Octavian Fulop, supravieţuitor al Holocaustului: Am trăit toate ororile posibile; nu pot accepta negarea a ce s-a întâmplat (FOTO-VIDEO)

Octavian Fulop, supravieţuitor al Holocaustului, mărturiseşte că la Auschwitz a trăit "toate ororile posibile" iar în prezent nu poate accepta negarea a ceea ce s-a întâmplat în acea perioadă.
Fulop, în vârstă de 91 de ani, a participat, joi, la memorialul din Bucureşti, la o ceremonie organizată de Ambasada Israelului pentru a aduce un omagiu victimelor Holocaustului.
"Am fost internat în lagărul morţii Auschwitz la vârsta de 13 ani şi jumătate, împreună cu întreaga mea familie. Acolo, la Birkenau, am fost prezent de la sosire până la evacuarea lagărului, în umbra crematoriilor, a camerelor de gazare. Acolo am cunoscut toate ororile posibile ale soluţiei finale. Selecţiile, lichidarea lagărelor de ţigani, uciderile unor oameni care n-au putut să suporte detenţia... Am fost martor la transportul miilor de oameni de la selecţia de la gară până la crematoriu. Am trăit toate ororile posibile, ale crimelor existente, pentru soluţia finală. Lagărul acesta pentru aceasta a fost gândit, construit şi organizat", a povestit bărbatul.
El a vorbit despre nevoia de a transmite mai departe povestea ororilor cărora el le-a supravieţuit.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
"În calitate de supravieţuitor, care am trecut prin toate ororile lagărului Auschwitz, care am supravieţuit singur, care a simţit pe pielea lui ororile crimelor, personal, în numele supravieţuitorilor, nu pot accepta negarea a ce s-a întâmplat acolo, nu pot accepta minimalizarea a ce a fost acolo. Nu pot crede că poate cineva să facă aşa ceva. Sunt convins că generaţia actuală, viitoare, va continua să cinstească memoria victimelor Holocaustului, vom continua să cunoaştem trecutul, că fără trecut, istoria se poate repeta", a spus Fulop.
"Victimele de la Auschwitz nu au mormânt, nu au cimitir" (...). "Auschwitz este cel mai mare cimitir al omenirii", a afirmat el.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
În lagăr a fost martor la sinucideri, exterminări, transporturi de la platforma de selecţie spre crematoriu. "N-am avut nicio speranţă, decât una singură: Dumnezeu, credinţa (...). Totdeauna am avut un înger salvator. Faptul că sunt aici să pot cinsti memoria victimelor, a acestor 6 milioane de oameni, a părinţilor mei, a celor ucişi la Auschwitz se datorează numai credinţei", a mai spus Fulop.
Deşi a fost invitat să participe, în Polonia, la a 75-a aniversare a eliberării lagărului de la Auschwitz, nu a putut merge, deoarece soţia sa era bolnavă. Speră însă că va putea merge acolo la comemorarea a 80 de ani.
Deputatul Alexandru Muraru a vorbit despre datoria pe care România o are faţă de victimele Holocaustului.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
"În calitate de Reprezentant Special al Guvernului, aduc astăzi un pios omagiu sutelor de mii de victime ale Holocaustului din România. Mă înclin în amintirea victimelor acestei supreme tragedii, cerându-mi iertare mereu şi mereu în numele statului român. Este modul nostru de a le transmite supravieţuitorilor Holocaustului că destinele strivite de ororile rasismului nu se vor repeta. Că vom fi vigilenţi. Că nu vom uita", a subliniat el.
Totodată, a făcut referire la prezent şi a afirmat că "în ultimul an, viaţa publică românească a fost degradată şi prejudiciată, fără precedent în ultimele decenii, prin discursuri, mesaje şi acţiuni antisemite, xenofobe, naţionalist şovine, extremiste, rasiste, de factură neo-legionară".
"Pericolul extremismului este real, se întâmplă sub ochii noştri. Asistăm la un atac asupra valorilor fundamentale ale democraţiei noastre. Am fost cu toţii martorii unor acţiuni publice de elogiere a criminalilor de război chiar de la tribuna Parlamentului, a unor manifestări violente de stradă orchestrate politic, a unor ameninţări groteşti faţă de persoane de altă etnie, a profanării şi vandalizării unor monumente şi simboluri evreieşti", a detaliat acesta.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Mai mult, a subliniat că "atacarea Parlamentului, marşurile urii, hărţuirea adversarilor politici şi a celor care au opinii diferite, atacurile şi ocuparea instituţiilor publice şi până la întocmirea de liste cu publicaţii de presă nefavorabile în vederea intimidării şi hărţuirii jurnaliştilor, toate aceste tehnici fasciste au fost făcute la îndemnul unor lideri politici manipulatori şi demagogi, antisemiţi declaraţi şi persoane care urăsc tot ceea ce reprezintă societatea democratică".
"Acesta nu este un tablou pe care România şi-l poate permite. De aceea, nu facem niciun pas înapoi. Guvernul şi autorităţile au o politică de toleranţă zero faţă de aceste acte", a concluzionat Muraru.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Ambasadorul Israelului la Bucureşti, David Saranga, a vorbit despre importanţa memoriei. "Să nu rămânem indiferenţi, indiferenţa este cel mai mare inamic al democraţiei. Indiferenţa este cel mai mare inamic al memoriei. Să nu lăsăm să se audă doar vocea extremismului. În acei ani de atrocităţi, peste strigătele de ajutor ale victimelor, peste focurile de armă de pe străzi s-au lăsat tăcerea şi complicitatea oamenilor. Este datoria noastră, a tuturor, de a alege educaţia în locul indiferenţei, pentru a împiedica repetarea unor astfel de orori", a afirmat diplomatul.
El a subliniat că apreciază măsurile adoptate de România pentru asumarea trecutului şi promovarea memoriei Holocaustului, ţara noastră "fiind un model în regiune".
***
Ziua de 27 ianuarie 1945 reprezintă ziua eliberării prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau şi marchează comemorarea la nivel internaţional a victimelor Holocaustului. Potrivit Rezoluţiei 60/7 din 2005 a Adunării Generale a ONU, statele sunt încurajate să comemoreze victimele Holocaustului şi să dezvolte programe educaţionale în materie de Holocaust.
Pogromul de la Bucureşti a avut loc în perioada 21-23 ianuarie 1941. AGERPRES/(A, AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cod galben de instabilitate atmosferică și vijelii în 21 de județe, joi
Instabilitatea atmosferică se va accentua joi și vor fi averse ce vor avea și caracter torențial în Maramureș, Crișana, Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei și în zona de munte, potrivit unei atenționări Cod galben emise de Administrația Națională de Meteorologie. În 21 de județe din aceste regiuni, cantitățile de apă vo
Silvicultorii, feroviarii și rezerviștii militari protestează joi, în Piața Victoriei
Federația Silva va susține, joi, în intervalul 12:00 - 15:00, împreună cu sindicatele din transporturi feroviare și cele ale rezerviștilor militari din cadrul Confederației Sindicale Naționale Meridian, un miting de protest, la sediul Guvernului României, în Piața Victoriei. 'Prin această acțiune de protest, sindica
Tulcea: Începe Festivalul Piraților, la Sulina
Festivalul Piraților, eveniment care a luat amploare în Delta Dunării în ultimii ani, începe joi, 15 mai, la Sulina, singurul oraș din rezervație, organizatorii anunțându-i pe participanți că duminică vor putea și vota în secția amenajată la Liceul teoretic 'Jean Bart'. Potrivit unui comunicat transmis de
MApN: 13 pacienți pediatrici și aparținători ai lor din Gaza, aduși în România cu o aeronavă militară
O aeronavă militară C-27J Spartan din dotarea Forțelor Aeriene Române a decolat miercuri către aeroportul Ramon din Israel pentru repatrierea a 13 pacienți pediatrici și 20 aparținători, în contextul deteriorării situației de securitate din Fâșia Gaza, transmite MApN. Potrivit sursei citate, aeronava a aterizat în Baza
Alba: Tururi ghidate gratuite prin Cetatea Alba Carolina
Turiștii care vizitează Cetatea Alba Carolina beneficiază din nou, de vineri, la fiecare sfârșit de săptămână, până în 28 septembrie, de tururi ghidate gratuite, serviciu oferit prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia. 'Unul dintre cele mai apreciate servicii turistice oferite de Centrul
Dolj: Accident naval pe fluviul Dunărea, în localitatea Rast; două ambarcațiuni mici și o barjă implicate
Pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj au fost solicitați să intervină, miercuri după-amiază, la un accident naval produs pe fluviul Dunărea, în dreptul localității Rast, în care ar fi fost implicate două ambarcațiuni mici și o barjă. Potrivit ISU Dolj, din primele informații, este posibil ca trei perso
Alertă de călătorie MAE: Libia - cetățenii români sunt sfătuiți să părăsească imediat această țară
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reamintește cetățenilor români, în contextul celor mai recente evoluții ale situației de securitate din Libia, că pentru această țară este în vigoare o alertă de călătorie de nivel maxim - 'Părăsiți imediat țara!'. Situația de securitate din Libia a cunoscut o deteriorare accentuată
Prahova: Penalități de 500.000 de euro pe lună, plătite de Primăria Ploiești din cauza stației de epurare vechi
Primăria Ploiești plătește penalități de 500.000 de euro pe lună din cauza stației de epurare vechi care a fost construită în perioada 1965-1970, lucrările la noua stație de epurare fiind sistate de 12 ani, a afirmat, miercuri, edilul Mihai Polițeanu. 'La acest moment, plătim penalități în valoare de 500.000 de euro pe lună pen
Vâlcea: Bărbat căzut într-o fântână din comuna Ștefănești, salvat de alpiniștii ISU
Un bărbat de 58 de ani din comuna Ștefănești a ajuns, miercuri după-amiază, la spital cu răni la cap și hipotermie după ce a căzut într-o fântână adâncă de 12 metri și cu un diametru de 90 de centimetri din localitate, el fiind salvat de alpiniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea după o intervenție contracronometr
REPORTAJ Zeci de elevi fac practică la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Focșani
Un parteneriat între Colegiul Economic 'Mihail Kogălniceanu' și Primăria Municipiului Focșani, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, oferă o experiență inedită pentru elevii din clasele terminale cu specializarea turism: practică reală, interacțiune directă cu turiștii și posibilitatea finalizării atestatelor de tehnician în t
Mureș: Grupul Milvus caută voluntari pentru realizarea Atlasului Păsărilor din Brașov
Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus din Târgu Mureș a anunțat, miercuri, că inițiază documentarea pentru realizarea Atlasului Păsărilor care cuibăresc în orașul Brașov, după experiența acumulată pentru realizarea atlaselor din Târgu Mureș și Odorheiu Secuiesc, astfel că se caută voluntari care să participe la culegerea da
Prima ediție 'Strada Armenească Pop-Up: All That Jazz' - pe 24 și 25 mai, în Cartierul Armenesc
Prima ediție 'Strada Armenească Pop-Up: All That Jazz', un eveniment ce aduce în prim-plan moștenirea culturală a comunității armene din România și din diaspora, cu un focus special pe contribuția esențială a jazzmanilor armeni la conturarea scenei românești de jazz, va avea loc pe 24 și 25 mai, în Cartierul Armenesc din Capitală.
Tulcea: Concursul internațional pentru regenerarea urbană a centrului municipiului, lansat oficial
Ordinul Arhitecților din România (OAR) și Primăria municipiului Tulcea au anunțat, miercuri, lansarea concursului internațional de soluții pentru regenerarea urbană a centrului orașului, valoarea totală a proiectului fiind estimată la 8 milioane de euro. Concursul, anunțat deja în urmă cu o săptămână, a atras atenția speciali
Harghita: A fost inaugurată baza sportivă din Borsec; ministrul Cseke și Ladislau Boloni - printre invitați
Baza sportivă din stațiunea Borsec, renovată, modernizată și extinsă cu fonduri de la Compania Națională de Investiții (CNI) a fost inaugurată miercuri, în prezența ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a președintelui UDMR Kelemen Hunor, dar și a fostului mare fotbalist Ladislau Boloni, la eveniment fiind prezenți și parlam
Covasna: S-a deschis sezonul turistic estival în stațiunea Șugaș Băi
Stațiunea Șugaș Băi, situată la aproximativ 10 kilometri de municipiul Sfântu Gheorghe, și-a redeschis oficial porțile pentru sezonul estival. Centrul de agrement, aflat în subordinea Primăriei Sfântu Gheorghe, oferă turiștilor numeroase facilități de relaxare și de petrecere activă a timpului liber, printre dotările existent