REPORTAJ Colecţie inedită a unui pensionar din Reghin - 470 de ticlăzee; a încercat să intre în Cartea Recordurilor

Un colecţionar din municipiul Reghin, Heinz Peter Schueller, în prezent pensionar după ce a fost profesor de Biologie şi angajat al primăriei, a reuşit să adune în aproape 30 de ani 470 de ticlăzee, adică fiare de călcat la care se folosea jarul pentru a fi încinse, iar cu această colecţie a încercat, fără succes, să intre în Cartea Recordurilor.
"Am început colecţia din întâmplare. Sunt un băiat deştept, dar nu chiar atât de deştept încât să am idei originale, aşa că le împrumut. Întrucât m-am implicat şi în probleme sociale şi umanitare, după Revoluţie au venit la mine nişte germani, care mergeau cu ajutoare în Botoşani. Când ne-am întors, am mers în garaj să căutăm ceva şi unul dintre ei a văzut trei ticlăzee ruginite, aruncate într-un colţ. M-a întrebat ce fac cu ele fiindcă el are o colecţie foarte frumoasă de vreo 80 de bucăţi, pe care o ţine în casă, la loc de cinste. Mi-a spus că le curăţă, le dă cu ulei ars ca să le dea luciu, să arate ca noi. I-am spus că anul viitor voi avea 100 de bucăţi şi a râs, fiindcă el în ani de zile a reuşit să adune doar 80. În anul următor aveam 110. Aşa de tare am pornit, fiindcă atunci când ai o iniţiativă mai inedită, toată lumea participă, te ajută cu bucurie. Unii veneau şi îmi vindeau ticlăzee, eu le-am cumpărat şi nu îmi pare rău", a declarat, pentru AGERPRES, Heinz Peter Schueller.
După ce a adunat o colecţie impresionantă, fiindcă în ţară nu mai există aşa ceva, Heinz Peter Schueller a fost vizitat de cineva din Franţa care i-a dat ideea de a candida pentru înscrierea în Cartea Recordurilor.
"Au fost la mine nişte prieteni din Franţa şi mi-au sugerat că e o colecţie demnă de Cartea Recordurilor. Aşa că am făcut expoziţie, am cărat toate ticlăzeele, am făcut filmări, poze, am făcut documentaţie multă. Aşa că au dus peste 1.000 de fotografii la Paris, la Guinness Book. Dar de acolo au zis că nu sunt bun de Cartea Recordurilor fiindcă am multe ticlăzee de acelaşi fel. Într-adevăr, sunt foarte multe de acelaşi fel, însă diferă detaliile, nu găseşti două identice, fiindcă fie diferă ornamentul, fie mânerul, fie modul de deschidere. Am mai multe ticlăzee cu un ornament reprezentând cocoşi, de exemplu, însă niciun cocoş nu e la fel cu celălalt, iar mânerele sunt diferite. Dacă ei aşa au zis, eu nu am mai insistat. Dar când mă străduiam să intru în Cartea Recordurilor, un taximetrist mi-a dat un pliant cu un tip din Ungaria care ar avea 1.000 de ticlăzee în colecţie. M-am dezumflat un pic, dar am continuat să adun, fiindcă este o pasiune", a spus colecţionarul.
În colecţia lui Heinz Peter Schueller fiecare ticlăzău are ceva specific - unele sunt profesionale, altele au aparţinut unor nobili, însă cele mai multe au fost folosite de oamenii obişnuiţi. Aproape toate însă, cu excepţia unuia, au acelaşi principiu de funcţionare - jăratecul sau fierul încins în foc.
"De exemplu, fierul de călcat folosit de croitor era mai greu, mai compact, avea şi o greutate care era ţinută în jar pentru a se încinge, care era introdusă printr-o trapă în corpul fierului de călcat. Şi croitorii aveau mai multe tipuri de ticlăzee, pentru călcat dungi la pantaloni, pentru alte materiale, am şi unul cu hornoaie. În colecţia mea am foarte multe care au fost folosite în gospodării, acelea care erau umplute cu jăratec, cu care călcau mamele şi bunicile noastre şi care erau ţinute pe sobă. Dar în colecţie am şi câteva piese inedite, folosite de nobili. Pentru a nu face mizerie cu jarul, unul dintre acestea are un rezervor cu spirt. Fierul de călcat provine din Lăzarea (Harghita). Toate sunt din fontă, fiindcă, în momentul în care se încălzeau, puteau fi călcate multe lucruri. Peste trei sferturi dintre exponate au peste 100 de ani, cele mai tinere au cam 70 de ani, dar am şi două din perioada comunistă, unul din alamă şi unul din inox, făcute de muncitorii de la IRUM, în anii '50. Sunt din fontă şi sunt turnate la turnătorie", susţine colecţionarul.
Heinz Peter Schueller deţine şi două ticlăzee evreieşti, care sunt mai deosebite de celelalte, având ornamente reprezentând un dragon şi sunt ceva "mai înzorzonate". Iar pe lângă cele două fiare de călcat evreieşti, acesta spune că între favoritele sale se numără şi cele cu ornamente cu cocoşi, care au diferite tipuri de mânere, ce au fost reconstituite la fabrica de viori 'Hora' din Reghin.
În colecţia de la Reghin putem găsi mai multe tipuri de fiare de călcat de 'tip wireless', cum le caracterizează prietenii colecţionarului, inclusiv pentru fetiţe, acestea având dimensiuni mai mici, însă, în ciuda vechimii, sunt perfect funcţionale.
Şi aceste ticlăzee pentru fetiţe funcţionau pe acelaşi principiu - pui jăratec în interior sau încingi în foc o piesă metalică, ce este introdusă apoi în interiorul aparatului.
"Când eram acasă, bunica folosea un fier de călcat cu jăratec, exact ca acestea, şi, cu două încărcături de jar, călca lenjeriile de pat şi cămăşile. Fiecare femeie îl îngrijea, la fel ca plita de la sobă, cu negrul acela de sobă, dizolvat în oţet", a povestit el.
Heinz Peter Schueller spune că intenţionează să îi lase colecţia nepoatei sale, însă până atunci speră să mai poată creşte numărul exponatelor.
Despre originea cuvântului ticlăzău, aflăm din dicţionarul explicativ că este un regionalism şi provine din limba maghiară, de la cuvântul "teglazo", iar în Transilvania se mai numeşte şi "voşorlău", tot derivat de la un cuvânt în limba maghiară. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruştei)
Foto: (c) Dorina Matiş / AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bistrița-Năsăud: Târgul tradițional de Paști al sașilor, Ostermarkt, în centrul istoric al municipiului reședință
Centrul istoric al municipiului Bistrița a devenit, sâmbătă, locul de desfășurare a târgului de Paști al sașilor - Ostermarkt, o tradiție veche de peste 900 de ani, organizat înainte de Florii. Evenimentul a debutat cu o paradă a unor formații de muzică și dansuri tradiționale săsești, maghiare și românești, ca dovadă a
Bacău: Accident cu două victime conștiente în comuna Filipești
Pompierii au fost solicitați, sâmbătă, să intervină la un accident rutier produs pe DN2, în comuna Filipești, județul Bacău. Potrivit ISU Bacău, la locul evenimentului s-au deplasat de urgență o autospecială de stingere cu apă și spumă și un echipaj de descarcerare din cadrul Detașamentului de Pompieri Bacău, precum și două ambulan
REPORTAJ/Bistrița-Năsăud: Clădirea veche a Colegiului Național 'Liviu Rebreanu', inagurată după consolidarea și modernizarea cu fonduri guvernamentale
Clădirea veche a celei mai prestigioase unități de învățământ din județul Bistrița-Năsăud, Colegiul Național 'Liviu Rebreanu', și-a redeschis porțile sâmbătă, după cinci ani de la începerea lucrărilor de consolidare și modernizare printr-un proiect finanțat de Compania Națională de Investiții. Moștenire a comuni
Prahova: O Dacia Lăstun, una dintre puținele funcționale în țară - printre vedetele Retro Paradei Primăverii
Un autoturism Dacia Lăstun, singurul din județ și unul dintre foarte puținele funcționale din țară, a fost una dintre vedetele Retro Paradei Primăverii, eveniment organizat, sâmbătă, la Ploiești, de Retromobil Prahova. 'Avem aici o Dacia 500 zisă și Lăstun, din 1989. Sunt 4-5 funcționale în toată țara, atestate. Aceasta este si
Informare de precipitații mixte, vânt, brumă și ninsori în majoritatea regiunilor, până duminică dimineața
O informare meteo de precipitații mixte, polei, intensificări ale vântului, brumă, îngheț la sol și ninsori, mai ales în zona montană, va fi valabilă până duminică dimineața, în cea mai mare parte a țării, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). Astfel, pe tot parcursul zilei de sâmbătă și p&
INCDFP: Cutremur de 3,2 grade, produs sâmbătă dimineața în Banat
Un cutremur slab, cu magnitudinea de 3,2 grade, s-a produs sâmbătă dimineața, la ora 8:08, în Banat, județul Timiș, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 18,7 km în apropierea următoarelor orașe: 29 km sud-est de Szeg
'Străzi deschise', pe Calea Victoriei și bd. Banu Manta - Spectacole, concerte, ateliere și activități sportive
Calea Victoriei și bd. Banu Manta din Sectorul 1 vor deveni pietonale, sâmbătă și duminică, în cadrul programului 'Străzi deschise'. ARCUB anunță un program 'variat' de spectacole, concerte, ateliere și tururi ghidate. 'Primul weekend 'Străzi deschise - București, Promenadă urbană' î
Începe Târgul de Paște organizat de PMB în Parcul Regele Mihai I: produse tradiționale, spectacole, ateliere
Târgul de Paște organizat de Primăria Capitalei începe sâmbătă în Parcul Regele Mihai I (Herăstrău) și va găzdui pe parcursul a zece zile demonstrații meșteșugărești, ateliere creative, spectacole de teatru și recitaluri de muzică, iar vizitatorii vor putea, totodată, să cumpere produse culinare tradiționale și de artizanat.
Vrancea: Pui de urs îndepărtat de jandarmi din preajma unei școli, la Soveja
Un pui de urs a fost îndepărtat, vineri, de jandarmii montani din spatele unei unități de învățământ din Soveja, fiind alungat în zona împădurită, a informat Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Vrancea.
REPORTAJ/Harghita: Numeroși producători și meșteșugari și-au prezentat produsele la Târgul de Paști de la Miercurea-Ciuc, pe ninsoare și temperaturi scăzute
Numeroși producători și meșteșugari din județele Harghita și Covasna și-au prezentat produsele, vineri, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc, la tradiționalul Târg de Paști, în ciuda vremii foarte neprietenoase, cu temperaturi scăzute și ninsoare viscolită.
Spectacole, concerte, ateliere și sport la 'Străzi deschise', în weekend, pe Calea Victoriei și bd. Banu Manta
Calea Victoriei și bd. Banu Manta din Sectorul 1 vor deveni pietonale, sâmbătă și duminică, în cadrul programului 'Străzi deschise'. ARCUB anunță un program 'variat' de spectacole, concerte, ateliere și tururi ghidate. 'Primul weekend 'Străzi deschise - București, Promenadă urbană' î
Bărbat mort într-un accident la limita județelor Cluj și Bihor; a intervenit elicopterul SMURD
Un bărbat a decedat, vineri, într-un accident rutier care a avut loc pe DN 1 E60, la limita județelor Cluj și Bihor. 'Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit în sprijinul pompieri
Hunedoara: Târgul Colecționarilor la Deva, în acest weekend
Pasionații de obiecte rare și valoroase din întreaga țară sunt așteptați sâmbătă, la Deva, la o nouă ediție a Târgului Colecționarilor, care se va desfășura în holul mare al Casei de Cultură din municipiu. Colecționari din județul Hunedoara și din întreaga țară vor expune obiecte rare și valoroase, din domenii pre
Hunedoara: Prime de Vinerea Mare și Paște pentru angajații Complexului Energetic Valea Jiului
Angajații Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ) vor beneficia de prime în bani cu ocazia Sărbătorilor Pascale, cei 2.300 de mineri și energeticieni din cadrul companiei urmând să primească o sumă de 400 de lei brut pentru Vinerea Mare și 400 de lei brut pentru Paște. 'Primele pentru sărbătoarea de Vinerea Mare și pentru Paș
Bihor: Sistem video de înaltă rezoluție în Sala ghișeelor din Primăria Oradea
Primăria municipiului Oradea a implementat un nou sistem de supraveghere video în Sala Ghișeelor (Piramida), menit să ofere suportul tehnic adecvat, atât pentru securitatea incintei, cât și pentru orice tip de situații neprevăzute, a informat vineri, într-un comunicat, Biroul de presă al primăriei.