logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO ÎN LUMEA ANIMALELOR/ Cel mai mare crocodil dintr-o grădină zoologică din România se află la Sibiu

Image

Cel mai mare crocodil dintr-o grădină zoologică din România se află la Sibiu, fiind vorba despre un mascul în vârstă de 20 de ani, lung de patru metri şi care cântăreşte aproape 300 de kilograme, a precizat pentru AGERPRES veterinarul parcului zoo, Liviu Todescu.

"Grădina Zoologică din Sibiu se mândreşte cu cel mai mare crocodil din ţară, este un crocodil de Nil. A venit la grădina noastră de la Grădina zoologică din Bucureşti. Este un mascul. Are vreo patru metri şi vreo 280 de kilograme. Este un exemplar deosebit şi condiţiile de habitat trebuie să fie deosebite. Noi ne mândrim că putem să-i oferim aceste condiţii şi ne mândrim că avem un asemenea exemplar", a spus Liviu Todescu.

Adus de la Zoo Bucureşti în urmă cu cinci ani, crocodilul de Nil de la Sibiu are un bazin încălzit şi o mică plajă amenajată, fiind folosite becuri cu ultraviolete şi infraroşii pentru ca acesta să se poată bucura în permanenţă de căldură.

"Fiind o specie exotică, în permanenţă trebuie să aibă un microclimat care este controlat, undeva la 28-30 de grade ca şi temperatură, umiditate 60-70%, bazinul este tot timpul încălzit cu control al temperaturii. Fiind iarnă, nu poate să stea la soare şi avem becuri cu ultraviolete şi infraroşii care să poată să mimeze efectul benefic al soarelui. Avem o plajă încălzită, în care crocodilul îşi alege periodic în ce loc vrea să stea: dacă vrea să stea pe plajă, ca şi când ar sta la soare, sau dacă vrea să stea în bazin", explică Liviu Todescu.

Crocodilul de la Sibiu are şanse să mai trăiască cel puţin o jumătate de secol, dacă este bine îngrijit şi va fi sănătos, potrivit veterinarului de la Zoo Sibiu.

 



Deocamdată, este singur. Dacă ar fi să primească alături o parteneră, asta ar însemna un spaţiu mai mare, prevăzut şi cu separatoare, pentru că şi în captivitate, la fel ca şi în libertate, există riscul unei confruntări.

Una dintre plăcerile crocodilului de la Sibiu este... carnea de pasăre. Mănâncă 3 - 4 kilograme de carne la o masă.

"Nu mănâncă în fiecare zi, cam la două - trei zile, la o săptămână. Îi administrăm cantitatea de mâncare, în general 3 - 4 kilograme, în funcţie de cât consumă. Dacă mănâncă foarte mult, i-o suplimentăm. (...) Nici în libertate nu mănâncă în fiecare zi. Îi dăm şi carne de vită sau cal, dar carnea de pasăre e favorita lui", a arătat veterinarul.

Pentru a urmări evoluţia animalului, cei de la Zoo nu îl măsoară, nici nu îl cântăresc, ci se ghidează după anumite repere de pe nisipul pe care acesta se mişcă. Ca să îl poată măsura şi cântări ar însemna să îl lege şi asta ar presupune un stres pentru animalul aflat în captivitate.

"E mai dificil (de măsurat - n.r.), că e greu de contenţionat. Şi e un risc de stres. Pentru a evita acest lucru, doar pe plajă luăm nişte ghidaje. Normal nu creşte atât de mult, comparativ cu un animal care este în libertate, creşterea este un un pic mai încetinită", a menţionat veterinarul de la Zoo Sibiu.

Liviu Todescu are şi un sfat pentru vizitatori: să urmărească atent comportamentul crocodilului atunci când vin la Zoo şi să nu se grăbească.

"Fiecare animal are ceva deosebit. La crocodilul nostru este comportamentul. Faptul că stă foarte mult nemişcat sub apă şi închide ochii, foarte multă lume, mai ales dintre vizitatori, spune că avem animale împăiate. Rolul unui vizitator este să urmărească animalul. Suntem o grădină zoologică, nu suntem un muzeu al naturii. Trebuie să ţinem cont de biologia animalului. Şi în libertate mănâncă, după care foarte mult timp stau şi se odihnesc, nu vânează. Sunt activi în perioadele de vânătoare sau în perioada de reproducere", mai spune Liviu Todescu.

La Grădina Zoologică din Sibiu a mai fost un crocodil cu platoşă, înaintea acestui exemplar de acum. În aplicaţia Zoo Sibiu, la Curiozităţi, vizitatorii pot afla că un crocodil nou-născut e de trei ori mai mare decât oul din care abia a ieşit. O altă curiozitate este faptul că ei nu pot scoate limba deoarece au o protecţie pentru a nu şi-o muşca cu fălcile puternice. AGERPRES/(A - autor: Isabela Paulescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 02-04-2025 19:34

Sălaj: Un profesor, un preot și un medic, recompensați de Consiliul Județean cu distincția Soarele Sălăjean

Profesorul Szilagyi Iuliu, preotul Gabriel Viorel Gârdan și medicul Alexandru Iliescu au fost recompensați de către Consiliul Județean Sălaj cu distincția ''Soarele Sălăjean'', miercuri, în cadrul unei festivități ce a avut loc la Zalău. ''Soarele Sălăjan, denumit Rozaliul Soarele Sălăjean, este un simbol al

Social 02-04-2025 17:19

Satu Mare: Sifonărie închisă temporar și amendată cu 8.000 de lei de comisarii de la Protecția Consumatorilor

O sifonărie din Satu Mare a fost închisă și amendată cu suma de 8.000 de lei de către Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC), în urma unui control fiind găsit un spațiu neigienizat și robineți cu rugină, informează instituția, miercuri, printr-un comunicat de presă.   

Administratie 02-04-2025 17:04

Neamț: Președintele CJ a organizat o consultare cu foștii președinți și vicepreședinți ai instituției, despre dezvoltarea județului

Președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț, Daniel Vasilică Harpa, a organizat, miercuri, o consultare cu foștii președinți și vicepreședinți ai instituției, despre proiectele de dezvoltare a județului. ''Experiența lor în administrația publică, proiectele începute, soluțiile cu care au venit în rezolvarea unor prob

Social 02-04-2025 16:52

Iași: Municipalitatea oferă un ajutor lunar de 1.000 de lei pentru consilierea și terapiile copiilor cu autism

Directoarea Direcției de Asistență Socială (DAS) din cadrul Primăriei Iași, Luminița Munteanu, a declarat, miercuri, că instituția sa vizează integrarea a cât mai mulți copii cu tulburări din spectrul autist (TSA) în școală sau în câmpul muncii și oferă lunar un sprijin financiar de 1.000 de lei familiilor acestora pentru decontarea terapiilor

Administratie 02-04-2025 16:36

Galați: Au sosit microbuzele electrice care vor asigura legătura între municipiul reședință și comuna Vânători

Primăria municipiului Galați informează, miercuri, că au sosit primele șase microbuze electrice, dintr-un lot de zece, care vor asigura legătura între municipiul reședință și comuna Vânători, potrivit Compartimentului de presă al instituției. Potrivit sursei citate, microbuzele sunt de tipul Karsan e-Jest și au fost achiziționate c

Social 02-04-2025 16:06

Harghita: Asociația Caritas face apel la solidaritate și îndeamnă oamenii să doneze la Colecta Națională de Alimente

Asociația Caritas face apel la solidaritate și îi îndeamnă pe locuitorii județului Harghita să doneze la Colecta Națională de Alimente, produsele urmând să fie folosite pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile. ''În pragul sărbătorilor pascale, între 4 și 6 aprilie, te invităm să fii parte din cea de-a 11

Social 02-04-2025 16:03

Vaslui: Un restaurant și un fast food, închise în urma neregulilor constatate de inspectorii DSVSA

Un restaurant și un fast food au fost închise, miercuri, în urma neregulilor constatate cu ocazia unor controale desfășurate de reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui. Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanții instituției, în cele două unități au fost găsi

Social 02-04-2025 15:42

Iași: O mie de baloane albastre înălțate în Piața Unirii, în cadrul campaniei dedicate copiilor cu autism (GALERIE FOTO)

O mie de baloane albastre au fost înălțate spre cer, miercuri, de zeci de elevi de la mai multe școli și licee din Iași, studenți și membri ai Asociației Surâsul Albastru, în cadrul campaniei dedicate sprijinului copiilor cu autism ''Primăvara Prieteniei''.   

Administratie 02-04-2025 14:56

Cseke Attila, la 100 de zile de la preluarea conducerii MDLPA: Facturile restante din 2024 sunt plătite

Datoriile Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) au fost plătite, gradul de absorbție a fondurilor din PNRR la minister s-a dublat, criteriile de plată pentru programele de investiții sunt transparente și au fost introduse reguli care oferă predictibilitate antreprenorilor, a afirmat, miercuri, ministrul Cseke Attila, într-o conf

Social 02-04-2025 14:53

Vaslui: Problemele copiilor cu autism, discutate în cadrul unei întâlniri organizate de DGASPC

Problemele întâlnite în gestionarea situației copiilor cu autism au fost discutate, miercuri, în cadrul unei întâlniri organizate de reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, cu ocazia

Social 02-04-2025 14:04

MApN: Peste 460 de rezerviști au semnat contracte cu companii de securitate care au activat în Congo

Peste 460 de militari rezerviști, care provin din Ministerul Apărării Naționale, au semnat, după trecerea în rezervă, contracte cu companii de securitate care au activat în Republica Democratică Congo, a informat, miercuri, MApN. De asemenea, sursa citată spune că șapte militari în activitate care se aflau în concediu d

Social 02-04-2025 13:54

Neamț: Aproximativ 550 de copii au tulburări din spectrul autist

Aproximativ 550 de copii din județul Neamț au tulburări din spectrul autist, se arată miercuri într-un comunicat de presă al Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC), transmis cu ocazia celebrării pe 2 aprilie a

Administratie 02-04-2025 13:30

Cluj: Peste 800 de persoane au solicitat cărți electronice de identitate

Peste 800 de clujeni au depus deja cereri pentru eliberarea cărților electronice de identitate. ''Începând din data de 20 martie, la nivelul DJEP Cluj și al celor șapte servicii locale de evidență a persoanelor din județul Cluj au fost depuse deja 812 cereri pentru emiterea noilor cărți electronice de identitate'',

Social 02-04-2025 13:23

Arad: Transporturi de bovine și cai din Ungaria, întoarse din drum din cauza febrei aftoase

Mai multe transporturi de animale vii din Ungaria, respectiv bovine și cai, au fost întoarse din drum de autoritățile din Arad ca măsură pentru prevenirea introducerii virusului febrei aftoase în România. Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVS

Administratie 02-04-2025 13:22

INSP: 96 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 23%; două decese

București, 2 apr /Agerpres/ - Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat că, în ultima săptămână, au fost înregistrate 96 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 23% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 25 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o p