată, în ultimii ani s-a ajuns la o situaţie revoltătoare: se constată o creştere alarmantă a numărului de cadre didactice necalificate din unităţile de învăţământ, în loc ca numărul acestora să scadă anual. Nici la ora actuală, personalul didactic şi nedidactic nu beneficiază de sporurile pentru condiţiile de muncă. Mai mult, deşi sunt numeroase situaţii când se prestează muncă suplimentară, din cauza lipsei de personal, salariaţii nu sunt remuneraţi pentru munca suplimentară depusă, deşi acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă", semnalează sindicaliştii într-un comunicat.

În acest context, federaţiile sindicale reprezentative din învăţământul preuniversitar şi superior consideră că, în perioada imediat următoare, Guvernul României trebuie să adopte un act normativ prin care personalului nedidactic să i se acorde salariile de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022, concomitent cu acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă pentru toate categoriile de salariaţi din învăţământ. De asemenea, este absolut necesară adoptarea unui act normativ care să repoziţioneze salariaţii din învăţământ în ierarhia funcţiilor bugetare, astfel încât funcţiile didactice să nu se mai regăsească în pătrimea inferioară, ci, să fie poziţionate în raport cu nivelul de calificare profesională şi importanţa pentru societate a activităţii de educare a tinerelor generaţii. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 29-04-2025 17:14

Maramureș: Două locuințe și patru anexe gospodărești din orașul Borșa, distruse de incendiu

Un incendiu de proporții a distrus două locuințe și patru anexe gospodărești, dar și alte bunuri în orașul Borșa, a informat, marți, purtătorul de cuvânt al ISU Maramureș, Adriana Șanta. 'Incendiul este localizat, au fost afectate două locuințe, patru anexe gospodărești, un autoturism, două utilaje și un gater, suprafața afecta

Social 29-04-2025 16:40

Salvați Copiii a investit peste 3,6 milioane de euro în reabilitarea și dotarea de secții ale Maternității Polizu

Salvați Copiii a investit 3,6 milioane de euro în reabilitarea secțiilor de Terapie Intensivă și Obstetrică-Ginecologie 4, precum și a Blocului Operator și dotarea acestora și a secției de Neonatologie cu echipamente, a declarat președintele executiv al Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu.  

Social 29-04-2025 16:24

MAI: 43.000 de polițiști la datorie în ziua primului tur al alegerilor prezidențiale

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor fi suplimentate la 43.000 în ziua scrutinului din primul tur al alegerilor pentru Președintele României, conform unui plan de acțiune care include măsuri și activități concrete desfășurate de structurile MAI în contextul alegerilor. Până la data alegerilor, peste 26.0

Social 29-04-2025 15:56

Gorj: Amenzi de peste un milion de lei, aplicate de Protecția Consumatorilor de la începutul anului

Comisarii de la Protecția Consumatorilor Gorj au aplicat, de la începutul anului și până în prezent, amenzi în valoare de peste un milion de lei în urma abaterilor constatate în cadrul controalelor la operatorii economici din județ. De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare produse neconform

Social 29-04-2025 15:21

Dolj: Ziua Veteranilor de Război, sărbătorită la Craiova

Ziua Veteranilor de Război a fost celebrată, marți, la Craiova, în Piața Tricolorului, printr-un ceremonial și o paradă militară în semn de recunoștință față de meritele celor care au luptat pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Comandantul Brigăzii Multinaționale Su

Social 29-04-2025 15:20

Bistrița-Năsăud: Polițist rănit în urma descărcării accidentale a armei unui coleg

Un polițist din cadrul Biroului de Ordine Publică a fost rănit accidental, marți, în timpul serviciului, în urma descărcării accidentale a armei unui polițist de la Poliția Transporturi, în timp ce se afla pe itinerarul de patrulare, în municipiul Bistrița, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bistrița-Năsăud.

Administratie 29-04-2025 15:07

Timiș: Echipa fanion de fotbal a Banatului se va numi Club Sportiv Știința Poli Timișoara

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a anunțat, marți, că viitoarea echipă fanion de fotbal a municipiului de pe Bega se va numi Club Sportiv Știința Poli Timișoara, numele fiind acceptat de Ministerul Justiției. Săptămâna trecută a început demolarea fostului Stadion 'Dan Păltinișanu', urmând

Social 29-04-2025 14:40

Sălaj: Ceremonie militară și religioasă pentru marcarea Zilei Veteranilor de Război

Ziua Veteranilor de Război a fost marcată, marți, la unitatea militară din Zalău, printr-o ceremonie militară și religioasă ce a inclus depuneri de jerbe de flori în memoria ostașilor căzuți pe câmpul de luptă pentru apărarea patriei și luări de cuvânt ale oficialităților.  

Social 29-04-2025 14:33

Harghita: Subprefectul Marius Țepeluș spune că Ziua Veteranilor de Război este mare cât o zi națională

Subprefectul Harghitei, Marius Țepeluș, a declarat, marți, presei că Ziua Veteranilor de Război este mare cât o zi națională și a mărturisit că a fost învățat de bunicul său să arboreze drapelul național cu prilejul sărbătorilor naționale, iar acum își educă și el fiul în spiritul și în cultul eroilor neamului. &#

Social 29-04-2025 14:24

Brașov: O icoană a scăpat neatinsă de foc după un incendiu în care au ars trei case

Pompierii militari brașoveni au descoperit, în urma lichidării unui incendiu care a mistuit aproape în totalitate o casă în municipiul Săcele, o icoană cu Maica Domnului și Pruncul Sfânt, care a rămas neatinsă de foc. Incendiul a avut loc luni după-amiază, iar focul, izbucnit la acoperișul unei case, s-a extins cu repez

Social 29-04-2025 13:21

Prezidențiale2025/ AEP: 97,94% din secții îndeplinesc criteriile minimale pentru accesul alegătorilor cu mobilitate redusă

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat marți că a realizat situația privind accesibilitatea secțiilor de votare organizate pe teritoriul României pentru alegerile prezidențiale din 4 mai, care arată că 97,94% din totalul secțiilor îndeplinesc criteriile minimale pentru a asigura accesul alegătorilor cu mobilitate redusă. Potrivit unui co

Social 29-04-2025 10:22

MDLPA: Încă trei noi creșe construite prin Programul 'Sfânta Ana', finalizate

Trei noi creșe au fost finalizate prin Programul guvernamental 'Sfânta Ana', coordonat de Ministerul Dezvoltării, a anunțat ministrul Cseke Attila, cu ocazia vizitei la obiectivele de investiții. 'În total, am finalizat 15 creșe prin Programul 'Sfânta Ana', iar, până la finalul anului, dorim să construim și s

Social 29-04-2025 10:08

Un nou sistem Patriot pentru Armata României; MApN: Va fi achiziționat cu fonduri externe nerambursabile

Conducerea Ministerului Apărării Naționale salută decizia Departamentului de Stat al SUA de a aproba vânzarea către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot

Social 29-04-2025 09:40

Tulcea: Locuitorii orașului Sulina compară exploziile din cursul nopții cu cele din insula Șerpilor

Pentru prima oară de la declanșarea războiului din Ucraina, locuitorii orașului Sulina au primit, în noaptea de luni spre marți, trei mesaje RO-ALERT, pe fondul atacurilor Rusiei asupra infrastructurii portuare din țara vecină, iar unii dintre ei au susținut că exploziile au fost mai puternice decât cele resimțite la începutul războiului, atunci când

Social 29-04-2025 09:27

Dâmbovița: Cei doi copii din Cojasca, de 8 și 9 ani, dați dispăruți - găsiți cu ajutorul cetățenilor și al Poliției

Cei doi copii, de 8 și 9 ani, din localitatea Cojasca, dați dispăruți luni după ce au plecat de acasă, au fost găsiți cu ajutorul cetățenilor și al Poliției, informează, marți, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Dâmboviț