logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

IICCMER a descoperit mai multe morminte în Caransebeş; se presupune că ar aparţine unor oameni executaţi de Securitate

Imagine din galeria Agerpres

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunţă că a descoperit, în urma unei campanii de investigaţii arheologice în municipiul Caransebeş, mai multe morminte despre care se presupune că ar aparţine unor opozanţi anticomunişti ucişi în timpul anchetelor Securităţii sau executaţi prin împuşcare.

Potrivit unui comunicat al IICCMER, în perioada 15-18 octombrie s-a desfăşurat a doua campanie de investigaţii arheologice în municipiul Caransebeş din judeţul Caraş-Severin.

Acţiunea a continuat cercetările începute în cursul lunii iunie din acest an în curtea Cercului Militar din oraş, unde au fost descoperite mai multe morminte, care ar putea aparţine unor opozanţi anticomunişti.

În urma unei petiţii primite în 2017, IICCMER a fost informat că, în primăvara anului 1977, cu ocazia efectuării unor săpături pentru fundaţia unui bloc ce urma să se ridice în curtea Casei Armatei din Caransebeş, astăzi Cercul Militar, au fost descoperite câteva morminte de înhumaţie care, pe baza inventarului funerar şi a situaţiei de context, se puteau data în perioada de la mijlocul secolului trecut. Cazul fiind atunci muşamalizat, nu se cunoaşte care a fost soarta osemintelor dezvelite.

Clădirea care adăposteşte Cercul Militar, aflată pe strada Nicolae Bălcescu la nr. 5, a fost construită în anul 1885 ca liceu pentru fete, funcţionând cu această destinaţie până în anul 1944 când a fost trecută în administrarea Armatei. Imobilul a servit timp de câţiva ani ca sediu pentru Comandamentul Unic Teritorial Timiş, o structură militarizată a Securităţii comuniste, înfiinţată în ianuarie 1949, care a coordonat acţiunile represive îndreptate împotriva grupărilor de partizani anticomunişti din zona Banatului.

În apropiere, într-o clădire situată pe strada Horia, până prin anul 1959, s-a aflat şi sediul Securităţii din Caransebeş, iar în vecinătate se află şi fosta clădire a penitenciarului, astăzi cu destinaţie de unitate şcolară.

"Prin sediul Securităţii şi prin penitenciarul din Caransebeş au trecut foarte mulţi partizani anticomunişti şi sprijinitori ai acestora din grupările şi organizaţiile de rezistenţă bănăţene, care, după ce au fost capturaţi şi reţinuţi, au fost aduşi şi anchetaţi aici, unii fiind dispăruţi fără urmă până în zilele noastre. Se cunoaşte că în unitatea carcerală au avut loc mai multe execuţii prin împuşcare a unor persoane condamnate la moarte prin sentinţe judecătoreşti. După unele mărturii, câteva execuţii au fost făcute chiar în curtea Cercului Militar, existând suspiciunea că trupurile victimelor ar fi fost îngropate undeva în zonă", declară IICCMER.

Pentru verificarea informaţiilor sesizate, în curtea Cercului Militar s-a organizat o primă intervenţie arheologică care s-a desfăşurat în cursul lunii iunie din acest an, săpăturile fiind efectuate în apropierea unui bloc cu destinaţie de cămin pentru cadrele militare din garnizoana oraşului, sub care, în anul 1977, au fost descoperite osemintele umane.

Conform IICCMER, cercetările s-au concentrat pe laturile de nord şi de est ale clădirii, în spaţiile neocupate de suprafeţe betonate sau de alte amenajări. S-a acţionat cu mijloace manuale şi mecanizate, fiind practicate patru unităţi de săpătură sau secţiuni arheologice, suprafaţa însumată a acestora fiind de 38,54 mp.

Într-o secţiune executată în partea răsăriteană a blocului, spre fostul penitenciar a cărui incintă se învecinează cu curtea Cercului Militar, s-au descoperit două schelete umane dispuse pe direcţia est-vest, unul având membrele inferioare orientate spre răsărit, iar celălalt spre apus.

Cele două schelete, înhumate la o adâncime apropiată, au fost deranjate parţial de o groapă contemporană în care se aflau resturi de materiale de construcţie folosite la ridicarea blocului. Defuncţii au fost îngropaţi fără sicriu şi nu au avut obiecte de inventar funerar sau resturi de vestimentaţie.

Avându-se în vedere descoperirea acestor morminte într-o zonă centrală a oraşului unde nu se cunoaşte ca în trecut să fi existat vreun cimitir organizat, s-a hotărât continuarea investigaţiilor arheologice prin organizarea unei noi campanii de săpături, care s-a desfăşurat în perioada 15-18 octombrie.

S-a practicat o singură unitate de săpătură cu dimensiunile de 10,50 x 2,50 metri, plasată în partea răsăriteană a blocului, dispusă cu laturile mai lungi pe direcţia nord-sud şi paralelă cu secţiunea unde în vară s-au găsit cele două schelete, între cele două secţiuni fiind păstrat un martor de pământ. Suprafaţa mare ce trebuia excavată şi consistenţa dură a solului a făcut ca săpătura să fie realizată parţial cu un utilaj mecanizat. În cadrul de secţiune cercetat au fost descoperite şi dezvelite alte 11 morminte, numărul total al mormintelor identificate în cele două campanii de săpături fiind de 13.

"Defuncţii au fost înhumaţi la adâncimi diferite, care au variat între - 1,23 şi - 1,77 metri. Din cele 11 morminte descoperite, doar două au fost surprinse integral în cadrul cercetat (M.6, M.7), restul scheletelor intrând mai mult sau mai puţin în profilul de est al secţiunii, acestea urmând să fie dezvelite şi recuperate integral într-o campanie viitoare. Înhumările au fost făcute în gropi individuale în cazul a cinci morminte (M.3, M.6, M.7, M.8, M.9), precum şi în două gropi comune, una conţinând scheletele a două persoane (M.4-M.5) şi una a patru persoane (M.10-M.13). Deşi nu s-au descoperit urme de lemn putrezit provenit explicit de la sicrie, prezenţa unor cuie confecţionate manual la câteva morminte, presupune că în aceste cazuri înhumările defuncţilor s-au făcut în sicriu. Gropile mormintelor aveau o dispunere pe două direcţii principale, nord-sud şi est-vest, însă orientarea scheletelor în groapă era diferită de la caz la caz, acestea fiind aşezate cu capul într-o parte sau în alta a celor două direcţii. La nici un mormânt nu s-au găsit resturi de vestimentaţie sau de încălţăminte", spune IICCMER.

Potrivit institutului, la două morminte s-au descoperit obiecte de inventar funerar cu caracter religios care aparţin mediului catolic.

Astfel, de la M.6 s-a recuperat un crucifix din bronz reprezentându-l pe Isus răstignit pe cruce şi un mic medalion de pelerinaj confecţionat din argint, un medalion similar, dar cu alte reprezentări grafice fiind descoperit şi la M.7.

"Fiind nişte obiecte religioase de largă utilitate, pe baza analogiilor nu pot fi stabilite cronologii exacte de datare, astfel de piese fiind produse şi răspândite pe spaţii largi în Europa într-o perioadă de timp care ajunge până în epoca contemporană. În ceea ce priveşte cele două gropi comune identificate, având în vedere poziţiile in situ ale scheletelor, rezultă că trupurile defuncţilor au fost aruncate în groapă la momentul înhumării. Prezenţa unor oseminte răvăşite în unele gropi de înmormântare, care provin de la morminte mai vechi ce au fost deranjate parţial sau integral, indică o succesiune de înhumări care s-au derulat într-un interval de timp ceva mai îndelungat. Acest lucru presupune că în acest spaţiu funerar, necunoscut de nimeni şi nicăieri menţionat în documentele istorice sau în literatura de specialitate, s-au făcut înhumări încă înainte de perioada comunistă, iar ca ipoteză de lucru se poate avansa teoria că cel puţin o parte din aceste morminte s-ar afla în legătură cu trecutul penitenciarului aflat în vecinătate. Imobilul fostului penitenciar a fost construit între anii 1911-1913, anterior în oraş existând o unitate de detenţie cu capacitate redusă, amenajată în subsolul clădirii Tribunalului, acest edificiu fiind ridicat la începutul secolului al XIX-lea", precizează IICCMER.

IICCMER arată că, în stadiul actual al cercetărilor, nu are deocamdată indicii certe care să demonstreze că unele din mormintele descoperite aparţin unor oameni executaţi prin împuşcare sau ucişi prin alte metode de Securitate, însă împrejurările, mărturiile şi unele documente din fondul arhivistic al fostei Securităţi susţin această posibilitate.

Toate osemintele descoperite au fost recuperate şi predate către Institutul de Medicină Legală din Timişoara, urmând să fie introduse în circuitul oficial al analizelor de specialitate. Rezultatele medicale vor oferi anumite răspunsuri la unele din incertitudinile care acum planează asupra acestui caz.

În baza petiţiei primite la institut şi înainte de prima intervenţie arheologică în teren, IICCMER a depus o sesizare la Parchetul Militar Teritorial Timişoara, care a deschis pe acest caz un dosar de cercetare penală. Complexitatea deosebită pe care o prezintă cazul precum şi posibilele sale legături cu anumite fapte din trecutul recent, reclamă continuarea cercetărilor arheologice în spaţiile unde astăzi se mai poate interveni prin săpătură.

Cercetările au fost efectuate de o echipă de arheologi de la IICCMER şi muzeele de istorie din Aiud, Alba Iulia şi Turda, alcătuită din Gheorghe Petrov (organizatorul şi responsabilul acţiunii), Marius Oprea, Paul Scrobotă, Gabriel Rustoiu şi Horaţiu Groza. Acţiunea a fost sprijinită de Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş şi s-a desfăşurat în colaborare cu Televiziunea Română. AGERPRES/(AS-autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 10-05-2025 22:49

Prahova: Alertă de urs în municipiul Câmpina

Un urs a fost văzut, sâmbătă seară, pe o stradă din municipiul Câmpina, autoritățile avertizând populația din zonă prin mesaj RO-ALERT. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova anunță că prezența animalului a fost semnalată pe Aleea Parcului din municipiul Câmpina. 'S-a transmis mesaj RO-ALERT

Social 10-05-2025 17:32

Arad: Intervenția la incendiul de la mall continuă după patru ore; au ars 500 mp din fațadă și acoperiș

Intervenția pompierilor la incendiul de la Agora Mall Arad continuă la patru ore de la izbucnire, iar bilanțul arată că au ars 500 de metri pătrați din fațada clădirii și din acoperiș, dar și deșeuri din apropiere pe o suprafață de 200 de metri pătrați. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Arad a informat, sâmbătă după-amiază,

Social 10-05-2025 15:37

Iași: După 50 de ani, 600 de familii au rememorat bucuria și emoțiile din ziua căsătoriei, la 'Nunta de aur'

Aproximativ 600 de familii au aniversat sâmbătă 'Nunta de aur', la împlinirea a 50 de ani de la căsătoria în fața ofițerului Stării Civile, în cadrul unui eveniment ce a avut loc în Parcul Expoziției din Iași. Evenimentul, aflat la a XXII-a ediție, a fost organizat de Primăria Iași, prin Direcția Locală de

Social 10-05-2025 15:31

Tulcea: Minoră de 14 ani din localitatea Luncavița, dată dispărută

O minoră în vârstă de 14 ani din localitatea Luncavița a fost dată dispărută după ce a plecat de acasă și nu a mai revenit, informează IPJ Tulcea. Polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Măcin au fost sesizați sâmbătă cu privire la faptul că numita Sterea Georgiana Valentina a părăsit în mod voluntar domiciliul s

Social 10-05-2025 14:23

Arad: Incendiu la un mall care urma să se inaugureze la finalul lunii mai

Un incendiu cu degajări mari de fum a izbucnit, sâmbătă, la Agora Mall din Arad (fostul Galleria Mall), care urma să fie inaugurat la finalul acestei luni, echipaje numeroase de pompierii fiind la fața locului. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Arad, focul a izbucnit de la niște deșeuri aflate lângă mall, da

Social 10-05-2025 14:01

Prefectul de Bihor, Marcel Dragoș: Este important să privim spre trecut cu respect și spre viitor cu discernământ

Prefectul județului Bihor, Marcel Dragoș, a afirmat, în discursul său cu ocazia zilei de 10 Mai că în momentul de răscruce la care se află România este important să privim spre trecut cu respect și spre viitor cu discernământ. Ceremonia militară prilejuită de Ziua Independenței Naționale a României, Ziua Victoriei

Social 10-05-2025 12:24

Brașov: Zece copii, pasageri într-un microbuz, au ajuns la spital după un accident în municipiul reședință

Un număr de 10 copii și 3 adulți au fost transportați la spital, sâmbătă, în urma unui accident petrecut în municipiul Brașov, în care au fost implicate un microbuz și un autoturism, a informat ISU Brașov. 'Am fost solicitați să intervenim în urma producerii unui accident rutier în municipiul Brașov, &ic

Social 10-05-2025 12:06

Suceava: Un tânăr de 20 de ani a fost prins rulând cu o viteză de aproape 200 km/h

Un tânăr de doar 20 de ani s-a ales cu permisul suspendat pentru 120 de zile și cu o amendă de peste 4.000 de lei, după ce a fost surprins circulând pe un drum județean cu aproape 200 km/h, au anunțat, sâmbătă, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava. Potrivit acestora, un echipaj de poliție rutieră d

Social 10-05-2025 11:57

Botoșani: O mașină a luat foc în timp ce se afla în mers, pe un drum din localitatea Prelipca

Un autoturism a luat foc, sâmbătă dimineață, în timp ce se deplasa pe un drum din localitatea Prelipca, comuna Văculești, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit acestora, șoferul a observat că iese fum de sub capotă, a oprit mașina, a coborât imediat și a sunat după ajuto

Social 10-05-2025 11:00

Ceremonie militară cu prilejul Zilei Independenței Naționale a României, la Monumentul Eroilor Patriei

Ceremonia militară organizată în București cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenței Naționale a României, a Zilei Victoriei în Europa și a Zilei Europei/Zilei Uniunii Europene s-a desfășurat, sâmbătă, la Monumentul Eroilor Patriei, amplasat în fața Universității Naționale de Apărare 'Carol I'. Cu acest

Social 10-05-2025 10:36

Temperatura maximă nu trece de 13 grade sâmbătă, la București

Vremea va deveni deosebit de rece pentru această dată și la București, astfel că sâmbătă temperatura maximă va fi de 12...13 grade, iar cea minimă de 6...8 grade. Ziua cerul va fi mai mult noros și trecător va ploua slab, apoi va deveni variabil. Vântul va sufla slab și moderat, arată prognoza specială pentru Capitală, publicată de

Social 10-05-2025 09:43

Galați: Opt locuințe afectate de un incendiu; două persoane cu atac de panică

Opt locuințe din municipiul Galați au fost afectate de un incendiu puternic izbucnit în noaptea de vineri spre sâmbătă, două persoane cu atac de panică având nevoie de îngrijiri medicale, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Galați. Focul a izbucnit la o locuință de pe strada Tudor Vladimirescu și s

Social 10-05-2025 09:10

Vremea va fi deosebit de rece sâmbătă în cea mai mare parte a țării

Vremea va fi deosebit de rece, sâmbătă, în cea mai mare parte a țării, apoi îndeosebi în jumătatea nordică, potrivit unei informări a Administrației Naționale de Meteorologie, valabile în următoarele cinci zile. Astfel, în intervalul 10 mai, ora 3:00 - 15 mai, ora 10:00, temperaturile maxime vor fi cuprinse,

Social 10-05-2025 06:00

Ateliere, activități sportive, piese de teatru și concerte - sâmbătă și duminică, în Parcul Titan

Ateliere, activități sportive, piese de teatru și concerte vor avea loc, sâmbătă și duminică, în Parcul Titan, la evenimentul 'Zilele Sectorului 3 - O comunitate într-o familie'. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3, activități pentru toate vârstele se vor desfășura, sâmbătă și duminică, &icir

Social 10-05-2025 06:00

Peste 1.500 de copii și tineri, la CONIL Fest de la Circul Metropolitan București; momente artistice, târguri, ateliere

Peste 1.500 de copii și tineri din București și din țară vor urca pe scenă la cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării, care se va desfășura sâmbătă și duminică la Circul Metropolitan București. CONIL Fest - Festivalul Integrării, intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și art