REPORTAJ Tulcea: Pentru că speră să se întoarcă acasă repede, puţini ucraineni îşi caută un loc de muncă

Doar 15 din cele câteva sute de persoane refugiate din Ucraina care sunt în judeţul Tulcea s-au arătat interesate de ocuparea unui loc de muncă, însă unii refugiaţi ucraineni nu pot să muncească în niciun stat din Uniunea Europeană, din cauză că studiile nu le sunt echivalate.
Din cei circa 43.000 de refugiaţi ucraineni care au ajuns în ultima lună în România prin punctul de trecere a frontierei din Isaccea, doar câteva sute mai sunt în judeţul Tulcea şi foarte puţini dintre ei s-au interesat de un loc de muncă.
"Începând cu data de 9 martie, în evidenţele noastre au fost înregistrate 15 persoane, 13 femei şi doi bărbaţi, şi au fost emise trei repartiţii. Două persoane au rămas în Tulcea şi şi-au găsit un loc de muncă în alimentaţie publică, iar una nu a mai venit pentru că a plecat din judeţ", a declarat, pentru AGERPRES, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), Cristian Denuşi.
El a mai spus că principala problemă a persoanelor din Ucraina care-şi doresc un loc de muncă o reprezintă lipsa documentelor de identitate sau a celor care le dovedesc calificarea profesională, situaţie care explică şi numărul mic al persoanelor interesate de un loc de muncă.
Foto: (c) Luisiana BIGEA/AGERPRES FOTO
"Sunt persoane care au documente de identitate, dar nu au actele care le atestă cursurile de formare profesională, iar altele au actele acestea, dar nu au paşaportul. Cele 15 persoane care sunt în evidenţele noastre au toate actele în regulă", a precizat directorul AJOFM.
Unul dintre refugiaţii ucraineni care s-au angajat deja este Alexei Grosu, din Kamasovka, o localitate din apropierea oraşului Ismail. El are 38 de ani şi a ajuns în Tulcea la începutul lunii cu soţia şi cei trei copii.
"Eu sunt agricultor, iar acasă aveam sere. Acum lucrez ca ajutor de bucătar. Fac tot ce-mi spun. Pentru cineva care nu a mai lucrat în acest domeniu e un pic dificil", a declarat Alexei Grosu.
El a mai spus că se înţelege foarte bine cu colegii de muncă şi că procedura de angajare a fost foarte uşoară.
"Am fost la Agenţia de Muncă, iar a doua zi am venit aici, la lucru", a afirmat Alexei Grosu.
O situaţie aparte o prezintă persoanele care vin din sistemul medical din Ucraina. Tatiana Gnacenko, în vârstă de 31 de ani, din Chornomorsk, este medic pediatru şi spune că şi-ar dori să lucreze în spitalul din Tulcea.
"Sunt medic pediatru. Am lucrat un an, apoi am fost în concediu pentru creşterea celor doi copii. Mi-ar plăcea să lucrez ca doctor, dar diploma mea este din Ucraina. Dacă studiile îmi sunt recunoscute, aş fi fericită să lucrez", a afirmat Tatiana Gnacenko.
Foto: (c) Luisiana BIGEA/AGERPRES FOTO
A venit la începutul lunii în judeţul Tulcea şi de atunci a mai adus o fostă colegă de facultate care împreună cu soţul şi copiii a dormit în adăposturi pentru a se feri de explozii.
"Acum sper să o aduc pe mama aici. Ea stă în Ucraina şi acolo sunt probleme. Nu are energie electrică de şapte zile, nu are apă şi nici hrană. Soldaţii ruşi au jefuit magazinele şi farmaciile. Mama stă într-un adăpost şi nu pot să vorbesc cu ea de şapte zile", a mai spus Tatiana Gnacenko.
Chiar dacă spitalul din Tulcea are nevoie de pediatri, medicii din Ucraina nu pot fi angajaţi în niciun stat din Uniunea Europeană.
"Dacă nu au studiile făcute în România, nu pot obţine drept de liberă practică, pentru că nu au diplome. Este aceeaşi situaţie ca atunci când am încercat să aducem medici din Republica Moldova sau Ucraina, vorbitori de română. Ei nu pot fi angajaţi în sistemul medical din Uniunea Europeană", a precizat directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Tudor Năstăsescu.
Pentru refugiaţii ucraineni, şapte agenţi economici din Tulcea au anunţat AJOFM că au peste 140 de locuri de muncă disponibile, iar în sprijinul celor care nu ştiu limbi străine, operatorii turistici au şi o soluţie.
"O poză rezolvă mult mai multe. Pentru ospătari, meniurile pot fi făcute cu poze, cu variante în mai multe limbi, română, engleză, ucraineană, germană, spaniolă, astfel încât turiştii să poată arăta poza. Le recomand tuturor restaurantelor din Deltă să folosească meniurile cu fotografii", a declarat preşedintele Asociaţiei Patronatelor din Turism Delta Dunării, Daniel Iluşcă.
El a mai spus că refugiaţii ucraineni care vor munci în unităţile de cazare din Deltă vor avea condiţii mai avantajoase, deoarece angajatorii le vor pune gratuit la dispoziţie atât locuri de cazare, cât şi mese calde, aşa încât salariul nu le va fi afectat de aceste cheltuieli.
Interesul mic al refugiaţilor ucraineni pentru un loc de muncă se explică şi prin faptul că toţi speră să se întoarcă acasă cât mai repede.
"Sper ca războiul să se încheie, să merg acasă, la lucru, iar copiii să meargă la grădiniţă", a afirmat Tatiana Gnacenko.
Cetăţenii ucraineni care doresc un loc de muncă în România nu au nevoie de aviz de angajare timp de 12 luni. Ei trebuie să se înregistreze la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă şi au dreptul de a fi angajaţi în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români. Agenţiile teritoriale le oferă gratuit servicii de informare şi consiliere profesională, servicii de formare profesională, de evaluare şi recunoaştere a competenţelor profesionale şi informaţii privind locurile de muncă disponibile în Uniunea Europeană.
Potrivit Gărzii de Coastă, în ultima lună, aproximativ 43.000 de persoane din Ucraina cu circa 5.500 de mijloace auto au ajuns în România prin punctul de trecere a frontierei de la Isaccea. Miercuri, numărul refugiaţilor ucraineni care au ajuns în România pe la Isaccea a fost de circa 900, după ce în ziua precedentă a fost de aproximativ 700. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Brașov: Zece copii, pasageri într-un microbuz, au ajuns la spital după un accident în municipiul reședință
Un număr de 10 copii și 3 adulți au fost transportați la spital, sâmbătă, în urma unui accident petrecut în municipiul Brașov, în care au fost implicate un microbuz și un autoturism, a informat ISU Brașov. 'Am fost solicitați să intervenim în urma producerii unui accident rutier în municipiul Brașov, &ic
Suceava: Un tânăr de 20 de ani a fost prins rulând cu o viteză de aproape 200 km/h
Un tânăr de doar 20 de ani s-a ales cu permisul suspendat pentru 120 de zile și cu o amendă de peste 4.000 de lei, după ce a fost surprins circulând pe un drum județean cu aproape 200 km/h, au anunțat, sâmbătă, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava. Potrivit acestora, un echipaj de poliție rutieră d
Botoșani: O mașină a luat foc în timp ce se afla în mers, pe un drum din localitatea Prelipca
Un autoturism a luat foc, sâmbătă dimineață, în timp ce se deplasa pe un drum din localitatea Prelipca, comuna Văculești, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit acestora, șoferul a observat că iese fum de sub capotă, a oprit mașina, a coborât imediat și a sunat după ajuto
Ceremonie militară cu prilejul Zilei Independenței Naționale a României, la Monumentul Eroilor Patriei
Ceremonia militară organizată în București cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenței Naționale a României, a Zilei Victoriei în Europa și a Zilei Europei/Zilei Uniunii Europene s-a desfășurat, sâmbătă, la Monumentul Eroilor Patriei, amplasat în fața Universității Naționale de Apărare 'Carol I'. Cu acest
Temperatura maximă nu trece de 13 grade sâmbătă, la București
Vremea va deveni deosebit de rece pentru această dată și la București, astfel că sâmbătă temperatura maximă va fi de 12...13 grade, iar cea minimă de 6...8 grade. Ziua cerul va fi mai mult noros și trecător va ploua slab, apoi va deveni variabil. Vântul va sufla slab și moderat, arată prognoza specială pentru Capitală, publicată de
Galați: Opt locuințe afectate de un incendiu; două persoane cu atac de panică
Opt locuințe din municipiul Galați au fost afectate de un incendiu puternic izbucnit în noaptea de vineri spre sâmbătă, două persoane cu atac de panică având nevoie de îngrijiri medicale, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Galați. Focul a izbucnit la o locuință de pe strada Tudor Vladimirescu și s
Vremea va fi deosebit de rece sâmbătă în cea mai mare parte a țării
Vremea va fi deosebit de rece, sâmbătă, în cea mai mare parte a țării, apoi îndeosebi în jumătatea nordică, potrivit unei informări a Administrației Naționale de Meteorologie, valabile în următoarele cinci zile. Astfel, în intervalul 10 mai, ora 3:00 - 15 mai, ora 10:00, temperaturile maxime vor fi cuprinse,
Ateliere, activități sportive, piese de teatru și concerte - sâmbătă și duminică, în Parcul Titan
Ateliere, activități sportive, piese de teatru și concerte vor avea loc, sâmbătă și duminică, în Parcul Titan, la evenimentul 'Zilele Sectorului 3 - O comunitate într-o familie'. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3, activități pentru toate vârstele se vor desfășura, sâmbătă și duminică, &icir
Peste 1.500 de copii și tineri, la CONIL Fest de la Circul Metropolitan București; momente artistice, târguri, ateliere
Peste 1.500 de copii și tineri din București și din țară vor urca pe scenă la cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării, care se va desfășura sâmbătă și duminică la Circul Metropolitan București. CONIL Fest - Festivalul Integrării, intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și art
Principele Radu: Membrii Academiei și elita românească se străduiesc să îmbunătățească viața generațiilor viitoare
Membrii Academiei și elita românească se străduiesc să îmbunătățească viața generațiilor viitoare, a declarat, vineri, Principele Radu, în cadrul unui eveniment la Palatul Elisabeta care se regăsește în programul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Coroanei Române și Ziua Independenței Naționale. 'Regina Marg
Zeci de mii de participanți în Piața Victoriei la mitingul pro - Europa
Zeci de mii de oameni au participat, vineri seara, în Piața Victoriei, la manifestația pro - Europa, organizată de #Rezistența și Inițiativa România. Pe o scenă amenajată în piață, în acordurile unor piese muzicale îndrăgite, s-au perindat mai mulți reprezentanți ai societății civile (actorul Mihai Călin, omul de
Harghita: Continuă lucrările de impermeabilizare a zonei afectate de infiltrațiile din Salina Praid
Lucrările pentru impermeabilizarea zonei afectate de infiltrațiile produse la Salina Praid vor continua în cursul zilei de sâmbătă, în intervenție fiind implicate peste 130 de persoane. Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita, în cursul zilei de vineri la sediul Saline
Câteva mii de persoane la manifestații pro Europa în orașe din țară - grupaj
Câteva mii de persoane au participat, vineri seara, la manifestații pro Europa, în mai multe orașe din țară, cu prilejul sărbătorii de 9 mai. *** IAȘI Aproximativ o mie de persoane au venit, vineri seara, în Piața Unirii, la manifestația intitulată 'Un singur drum: Europa!', iar după do
Maramureș: Băița, fostă localitate minieră, găzduiește de vineri primul muzeu al mineritului din nord-vestul țării
Primul muzeu dedicat mineritului din nord-vestul României a fost inaugurat vineri, în fosta localitate minieră Băița, a informat, vineri, pe pagina sa de Facebook, primarul orașului Tăuții Măgherăuș, Dumitru Marinescu.
Mii de participanți la mitingul pro-Europa; aceștia au plecat din Piața Universității spre Piața Victoriei
Mii de persoane care participă vineri, de Ziua Europei, la marșul pro-Europa, organizat de Rezistența și Inițiativa România în Piața Universității, au plecat spre Piața Victoriei.