REPORTAJ Tulcea: Numărul turiştilor la Basilica paleocreştină din Niculiţel s-a triplat după renovarea construcţiei

Numărul turiştilor care au vizitat în ultimii trei ani Basilica paleocreştină din satul tulcean Niculiţel s-a triplat în comparaţie cu perioada anterioară renovării construcţiei care adăposteşte cripta martirică, monument unic în Europa atât prin arhitectură, cât şi prin numărul mare al sfinţilor descoperiţi aici.
"După renovarea care s-a încheiat în anul 2016, numărul vizitatorilor s-a triplat. În primul an după renovare, am avut circa 11.000 de turişti, anul trecut am înregistrat circa 9.000 de turişti, iar anul acesta sperăm să depăşim cei 11.000 de vizitatori înregistraţi în 2017", a declarat, pentru AGERPRES, conservatorul basilicii, Cornelia Odagiu.
Unii turişti care au vizitat monumentul din satul Niculiţel s-au arătat surprinşi de faptul că, încă din anii 1980, cripta martirică a fost protejată, în condiţiile în care regimul comunist de la acea vreme dărâma biserici şi clădiri de patrimoniu în întreaga ţară.
"Grupul nostru de vizitatori a venit pentru Deltă. Pescarii noştri au rămas acolo, iar noi face un tur al Dobrogei. Am fost la Histria, la Uspenia, iar acum vrem să mergem la mănăstirea Cocoş să vedem moaştele celor patru sfinţi descoperiţi în basilică. Mi se pare ciudat că această criptă a fost protejată în perioada comunismului", a declarat Dan Palade, din judeţul Braşov, după ce a vizitat basilica.
Cripta martirică din satul Niculiţel a fost descoperită de ploile torenţiale din vara anului 1971, iar cercetările de aici au scos la iveală osemintele aparţinând unui număr de şase sfinţi, dintre care doar patru sunt cunoscuţi în momentul de faţă, potrivit cercetătorului Victor Baumann.
"Descoperirea martirilor de la Niculiţel a fost o bombă. S-a petrecut atunci când autorităţile comuniste, prin propaganda pe care o susţineau prin oamenii de ştiinţă, promovau ideea că în România creştinismul a fost importat. Pe mine descoperirea m-a lansat, pentru că de la un ilustru necunoscut am devenit o personalitate internaţională. Pe de altă parte, urmările au fost un dezastru, fiindcă în fiecare an, pe 21 februarie, trebuia să dau o declaraţie la comitetul de partid de ce am predat Bisericii osemintele martirilor, ce legătură am cu Biserica", a afirmat Baumann.
El şi-a amintit că prima construcţie de protejare a criptei martirice, un fel de hambar, a fost realizată cu sprijinul financiar al mănăstirii Cocoşu, însă aceasta nu a fost rezistentă, iar sătenii îi îngreunau cercetările.
"Sătenii erau înştiinţaţi să nu-mi dea niciun ajutor şi se purtau cu mine duşmăneşte, chiar de aveam rude în Niculiţel din partea soţiei. La un moment dat, zona în care era cripta s-a transformat chiar în ladă de gunoi. Cu foarte multă greutate, am reuşit să fac săpături. În 1978, zona a fost inundată. Am scos mâlul din criptă, iar la mănăstirea Cocoşu l-am întâlnit pe episcopul Antim Nica al Dunării de Jos. I-am spus că doream să o astup. Decât să o distrugem, mai bine o îngropăm. Mi-a spus că merge la primul secretar din judeţ şi-i va cere sprijinul. Aşa a făcut şi a încheiat un concordat. Biserica punea o parte din bani, iar partidul s-a oferit să sprijine. Minunea nu a durat prea mult, pentru că primul secretar a fost schimbat, iar următorul a refuzat să ne ajute. Între timp însă, au fost ridicaţi stâlpii", a declarat arheologul Victor Baumann.
Potrivit acestuia, monumentul din Niculiţel este unic atât prin arhitectură, cât şi prin numărul mare al osemintelor de sfinţi descoperite aici. Prin importanţa pentru creştinism, cripta din satul tulcean face parte din valorile civilizaţiei universale.
În interiorul Basilicii paleocreştine din Niculiţel, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale "Gavrilă Simion", care administrează monumentul, a amenajat o expoziţie cu obiecte care au fost descoperite pe şantierele arheologice din Jurilovca, Isaccea, Murighiol, astfel încât turiştii care văd expoziţia pot face un tur virtual al cetăţilor dobrogene.
"Le recomand vizitatorilor să meargă la Noviodunum, pentru că acolo au fost martirizaţi cei patru sfinţi ale căror nume le cunoaştem. Un tur al cetăţilor din Tulcea trebuie să includă însă Argamum, Jurilovca, şi Ibida, Slava Rusă", a afirmat Cornelia Odagiu.
Taxa de acces la Basilica paleocreştină din Niculiţel este de 4 lei pentru copii, studenţi şi pensionari şi de 8 lei pentru un adult.
Construcţia care protejează cripta martirică a fost reabilitată cu fonduri europene prin Programul Operaţional Regional, iar valoarea totală a proiectului a fost de aproape 11,4 milioane de lei. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Satu Mare: Sifonărie închisă temporar și amendată cu 8.000 de lei de comisarii de la Protecția Consumatorilor
O sifonărie din Satu Mare a fost închisă și amendată cu suma de 8.000 de lei de către Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC), în urma unui control fiind găsit un spațiu neigienizat și robineți cu rugină, informează instituția, miercuri, printr-un comunicat de presă.
Neamț: Președintele CJ a organizat o consultare cu foștii președinți și vicepreședinți ai instituției, despre dezvoltarea județului
Președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț, Daniel Vasilică Harpa, a organizat, miercuri, o consultare cu foștii președinți și vicepreședinți ai instituției, despre proiectele de dezvoltare a județului. ''Experiența lor în administrația publică, proiectele începute, soluțiile cu care au venit în rezolvarea unor prob
Iași: Municipalitatea oferă un ajutor lunar de 1.000 de lei pentru consilierea și terapiile copiilor cu autism
Directoarea Direcției de Asistență Socială (DAS) din cadrul Primăriei Iași, Luminița Munteanu, a declarat, miercuri, că instituția sa vizează integrarea a cât mai mulți copii cu tulburări din spectrul autist (TSA) în școală sau în câmpul muncii și oferă lunar un sprijin financiar de 1.000 de lei familiilor acestora pentru decontarea terapiilor
Galați: Au sosit microbuzele electrice care vor asigura legătura între municipiul reședință și comuna Vânători
Primăria municipiului Galați informează, miercuri, că au sosit primele șase microbuze electrice, dintr-un lot de zece, care vor asigura legătura între municipiul reședință și comuna Vânători, potrivit Compartimentului de presă al instituției. Potrivit sursei citate, microbuzele sunt de tipul Karsan e-Jest și au fost achiziționate c
Harghita: Asociația Caritas face apel la solidaritate și îndeamnă oamenii să doneze la Colecta Națională de Alimente
Asociația Caritas face apel la solidaritate și îi îndeamnă pe locuitorii județului Harghita să doneze la Colecta Națională de Alimente, produsele urmând să fie folosite pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile. ''În pragul sărbătorilor pascale, între 4 și 6 aprilie, te invităm să fii parte din cea de-a 11
Vaslui: Un restaurant și un fast food, închise în urma neregulilor constatate de inspectorii DSVSA
Un restaurant și un fast food au fost închise, miercuri, în urma neregulilor constatate cu ocazia unor controale desfășurate de reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui. Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanții instituției, în cele două unități au fost găsi
Iași: O mie de baloane albastre înălțate în Piața Unirii, în cadrul campaniei dedicate copiilor cu autism (GALERIE FOTO)
O mie de baloane albastre au fost înălțate spre cer, miercuri, de zeci de elevi de la mai multe școli și licee din Iași, studenți și membri ai Asociației Surâsul Albastru, în cadrul campaniei dedicate sprijinului copiilor cu autism ''Primăvara Prieteniei''.
Cseke Attila, la 100 de zile de la preluarea conducerii MDLPA: Facturile restante din 2024 sunt plătite
Datoriile Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) au fost plătite, gradul de absorbție a fondurilor din PNRR la minister s-a dublat, criteriile de plată pentru programele de investiții sunt transparente și au fost introduse reguli care oferă predictibilitate antreprenorilor, a afirmat, miercuri, ministrul Cseke Attila, într-o conf
Vaslui: Problemele copiilor cu autism, discutate în cadrul unei întâlniri organizate de DGASPC
Problemele întâlnite în gestionarea situației copiilor cu autism au fost discutate, miercuri, în cadrul unei întâlniri organizate de reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, cu ocazia
MApN: Peste 460 de rezerviști au semnat contracte cu companii de securitate care au activat în Congo
Peste 460 de militari rezerviști, care provin din Ministerul Apărării Naționale, au semnat, după trecerea în rezervă, contracte cu companii de securitate care au activat în Republica Democratică Congo, a informat, miercuri, MApN. De asemenea, sursa citată spune că șapte militari în activitate care se aflau în concediu d
Neamț: Aproximativ 550 de copii au tulburări din spectrul autist
Aproximativ 550 de copii din județul Neamț au tulburări din spectrul autist, se arată miercuri într-un comunicat de presă al Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC), transmis cu ocazia celebrării pe 2 aprilie a
Cluj: Peste 800 de persoane au solicitat cărți electronice de identitate
Peste 800 de clujeni au depus deja cereri pentru eliberarea cărților electronice de identitate. ''Începând din data de 20 martie, la nivelul DJEP Cluj și al celor șapte servicii locale de evidență a persoanelor din județul Cluj au fost depuse deja 812 cereri pentru emiterea noilor cărți electronice de identitate'',
Arad: Transporturi de bovine și cai din Ungaria, întoarse din drum din cauza febrei aftoase
Mai multe transporturi de animale vii din Ungaria, respectiv bovine și cai, au fost întoarse din drum de autoritățile din Arad ca măsură pentru prevenirea introducerii virusului febrei aftoase în România. Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVS
INSP: 96 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 23%; două decese
București, 2 apr /Agerpres/ - Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat că, în ultima săptămână, au fost înregistrate 96 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 23% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 25 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o p
Cseke Attila (MDLPA): Vom desființa 512 posturi; impactul bugetar al reorganizării - peste 22 milioane de lei
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) va desființa 512 posturi, din care 74 ocupate și 438 vacante, iar impactul bugetar al reorganizării propuse este de peste 22 de milioane de lei, a declarat, miercuri, ministrul Cseke Attila. ''Vom avea mai puțini angajați, mai puține posturi de conducere și cheltuieli