logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Principele Radu afirmă că Institutul Cantemir la Universitatea din Oxford ar putea fi redeschis spre sfârşitul anului

Imagine din galeria Agerpres

Principele Radu a afirmat luni că există posibilitatea ca Institutul Cantemir la Universitatea din Oxford, care a funcţionat timp de trei ani, în perioada 2010 - 2012, să fie redeschis spre sfârşitul acestui an.

"Institutul n-a dispărut. El probabil că va fi 'resuscitat', ca să spun aşa, în anul acesta, spre sfârşitul anului şi dacă va fi cazul să fie aşa vom avea, înainte de a încheia Centenarul Marii Uniri şi al Primului Război Mondial, o conferinţă, din nou, acolo, la sfârşitul lui 2019", a declarat principele pentru AGERPRES, cu prilejul conferirii celui de-al VI-lea Premiu Cantemir profesorului Jorn Rusen de la Universitatea Witten/Herdecke, în cadrul Colocviilor Regale desfăşurate la Bucureşti.

Principele Radu a spus că "în 1.000 de ani de existenţă ai Universităţii Oxford, pentru prima oară România a putut fi reprezentată de un institut cu participări foarte prestigioase", Colocviul Regal şi Premiul Cantemir înscriindu-se pe această linie.

"A fost unul din cele mai dificile proiecte şi patronaje ale noastre. Durează de 10 ani şi aceasta deja e o mare realizare, pentru că Institutul Cantemir la Oxford, la fel ca orice mare iniţiativă universitară în Marea Britanie, costă o sumă pe care românii n-au de unde să o aibă. Şi cu toate acestea, în 1.000 de ani de existenţă ai Universităţii Oxford, pentru prima oară România a putut fi reprezentată de un institut cu participări foarte prestigioase. Tot ce este floarea oamenilor de ştiinţă din istorie şi filosofie au trecut pe-acolo, unii dintre ei având legături cu România. Din păcate, această fericire a durat doar trei ani - 2010, 2011, 2012 - în care au fost trei conferinţe la Oxford şi trei Premii Cantemir au fost acordate. Ulterior, un alt număr de trei ani a trebuit să întrerupem, pentru că institutul nu a mai găsit fonduri şi am legat Colocviul anual regal, ca şi Premiul anual la Sinaia, la Castelul Peleş, gândindu-ne că până vom reuşi să rezolvăm la Oxford reluarea activităţii institutului, Bucureştiul - Palatul Elisabeta sau Castelul Peleş - Sinaia vor înlocui în mod demn această întrerupere", a arătat Principele Radu.

El a apreciat că Premiul Cantemir este unul prestigios.

"Ce vreau să mai spun despre premiu este că, spre deosebire de multe distincţii care se acordă astăzi într-un număr exagerat de mare, a devenit un fel de inflaţie de premii şi diplome, Premiul Cantemir nu are decât un singur destinatar, în fiecare an, de regulă o personalitate sau două primesc acest premiu pentru o lucrare. El e întotdeauna dat unei personalităţi mondiale care a scris un volum important, fie în domeniul istoriei, fie al filosofiei şi de regulă pentru o contribuţie ştiinţifică fără precedent, ceva ce are o anume originalitate", a mai spus Principele Radu.

La rândul său, profesorul Jorn Rusen a declarat că distincţia primită reprezintă unul din punctele culminante ale devenirii sale academice, distincţia reprezentând "o contribuţie a României la consolidarea umanismului în Europa".

"M-am îndeletnicit timp de 25 de ani cu tema umanismului. Primesc acum Premiul Cantemir, care a fost cel mai mare umanist al României. În acelaşi timp, acest premiu este o recunoaştere a strădaniilor din ultimii 15 ani în domeniul studierii umanismului românesc", a declarat profesorul pentru AGERPRES.

El consideră că Dimitrie Cantemir "reprezintă o formă de umanism care este foarte importantă", fiind "o personalitate cu o dimensiune interculturală care include tot ce este european, deci în acest fel este foarte modern".

"Europa ere nevoie de o puternică tradiţie culturală, iar Cantemir este un factor esenţial al acestei tradiţii. De aceea, el ar trebui să fie amintit şi promovat permanent pentru că această tradiţie care vine de la Cantemir şi fiul său nu trebuie uitată niciodată. Tradiţiile europene ne trebuie astăzi pentru depăşirea crizei Uniunii Europene. Prin contribuţia sa, România a contribuit foarte mult la îmbogăţirea acestor tradiţii", a mai spus profesorul Jorn Rusen.

Născut în 1938 (Duisburg) şi educat la Universitatea din Köln, Jorn Rusen este un clasic viu al teoriei istorice şi un promotor al umanismului intercultural, fiind apreciat drept una dintre cele mai importante figuri globale ale timpului nostru în teoria şi metodologia studiilor istorice, în ştiinţele umaniste în general.

Colocviile Regale au loc de două ori pe an şi reunesc intelectuali de primă mărime ai lumii şi sunt o continuare a evenimentelor ştiinţifice anuale susţinute de Institutul Cantemir la Universitatea din Oxford. Colocviile se află sub Înaltul Patronaj al Principelui Radu. Al patrulea Colocviu Regal de la Bucureşti are ca temă "Românii: de la distopie la postistorie".

Premiile anuale Cantemir, care se află la rândul lor sub Înaltul Patronaj al Principelui Radu, se acordă din anul 2010, primul Premiu Cantemir fiind decernat istoricului român Ştefan Lemny, de la Biblioteca Naţională a Franţei, pentru volumul "Les Cantemirs - l'aventure européene d'une famille princiere au XVIII-eme siecle". AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 21-04-2025 21:40

Dâmbovița: Incendiu într-un bloc de locuințe din orașul Titu; 15 persoane evacuate, două transportate la spital

Pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, luni seară, în interiorul unui apartament situat într-un bloc de locuințe din orașul Titu, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița. La fața locului au ajuns trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru interven

Social 21-04-2025 21:25

Argeș: O fată de 15 ani a murit după ce trotineta electrică pe care se afla s-a răsturnat

Doi adolescenți au căzut cu trotineta electrică, luni seară, pe un drum județean din comuna argeșeană Călinești, în urma accidentului survenind decesul unei fete de 15 ani. 'Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Topoloveni, a rezultat că un minor de 16 ani, din Ștefănești, care conducea o trotinetă

Social 21-04-2025 20:52

Alba: Motociclist lovit de un fulger; el a fost resuscitat și transportat la spital

Un motociclist a intrat în stop cardio-respirator după ce ar fi fost lovit de un fulger, luni, în timp ce se afla pe un drum județean de pe Valea Sebeșului, în județul Alba. 'Din primele verificări efectuate de către polițiști, a reieșit că un tânăr de 26 de ani, din localitatea Pianu de Jos, în timp ce se afl

Social 21-04-2025 20:22

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza în județul Buzău

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza, la ora 16:18, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 121,2 km în apropierea următoarelor orașe: 50

Social 21-04-2025 17:02

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent

Social 21-04-2025 14:30

Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har

Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc

Social 21-04-2025 14:12

IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie

Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com

Administratie 21-04-2025 13:40

Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind

Social 21-04-2025 12:05

Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu

Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic

Social 21-04-2025 11:30

Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată

Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br

Social 21-04-2025 09:28

INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în