logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Laczikó Enikő, la ProEtnica: Preocuparea noastră este să identificăm la nivel de minorităţi ce provocări vin odată cu crizele

Imagine din galeria Agerpres

Preocuparea actuală a autorităţilor care gestionează problemele minorităţilor este aceea de a identifica ce provocări vin odată cu crizele, în condiţiile în care, după criza provocată de pandemia de COVID-19, cetăţenii români de toate naţionalităţile se confruntă şi cu o criză economică, a declarat vineri Laczikó Enikő, secretar de stat al Departamentului pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României.

Prezentă la dezbaterea cu tema "Gestionarea diversităţii în situaţii de criză", din cadrul Festivalului Intercultural ProEtnica, reluat după doi ani de întrerupere din cauza pandemiei, Laczikó Enikő a subliniat faptul că minorităţile din România au fost afectate din mai multe puncte de vedere, unul dintre acestea fiind accesul limitat la informaţiile în limba maternă.

"Noi ne-am aflat într-o situaţie în care era mult mai uşor să găsim un ţap ispăşitor. (...) Din păcate, acest lucru se întâmplă foarte frecvent. Acum avem situaţia războiului, suntem într-o criză financiara care, din păcate, va produce nişte consecinţe şi asupra noastră ca şi indivizi şi ca şi comunităţi. Preocuparea noastră din ultimul timp tocmai asta a fost - să identificăm la nivelul nostru ce fel de provocări vin cu astfel de crize, astfel încât să nu mai trebuiască să ne adaptăm, să avem o reacţie la ce se întâmplă şi să încercăm ca acele previziuni care sunt să fie cât mai corecte şi să avem răspunsuri cât mai bune. Şi, practic, indiferent că vorbim de criză sanitară, criză politică (...) să vedem cum putem să reacţionăm, cum am putea să gestionăm astfel de crize din PIB, nu reacţie, ci pur şi simplu să gândim prin politici publice, prin abordări care să fie pentru toţi", a subliniat oficialul guvernamental.

Potrivit secretarului de stat, una dintre provocări a constat în faptul dacă o astfel de politică publică este conexă rezolvării crizei sau se acordă atenţie gestionării unei situaţii, indiferent de criză.

"În perioada de pandemie sanitară care au fost cele mai importante aspecte? Ura, accesul la informaţii limitat al minorităţilor naţionale, şi aşa mai departe. Aici a fost o reacţie conexă la criză, nu a fost un obiectiv stabilit al statului de a implica minorităţile în rezolvarea acestei crize sanitare, în afară de faptul că pe multe aspecte nici n-a existat o implicare. De exemplu, accesul la informaţii în limba maternă a minorităţilor naţionale a fost foarte redus, reacţia autorităţilor la ură a fost foarte redusă. (....) Nu au fost respectate legile care sunt făcute pe timp de pace", a exemplificat Laczikó Enikő.

Aceasta a atras atenţia că protecţia minorităţilor naţionale cuprinde legi, pe timp de pace, care se aplica la modul general, "şi e evident că în momentul în care există criză aceste legi nici nu se mai monitorizează, nici nu se mai aplică, e foarte dificil să mergi mai departe cu un proiect de viitor".

"O altă întrebare pe care ne-am pus-o a fost dacă există din partea comunităţilor, indiferent că sunt minoritari sau majoritari, de a aloca un pic din resursele pe care le avem şi de care beneficiem în contextul de pace sau pentru un proiect de ţară pe gestiunea diversităţii. Am avut proiecte de ţară, de exemplu aderarea la Uniunea Europeană şi NATO, au fost momente în care cele mai multe legi pe protecţia minorităţilor naţionale au fost adoptate. (...) Întrebarea este - pe timp de pandemie, iată festivalul a fost amânat, am avut măsuri suficiente pentru a ne promova şi cumva pentru a suplini astfel de manifestări? (...) Putem să facem un proiect comun?", a menţionat secretarul de stat.

Preşedintele Asociaţiei Divers, Maria Korek, consideră că la nivel politic trebuie luată în considerare partea calitativă, cu referire la ultimul recensământ.

"Avem un plan, cu acele rezultate, pentru ce se întâmplă mai departe? (...) Acest eurobarometru şi celelalte care se fac adună date concrete, dar întrebările ne pot da o evaluare calitativă a situaţiei, fără de care iarăşi n-ar trebui să se ia decizii, pentru că una e să avem un recensământ cu date extrem de clare, care pot fi unele evaluate calitativ, dar majoritatea nu de zona aceasta ţin. Şi de aceasta ducem o mare lipsă, iar în problematica minorităţilor doar să avem cifre nu ne ajută, mai ales atunci când aceste comunităţi sunt numeric clar minoritare, şi majoritatea decide asupra lor. Şi atunci datele poate nu ajută atât de mult cât o analiză calitativă a situaţiei, analiza care vine şi din perspectiva majorităţii, ce este bun, ce este valoare pentru majoritate, şi pentru mine acest lucru lipseşte", a arătat Maria Korek.

Despre minorităţile din Germania a vorbit Meto Novak, consilier al Reprezentantului de Stat pentru Sorbieni, Ministerul Ştiinţei, Cercetării şi Culturii al Landului Brandenburg. "Referitor la recensământ, în Germania noi nu întrebăm despre identitatea etnică, despre ce limbă folosesc şi altele. Şi noi avem această problemă statistică, dar ele nu sunt comparabile. (...) Nu ştim câţi vorbesc acum limba sorabă şi unde vrem să ajungem. Deci aceasta este o problemă, şi toată lumea întreabă: "câţi sunteţi şi ce fel de resurse vă acordă". Dar în Germania nu este o problemă de calitate şi există un consens între stat şi minorităţi", a arătat el.

Meto Novak a spus totodată că războiul din Ucraina afectează minorităţile din Germania, în condiţiile în care această ţară există şi ruşi şi ucraineni. În ceea ce priveşte refugiaţii din Ucraina, el spune că aproape că nu există cunoaştere, pentru că ei nu sunt un grup omogen, fiind şi alte minorităţi care au plecat din calea războiului.

 



"Un alt efect interesant, dacă ne uităm din punctul de vedere al politicilor minoritare, este faptul că anumite concepte naţionaliste sunt reînviate. Am fost şocat cât de repede vechea gândire politică "în alb şi negru" a revenit, acea gândire din timpul "războiului rece", inclusiv în cazul minorităţilor. De exemplu, conceptul statului naţional - "Ucraina este populată de doar de ucraineni care folosesc ucraineana" - dar dvs. ştiţi că Ucraina este populată de minorităţi, inclusiv de minorităţi româneşti, bulgare", a explicat Meto Novak.

Tot vineri a susţinut o conferinţă referitoare la impactul conflictelor armate asupra minorităţilor naţionale în decursul istoriei prof. dr. Lucian Nastasă-Kovács, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca.

 

 



Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Intercultural ProEtnica de la Sighişoara, care se desfăşoară în perioada 25 - 28 august, este organizată în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României şi cu Consiliul Judeţean Mureş. Finanţatorul evenimentului este Ministerul Culturii. Municipiul Sighişoara sprijină manifestarea din punct de vedere logistic şi pune la dispoziţie domeniul public.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este partener media al Festivalului Intercultural ProEtnica. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Karina Olteanu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO

 

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 22-04-2025 08:59

Tulcea: Propunerea privind pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca, în dezbatere publică

Primăria municipiului Tulcea așteaptă, până miercuri, sugestiile locuitorilor cu privire la proiectul de hotărâre pentru modificarea unei decizii luate anul trecut privind pescuitul recreativ-sportiv pe lacul Ciuperca și intenționează să monitorizeze video zona de agrement reamenajată în urmă cu aproximativ 15 ani. Proiectul

Social 22-04-2025 08:34

VIDEO Doi ucraineni, recuperați dintr-o zonă abruptă a Munților Maramureșului

Doi cetățeni ucraineni care au trecut granița în România prin Munții Maramureșului, într-o zonă alpină abruptă, au fost recuperați de salvatori în noaptea de luni spre marți, a informat directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont Maramureș, Dan Benga.

Social 22-04-2025 07:50

Giurgiu: Două proiectile explozive, găsite pe un teren din Băneasa, în urma unor lucrări agricole

Două proiectile explozive, cu calibre de 150, respectiv 75 de milimetri, au fost găsite luni seara pe un teren agricol din localitatea Băneasa, județul Giurgiu. Potrivit ISU Giurgiu, un proiectil a fost găsit de un bărbat care efectua lucrări agricole, iar celălalt a fost găsit de pirotehnicienii sosiți la fața locului, care au verificat teren

Social 21-04-2025 21:40

Dâmbovița: Incendiu într-un bloc de locuințe din orașul Titu; 15 persoane evacuate, două transportate la spital

Pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, luni seară, în interiorul unui apartament situat într-un bloc de locuințe din orașul Titu, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița. La fața locului au ajuns trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru interven

Social 21-04-2025 21:25

Argeș: O fată de 15 ani a murit după ce trotineta electrică pe care se afla s-a răsturnat

Doi adolescenți au căzut cu trotineta electrică, luni seară, pe un drum județean din comuna argeșeană Călinești, în urma accidentului survenind decesul unei fete de 15 ani. 'Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Topoloveni, a rezultat că un minor de 16 ani, din Ștefănești, care conducea o trotinetă

Social 21-04-2025 20:52

Alba: Motociclist lovit de un fulger; el a fost resuscitat și transportat la spital

Un motociclist a intrat în stop cardio-respirator după ce ar fi fost lovit de un fulger, luni, în timp ce se afla pe un drum județean de pe Valea Sebeșului, în județul Alba. 'Din primele verificări efectuate de către polițiști, a reieșit că un tânăr de 26 de ani, din localitatea Pianu de Jos, în timp ce se afl

Social 21-04-2025 20:22

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza în județul Buzău

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza, la ora 16:18, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 121,2 km în apropierea următoarelor orașe: 50

Social 21-04-2025 17:02

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent

Social 21-04-2025 14:30

Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har

Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc

Social 21-04-2025 14:12

IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie

Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com

Administratie 21-04-2025 13:40

Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind

Social 21-04-2025 12:05

Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu

Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic

Social 21-04-2025 11:30

Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată

Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br

Social 21-04-2025 09:28

INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de