REPORTAJ/Mureş: Ferma părăsită din Toldal, transformată într-o afacere de succes de o familie din Republica Moldova


Ferma fostei Cooperative Agricole de Producţie (CAP) din satul Toldal, care a fost părăsită timp de aproximativ trei decenii a fost readusă la viaţă şi transformată într-o afacere cu carne de vită şi produse lactate, care acum începe să îşi arate roadele, de către o familie din Republica Moldova, care s-a stabilit în România după Revoluţie.
De fermă se ocupă fiul cel mai mare al familiei, Ştefan Plămădială, în vârstă de 27 de ani, cel care şi-a dat seama că este pasionat de zootehnie şi animale în urmă cu doar trei ani.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
"Familia este din Republica Moldova, părinţii mei au venit aici după Revoluţie şi au lucrat pe brânci să obţină ce au acum. Aici erau doar nişte grajduri degradate, însă nu a fost chiar un preţ mic, părinţii mei au reuşit să achiziţioneze ferma şi eu am decis să o preiau. (...) De crescut vaci ne-am apucat de circa 3 ani. La început am cumpărat 16 vaci, am recondiţionat o parte dintr-un grajd şi după aceea tot am cumpărat încet, încet, până când am ajuns la 100 de capete. Avem şi vaci de lapte, Bălţată şi Holstein, iar cele de carne sunt din rasa Aubrac. Deşi am dovedit că pot să fac faţă unei astfel de activităţi, lipsa mea de experienţă în domeniu a cam descurajat finanţatorii. Cred că fiecare învaţă din greşelile personale în această meserie, mulţi spun că există ajutor din partea Uniunii Europene în domeniu, dar pentru tineri, aşa cum sunt şi eu, finanţatorii nu se avântă să îi ajute. Şi eu am câştigat un proiect prin fonduri europene în valoare de 500.000 euro şi nu a vrut nicio bancă să mă susţină, a trebuit să îl abandonez. Da, 500.000 de euro. Nu mi-au spus în faţă, dar lipsa de experienţă şi vârsta prea mică a fost un dezavantaj în faţa lor, fiindcă nu au găsit niciun alt motiv să mă refuze", a declarat Ştefan Plămădială.
În lipsa finanţării din acel proiect european, tânărul fermier a luat câteva credite de la bănci, pe unele le-a achitat, altele sunt încă în derulare, pentru a se dezvolta.
"Mai avem câteva credite şi sperăm să ne descurcăm. Lucrăm în jur de 250 hectare de teren agricol, majoritatea suprafeţei fiind luată în arendă, avem păşune 50 de hectare, iar terenul fermei este 3,5 hectare. De ce la Toldal? Este o poveste mult prea lungă. Dar voi sintetiza şi vă spun că aşa s-a ivit oportunitatea să vedem aceste grajduri abandonate. Noi avem o casă într-un sat din apropiere şi aşa am reuşit să le vedem, apoi să le cumpărăm", a spus fermierul.
Deşi în familia lui Ştefan Plămădială zootehnia nu este o tradiţie, el fiind singurul care are această pasiune, tânărul a reuşit totuşi să reabiliteze grajdurile şi fânarul fermei şi să ajungă la peste 100 de capete de bovine într-un timp relativ scurt.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
"Mai am verişori care se ocupă de animale, dar din familia mea sunt singurul care are pasiunea agriculturii şi zootehniei. Am decis să ne axăm atât pe rase de lapte, cât şi pe cele de carne, cum este Aubrac. Nu este foarte pretenţioasă, mănâncă orice, valorifică păşunea foarte bine, este rezistentă şi la frig şi la cald, furajul nu trebuie să fie o calitate extra, e o rasă rustică şi uşor de întreţinut. Am început cu 20 de capete, luate de la un fermier din Germania, anul trecut deja aveam 50. Vacile sunt pe păşune, viţeii stau lângă ele tot timpul, până când îi valorificăm", a arătat fermierul.
Marea problemă din zonă este lipsa forţei de muncă şi, deşi ferma este în satul Toldal, niciunul dintre angajaţi nu este din această localitate.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
"Nu prea găsim oameni care să vină să muncească la fermă. Din sat nu avem niciun angajat, oamenii pe care i-am adus sunt din alte sate. Cei mai tineri lucrează în oraş, alţii nu vor să muncească la animale, în Toldal e singura fermă, în rest mai sunt două vaci în tot satul, iar lumea nu se mai ocupă cu animalele. Acum la fermă lucrăm cinci oameni, trei ne ocupăm de pământ, unul cu mulsul şi o contabilă. Suntem foarte la început, nu demult am terminat fânarul şi dorim să construim un grajd modern, pentru a putea folosi utilajele la hrănirea animalelor, să ne modernizăm cât mai mult. Acum, la câte credite am, nu e o afacere foarte profitabilă, însă cred că pe viitor de la 100 de capete în sus va fi profitabilă. În viitorul apropiat spre să ajungem la 400 de capete - aşa am proiectat curtea - vaci de lapte, dar mai ales de carne", susţine Plămădială.
El crede că tinerii trebuie să aibă un pic de "nebunie" să se apuce de această meserie, fiindcă la o fermă trebuie să fii prezent tot timpul, "gândul tău trebuie să fie mereu aici, animalele trebuie hrănite în fiecare zi, nu este o muncă de 8 ore".
Acesta susţine că fără implicarea conducerii primăriei comunei Voivodeni, de care aparţine satul Toldal, familia sa nu ar fi putut achiziţiona ferma şi nici nu ar fi putut funcţiona fără utilităţi.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Primarul comunei Voivodeni, Vasile Boer, a spus că, în fânarul acelei ferme părăsite, oamenii din zonă îşi depozitau furajele pentru animale până când, din cauza unui incendiu, au rămas doar stâlpii construcţiei.
"De pe vremea CAP-ului, clădirile au fost lăsate în paragină. Un primar trebuie să fie mulţumit când vine un fermier aşa de tânăr şi se implică pentru a realiza ceva pentru comunitate, nu numai pentru el a făcut această investiţie. E un băiat tânăr, tot respectul pentru el fiindcă trebuie să ai curaj în ziua de astăzi ca să faci faţă la atâtea animale. Trebuie să ai şi un ajutor şi mă bucur că părinţii sunt alături de el. Aici, în fermă, mai e o clădire, care adăpostea birourile CAP-ului, iar mai sus a fost vechiul fânar, acum reconstruit, fiindcă a fost un incendiu şi a distrus tot, au rămas doar stâlpii. Când această familie a decis să facă o investiţie aici, oamenii au decis să vândă, nu fără a manifesta reticenţă, deşi este tot în interesul nostru, al comunităţii să nu mai stea totul în paragină. Fiind singura fermă din Toldal, Primăria Voivodeni a decis să se implice, aşa că am făcut o extindere conductei de apă de vreo 100 de metri, plus că am rezolvat infrastructura pentru ca maşinile care transportă laptele să poată veni în zonă", a spus Vasile Boer.
Pentru a facilita accesul locuitorilor din Toldal spre centrul comunei - care înainte parcurgeau mulţi kilometri în plus pentru a circula pe asfalt - dar şi accesul cisternelor de lapte, primăria a asfaltat drumul comunal DC 154 Voivodeni - Toldal pe o lungime de 6,8 kilometri, în urma unei investiţii totale de peste 6 milioane de lei. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Irina Poenaru, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Iași: După 50 de ani, 600 de familii au rememorat bucuria și emoțiile din ziua căsătoriei, la 'Nunta de aur'
Aproximativ 600 de familii au aniversat sâmbătă 'Nunta de aur', la împlinirea a 50 de ani de la căsătoria în fața ofițerului Stării Civile, în cadrul unui eveniment ce a avut loc în Parcul Expoziției din Iași. Evenimentul, aflat la a XXII-a ediție, a fost organizat de Primăria Iași, prin Direcția Locală de
Tulcea: Minoră de 14 ani din localitatea Luncavița, dată dispărută
O minoră în vârstă de 14 ani din localitatea Luncavița a fost dată dispărută după ce a plecat de acasă și nu a mai revenit, informează IPJ Tulcea. Polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Măcin au fost sesizați sâmbătă cu privire la faptul că numita Sterea Georgiana Valentina a părăsit în mod voluntar domiciliul s
Arad: Incendiu la un mall care urma să se inaugureze la finalul lunii mai
Un incendiu cu degajări mari de fum a izbucnit, sâmbătă, la Agora Mall din Arad (fostul Galleria Mall), care urma să fie inaugurat la finalul acestei luni, echipaje numeroase de pompierii fiind la fața locului. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Arad, focul a izbucnit de la niște deșeuri aflate lângă mall, da
Prefectul de Bihor, Marcel Dragoș: Este important să privim spre trecut cu respect și spre viitor cu discernământ
Prefectul județului Bihor, Marcel Dragoș, a afirmat, în discursul său cu ocazia zilei de 10 Mai că în momentul de răscruce la care se află România este important să privim spre trecut cu respect și spre viitor cu discernământ. Ceremonia militară prilejuită de Ziua Independenței Naționale a României, Ziua Victoriei
Brașov: Zece copii, pasageri într-un microbuz, au ajuns la spital după un accident în municipiul reședință
Un număr de 10 copii și 3 adulți au fost transportați la spital, sâmbătă, în urma unui accident petrecut în municipiul Brașov, în care au fost implicate un microbuz și un autoturism, a informat ISU Brașov. 'Am fost solicitați să intervenim în urma producerii unui accident rutier în municipiul Brașov, &ic
Suceava: Un tânăr de 20 de ani a fost prins rulând cu o viteză de aproape 200 km/h
Un tânăr de doar 20 de ani s-a ales cu permisul suspendat pentru 120 de zile și cu o amendă de peste 4.000 de lei, după ce a fost surprins circulând pe un drum județean cu aproape 200 km/h, au anunțat, sâmbătă, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava. Potrivit acestora, un echipaj de poliție rutieră d
Botoșani: O mașină a luat foc în timp ce se afla în mers, pe un drum din localitatea Prelipca
Un autoturism a luat foc, sâmbătă dimineață, în timp ce se deplasa pe un drum din localitatea Prelipca, comuna Văculești, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit acestora, șoferul a observat că iese fum de sub capotă, a oprit mașina, a coborât imediat și a sunat după ajuto
Ceremonie militară cu prilejul Zilei Independenței Naționale a României, la Monumentul Eroilor Patriei
Ceremonia militară organizată în București cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenței Naționale a României, a Zilei Victoriei în Europa și a Zilei Europei/Zilei Uniunii Europene s-a desfășurat, sâmbătă, la Monumentul Eroilor Patriei, amplasat în fața Universității Naționale de Apărare 'Carol I'. Cu acest
Temperatura maximă nu trece de 13 grade sâmbătă, la București
Vremea va deveni deosebit de rece pentru această dată și la București, astfel că sâmbătă temperatura maximă va fi de 12...13 grade, iar cea minimă de 6...8 grade. Ziua cerul va fi mai mult noros și trecător va ploua slab, apoi va deveni variabil. Vântul va sufla slab și moderat, arată prognoza specială pentru Capitală, publicată de
Galați: Opt locuințe afectate de un incendiu; două persoane cu atac de panică
Opt locuințe din municipiul Galați au fost afectate de un incendiu puternic izbucnit în noaptea de vineri spre sâmbătă, două persoane cu atac de panică având nevoie de îngrijiri medicale, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Galați. Focul a izbucnit la o locuință de pe strada Tudor Vladimirescu și s
Vremea va fi deosebit de rece sâmbătă în cea mai mare parte a țării
Vremea va fi deosebit de rece, sâmbătă, în cea mai mare parte a țării, apoi îndeosebi în jumătatea nordică, potrivit unei informări a Administrației Naționale de Meteorologie, valabile în următoarele cinci zile. Astfel, în intervalul 10 mai, ora 3:00 - 15 mai, ora 10:00, temperaturile maxime vor fi cuprinse,
Ateliere, activități sportive, piese de teatru și concerte - sâmbătă și duminică, în Parcul Titan
Ateliere, activități sportive, piese de teatru și concerte vor avea loc, sâmbătă și duminică, în Parcul Titan, la evenimentul 'Zilele Sectorului 3 - O comunitate într-o familie'. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3, activități pentru toate vârstele se vor desfășura, sâmbătă și duminică, &icir
Peste 1.500 de copii și tineri, la CONIL Fest de la Circul Metropolitan București; momente artistice, târguri, ateliere
Peste 1.500 de copii și tineri din București și din țară vor urca pe scenă la cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării, care se va desfășura sâmbătă și duminică la Circul Metropolitan București. CONIL Fest - Festivalul Integrării, intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și art
Principele Radu: Membrii Academiei și elita românească se străduiesc să îmbunătățească viața generațiilor viitoare
Membrii Academiei și elita românească se străduiesc să îmbunătățească viața generațiilor viitoare, a declarat, vineri, Principele Radu, în cadrul unui eveniment la Palatul Elisabeta care se regăsește în programul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Coroanei Române și Ziua Independenței Naționale. 'Regina Marg
Zeci de mii de participanți în Piața Victoriei la mitingul pro - Europa
Zeci de mii de oameni au participat, vineri seara, în Piața Victoriei, la manifestația pro - Europa, organizată de #Rezistența și Inițiativa România. Pe o scenă amenajată în piață, în acordurile unor piese muzicale îndrăgite, s-au perindat mai mulți reprezentanți ai societății civile (actorul Mihai Călin, omul de