Harghita: Centrul sportiv RideMore, unic în ţară, s-a inaugurat la Miercurea-Ciuc

Un centru pentru pregătirea sportivilor din domeniul sporturilor de acţiune, unic în ţară, s-a inaugurat vineri, la Miercurea-Ciuc, în prezenţa autorităţilor locale, a reprezentanţilor Guvernului Ungariei care a susţinut, în parte, această investiţie, dar şi a secretarului general al Federaţiei Române de Schi Biatlon, Puiu Gaspar.
Centrul RideMore are o suprafaţă de 1.600 de metri pătraţi şi cuprinde un skate park, trambuline, cu zonă de ninja warrior, panou de căţărare, sală de yoga, sală de crossfit, dar şi camere de cazare.
La RideMore Center din Miercurea-Ciuc vor putea fi practicate cel puţin cinci discipline sportive, printre care şi sporturi olimpice, respectiv snowboard, pentru care se vor folosi snowboard-uri cu roţi, freestyle schi, BMX, skateboard şi căţărare.
Ideea realizării acestui centru îi aparţine fostului snowboarder Kinda Geza, antrenor al lotului naţional şi preşedinte al Clubului RideMore din Miercurea-Ciuc, care a văzut astfel de centre în străinătate şi şi-a dorit să poată face ceva similar în România.
La evenimentul de deschidere, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat că acest centru va fi un punct de atracţie şi un reper al oraşului.
"Acest centru va fi un punct de atracţie al oraşului nostru şi al zonei pentru că va atrage nu numai locuitorii, copiii, tinerii din oraş, din zonă, dar şi acei sportivi care doresc să aibă un plus în pregătirea lor sportivă ori doresc să fie câteva zile într-un centru care să-i ajute în dezvoltarea lor sportivă", a arătat Korodi Attila.
El i-a felicitat pe cei care au realizat centrul RideMore şi le-a mulţumit pentru curaj şi puterea de a-şi realiza visul.
De asemenea, mulţumiri au fost adresate şi Guvernului Ungariei, care a susţinut financiar realizarea centrului.
"Aş dori să mulţumesc Guvernului Ungariei pentru că şi prin această investiţie a dat un exemplu că în Europa Centrală, chiar şi în România, merită investiţi bani în proiecte private care aduc valoare adăugată turismului şi sportului şi încurajez toţi decidenţii din România să meargă pe această cale. Pentru că este nevoie ca toate segmentele de servicii turistice şi de activităţi sportive să fie acoperite cu investiţii, care după aceea ajută comunităţile şi, mai ales, ajută tinerii să crească într-un mediu mai sănătos şi mai deschis", a declarat Korodi.
Prezent la eveniment, secretarul general al Federaţiei Române de Schi Biatlon, Puiu Gaspar, a subliniat faptul că investiţiile de acest gen au rolul atât de a atrage cât mai mulţi copii şi tineri către practicarea sportului, dar şi de a aduce în zonă turişti.
"Aşa cum ştim, sportul aduce turişti, aduce dezvoltare durabilă zonei şi investiţiile care se fac în sport nu fac decât ca această zonă extraordinară, pe lângă sporturile de iarnă (schi alpin, schi fond şi biatlon) care se practică, să aducă un plus şi prin snowboard, prin faptul că aici se pot pregăti tineri, copii care să vină spre aceste discipline sportive. Îl felicit pe domnul primar pentru că sprijină activităţile sportive din această zonă şi chiar Guvernul Ungariei, care, pe zi ce trece, ne demonstrează, prin investiţiile pe care le face în România, că putem şi noi să luăm exemplu de la decidenţii maghiari, prietenii noştri din centrul Europei, şi să putem în continuare să dezvoltăm tot ce înseamnă sport, nu numai sporturile de iarnă, şi să aducem cât mai mulţi copii la aceste activităţi, recreative în primul rând, şi să mergem, după, spre sporturile de performanţă", a punctat secretarul general al Federaţiei Române de Schi Biatlon.
Guvernul Ungariei a fost reprezentat de secretarul de stat pentru politici naţionale, Potápi Árpád János, care a opinat faptul că oraşul Miercurea-Ciuc se află "într-o situaţie excepţională", întrucât s-a reuşit realizarea unui astfel de centru, "care este, cel mai probabil, unic în România".
Oficialul maghiar a dat asigurări că statul maghiar va sprijini în continuare sportul din regiune, "pentru a avea generaţia următoare de sportivi şi pentru a promova această zonă".
Cel care a avut ideea construirii centrului RideMore, fostul snowboarder Kinda Geza, care este şi coproprietar, a spus că este vorba de realizarea unui vis de peste 20 ani, centrul din Miercurea-Ciuc urmând să se adreseze atât sportivilor profesionişti, cât şi iubitorilor de mişcare.
"Cred că acest centru va funcţiona ca o pârtie de schi, unde şi profesioniştii pot să se antreneze, dar şi amatorii, care se dau prima oară, pot să se distreze. Asta am încercat să creăm şi aici, adică (sportivii - n.red.) din toate sporturile amintite înainte pot să facă progrese, dar şi copiii care pur şi simplu se ascund de ceaţă şi de noaptea care 6 luni vine destul de devreme pot să vină aici şi să facă sport şi să facă mişcare", a spus Kinda Geza.
La evenimentul de deschidere a RideMore a luat parte şi Mihăiţă Papară, originar din Miercurea-Ciuc, participant la Jocurile Paralimpice din 2018 şi 2022, la snowboard, bang slalom şi snowboard cros, care şi-a exprimat bucuria că un astfel de centru, unde sportivii se poate antrena într-un spaţiu controlat, se deschide şi în Harghita.
"Este o iniţiativă absolut fantastică, pentru că ne dă posibilitatea să ne antrenăm în timpul verii, în afara zilelor în care suntem pe zăpadă, putem să ne antrenăm tehnic şi fizic într-un spaţiu controlat, într-un spaţiu în care putem să ne dezvoltăm abilităţile tehnice. Există centre de genul acesta în afară, sunt câteva în România care încearcă să ajungă la nivelul acesta, dar nimic la dimensiunea asta", a declarat presei Mihăiţă Papară.
El a precizat că s-a antrenat în centre similare în Belgia şi Germania şi intenţionează să vină să se antreneze şi la Miercurea-Ciuc.
Inaugurarea centrului a fost făcută de Reisz Zoltán, campion naţional la snowboard, care a rupt panglicile în culorile drapelului Ungariei şi pe cele în culorile drapelului României în timpul unui trick făcut cu o bicicletă BMX.
Iniţiatorii RideMore Center spun că prezenţa copiilor este foarte importantă, pentru că din rândul celor care vor veni să încerce trambulinele şi să se distreze vor putea fi aleşi viitorii sportivi ai clubului.
De altfel, după inaugurare, zeci de copii şi tineri au fost invitaţi să încerce facilităţile oferite de acest spaţiu.
Vârsta minimă a celor care vor putea veni la centru este de şase ani şi nu există vârstă maximă, iar copiii vor fi supravegheaţi în permanenţă.
Lucrările de realizare a centrului au debutat în 2021, investiţia ridicându-se la un milion de euro, din care 700.000 euro finanţare asigurată de Agenţia Naţională de Turism a Ungariei, iar restul de Asociaţia RideMore. AGERPRES/(A, AS, autor: Gina Ştefan, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) GINA ŞTEFAN / AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Mureș: Cinematograful Patria, predat Primăriei Reghin de ministrul Dezvoltării; investiție de peste 15 milioane de lei
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a predat, marți, municipiului Reghin Cinematograful Patria, o investiție de peste 15 milioane de lei, derulată prin Compania Națională de Investiții, care a constat în reparații capitale și modernizarea unei clădiri în ruină, abandonată timp de 20 de ani.
Brigada Rutieră: Pieton accidentat de o mașină de poliție aflată în misiune, pe linia de tramvai a șoselei Colentina
O mașină de poliție aflată în misiune a accidentat, marți, un pieton aflat în traversarea șoselei Colentina, pe linia de tramvai, potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei. 'La data de 13 mai, în jurul orei 18:00, Brigada Rutieră a fost sesizată prin 112 cu privire la producerea unui accident de circulație care a avut loc pe șoseaua Colentina
Sector 5: O zonă de relaxare cu parcuri și terenuri de sport va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei
O zonă de relaxare cu terenuri de sport, parcuri și locuri de joacă pentru copii va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei din Sectorul 5. Reprezentanții autorității locale au scris, marți,
Sector 1: Un parc tematic de educație rutieră va fi amenajat pe terenul Academiei de Poliție
Primăria Sectorului 1, în parteneriat cu Academia de Poliție 'Alexandru Ioan Cuza', va amenaja pe terenul instituției de învățământ un parc tematic de educație rutieră, complet echipat cu semne de circulație, intersecții și semafoare, asigurând un mediu sigur și educativ pentru tinerii participanți. Reprezentanții autorității lo
Harghita: CJ a alocat de urgență 400.000 lei comunei Praid pentru stoparea infiltrațiilor de apă în salină
Consiliul Județean Harghita a alocat, marți, în cadrul unei ședințe extraordinare, suma de 400.000 lei comunei Praid, pentru efectuarea de lucrări de urgență în cazul infiltrațiilor de apă din Salina Praid. Potrivit unei informări transmise Biroul de Presă al Consiliului Județean Harghita, această sumă va fi utilizată 'pentru realizarea unor lu
Brașov: Patru turiști străini, blocați în Bucegi; ei nu ar avea echipament adecvat
Salvamontiștii brașoveni intervin, marți, în Masivul Bucegi în sprijinul a patru turiști străini, pentru evacuarea acestora fiind solicitat și elicopterul SMURD Brașov. Conform Salvamont Brașov, cei patru au rămas blocați pe Brâna Caprelor, sub Vârful Bucșoiu, iar un salvator montan este în contact telefonic permanent cu e
Galați: Pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în inundațiile din septembrie 2024
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că a început construcția unui pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în urma inundațiilor din septembrie 2024. Investiția este de 5,4 milioane lei, iar noul pod rutier, care va lega localitățile Cudalbi și Băleni, va fi supraînălțat cu 4
UPDATE Vrancea: Şoferul autoutilitarei implicată în accidentul feroviar de la Haret-Modruzeni a decedat
Șoferul autoutilitarei implicată, marți, în accidentul feroviar produs la trecerea la nivel cu calea ferată Haret-Modruzeni, pe magistrala București - Suceava, un a decedat, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vrancea. Potrivit sursei citate, este vorba de un bărbat de 57 de ani, din județul Galați. Accidentul a avut loc &ic
Timiș/ Primarul Fritz: Timișoara, de la orașul libertății, la orașul ideilor care schimbă lumea
Primarul Dominic Fritz a declarat că miza administrației locale este ca Timișoara să devină un oraș mai mult decât atractiv pentru marile companii, unul în care se nasc idei și se dezvoltă start-up-uri, în acest sens urmând să fie organizată, în data de 28 mai, o întâlnire ce va reuni mediul privat, universitățile și investit
CTP Arad nu găsește suficienți șoferi pentru autobuze deși oferă inclusiv școlarizare gratuită
Compania de Transport Public (CTP) Arad caută de câteva săptămâni să angajeze 25 de șoferi care ar trebui să lucreze din iunie, când tramvaiele de pe o linie principală vor fi înlocuite cu autobuze, dar la interviuri se prezintă puțini doritori, astfel că doar patru au fost angajați până acum. Directorul CTP Arad, Claudiu Godja,
Maramureș: Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, reamenajată arhitectonic
Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, situată în zona centrală a orașului, a intrat într-un amplu program de modernizare și implementare a unui nou concept arhitectonic menit să pună în valoare zona, a declarat, marți, într-o conferință de presă, primarul Doru Dăncuș. 'Azi, deschidem șantierul de lucru pentru o
Sector 6: Grădini inspirate din cărți, decorațiuni și proiecții pe apă la 'West Side Flower Fest'
Decorațiuni de până la cinci metri înălțime, cincisprezece grădini inspirate din cărți și proiecții pe apă se numără printre atracțiile festivalului 'West Side Flower Fest', organizat de Primăria Sectorului 6, care va avea loc, în perioada 30 mai - 1 iunie, în Parcul Drumul Taberei. Potrivit unui comunicat al au
Sibiu: S-a înregistrat cea mai friguroasă noapte din ultimii 46 de ani la Bâlea Lac
Meteorologii au înregistrat o temperatură minimă de minus 6,3 grade Celsius în cursul nopții la Bâlea Lac, aceasta fiind cea mai friguroasă noapte de 12 mai din ultimii 46 de ani, după ce termometrele au arătat minus 5,5 grade în 1979 aici, a declarat, pentru AGERPRES, meteorologul Narcisa Milian, purtător de cuvânt de la Serviciul Regio
Harghita: Continuă căutările persoanei posibil înecate în râul Mureș, în municipiul Toplița
Pompierii militari și civili, precum și polițiștii, continuă căutările persoanei posibil înecate în râul Mureș, în municipiul Toplița, a anunțat Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'În această dimineață (marți - n.red.), s-au reluat căutările persoanei posibil în
Sibiu: Trafic alternativ pe DN 7 Valea Oltului, în zona Lazaret, din cauza lucrărilor la carosabil
Traficul rutier se desfășoară marți, alternativ, pe pe DN 7, Valea Oltului, în zona Lazaret, din cauza lucrărilor la carosabil, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sibiu, Isabela Brad. 'Vă informăm că astăzi, până la ora 19.00, pe DN 7, Valea Oltului, pe tronsonul cuprins într