Florian (''Elie Wiesel''): Nimeni nu poate să garanteze că antisemitismul din România nu poate să devină manifest

Nimeni nu poate să garanteze că antisemitismul din România nu poate să devină manifest, a declarat, marţi, directorul Institutului "Elie Wiesel", Alexandru Florian, în cadrul unui eveniment de comemorare a pogromului de la Bucureşti, ce a avut loc între 21 şi 23 ianuarie 1941.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
El a spus că, în ceea ce priveşte antisemitismul în ţara noastră, "nu există manifestări violente". "Dar nu trebuie să ne bucurăm (...), nimeni nu poate să garanteze că antisemitismul din România nu poate să devină manifest", a afirmat acesta.
Conform cercetărilor pe care el le-a evocat, "în România există un antisemitism potenţial, care se manifestă în special la nivelul comunicării, al mesajelor din ură şi că există un segment din populaţie care îmbrăţişează un asemenea mesaj".
Alexandru Florian a spus că, potrivit unui sondaj recent realizat de institutul pe care îl conduce, doar 36% dintre cetăţenii României recunosc existenţa Holocaustului pe teritoriul ţării noastre. Mai mult, atunci când a fost abordată responsabilitatea naţională pentru aceste atrocităţi, "încă cetăţenii României arată cu degetul spre Hitler şi Germania nazistă".
"Este loc de mult mai mult, pentru a face politici educaţionale, pentru a educa atât tânăra generaţie (....), dar şi funcţionarii publici din România. Instituţiile publice, administraţia locală, instituţiile de prevenţie, parchetul poliţia nu răspund de o manieră adecvată atunci când trebuie să aplice legislaţia privind negarea Holocaustului, antisemitismul din România sau cultul criminalilor de război. Ne trebuie o generaţie de funcţionari publici care să îşi asume istoria", a adăugat Florian.
Evenimentul, ce a avut loc la Sinagoga Mare din Bucureşti, a reunit supravieţuitori ai Holocaustului, lideri ai comunităţii evreieşti din România şi ambasadori. Întâi, victimele pogromului au fost comemorate la monumentul ridicat lângă sinagogă, apoi în interior.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
De altfel, în Sinagoga Mare au fost expuse copii ale unor acte oficiale şi fotografii ce documentează pogromurile de la Bucureşti şi Iaşi, dar şi deportările evreilor din România. De altfel, a fost prezentată şi o hartă cu drumul evreilor deportaţi şi morţii din fiecare localitate. Totodată, au fost expuse şi fotografii cu documentele ce erau, oficial, ordine de deportare ce menţionau explicit "rezolvarea problemei evreieşti în România" sau acte ce afirmau că deportaţii trenuri ar fi murit din cauze naturale.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Preşedintele Comunităţii Evreilor din Bucureşti, Paul Schwartz, a amintit în faţa Sinagogii Mari că pogromul de la Bucureşti a avut loc în acel loc, pe o rază de un kilometru, iar el este un "trăitor al istoriei". El a arătat un document de identitate al său din perioada în care era copil. "Ăsta este documentul meu, al lui Paul Schwartz, scris de maică-mea. E pe 30 mai 1942, când aveam exact 2 ani şi 2 luni. La 2 ani şi 6 luni, patru jandarmi ne-au scos din casă pentru a ne trimite spre o moarte sigură în Transnistria. Nu sunt poveşti, sunt realităţi (...) Multe din aceste atrocităţi s-au întâmplat în zona asta, aici, pe un kilometru şi ceva, nu în alte părţi", a afirmat acesta.
La rândul său, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, a spus că oamenii care se aflau în Sinagoga Mare când au început violenţele din ianuarie 1941 au fost salvaţi de "o femeie de serviciu creştină până în măduva oaselor" care i-a "implorat pe teroriştii legionari care au venit să distrugă şi să omoare pe cei prezenţi în sinagogă".
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
"A reuşit prin puterea credinţei", a mai spus Vainer.
Supravieţuitor al pogromului de la Iaşi, Iancu Ţucherman, a vorbit despre viitor şi a mărturisit că, în timp ce ambasadorul Germaniei din anii '40 a contribuit la deportarea lui, actualul ambasador al Germaniei la Bucureşti a fost prezent la aniversarea lui.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
"Un ambasador mi-a pavat drumul spre moarte şi un alt ambasador pavează drumul spre ceea ce înseamnă înţelegerea între oameni", a subliniat el.
Mai mulţi membri ai corpului diplomatic au vorbit despre pogromul de la Bucureşti şi despre ceea ce ar trebui să înveţe generaţiile viitoare.
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a afirmat că viitorul muzeu al Holocaustului "va avea un impact puternic asupra generaţiilor viitoare şi le va da instrumentele potrivite pentru a înţelege trecutul".
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
"O să ajutăm România să devină un lider european şi global în arte, ştiinţe şi industrie şi să îşi reitereze rolul de lider în ceea ce priveşte libertatea religioasă şi drepturile omului. Nu putem să ne întoarcem, trebuie să mergem înainte", a punctat diplomatul american.
La rândul său, ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, a amintit că anul acesta se celebrează 75 de ani de la "victoria coaliţiei antihitleriste". "Trebuie să tratăm memoria acestui eveniment cu cel mai mare respect", a afirmat el.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Adjunctul şefului de misiune de la Ambasada Israelului la Bucureşti, Tania Berg-Rafaeli, a vorbit de responsabilitatea fiecăruia în combaterea intoleranţei.
"Nepăsarea şi ignoranţa au rămas factorii care au permis xenofobiei, intoleranţei şi antisemitismului să existe şi astăzi în societatea noastră, de aceea fiecare dintre noi are datoria de a acţiona împotriva oricărei forme de discriminare rasială, religioasă, etnică, de a construi o societate bazată pe toleranţă, respect şi grija faţă de semeni, pentru că nepăsarea ne condamnă la întuneric şi suferinţă", a evidenţiat ea.
În acelaşi context, reprezentantul cu însărcinări speciale al MAE, şeful delegaţiei române la International Holocaust Remembrance Alliance, Victor Micula, a amintit despre lumea de după cel de-al Doilea Război Mondial.
"Când în lumea întreagă au început să se cunoască (...) dovezile aduse în faţa Tribunalului de la Nurenberg şi audierile în procesul împotriva lui Eichmann, părea că lumea întreagă a înţeles dimensiunile apocaliptice ale crimelor comise împotriva evreilor şi celorlalte minorităţi care au căzut victime Holocaustului, precum şi că o asemenea tragedie va fi irepetabilă. Astăzi, la 75 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, constatăm că ne-am înşelat amarnic. Anii '90 ai secolului trecut ne-au pus în faţa unor noi tragedii, precum epurările etnice din spaţiul ex-iugoslav sau genocidul din Rwanda", a punctat diplomatul.
În timpul rebeliunii legionare din ianuarie 1941 a avut loc un adevărat pogrom, în care au fost omorâţi 120 de evrei. După înlăturarea legionarilor de la putere, politica antisemită a continuat la cote chiar mai ridicate, arată Institutul "Elie Wiesel". În decursul rebeliunii, legionarii bucureşteni au arestat câteva mii de evrei, care au fost ridicaţi din casele lor, din sinagogi, de la instituţiile evreieşti şi de pe stradă, au fost anchetaţi, maltrataţi şi torturaţi. Dintre cei torturaţi, 90 de evrei au fost încărcaţi în camioane, duşi în pădurea Jilava, dezbrăcaţi şi împuşcaţi în cap. O ceată de legionari a luat 15 evrei de la centrul de tortură de la Prefectura Poliţiei Capitalei, i-au dus la abatorul Capitalei şi i-au împuşcat în ceafă. Câteva trupuri de evrei au fost introduse în clădirea abatorului şi atârnate de cârligele folosite pentru vite, menţionează sursa citată. AGERPRES/(A, AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Florin Marin, imagine: Marian Vlăduț, redactare video: Marilena Gheorghiță, montaj: Traian Arsenescu, editori online: Ady Ivaşcu, Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Dâmbovița: Incendiu într-un bloc de locuințe din orașul Titu; 15 persoane evacuate, două transportate la spital
Pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, luni seară, în interiorul unui apartament situat într-un bloc de locuințe din orașul Titu, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița. La fața locului au ajuns trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru interven
Argeș: O fată de 15 ani a murit după ce trotineta electrică pe care se afla s-a răsturnat
Doi adolescenți au căzut cu trotineta electrică, luni seară, pe un drum județean din comuna argeșeană Călinești, în urma accidentului survenind decesul unei fete de 15 ani. 'Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Topoloveni, a rezultat că un minor de 16 ani, din Ștefănești, care conducea o trotinetă
Alba: Motociclist lovit de un fulger; el a fost resuscitat și transportat la spital
Un motociclist a intrat în stop cardio-respirator după ce ar fi fost lovit de un fulger, luni, în timp ce se afla pe un drum județean de pe Valea Sebeșului, în județul Alba. 'Din primele verificări efectuate de către polițiști, a reieșit că un tânăr de 26 de ani, din localitatea Pianu de Jos, în timp ce se afl
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza în județul Buzău
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza, la ora 16:18, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 121,2 km în apropierea următoarelor orașe: 50
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent
Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har
Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc
IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie
Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com
Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind
Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu
Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în