Botoşani: ''Steaua speranţei'', centrul social din Dorohoi în care refugiaţii ucraineni primesc cazare, masă şi speranţă (GALERIE FOTO)
.jpg)
Un centru social din municipiul Dorohoi acordă cazare, masă şi asistenţă medicală pentru zece refugiaţi ucraineni care au părăsit ţara de mai bine de şase luni, după ce oraşele în care locuiau au fost puternic bombardate de armata rusă.
În centrul "Steaua speranţei", administrat de Fundaţia "Star of hope", şi-au găsit liniştea temporară şase membri ai unei familii din Dnipropetrovsk. Vera, în vârstă de 34 de ani, a ajuns la Dorohoi alături de soţul său, cei doi copii, dintre care unul cu dizabilităţi, dar şi cu ambii părinţi. Femeia povesteşte că războiul a determinat-o să plece de acasă, însă visează că într-o zi, nu prea îndepărtată, se va întoarce acolo.
Ucraineanca a găsit în România locul în care a putut să îşi recupereze, fie şi parţial, băieţelul, diagnosticat cu o tetrapareză spastică.
"Cei de aici ne-au oferit condiţii foarte bune pentru băieţel. El beneficiază aici de kinetoterapie, iar un psiholog logoped se ocupă atent de el. Acest lucru îmi place cel mai mult. La micuţul Dima sunt rezultate. Slavă Domnului!", a declarat Vera.
"Chiar dacă limba este o barieră, vedem progres la aceşti copii. De exemplu, unul dintre copiii din Ucraina cu tetrapareză spastică atunci când a venit în centrul nostru nu putea merge, acum face câţiva paşi de la un părinte la celălalt, fără ajutor, recunoaşte diferite obiecte din cameră şi răspunde la stimulii externi", susţine Loredana Gherman, psihologul "Star of hope", care, până acum, a oferit servicii pentru zece copii ucraineni.
La rândul său, Ilona a ajuns în centrul "Steaua speranţei" după ce a fost nevoită să părăsească locuinţa temporară pe care o primise în localitatea Siret. Femeia de 31 de ani a plecat din Harkov, un oraş în care bombardamentele ruseşti au fost printre cele mai devastatoare. Imobilul în care locuia înainte de război a fost şi el afectat.
"Sunt condiţii foarte bune, iar cei de aici ne ajută cu absolut tot ce avem nevoie. Importante sunt şi programele pentru copii, care sunt foarte necesare pentru cei mici", mărturiseşte Ilona.
Toţi cei zece refugiaţi ucraineni îngrijiţi de Star of hope, ca şi mulţi alţi ucraineni din Dorohoi şi din localităţile învecinate primesc îngrijire medicală graţie asistentului medical al fundaţiei. Antonica Rătuşanu susţine că mulţi dintre cei care s-au refugiat din calea războiului aveau probleme de sănătate, iar pe mulţi dintre ei i-a ajutat să beneficieze de serviciile sistemului sanitar românesc.
Ea a asigurat asistenţă medicală de urgenţă pentru o fetiţă cu apendicită, pentru o fetiţă cu probleme ORL, dar şi pentru femei cu tensiune sau diabet.
"Am luat toate documentele, cu permisul de şedere, şi am mers la medicul de familie, i-am înscris pe toţi şi când au nevoie, chiar şi noaptea, sună la noi. (...) Noi ne dorim să ajungă cât mai repede acasă, dar cât timp sunt aici, vrem să să le dăm o speranţă, un zâmbet, o vorbă frumoasă, că asta le ridică un pic moralul. Jumătate din boală trece cu o vorbă frumoasă. Aşa cred eu, din experienţa pe care o am", mărturiseşte Antonica Rătuşanu.
Directorul centrului "Steaua speranţei", Camelia Topală, consideră că acţiunile de binefacere pe care le derulează sunt fireşti şi că, în ciuda greutăţilor, chiar şi financiare, va continua să acorde suport ucrainenilor care au nevoie.
"Am rămas impresionaţi de ceea ce am văzut în primele zile, femei disperate, copilaşi îngheţaţi de frig, care nu aveau niciun ajutor şi ne-am gândit să facem ceva mai mult. Împreună cu cei din Vama Siret, ne-a fost solicitat ajutorul să intervenim pentru persoanele cu dizabilităţi care ajungeau din Ucraina în Vama Siret şi pentru mamele acestora. (...) Aşa am ajuns să luăm familii din Ucraina şi în centrul nostru din Dorohoi, din Suceava, să cazăm aceste familii şi să le oferim tot suportul nostru, masă, cazare şi tot ce aveau nevoie. La acea vreme ne ajutau oamenii cu inimă largă, partenerii noştri din Suedia, ca mai apoi să avem binecuvântarea şi bucuria să avem parteneri prin proiect UNICEF şi să putem oferi cazare, suport şi tot ce este nevoie. Dacă la început ne-am gândit că o să intervenit pentru câteva zile, pentru o lună, uitaţi că timpul a trecut şi acum atingem un an de zile de când încercăm să ajutăm aceste familii şi să mergem mai departe", a declarat, la rândul său, Camelia Topală.
Copiii din Ucraina, dar şi părinţii acestora primesc la acest centru şi lecţii de limba română sau de limba engleză.
Fundaţia "Star of Hope" Romania este o organizaţie nonguvernamentală cu sediul în Iaşi, înfiinţată în 1998 cu sprijinul organizaţiei suedeze Star of Hope Internaţional. AGERPRES/ (A- autor: Cristian Lupaşcu, editor: Antonia Niţă, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa fotografiilor: (c) Cristian Lupaşcu / AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tulcea: Schimb de experiență în domeniul turismului transfrontalier
Reprezentanți ai Asociației de Dezvoltare a Turismului din Republica Moldova se află, în aceste zile, la Tulcea, pentru un schimb de experiență cu Organizația de Management al Destinației Turistice Tulcea, în vederea identificării posibilității unei colaborări pe termen lung. Directorul executiv al ADTM, Viorel Miron, a declarat că
Jandarmeria Maramureș le recomandă turiștilor să ia măsuri de siguranță dacă merg pe crestele munților
Jandarmeria Maramureș informează joi cetățenii care aleg să pornească într-o drumeție în zonele de creastă ale Munților Rodnei și Munților Maramureșului că la altitudini mai mari stratul de zăpadă este semnificativ și le recomandă să își ia măsurile de siguranță în acest sens. Jandarmii montani maramureșeni le recomandă
MAE/Atenționare de călătorie: Grecia - grevă în sectorul transportului public
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Grecia că în cursul zilei de joi va avea loc o grevă în sectorul de transport public. De asemenea, Confederația Maritimă Panelenă a informat că toate navele vor rămâne andocate în porturi,
MAE/Atenționare de călătorie: Ungaria - restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Ungaria că Ministerul Construcțiilor și Transportului ungar a anunțat despre restricțiile de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5 tone) pentru data de 1 mai, în intervalul orar 06:00 - 22:00 (ora locală).
Iași: O priză defectă, cauza cea mai probabilă a incendiului de la Spitalul CFR Pașcani
Incendiul de la Spitalul CFR Pașcani ar fi izbucnit din cauza unei prize defecte, potrivit unei informări a Inspectoratului Situații de Urgențe (ISU) Iași. ''În urma incendiului au ars diverse obiecte de mobilier, aproximativ 200 kg de materiale textile și obiecte electrice, cât și obiecte de tâmplărie. Cauza probabil
Constanța: Doi dintre cei patru răniți în accidentul de pe A2, transportați la spital; circulația, reluată parțial
Două dintre cele patru persoane rănite în accidentul rutier care a avut loc, miercuri, pe autostrada A2, în zona Medgidia, când traficul a fost blocat pe ambele sensuri de mers, au fost transportate la spital, în stare de conștiență. Potrivit Infotrafic, în prezent circulația este restricționată pe prima bandă și
Botoșani: Proteste ale sindicaliștilor din Direcția Silvică, nemulțumiți față de proiectul de reorganizare a Romsilva
Zeci de angajați ai Direcției Silvice Botoșani au participat, miercuri, la o grevă de avertisment în semn de nemulțumire față de proiectul de act normativ propus de ministrul Mediului, Mircea Fechet, prin care se prevede reorganizarea Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva. Protestele au avut loc atât la sediul central al Direcție
Timiș: Catafalcul cu trupul neînsuflețit al lui Valeriu Tabără, depus în Aula Magna a UȘV Timișoara
Cei care vor să își ia rămas bun de la profesorul Valeriu Tabără o vor putea face începând de miercuri până vineri seara, sicriul cu corpul neînsuflețit al fostului ministru al Agriculturii fiind depus în Aula Magna a Universității de Științe ale Vieții (UȘV) 'Regele Mihai' din Timișoara, a transmis, miercuri, Cosmin Tabără
Iași: A fost întreruptă energia electrică la Spitalul CFR Pașcani; pacienții, relocați în alt pavilion
Energia electrică a fost întreruptă în clădirea Spitalului CFR Pașcani, care a fost afectată de incendiul izbucnit miercuri după-amiaza, pacienții fiind relocați în celălalt pavilion al spitalului, informează ISU Iași. Potrivit sursei citate, Planul Roșu de Intervenție a fost dezactivat la ora 15:58, dar o parte din forțele d
VIDEO Iași/Planul Roșu, activat după izbucnirea unui incendiu la Spitalul CFR Pașcani; 62 de pacienți și 17 angajați, evacuați
Peste 60 de pacienți au fost evacuați și 17 angajați s-au autoevacuat dintr-o clădire a Spitalului CFR Pașcani, după ce, miercuri după-amiaza, un incendiu a izbucnit într-una din încăperile de la mansardă, din această cauză fiind declanșat Planul Roșu de Intervenție.
Tulcea: Sala polivalentă din municipiu va fi inaugurată la finele anului
Sala polivalentă din municipiul Tulcea va fi dată în folosință la finele acestui an, a anunțat miercuri, în timpul Galei sportului, președintele Consiliului Județean (CJ), Horia Teodorescu, investiția fiind considerată una dintre cele mai importante realizate în ultimii ani pentru activitatea sportivă. Contractul de finanțare
Giurgiu: Un centru de zi pentru persoane vârstnice va fi deschis la Băneasa
O unitate de îngrijire la domiciliu și un centru de zi pentru persoane vârstnice vor fi înființate în acest an, cu sprijinul Consiliului Județean, în structura DGASPC Giurgiu, prin Programul Operațional Regional - Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate și Servicii Sociale. 'Consilierii județeni au aprobat &ic
Vaslui/Prefectul cere măsuri în instituțiile școlare după ce directoarea unui liceu a descoperit că nu are asigurare de sănătate
Prefectul județului Vaslui, Eduard Popica, a cerut, miercuri, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural ca în toate instituțiile școlare să fie efectuate verificări și să fie luate măsuri după ce i s-a semnalat cazul directoarei unui liceu care a descoperit că nu figurează ca asigurat în sistemul public de sănătate. Prefectul
Constanța: Patru răniți după ce un șofer a intrat cu autoturismul în parapetul median al autostrăzii A2; circulația, blocată
Patru persoane au fost rănite, miercuri, după ce șoferul unui autoturism a pierdut controlul direcției și a intrat în parapetul median al autostrăzii A2, în zona Medgidia, traficul rutier fiind blocat pe ambele sensuri de mers. Potrivit Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române, pe autostrada A2, pe se
Cluj: CJ a predat comunelor din județ 25 de noi microbuze școlare electrice
Consiliul Județean (CJ) Cluj a predat, miercuri, comunelor 25 de microbuze școlare electrice noi, pe care le-a achiziționat din fonduri nerambursabile. 'Consiliul Județean Cluj a predat miercuri, 30 aprilie 2025, către reprezentanții comunelor beneficiare, cele 25 de noi microbuze electrice destinate transportului elevilor. Acestea au fost