logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Covasna: Scafandrul Szabo Jeno, dedicat proiectelor de educaţie ecologică şi recuperării copiilor cu nevoi speciale

Image

 Scafandrul Szabo Jeno, care a fost fascinat încă din copilărie de lumea subacvatică, s-a dedicat, profesional, proiectelor de educaţie ecologică şi recuperării copiilor cu nevoi speciale, prin terapii multisenzoriale.

Szabo Jeno are apoape 50 de ani, şi, deşi e îndrăgostit de lumea subacvatică, nu trăieşte în apropierea mării sau a unui ocean, ci în judeţul Covasna, unde a amenajat un lac şi a făcut un centru de cercetări subacvatice.

Foto: (c) Oana Malina Negrea / AGERPRES


 

Acesta a absolvit Facultatea de Geologie din Cluj, iar în anul 1994 a obţinut brevetul internaţional de instructor. A avut şansa de a lucra în studenţie cu celebrul căpitan Jacques Ives Cousteau, iar câţiva ani mai târziu a făcut parte din echipa care a descoperit cetatea scufundată Callatis (Mangalia).

De-a lungul timpului, a iniţiat şi derulat mai multe proiecte inedite, cum ar fi şcoala pentru surdomuţi, unde aceştia erau ajutaţi să desluşească sunete şi să înveţe cuvinte în cadrul unor audiţii subacvatice, prin intermediul vibraţiilor.

La Centrul de cercetări subacvatice din localitatea Dalnic, Szabo Jeno face cursuri de scufundări, organizează diferite evenimente subacvatice, inclusiv nunţi, precum şi programe de educaţie ecologică pentru copii.

Sursa foto: Fundatia Orange / Facebook


 

"Oamenii fug de responsabilitate (...) şi asta dorim să schimbăm. Noi suntem responsabili de cei şi ceea ce este lângă noi. Eu sunt responsabil dacă văd PET-ul acela pe jos. Nu trebuie să mă duc în Congo sau undeva departe, ca să salvez lumea. Nu. Lângă mine, pe stradă, dacă cineva cade, este datoria mea să îl întreb cu ce îl pot ajuta. Asta nu ţine nici de timp, nici de buget. Este foarte simplu, trebuie să te uiţi în dreapta şi în stânga ta (...) Asta încercăm să insuflăm copiilor - responsabilitatea. Trebuie să avem responsabilitate pentru faptele noastre, pentru ceea ce facem sau nu facem", a declarat Szabo Jeno, pentru AGERPRES.

Acesta organizează, de asemenea, terapii multisenzoriale pentru copiii cu deficienţe, precum autism şi sindrom Down, îmbinând terapia asistată de peşti Koi şi caraşi aurii, cu meloterapia şi hidroterapia.

"Sunt două tipuri de activităţi pe care le desfăşurăm în această perioadă, una este partea de terapie pentru copiii cu nevoi speciale şi care este un proiect care a început odată cu vacanţa de vară şi ţine până pe 30 august, şi partea cealaltă, partea de scufundări şi partea de educaţie, de protejare a mediului subacvatic, care este un proiect care merge non-stop, cu excepţia iernii, şi care se bucură de succes", a declarat Szabo Jeno.

Terapia cu unde sonore subacvatice pentru copiii cu nevoi speciale este gratuită, proiectul fiind cofinanţat de Fundaţia Orange.

Foto: (c) Oana Malina Negrea / AGERPRES



"Cei care doresc sunt bineveniţi (...) La ora actuală, funcţionează atelierul numărul unu, unde se fac terapii, atelierul numărul doi - care este pentru părinţi, unde, separat, părinţii pot să vadă ce se întâmplă la activităţi, dar pot să pună întrebări unui psihopedagog, unui voluntar, să afle despre proiect, ce se întâmplă, cum se întâmplă, de ce se întâmplă aşa şi nu altfel (...) şi atelierul numărul trei, care, după părerea mea este cel mai important. (...) Atelierul numărul trei este pentru lucrul în comun - părinte, pedagog şi copil (...) Anul acesta, de exemplu, au venit din Cluj; din Bucureşti avem o familie care se reîntoarce datorită rezultatelor, au fost din Ungaria şi din Germania, din ţară - din Satu Mare, din Braşov şi Covasna, destul de mulţi şi, încet, încet, se duce vestea. La început, bineînţeles, e normal, eşti reticent, dar după ce vezi rezultatele, situaţia se schimbă, iar aceste rezultate sunt văzute mai ales de către părinţi (...) şi atunci, se întorc la noi. Pentru mine este foarte important dacă se întorc, pentru că dacă se întorc, înseamnă că au rezultate. Şi sunt foarte mulţi care se întorc", a declarat Szabo Jeno.

Acesta a mai spus că a primit oferte de a introduce terapia sa în instituţii sau clinici, dar a refuzat.

"Ne-am gândit că ar fi şi bine, dar şi rău pentru că atunci costurile ar urca (...) şi am avea un produs care este foarte ok, dar accesibil numai pentru unii oameni. Iar obiectivul pentru care luptăm este ca să facem ceva şi pentru acei oameni care nu au bani. Aşa că eu prefer să rămân în cortul acesta, să rămână aşa, dar este gratis şi nimeni nu poate să mai spună că nu are bani ca să îşi ducă copilul la tratament", a mai adăugat acesta.

Sursa foto: Fundatia Orange / Facebook


 

Szabo Jeno şi-a implicat întreaga familie în aceste proiecte. Cu fiica cea mică, Zsofi, a realizat o serie de filme, sub genericul "Dr. Peştişor", pe care le-a postat pe internet, oferind sfaturi părinţilor copiilor cu nevoi speciale, iar soţia şi ceilalţi doi copii îl ajută în activităţile curente.

"Toţi cei din familia noastră se implică în activităţile de aici şi fiecare face lucrurile la care se pricepe cel mai bine. Eu, de exemplu, vin aici în perioada vacanţei şi am început să mă implic în activităţile ce ţin de terapiile de aici, pun muzică şi dacă nu e cineva care să stea cu copiii în cada pentru terapie, atunci stau eu (...) A fost foarte interesant faptul că a venit o fetiţă, cu bunicii aici. Au stat o săptămână, după ce au încercat o mulţime de lucruri, de terapii, au ajuns la noi. Prima dată, fetiţa a stat la activităţi doar 10 minute, apoi jumătate de oră, era foarte dificil, pentru că nu avea răbdare, dar apoi din ce în ce mai mult. După o săptămână s-a dus acasă şi au început să se vadă rezultatele. Fetiţa, care mergea la logoped şi care până atunci rostea doar un cuvânt sau două, a început să rostească propoziţii. Astfel, au decis să se întoarcă pentru încă o săptămână, la sfârşitul verii", a spus fiica cea mare, Eniko.

Tânăra, studentă la Universitatea de Arte şi Design din Cluj, i-a propus tatălui ei să realizeze o expoziţie subacvatică cu lucrările ei de sculptură, iar Kolos, fiului acestuia, care se implică în cursurile de scufundări, a avut ideea de a amenaja un bar subacvatic în lacul de la Dalnic, unde cei care coboară la trei metri adâncime pot bea o sticlă de bere.

 

"Avem şi voluntari care ne ajută. Vin la noi, lucrează două zile şi în schimb primesc o scufundare gratuită. Pot să ne ajute cu copiii, pot să taie iarba din jurul lacului, întotdeauna sunt foarte multe lucruri de făcut", a mai spus Szabo Eniko. AGERPRES/ ( A, AS - autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)

Afisari: 22

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 03-04-2025 05:30

Ședință CGMB: Bugetul Capitalei, introdus pentru a doua oară pe ordinea de zi

Consilierii municipali se întrunesc în ședință joi, de la ora 16:00, singurul proiect de pe ordinea de zi fiind bugetul Capitalei pentru acest an. Proiectul a figurat și pe ordinea de zi a ședinței din 27 martie, însă a fost retras la propunerea primarului general Nicușor Dan. Ulterior, el s-a declarat convins

Administratie 02-04-2025 19:34

Sălaj: Un profesor, un preot și un medic, recompensați de Consiliul Județean cu distincția Soarele Sălăjean

Profesorul Szilagyi Iuliu, preotul Gabriel Viorel Gârdan și medicul Alexandru Iliescu au fost recompensați de către Consiliul Județean Sălaj cu distincția ''Soarele Sălăjean'', miercuri, în cadrul unei festivități ce a avut loc la Zalău. ''Soarele Sălăjan, denumit Rozaliul Soarele Sălăjean, este un simbol al

Social 02-04-2025 17:19

Satu Mare: Sifonărie închisă temporar și amendată cu 8.000 de lei de comisarii de la Protecția Consumatorilor

O sifonărie din Satu Mare a fost închisă și amendată cu suma de 8.000 de lei de către Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC), în urma unui control fiind găsit un spațiu neigienizat și robineți cu rugină, informează instituția, miercuri, printr-un comunicat de presă.   

Administratie 02-04-2025 17:04

Neamț: Președintele CJ a organizat o consultare cu foștii președinți și vicepreședinți ai instituției, despre dezvoltarea județului

Președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț, Daniel Vasilică Harpa, a organizat, miercuri, o consultare cu foștii președinți și vicepreședinți ai instituției, despre proiectele de dezvoltare a județului. ''Experiența lor în administrația publică, proiectele începute, soluțiile cu care au venit în rezolvarea unor prob

Social 02-04-2025 16:52

Iași: Municipalitatea oferă un ajutor lunar de 1.000 de lei pentru consilierea și terapiile copiilor cu autism

Directoarea Direcției de Asistență Socială (DAS) din cadrul Primăriei Iași, Luminița Munteanu, a declarat, miercuri, că instituția sa vizează integrarea a cât mai mulți copii cu tulburări din spectrul autist (TSA) în școală sau în câmpul muncii și oferă lunar un sprijin financiar de 1.000 de lei familiilor acestora pentru decontarea terapiilor

Administratie 02-04-2025 16:36

Galați: Au sosit microbuzele electrice care vor asigura legătura între municipiul reședință și comuna Vânători

Primăria municipiului Galați informează, miercuri, că au sosit primele șase microbuze electrice, dintr-un lot de zece, care vor asigura legătura între municipiul reședință și comuna Vânători, potrivit Compartimentului de presă al instituției. Potrivit sursei citate, microbuzele sunt de tipul Karsan e-Jest și au fost achiziționate c

Social 02-04-2025 16:06

Harghita: Asociația Caritas face apel la solidaritate și îndeamnă oamenii să doneze la Colecta Națională de Alimente

Asociația Caritas face apel la solidaritate și îi îndeamnă pe locuitorii județului Harghita să doneze la Colecta Națională de Alimente, produsele urmând să fie folosite pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile. ''În pragul sărbătorilor pascale, între 4 și 6 aprilie, te invităm să fii parte din cea de-a 11

Social 02-04-2025 16:03

Vaslui: Un restaurant și un fast food, închise în urma neregulilor constatate de inspectorii DSVSA

Un restaurant și un fast food au fost închise, miercuri, în urma neregulilor constatate cu ocazia unor controale desfășurate de reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui. Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanții instituției, în cele două unități au fost găsi

Social 02-04-2025 15:42

Iași: O mie de baloane albastre înălțate în Piața Unirii, în cadrul campaniei dedicate copiilor cu autism (GALERIE FOTO)

O mie de baloane albastre au fost înălțate spre cer, miercuri, de zeci de elevi de la mai multe școli și licee din Iași, studenți și membri ai Asociației Surâsul Albastru, în cadrul campaniei dedicate sprijinului copiilor cu autism ''Primăvara Prieteniei''.   

Administratie 02-04-2025 14:56

Cseke Attila, la 100 de zile de la preluarea conducerii MDLPA: Facturile restante din 2024 sunt plătite

Datoriile Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) au fost plătite, gradul de absorbție a fondurilor din PNRR la minister s-a dublat, criteriile de plată pentru programele de investiții sunt transparente și au fost introduse reguli care oferă predictibilitate antreprenorilor, a afirmat, miercuri, ministrul Cseke Attila, într-o conf

Social 02-04-2025 14:53

Vaslui: Problemele copiilor cu autism, discutate în cadrul unei întâlniri organizate de DGASPC

Problemele întâlnite în gestionarea situației copiilor cu autism au fost discutate, miercuri, în cadrul unei întâlniri organizate de reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, cu ocazia

Social 02-04-2025 14:04

MApN: Peste 460 de rezerviști au semnat contracte cu companii de securitate care au activat în Congo

Peste 460 de militari rezerviști, care provin din Ministerul Apărării Naționale, au semnat, după trecerea în rezervă, contracte cu companii de securitate care au activat în Republica Democratică Congo, a informat, miercuri, MApN. De asemenea, sursa citată spune că șapte militari în activitate care se aflau în concediu d

Social 02-04-2025 13:54

Neamț: Aproximativ 550 de copii au tulburări din spectrul autist

Aproximativ 550 de copii din județul Neamț au tulburări din spectrul autist, se arată miercuri într-un comunicat de presă al Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC), transmis cu ocazia celebrării pe 2 aprilie a

Administratie 02-04-2025 13:30

Cluj: Peste 800 de persoane au solicitat cărți electronice de identitate

Peste 800 de clujeni au depus deja cereri pentru eliberarea cărților electronice de identitate. ''Începând din data de 20 martie, la nivelul DJEP Cluj și al celor șapte servicii locale de evidență a persoanelor din județul Cluj au fost depuse deja 812 cereri pentru emiterea noilor cărți electronice de identitate'',

Social 02-04-2025 13:23

Arad: Transporturi de bovine și cai din Ungaria, întoarse din drum din cauza febrei aftoase

Mai multe transporturi de animale vii din Ungaria, respectiv bovine și cai, au fost întoarse din drum de autoritățile din Arad ca măsură pentru prevenirea introducerii virusului febrei aftoase în România. Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVS