logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Principele Radu afirmă că Institutul Cantemir la Universitatea din Oxford ar putea fi redeschis spre sfârşitul anului

Imagine din galeria Agerpres

Principele Radu a afirmat luni că există posibilitatea ca Institutul Cantemir la Universitatea din Oxford, care a funcţionat timp de trei ani, în perioada 2010 - 2012, să fie redeschis spre sfârşitul acestui an.

"Institutul n-a dispărut. El probabil că va fi 'resuscitat', ca să spun aşa, în anul acesta, spre sfârşitul anului şi dacă va fi cazul să fie aşa vom avea, înainte de a încheia Centenarul Marii Uniri şi al Primului Război Mondial, o conferinţă, din nou, acolo, la sfârşitul lui 2019", a declarat principele pentru AGERPRES, cu prilejul conferirii celui de-al VI-lea Premiu Cantemir profesorului Jorn Rusen de la Universitatea Witten/Herdecke, în cadrul Colocviilor Regale desfăşurate la Bucureşti.

Principele Radu a spus că "în 1.000 de ani de existenţă ai Universităţii Oxford, pentru prima oară România a putut fi reprezentată de un institut cu participări foarte prestigioase", Colocviul Regal şi Premiul Cantemir înscriindu-se pe această linie.

"A fost unul din cele mai dificile proiecte şi patronaje ale noastre. Durează de 10 ani şi aceasta deja e o mare realizare, pentru că Institutul Cantemir la Oxford, la fel ca orice mare iniţiativă universitară în Marea Britanie, costă o sumă pe care românii n-au de unde să o aibă. Şi cu toate acestea, în 1.000 de ani de existenţă ai Universităţii Oxford, pentru prima oară România a putut fi reprezentată de un institut cu participări foarte prestigioase. Tot ce este floarea oamenilor de ştiinţă din istorie şi filosofie au trecut pe-acolo, unii dintre ei având legături cu România. Din păcate, această fericire a durat doar trei ani - 2010, 2011, 2012 - în care au fost trei conferinţe la Oxford şi trei Premii Cantemir au fost acordate. Ulterior, un alt număr de trei ani a trebuit să întrerupem, pentru că institutul nu a mai găsit fonduri şi am legat Colocviul anual regal, ca şi Premiul anual la Sinaia, la Castelul Peleş, gândindu-ne că până vom reuşi să rezolvăm la Oxford reluarea activităţii institutului, Bucureştiul - Palatul Elisabeta sau Castelul Peleş - Sinaia vor înlocui în mod demn această întrerupere", a arătat Principele Radu.

El a apreciat că Premiul Cantemir este unul prestigios.

"Ce vreau să mai spun despre premiu este că, spre deosebire de multe distincţii care se acordă astăzi într-un număr exagerat de mare, a devenit un fel de inflaţie de premii şi diplome, Premiul Cantemir nu are decât un singur destinatar, în fiecare an, de regulă o personalitate sau două primesc acest premiu pentru o lucrare. El e întotdeauna dat unei personalităţi mondiale care a scris un volum important, fie în domeniul istoriei, fie al filosofiei şi de regulă pentru o contribuţie ştiinţifică fără precedent, ceva ce are o anume originalitate", a mai spus Principele Radu.

La rândul său, profesorul Jorn Rusen a declarat că distincţia primită reprezintă unul din punctele culminante ale devenirii sale academice, distincţia reprezentând "o contribuţie a României la consolidarea umanismului în Europa".

"M-am îndeletnicit timp de 25 de ani cu tema umanismului. Primesc acum Premiul Cantemir, care a fost cel mai mare umanist al României. În acelaşi timp, acest premiu este o recunoaştere a strădaniilor din ultimii 15 ani în domeniul studierii umanismului românesc", a declarat profesorul pentru AGERPRES.

El consideră că Dimitrie Cantemir "reprezintă o formă de umanism care este foarte importantă", fiind "o personalitate cu o dimensiune interculturală care include tot ce este european, deci în acest fel este foarte modern".

"Europa ere nevoie de o puternică tradiţie culturală, iar Cantemir este un factor esenţial al acestei tradiţii. De aceea, el ar trebui să fie amintit şi promovat permanent pentru că această tradiţie care vine de la Cantemir şi fiul său nu trebuie uitată niciodată. Tradiţiile europene ne trebuie astăzi pentru depăşirea crizei Uniunii Europene. Prin contribuţia sa, România a contribuit foarte mult la îmbogăţirea acestor tradiţii", a mai spus profesorul Jorn Rusen.

Născut în 1938 (Duisburg) şi educat la Universitatea din Köln, Jorn Rusen este un clasic viu al teoriei istorice şi un promotor al umanismului intercultural, fiind apreciat drept una dintre cele mai importante figuri globale ale timpului nostru în teoria şi metodologia studiilor istorice, în ştiinţele umaniste în general.

Colocviile Regale au loc de două ori pe an şi reunesc intelectuali de primă mărime ai lumii şi sunt o continuare a evenimentelor ştiinţifice anuale susţinute de Institutul Cantemir la Universitatea din Oxford. Colocviile se află sub Înaltul Patronaj al Principelui Radu. Al patrulea Colocviu Regal de la Bucureşti are ca temă "Românii: de la distopie la postistorie".

Premiile anuale Cantemir, care se află la rândul lor sub Înaltul Patronaj al Principelui Radu, se acordă din anul 2010, primul Premiu Cantemir fiind decernat istoricului român Ştefan Lemny, de la Biblioteca Naţională a Franţei, pentru volumul "Les Cantemirs - l'aventure européene d'une famille princiere au XVIII-eme siecle". AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 31-03-2025 21:18

Brașov: Număr record de intervenții ale salvamontiștilor din Poiană în sezonul de schi ce s-a încheiat

Salvamontiștii din Poiana Brașov au avut în sezonul de schi care s-a încheiat recent aproape 800 de intervenții, numărul persoanelor asistate dublându-se față de anul trecut, deși sezonul actual a durat doar 99 de zile, comparativ cu cel anterior, în care pârtiile au fost deschise patru luni. 'În această

Administratie 31-03-2025 17:58

Primarul din Târgu Mureș: Primăriile răspund solicitărilor în 30 de zile, administrația centrală, nici după un an

Primarul din Târgu Mureș, Soos Zoltan, și-a manifestat, luni, nemulțumirea față de lipsa de reacție a administrației centrale la solicitările venite din teritoriu, arătând că dacă primăriile sunt obligate să ofere un răspuns în 30 de zile, ministerele și instituțiile subordonate nu reacționează nici măcar după un an. 'Bin

Social 31-03-2025 16:40

Tîlvăr, în Portul Constanța: Exercițiul Sea Shield - un angajament față de securitatea și stabilitatea regiunii noastre

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a declarat luni, în Portul Constanța, la ceremonia de deschidere a Sea Shield, că acest exercițiu multinațional reprezintă un angajament față de securitatea și stabilitatea regiunii noastre. 'SEA SHIELD 25 reprezintă un angajament față de securitatea și stabilitatea regiunii noastre.

Social 31-03-2025 15:42

Ialomița: Bărbat decedat după ce căruța plină cu lemne pe care o conducea s-a răsturnat peste el

Un bărbat în vârstă de 51 de ani a decedat luni, după ce căruța plină cu lemne pe care o conducea ce s-a răsturnat peste el, după ce a părăsit partea carosabilă, la ieșire din municipiul Slobozia, informează ISU Ialomița. Potrivit sursei citate, luni, în jurul orei 14:20, salvatorii ialomițeni au fost solicitați să intervină

Administratie 31-03-2025 15:26

Satu Mare: Bugetul județului a fost adoptat

Satu Mare, 31 mar /Agerpres/ - Bugetul județului Satu Mare pe anul 2025 a fost adoptat în ședința Consiliului Județean (CJ) Satu Mare de luni, cu voturile consilierilor majorității UDMR-PSD, în vreme ce consilierii PNL și ai AUR s-au abținut. În timpul dezbaterilor, reprezentanții PNL au propus două amendamente de modificare a proiectului pro

Administratie 31-03-2025 15:14

Dâmbovița: Parc fotovoltaic realizat în Târgoviște pentru a asigura independența energetică a mai multor servicii publice

Primăria Târgoviște anunță, luni, că proiectul privind realizarea unui parc fotovoltaic este în etapa de contractare, investiția urmând să asigura independența energetică pentru iluminat public, unități de învățământ, instituții publice din municipiu. 'Energie verde pentru Târgoviște! În această di

Administratie 31-03-2025 14:58

Dâmbovița: Bibliotecă - hub de dezvoltare a competențelor digitale la Gura Ocniței, realizată cu fonduri PNRR

O bibliotecă - hub de dezvoltare a competențelor digitale a fost inaugurată, luni, în comuna dâmbovițeană Gura Ocniței, o investiție de 450.000 de lei cu fonduri PNRR. 'Investiția a presupus dotarea completă cu mijloace electronice, tablete, laptopuri, sisteme inteligente, imprimante, tabele interactive și așa mai departe și, s

Social 31-03-2025 14:26

Bogdan Despescu (MAI): Intrarea în spațiul Schengen a reprezentat solidaritate și încredere

Secretarul de stat în Ministerul de Interne Bogdan Despescu a afirmat, luni, că intrarea în spațiul Schengen a reprezentat pentru România solidaritate și încredere, aspecte ce au fost construite alături de partenerii europeni. Declarația a fost făcută la un an de la aderarea României la spațiul de liberă circulați

Administratie 31-03-2025 14:25

Soos Zoltan: Municipiul Târgu Mureș, buget de peste 170 de milioane de euro

Bugetul municipiului Târgu Mureș pentru acest an este de peste 170 de milioane de euro, fiind orientat spre modernizare, inovație și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor, a declarat, luni, într-o conferință de presă, primarul Soos Zoltan. 'Anul 2025 marchează un nou capitol în dezvoltarea municipiului Tâ

Social 31-03-2025 14:22

Mureș: Riscul electrocutării la escaladarea unui vagon de tren, prezentat elevilor; un tânăr a murit la Daneș

Ca urmare a unei noi 'mode', de realizare de selfie-uri pe vagoanele de tren, promovată pe rețelele de socializare, Serviciul Județean de Poliție Transporturi Mureș și Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Mureș au demarat o campanie în școli, pentru prezentarea riscurilor de electrocutare, mai ales că, în această lună, un tânăr a decedat

Social 31-03-2025 13:47

ANM: Vremea va fi, în general, caldă în următoarele două săptămâni; un episod de răcire semnificativă, din 4 aprilie

Săptămâna în curs va aduce o încălzire ușoară vremii în toate regiunile, cu maxime termice ce vor oscila între 16 și 18 grade, însă către finalul săptămânii vremea se va răci brusc și semnificativ, pentru câteva zile, reiese din prognoza de specialitate publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), pentru p

Administratie 31-03-2025 13:05

Satu Mare: Un tânăr de 28 de ani, cu studii în Japonia, numit administrator public al județului

Un tânăr de 28 de ani, absolvent de studii economice în Japonia, a devenit, începând de luni, administrator public al județului Satu Mare, a anunțat președintele Consiliului Județean (CJ), Pataki Csaba, într-o conferință de presă. Pataki a spus că noul administrator public, Kovacs Attila, va implementa în instituție cultura

Social 31-03-2025 13:05

Botoșani: Excavator în flăcări, pe un șantier din municipiul Dorohoi

Un excavator a luat foc, luni, pe un șantier din municipiul Dorohoi, cel mai probabil incendiul izbucnind din cauza unei defecțiuni apărute la motor, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit acestora, șoferul a observat că iese fum din zona compartimentului motor, a oprit utilajul, a cobor&a

Administratie 31-03-2025 12:31

Bihor: Reabilitare energetică a Liceului german din Oradea, cu peste 8 milioane de lei

Primăria Oradea a anunțat luni începerea lucrărilor de reabilitare energetică la Liceul Teoretic German 'Friedrich Schiller' din Oradea, singura școală cu predare în limba lui Goethe din Bihor. Potrivit unui comunicat remis de Primăria Oradea, ordinul de începere a lucrărilor va fi emis în data de 07.04.2025, durata de execuție

Social 31-03-2025 11:51

Buzău: Șofer în vârstă de 45 de ani decedat după ce s-a izbit cu mașina de un stâlp

Un bărbat în vârstă de 45 de ani și-a pierdut viața după ce s-a izbit cu autoturismul de un stâlp, cel mai probabil după ce ar fi pierdut controlul asupra volanului. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Buzău, evenimentul rutier s-a petrecut pe DJ203H, în localitatea Topliceni. 'Din primele date de la fa