RETROSPECTIVĂ 2019 Harghita: Vizita Papei Francisc, evenimentul major care a marcat viaţa judeţului în acest an

Vizita şefului Bisericii Catolice, Sanctitatea Sa Papa Francisc, la sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc a fost evenimentul major al anului 2019 în Harghita şi un vis împlinit al zecilor de mii de pelerini, din întreaga lume, care au dorit să fie părtaşi la un moment istoric.
Papa Francisc a venit la Şumuleu Ciuc în ziua de 1 iunie, la cinci luni de la anunţul oficial, timp în care comisia de organizare a vizitei şi autorităţile locale au lucrat intens pentru a pune la punct toate detaliile, de la aprobarea textelor liturgice şi a veşmântului purtat de Sanctitatea Sa, până la repararea altarului în aer liber, de unde s-a oficiat Liturghia Pontificală.
Credincioşii de toate vârstele, circa 85.000, potrivit informaţiilor furnizate de autorităţi, au urcat dealul Şumuleu pe o ploaie torenţială şi temperaturi scăzute, fapt care a făcut deplasarea foarte dificilă. Cu toate acestea, oamenii nu s-au descurajat, ba chiar au spus că s-au simţit binecuvântaţi şi că au fost ajutaţi de Fecioara Maria, căreia îi este dedicat sanctuarul de la Şumuleu.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Sanctitatea Sa a venit la Şumuleu Ciuc cu un papamobil de culoare albă marca Dacia Duster, a fost primit cu entuziasm, iar la scurt timp după sosirea sa, ploaia s-a oprit.
Având în stânga statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Şumuleu Ciuc, scoasă pentru prima dată din catedrala franciscană după cel de-al Doilea Război Mondial, Papa Francisc a oficiat Liturghia Pontificală, le-a transmis pelerinilor îndemnul său la dialog, la unitate şi fraternitate şi le-a vorbit despre faptul că nu trebuie ca "rănile din trecut" să constituie un obstacol pentru o "convieţuire fraternă".
"A peregrina înseamnă a ne simţi chemaţi şi îndemnaţi să mergem împreună cerând de la Domnul harul de a transforma vechile şi actualele resentimente şi diferenţe în noi oportunităţi de comuniune; înseamnă a ne dezancora din siguranţele şi comodităţile noastre în căutarea unui pământ nou pe care Domnul vrea să ni-l dăruiască. A peregrina semnifică provocarea de a descoperi şi de a transmite spiritul de a trăi împreună, de a nu ne fi teamă să ne amestecăm, de a ne întâlni şi de a ne ajuta", a transmis Sanctitatea Sa.
Momentul culminant al Sfintei Liturghii a fost acela în care Papa Francisc a aşezat un trandafir de aur la picioarele statuii făcătoare de minuni a Maicii Domnului, aşa cum face când merge la marile sanctuare mariane ale lumii.
***
În prima parte a anului şi imediat după vizita Papei Francisc, cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului a intrat în centrul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin, judeţul Harghita şi liderii UDMR, pe de o parte şi autorităţile din Dărmăneşti, judeţul Bacău, pe de altă parte.
Cimitirul de la Valea Uzului adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări.
Necropola a fost împrejmuită în ultimii ani de Consiliul Local Sânmartin, care a amplasat câteva sute de cruci în memoria soldaţilor ungari căzuţi în luptele care au avut loc în zonă, demers care nu a fost autorizat de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor.
Neînţelegerile din 2019 au pornit după amplasarea de către autorităţile locale din Dărmăneşti a unor cruci în memoria soldaţilor români căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate.
Liderii locali şi naţionali ai UDMR au susţinut că demersul este ilegal şi au cerut înlăturarea crucilor.
În zonă au avut loc mai multe incidente: crucile amplasate în memoria eroilor români şi monumentul din incintă au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar mai mulţi activişti români au susţinut că au fost agresaţi de extremişti maghiari, motiv pentru care Consiliul Local Sânmartin a decis să interzică accesul în cimitir.
În data de 6 iunie, de Ziua Eroilor, mai mulţi membri ai comunităţii maghiare şi liderii lor politici au format un lanţ viu în faţa cimitirului, iar românii, localnici din mai multe judeţe şi membri ai unor organizaţii civice, veniţi în număr mare, au forţat intrarea, au rupt poarta închisă cu lacăt şi lanţuri, s-au îmbrâncit cu unii protestatari şi jandarmi şi au pătruns în incintă, unde s-a desfăşurat ceremonia de comemorare a eroilor căzuţi.
După acest moment, au început discuţii între autorităţile responsabile în domeniu din România şi Ungaria, pentru a se găsi o soluţie de rezolvare a problemei.
***
În 2019 au avut loc şi demersuri care au rolul de a promova buna convieţuire, cum ar fi un festival interetnic şi multicultural, care a reunit în Salina Praid, peste 250 de copii- membri ai mai multor grupuri folclorice ce reprezintă diverse minorităţi naţionale, dar şi regiuni istorice din România.
"Festivalul jocului, bucuriei şi prieteniei în Salina Praid" s-a desfăşurat sub genericul "Convieţuire prin joc" şi are rolul de a promova multiculturalismul, prietenia şi buna convieţuire.
Iniţiatorul evenimentului este directorul Salinei Praid, Seprodi Zoltán, care consideră că generaţia tânără poate să dea adulţilor un exemplu de bună convieţuire.
"Evenimentul se leagă de 24 ianuarie, anul acesta marcându-se 160 de ani de la Mica Unire. Am zis că toate etniile, dar şi grupuri din regiunile istorice, atât români, cât şi saşi, polonezi, maghiari, armeni să ne întrunim aici, în Secuime şi, prin copii, să arătăm ţării că putem convieţui în linişte şi frumos", a spus Seprodi Zoltán.
Tot sub semnul bunei convieţuiri, s-a desfăşurat şi proiectul "Primăvara harghiteană a prieteniei - Hargitai tavasi barátság", care a ajuns la a treia ediţie, este derulat de Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea Ciuc, în colaborare cu Colegiul Naţional "Octavian Goga" şi are rolul de a crea punţi de legătură între cele două comunităţi, în semn de prietenie şi apropiere.
În prima zi a lunii martie, elevii de la Colegiul Naţional "Octavian Goga", din Miercurea Ciuc, au oferit mărţişoare, confecţionate de ei, colegilor lor maghiari, de la Liceul Teoretic Romano-Catolic "Segito Maria", în semn de prietenie.
Întâlnirea a fost una emoţionantă, elevii maghiari primind cu surprindere şi bucurie simbolurile primăverii şi gândurile bune ale colegilor lor români.
Un alt proiect de tradiţie din Harghita a fost concursul de limba română pentru elevii din şcolile cu predare în limba maghiară, intitulat ''Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!'', la care care participarea a fost una record, de peste 300 de persoane.
Elevii clasaţi pe primele locuri, din Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov, precum şi profesorii lor au fost premiaţi la Palatul Victoria de vicepremierul de atunci, Viorel Ştefan, fiind răsplătiţi cu diplome şi cărţi din partea partenerilor concursului - Guvernul, Instituţia Prefectului Judeţului Harghita, Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea Ciuc şi Fundaţia ''Marton Aron'' din Miercurea Ciuc.
În anul 2019, în premieră, la singurul liceu românesc din Miercurea Ciuc, Colegiul Naţional "Octavian Goga" s-a deschid un muzeu, pentru a-i conecta pe elevi cu identitatea lor.
Colţul muzeal intitulat "Străbunii noştri-Rădăcini" cuprinde zeci de obiecte de uz casnic folosite în trecut, costume populare româneşti, unele cu vechime de peste 100 ani, arme, documente de identitate sau scrisori din prizonierat, din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, obiecte de cult şi chiar un document semnat de primul Patriarh al României, Miron Cristea.
***
La fel ca şi în anii trecuţi, Harghita s-a aflat în centrul atenţiei opiniei publice şi din cauza numărului mare de atacuri ale urşilor, primele incidente de acest fel înregistrându-se chiar la începutul lui 2019.
De-a lungul anului au fost rănite mai multe persoane, în urma unor atacuri ale urşilor, un tânăr a fost ucis de o ursoaică, dar s-a dovedit că acesta a provocat animalul, aruncând spre bârlogul acestuia cu pietre şi bucăţi de lemn şi au fost înregistrate numeroase pagube în culturile agricole şi gospodăriile oamenilor.
Urşii au fost văzuţi frecvent şi în preajma Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, motiv pentru care conducerea unităţii a luat decizia de a monta un gard electric cu o lungime de 600 de metri.
În luna noiembrie, un urs a fost rănit grav într-un accident rutier, în apropierea comunei Praid şi a fost lăsat să agonizeze, mai multe ore, autorităţile locale susţinând că nu există proceduri de urmat în astfel de cazuri.
Abia după 18 ore, s-a obţinut autorizaţia de la Ministerul Mediului, fiind vorba de un animal protejat, iar ursul a fost împuşcat. În urma acestui eveniment, prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei a fost demis, fiind acuzat de ministrul de Interne, Marcel Vela, că nu a luat măsurile corespunzătoare pentru a gestiona eficient şi operativ această problemă.
În replică, Jean-Adrian Andrei a spus că a întreprins tot ceea ce a depins de el în acest caz şi a făcut un apel la Ministerul Mediului să ia măsurile necesare pentru schimbarea legislaţiei, pentru ca să se intervină legal şi operativ dacă mai apar situaţii similare.
În context, preşedintele Consiliul Judeţean, Borboly Csaba, cel care a solicitat de nenumărate ori luarea unor măsuri de rezolvare a situaţiei, a spus că demiterea prefectului este "praf în ochi" şi că cei care ar fi trebuit să demisioneze sau să fie demişi în urma acestui caz sunt responsabilii din Ministerul Mediului, care ştiau de existenţa problemei urşilor din zonă, dar nu au luat nicio măsură. AGERPRES / (AS - autor: Gina Ştefan, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Averse, grindină și vijelii în localități din județele Olt, Dolj și Mureș
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți după amiaza, mai multe atenționări nowcasting Cod galben de averse și vijelii ce vizează localități din județele Olt, Dolj și Mureș. Potrivit meteorologilor, până la ora 19:15, în județele Olt (localitățile: Caracal, Scornicești, Drăgănești-Olt, Potcoava, Osica de Sus, Fărcașele, Mărunței,
Argeș: O țigară aruncată la întâmplare - cauza probabilă a incendiului de pădure de la Cetățeni, stins după cinci zile
Incendiul de pădure din zona localității Cetățeni, stins după cinci zile, a fost provocat, cel mai probabil, de o țigară aprinsă aruncată la întâmplare, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș.
Cod galben de viituri pe râuri din patru județe, dar și pe un sector al Dunării, până la miezul nopții
Hidrologii au emis, marți, atenționări Cod galben de inundații și depășiri ale Cotelor de atenție, valabile până la miezul nopții pe cursuri de apă din județele Vrancea, Buzău, Caraș-Severin și Mehedinți. Astfel, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și a propagării se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, p&a
Mureș: România deține specii de fluturi dispărute; două specii, reintroduse în unele zone
România deține fluturi care au dispărut din alte țări europene iar prin proiectul LIFE Metamorphosis, derulat la nivel național de către Fundația ADEPT Transilvania, sunt protejate 15 specii prin conservarea biodiversității și a peisajelor agricole tradiționale și au fost reintroduse două specii protejate, Pseudophilotes bavius hungarica și Phengaris teleius.
Giurgiu: Două femei, transportate la spital în urma unui accident pe A1
Două femei au fost transportate la spital în urma unui accident rutier produs marți pe A1 București-Pitești, în care au fost implicate trei autoturisme, a transmis ISU Giurgiu. 'ISU Giurgiu a fost solicitat în această după-amiază să intervină pe A1, București-Pitești, în urma unui accident rutier produs între trei autoturisme,
Elicopterele SMURD din Brașov și Târgu Mureș au intervenit la un accident rutier cu patru victime, în Apold
Pompierii militari din Sighișoara, elicopterele SMURD din Târgu Mureș și Brașov, două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean Mureș și unul al SMURD au intervenit, marți, pe DJ 106, în zona comunei Apold, la un accident rutier soldat cu patru victime, dintre care trei în stare gravă. 'Pompierii militari din cadrul Detașamentului Si
Avertizări Cod portocaliu de averse, descărcări electrice și vânt în zone din trei județe
Meteorologii au emis, marți, avertizări nowcasting Cod portocaliu de averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, valabile pentru zone din trei județe. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), până la ora 15:30, în județul Caraș-Severin (localitățile: Prigor, Luncavița, Iablanița, Cornea, Lăpușnicel, Văliug, Meha
MApN: Ceremonii la monumentele închinate eroilor și concerte ale muzicilor militare de Ziua Forțelor Terestre
Ministerul Apărării Naționale a anunțat că miercuri vor organizate, de Ziua Forțelor Terestre, ceremonii militare la monumentele închinate eroilor, competiții sportive și aplicativ-militare, dar și concerte ale muzicilor militare. Potrivit unui comunicat al MApN transmis, marți, AGERPRES, în fiecare an, la 23 aprilie, se sărbătorește Ziua Forțelor
Infotrafic: Trafic aglomerat pe DN 1, între Nistorești și Comarnic, dar și la intrarea în Capitală de pe autostrada A1
Traficul este aglomerat pe DN 1, între Nistorești și Comarnic, precum și în stațiunea Bușteni, pe sensul spre Brașov, dar și la intrarea în Capitală de pe autostrada A1, a informat, marți, Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române. Potrivit unui comunicat al Centrului Infotrafic, pe: * autostrada A 1
VIDEO Dajbog (MAI): 82 de persoane care au condus fără permis s-au ales cu dosar penal în minivacanța de Paște
Polițiștii rutieri au depistat la volan 82 de persoane fără permis de conducere, cărora li s-a întocmit dosar penal, în perioada minivacanței de Paște, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
IGSU: Aproape 8.000 de intervenții ale pompierilor în minivacanța de Paște
Aproximativ 5.000 de pompieri, sprijiniți de peste 4.000 de mijloace tehnice, au fost mobilizați, în minivacanța de Paște, pentru a asigura asistență medicală de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor aflate în pericol. 'În perioada 17 - 21 aprilie, pompierii au gestionat 7.992 de situații de urgență, înregistrâ
Arad: Noul pod peste Mureș din municipiu, investiție de 165 de milioane de lei, va fi deschis în vară (GALERIE FOTO)
Noul pod peste Mureș din municipiul Arad, care a costat peste 165 de milioane de lei, este aproape finalizat, fiind necesare mici lucrări precum cele la rosturile de dilatație, urmând să fie deschis traficului în vara acestui an și astfel să lege mai multe cartiere mari.
Marșul care comemorează militari români morți în al Doilea Război Mondial a început marți, la Universitatea de Apărare (GALERIE FOTO)
Marșul care comemorează militari români morți în al Doilea Război Mondial a început marți, la Monumentul Eroilor Patriei din fața Universității Naționale de Apărare ''Carol I'', în prezența secretarului de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Eduard Bachide.
INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din zece județe, până miercuri dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marți, o atenționare Cod galben de inundații, ce vizează până miercuri dimineața, râuri de pe raza a zece județe. Potrivit hidrologilor, în intervalul 22 aprilie, ora 14:00 - 23 aprilie, ora 6:00, se vor produce scurgeri importante pe versanți, torenți
Maramureș: Incendiu de vegetație uscată, stins cu dificultate de pompieri; focul a distrus 200 de hectare de teren
Un incendiu de vegetație uscată, care a izbucnit în vecinătatea comunei Săpânța, pe câmpul Runcu, a fost stins cu dificultate de pompierii militari, fiind afectată o suprafață de 200 de hectare, a informat, marți, purtătorul de cuvânt al ISU Maramureș, Adriana Șanta. ''Pompierii militari au fost alertați cu priv